• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Superfoods na jesień

    19 października 2017

    Remedium na jesienny katar opłaca się poszukać w jedzeniu. Dobrze dobrane i doprawione może wspierać odporność. Dzięki lekarstwom, które są w kuchni, łatwiej będzie przetrwać infekcyjny sezon i mniej pociągać nosem. Dodatkowy bonus gwarantują same smakołyki pojawiające się na recepcie. Składniki do lekarstw można znaleźć na jesiennych spacerach. One zresztą też są wspierają odporność. Łyk świeżego powietrza i dotlenienie potrafią złagodzić ból głowy i szybciej pozbyć się wirusów. 


    Najwięcej witamin jest w roślinach i od nich warto zacząć kompletowanie domowej apteczki. Przepis na większość naturalnych lekarstw jest łatwy.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Rokitnik
    • Jarmuż
    • Acerola
    • Syrop z szyszek sosny
    • Zdrowe shoty
    • Złote mleko
    • Czystek
    • Miód
    • Czosnek
    • Imbir
    • Kasza jaglana

    Rokitnik

    W naturalnej apteczce musi być dużo witaminy C. Jej potężna dawka jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Dlatego, by go uniknąć trzeba jeść rokitnik. Najlepiej łyżkami! W tej niepozornej roślinie z drobnymi pomarańczowymi kuleczkami jest najwięcej witaminy C. Rokitnik wzmacnia cały organizm. Jego owoce są soczyste, mają prawie 200 substancji, które skutecznie radzą sobie z bakteriami i wirusami. Nie zmienia swoich właściwości nawet po obróbce, więc nadaje się do śmiałych eksperymentów. Dobrze mu będzie w konfiturze, soku albo syropie. Można go wmieszać do herbaty i rozsmarowywać na kanapce. Rokitnik ze względu na swoją moc nazywany jest roślinnym Herosem, w Polsce rośnie pod ochroną. Najlepiej zbierać go do pierwszych przymrozków, delikatnie odcinając owoce przy gałązce. Jego zmiana w zdrowotny smakołyk nie wymaga atencji. Daje się łatwo przerobić i smakować. By puścił sok, wystarczy go tylko oczyścić i przepuścić przez sokowirówkę. Zrobienie konfitury zajmuje zaledwie pół godziny. Zapobiegliwie zaleca się jedzenie jej każdego dnia.

    Konfitura z rokitnika

    • kilogram owoców rokitnika
    • woda – tyle, by przykryła owoce
    • 2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego

    Owoce umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Wymieszać i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotować przez 15 -20 minut aż konfitura zacznie gęstnieć. Potem gorącą delikatnie zmiksować – ale niekoniecznie na gładką masę, bo lepiej smakuje, gdy owoce są wyczuwalne. Słoiki wyparzyć i przełożyć do nich gorący dżem. Zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut w nagrzanym do 110 stopni piekarniku.

    Jarmuż

    Witaminę C warto suplementować także w postaci jarmużu. Tylko jedna jego szklanka zaspokaja prawie 90 % zapotrzebowania organizmu na nią. Do tego zielone liście mają dużo żelaza, cynku, magnezu, białka, wapnia i fosforu. Koktajl z kapustą w roli głównej powinien wkomponować się w jesienne menu i chronić przed przeziębieniem. Jarmuż można miksować ze szpinakiem, pietruszką i cytryną, upiec w postaci chipsów, zblendować na gładkie pesto z oliwą i słonecznikiem albo pogryzać liście w sałatce.

    Chipsy z jarmużu

    • liście jarmużu
    • 2łyżki oliwy
    • sól
    • łyżeczka czarnuszki

    Jarmuż umyć i oczyścić z łodyg – są zbyt twarde, lepiej odłożyć je i wykorzystać do pesto. Liście przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą, oprószyć solą i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, do czasu aż liście zaczną lekko się rumienić.

