Wychodzą z ukrycia, z szaf i zakamarków. Duchy, demony, zombie i wampiry. Bezzębne czarownice wirujące na miotłach. Zlatują się na swoje jesienne święto, straszą i śmieją do rozpuku, gdy wywołają odrazę. Napawają się lękiem i grozą. Rozkoszują widokiem piszczących z przerażenia dzieciaków. Mają tę jedną noc w roku, więc wysysają z niej każdą cenną czarną minutę. Brzmi przerażająco? Sprawdź nasze przekąski na Halloween i dowiedz się jak wywołać strach na talerzach gości!
W tym artykule znajdziesz:
Przekąski na Halloween dla dzieci i dorosłych
Przekąski na Halloween to nie lada wyzwanie. Niełatwo dorównać tym, co kochają krew i upiorne scenariusze. W Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Szkocji po zmroku dumnie paradują ulicami. Stukają do drzwi i domagają się słodkich przekąsek. Halloween to dzień, kiedy robią furorę na specjalnie dla nich organizowanych balach.
Im mroczniej, tym lepiej. Bawią się w zapuszczonych halach i fabrykach. Za oceanem Halloween pod względem popularności przegrywa jedynie z Bożym Narodzeniem. W Polsce święto jeszcze nabiera rozpędu, w szkołach pojawiają się uczniowie stylizowani, jak postaci z horroru. Na straganach wzrasta cena dyni, w której potem rzeźbi się twarz i wypełnia światłem. W sklepach do kupienia babeczki z mózgiem i ciasta grobowce. W domowej kuchni też można świętować i bez problemu przygotować kilka klimatycznych przekąsek. Nie tylko pająk potrafi tkać swą pajęczynę, nie tylko wampir tryska krwią. Pieczone paluszki, miotły porzucone przez wiedźmy, robaki wylewające się z kanapek. Niech uczta z przekąskami Halloweenowymi robi wrażenie i wywołuje szybsze bicie serca u gości.
Krwawe hot-dogi🌭
- kilka parówek
- opakowanie lub dwa bułek do hod-dogów
- ketchup lub inny sos pomidorowy
Parówki obrać z foli, z jednego końca delikatnie wyciąć kwadracik i delikatnie ponacinać parówkę na szerokości np. po 3 razy w kilku miejscach, tak aby przypominały zagięcia na palcach, następnie podgrzać na patelni. W tym czasie przeciąć wzdłuż bułeczki i podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Ciepłe bułki posmarować od wewnątrz solidną ilością keczupu (pssst możesz poszukać takiego z mniejszą ilością cukru). Ciepłe parówki wkładamy w bułki, wycięty kwadracik umieszczamy na końcu parówki. Krwawe hot-dogi to idealna przekąska na Halloween!
Straaasznie pyszne donuty 🍩
Szukasz pomysłu na przekąski Halloweenowe dla dzieci? Oto on – straaaaasznie pyszne donuty!
- kilka donutów
- plastikowe zęby lub żelki w kształcie zębów wampira
- lukier w kilku kolorach do dekoracji (oczka i krew)
Donuty układamy na talerzu, w dziurę w pączku wkładamy zęby lub żelki, jeśli chcesz, żeby były w całości jadalne 🙂 Następnie dodajemy lukrowane oczy i krew. Ta-da! Gotowe 🙂
Rzeźbione papryki faszerowane makaronem na Halloween
- 4 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- garść bazylii lub oregano
- 200 g makaronu nitki
- sól, pieprz
Papryki umyć, delikatnie odciąć kapelusze, środek wydrążyć. Papryki od wewnątrz natrzeć oliwą, z jednej strony wyrzeźbić w każdej z nich otowy przypominające oczy, nos i buzię. Tak przygotowane warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Powinny być podgrzane, ale niezbyt popękane. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, dodać zioła i przyprawy, przełożyć do garnka i zagotować. Gdy sos będzie gotowy, zblendować go na gładką masę. Makaron ugotować. Do środka każdej z podpieczonych papryk włożyć ugotowany makaron, a miejsce oczu i buzi wyciągnąć go nieco na zewnątrz. Polać sosem pomidorowym, który ma imitować krew. Przed podaniem można ponownie gotowe papryki podgrzać przez chwilę w piekarniku.
Sprawdź akcesoria do pieczenia dostępne na sklepie Limango i wyczaruj więcej niezwykłych przekąsek na Halloween. Abra-kadabra!
Tacos z sałatką i pająkiem z oliwek
- kilka płatów małej tortilli
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- awokado
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duże czarne oliwki bez pestek
Tortille podgrzać. Sałatę posiekać i wymieszać z pokrojonymi w kostkę warzywami. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Placki złożyć na pół, a do powstałego wgłębienia włożyć sałatkę z warzywami. Na wierzchu z każdej z porcji ułożyć pająka z oliwek – na środeku umieścić całą największą oliwkę. Drugą, mniejszą pociąć na cienkie paski i z nich wokół „grzbietu” ułożyć kończyny pająka. Przekąska na Halloween w sam raz dla tych, którzy panikują na widok pająków!
Mózg z kalafiora na Halloween
- kalafior
- 4 buraki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki czarnego sezamu
Nieduży kalafior umyć i ugotować. Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie z cytryną. Jednego buraka zbledować z odrobiną wody, solą i pieprzem na gładki krem. Pozostałe po ostudzeniu pokroić w kostkę. Kalafior wyłożyć na talerzu – najlepiej białym. Wokół rozsypać część czarnego sezamu, który ma przypominać ziemię. Na nim ułożyć kostki buraka. Kalafior delikatnie polać musem z buraków, tak by mus powchodził między różyczki i imitował fałdy mózgu.
Babeczki duszki 👻
- Opakowanie prostych w przygotowaniu babeczek np. Dr Oetker
- Cukier plastyczny, dostępny w większych sklepach
- Lukier – do dekoracji
- Wykałaczki (ostrożnie)
Babeczki przygotowujemy według przepisu z opakowania. Kiedy już ostygną, bierzemy się za dekorację. Bierzemy cukier plastyczny i dzielimy na kuli średnicy ok. 5 cm lub mniejsze. Rozwałkuj kulki, tak aby powstały z nich kółka. Do każdej babeczki na środku wsadź wykałaczkę, tak aby większość wystawała, następnie delikatnie nałóż cukier na wykałaczkę, żeby swobodnie opadł. Poczekać aż masa zastygnie i delektować się najlepszymi przekąskami na Halloween! Dzięki temu powstanie duszek 🙂 Lukrem dodaj oczka albo przerażającą minkę.
Koktajl potwora
- garść świeżego szpinaku
- szczypta czerwonego barwnika
- banan
- garść zielonej pietruszki
- sok z cytryny
Wszystkie składniki oprócz barwnika, cukru i łyżeczki soku z cytryny zmiksować. Cukier przesypać do woreczka, dodać barwnik, energicznie potrząsnąć, by cukier się zabarwił. Koktajl przelać do szklanki, a z zewnątrz posmarować ją delikatnie sokiem z cytryny. Sok oprószyć kolorowym cukrem.
Napisz komentarz