    Acerola

    W jednym owocu aceroli jest tyle samo witaminy C, co w kilogramie cytryn. Najłatwiej ją kupić w postaci proszku, ale przy wyborze niech decyduje jego skład. W niektórych torebkach jest mniej niż 30% aceroli, więc trudno oczekiwać pożądanych efektów. Witamina C z wiśni Barbadosu – to inna nazwa tej rośliny, lepiej przyswaja się niż ta w tabletkach. Można ją niestety przedawkować, więc lepiej wzmacniać się tylko w czasie przeziębienia. Organizm i tak nie zrobi sobie zapasu, bo nie przyswoi więcej niż potrzebuje  zawartego  w nim kwasu askorbinowego.

    Syrop z szyszek sosny

    W szyszkach sosny jest i witamina C, która wzmacnia odporność i sole, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Sok robi się z zielonych szyszek oblepionych żywicą lub młodych pędów. Syrop jest dobrym lekarstwem dla ból gardła. Kilka łyżek dziennie, gdy czujemy, że zaczyna się infekcja powinno pomóc ją zwalczyć.

    Zdrowe shoty

    W Ameryce mają już bary, do których chadza się nie na szklankę whisky, a pięćdziesiątkę z kurkumy z pieprzem cayenne  i oliwą. To zastrzyk naturalnych witamin w skoncentrowanym wydaniu. Pity na czczo jest lepiej przyswajalny, usprawnia metabolizm i działa antybakteryjnie. W zdrowym drinku mogą być też cytrusy, szpinak, korzenne przyprawy, natka pietruszki, imbir czy młody jęczmień. Sok z niego pili już gladiatorzy w starożytnym Rzymie, ma moc usuwania toksyn z organizmu, wzmacniania naczyń krwionośnych czy leczenia anemii. Siłę daje też sok ze zwykłego buraka. Poprawia wytrzymałość, dodaje nie mniejszej energii niż kawa, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

    Poranny shot wzmacniający

    • pół łyżeczki kurkumy
    • szczypta pieprzu cayenne
    • pół łyżeczki goździków w proszku
    • szczypta cynamonu
    • łyżeczka oliwy
    • łyżeczka octu jabłkowego
    • 3 łyżki wody
    • pół łyżeczki miodu

    Miód utrzeć z kurkumą, dodać pieprz, cynamon, oliwę, ocet i wodę. Wymieszać tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Wypić od razu po zrobieniu.

    Złote mleko

    Ajurwedyjski napój rozgrzewający, znany od wieków, a od niedawna chętnie popijany i w Polsce. Dobra wieść o nim popłynęła z wegańskich blogów i rozprzestrzenia się błyskawicznie. Mleko bazuje na kurkumie, która jest najpotężniejszym naturalnym lekarstwem przeciwwirusowym. Naukowcy policzyli, że przynosi aż 400 korzyści zdrowotnych. Do zrobienia złotego mleka potrzebna jest pasta z kurkumy, ale ją bez problemu da się ukręcić w domu. Napój buduje odporność, łagodzi infekcje i poprawia nastrój. Profilaktycznie wystarczy jeden kubek wypity przed snem, w czasie choroby dobrze jest zrobić sobie 3-4 porcje do spożycia w ciągu dnia.

    Pasta z kurkumy

    • 25 kurkumy w proszku
    • ½ szklanki wody

    Kurkumę wsypać do garnka, zalać wodą i gotować – cały czas mieszając około 10 minut. Gdy zgęstnieje, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

    Złote mleko:

    • pół łyżeczki pasty z kurkumy
    • szklanka mleka – najlepiej roślinnego
    • pół łyżeczki miodu
    • szczypta imbiru i cynamonu

    Mleko podgrzać, ale nie zagotowywać. Wmieszać do niego pastę z kurkumy, miód i przyprawy. Od razu wypić.

    Czystek

    Nazwa sugeruje oczyszczające działanie i w tym przypadku nie jest to tylko chwyt marketingowy! Czystek to roślina najbardziej wzmacniająca układ immunologiczny. Zawiera polifenole, które skutecznie radzą sobie z wirusami górnych dróg oddechowych. Bez obaw herbatkę z czystka można serować nawet małym dzieciom. Jeśli trudno zaakceptować jego gorzki smak, można po zaparzeniu i przestudzeniu wymieszać czystek z sokiem z cytryny, pomarańczy i odrobiną miodu. Czystka nie da się przedawkować, a każda kolejno wypijana filiżanka naparu z niego będzie dobrotliwie wpływała na odporność.

    Miód

    Latem zaczynam kolekcjonować miód. Jesienią i zimą jest obowiązkowym składnikiem domowej apteczki. Gryczany ze ostrym smakiem poprawia odporność, lipowy łagodzi ból gardła i oczyszcza zatkane zatoki, słodki akacjowy najbardziej lubią moje dzieci, a ja dodaję im łyżeczkę do porannej owsianki, bo dobrze radzi sobie z infekcjami, spadziowy przydaje się przy chorobach dolnych dróg oddechowych. Czasami udaje mi się trafić na wyjątkowy miód koniczynowy, z białych kwiatów, który przydaje się do odkrztuszania. Rozwijające się przeziębienie może zatrzymać miód wierzbowy, a fantastycznie rozgrzewa miód cząbrowy. Jego ostry smak łagodzi też kaszel. Przeciw przeziębieniu skutecznie protestuje również miód manuka – z kwiatów, które rosną tylko w Nowej Zelandii. W roślinach jest dużo  methylglyoxalu który ma właściwości antybakteryjne. Natomiast każdy miód traci swoje lecznicze właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Nie ma sensu dodawać go do wrzątku

    Jesienna miodowa lemoniada

    • 2 łyżki miodu manuka
    • skórka i sok z cytryny
    • litr ciepłej wody
    • łyżeczka cynamonu
    • liście świeżej mięty

    Do dużego słoika wlać sok i skórkę z cytryny, dodać cynamon i liście mięty. Łyżką rozgnieść, tak by liście puściły sok. Dodać miód i zalać ciepłą – nie wrzącą wodą. Wymieszać.

    Czosnek

    Kanapka z drobno pokrojonym czosnkiem i szczyptą soli? W tej skromności jest moc, która łagodzi infekcje. Dzięki związkom siarkowym i olejkom eterycznym ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i udrażnia drogi oddechowe. Najsilniejsze działanie ma surowy czosnek. Podany przed spaniem babcinym sposobem w szklance mleka z miodem działa cuda!

    Imbir

    To roślin, która leczy przeziębienia. Rozgrzewa, daje ulgę zmęczonym chorobą mięśniom. Ciepła woda z imbirem oczyszcza zatoki, łagodzi ból gardła i głowy. Najłatwiej wkroić cienkie plastry do herbaty i pić kilka razy dziennie.

    Kasza jaglana

    Jaglanka odkwasza organizm i łagodzi stan zapalny błon śluzowych. Należy nią dosłownie faszerować dzieci i siebie przy przeziębieniu. Można dodać łyżkę czy dwie do zupy, zmiksować w koktajlu, upiec na jej bazie ciasto albo zjeść na śniadanie z bakaliami i owocami. Kasza jest genialnym lekarstwem przeciw wirusom, więc musi z listy superfoods powinna trafić do każdej kuchni.

    Koktajl z kaszy jaglanej

    • Pół szklanki ugotowanej kaszy
    • 2 szklanki mleka roślinnego
    • garść migdałów
    • łyżeczka suszonej żurawiny
    • pół łyżeczki kardamonu
    • dojrzała gruszka

    Kaszę przełożyć do blendera, zalać mlekiem, dodać migdały, suszoną żurawinę, kardamon i pokrojoną gruszkę. Zmiksować.

     

    Share Button
    domowe lekarstwaJak dbać o zdrowiejak wzmocnić odporność na jesieńkoktajl z kaszy jaglanejkonfitura z rokitnikalemoniada miodowaMama gotujepasta z kurkumyprzepisyrokitniksuperfoodssuperfoods na jesieńsylwia majcherzłote mleko
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT