Halloween to wspaniała okazja, aby poczuć się jak dziecko i zjeść mnóstwo słodkości, choć słone przekąski to nasza specjalność. Aby uczcić tę wyjątkową noc, przygotowaliśmy dla Ciebie przegląd najlepszych przepisów na Halloweenowe przekąski. Możesz upiec przepiękne i straszne ciasteczka na Halloween, które zadowolą każdego gościa na Twojej imprezie Halloweenowej. Przekąski na Halloween to nie tylko ciasteczka, ale także straszne przekąski, które nadają imprezie Halloweenowej odpowiedniego klimatu. Warto pamiętać o przepisach na Halloweenowe przekąski, by każdy mógł się nimi nacieszyć. Przekąski na Halloween są również Halloweenową dekoracją, nawet proste przepisy dopełnią ten straszny dzień. Brzmi przerażająco? Sprawdź nasze przekąski na Halloween i dowiedz się jak wywołać strach na talerzach gości!
W tym artykule znajdziesz:
Przekąski na Halloween dla dzieci i dorosłych
Przekąski na Halloween to nie lada wyzwanie. Niełatwo dorównać tym, co kochają krew i upiorne scenariusze. W Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Szkocji po zmroku dumnie paradują ulicami. Wychodzą z ukrycia, z szaf i zakamarków. Duchy, demony, zombie i wampiry. Bezzębne czarownice wirujące na miotłach. Stukają do drzwi i domagają się słodkich przekąsek, a Halloweenowe ciasteczka już czekają. Słodkie przekąski w Halloween to zabawa nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Za oceanem Halloween pod względem popularności przegrywa jedynie z Bożym Narodzeniem. W Polsce święto jeszcze nabiera rozpędu, w szkołach pojawiają się uczniowie stylizowani, jak postaci z horroru. Na straganach wzrasta cena dyni, w której potem rzeźbi się twarz i wypełnia światłem. Dynie to symbole Halloween, nie tylko lampiony, dekoracje, ale także przekąski i ciasto dyniowe. Dynia to przede wszystkim zdrowe warzywo, a pod koniec października dynia nabiera strasznego wyrazu – i to dosłownie. W sklepach do kupienia babeczki z mózgiem, ciasta grobowce i kruche ciasteczka. W domowej kuchni też można świętować i bez problemu przygotować straszne przekąski, banalnie proste do zrobienia. Pieczone paluszki z ciasta francuskiego, miotły porzucone przez wiedźmy, żelkowe-robaki wylewające się z kanapek. Niech uczta na imprezie Halloweenowej z przekąskami robi wrażenie i wywołuje szybsze bicie serca u gości. Poznaj nasze przepisy na Halloween!
Krwawe hot-dogi🌭
- kilka parówek
- opakowanie lub dwa bułek do hod-dogów
- ketchup lub inny sos pomidorowy
Parówki obrać z foli, z jednego końca delikatnie wyciąć kwadracik i delikatnie ponacinać parówkę na szerokości np. po 3 razy w kilku miejscach, tak aby przypominały zagięcia na palcach, następnie podgrzać na patelni. W tym czasie przeciąć wzdłuż bułeczki i podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Ciepłe bułki posmarować od wewnątrz solidną ilością keczupu (pssst możesz poszukać takiego z mniejszą ilością cukru). Ciepłe parówki wkładamy w bułki, wycięty kwadracik umieszczamy na końcu parówki. Krwawe hot-dogi to idealna przekąska na Halloween!
Pssssst! Jeśli bułeczki rozkradły straszne gnomy możesz wykorzystać parówki jako palce wiedźmy. Paluchy wiedźmy będą jeszcze straszniejsze, jeśli na jednym końcu włożysz migdał – szersza końcówką do parówki. A i paluchy wiedźmy mają koniecznie przypalone paznokcie.
Straaasznie pyszne donuty 🍩
Szukasz pomysłu na przekąski Halloweenowe dla dzieci? Oto one – straaaaasznie pyszne donuty!
- kilka donutów
- plastikowe zęby lub żelki w kształcie zębów wampira
- lukier w kilku kolorach do dekoracji (oczka i krew)
Donuty układamy na talerzu, w dziurę w pączku wkładamy zęby lub żelki, jeśli chcesz, żeby były w całości jadalne 🙂 Następnie dodajemy lukrowane oczy i krew. Ta-da! Gotowe 🙂
Rzeźbione papryki faszerowane makaronem na Halloween
- 4 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- garść bazylii lub oregano
- 200 g makaronu nitki
- sól, pieprz
Papryki umyć, delikatnie odciąć kapelusze, środek wydrążyć. Papryki od wewnątrz natrzeć oliwą, z jednej strony wyrzeźbić w każdej z nich otwory przypominające oczy, nos i buzię. Tak przygotowane warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 10 minut. Powinny być podgrzane, ale niezbyt popękane. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, dodać zioła i przyprawy, przełożyć do garnka i zagotować. Gdy sos będzie gotowy, zblendować go na gładką masę – możesz dodać również pieczoną dynię. Makaron ugotować. Do środka każdej z podpieczonych papryk włożyć ugotowany makaron, a miejsce oczu i buzi wyciągnąć go nieco na zewnątrz. Polać sosem pomidorowym, który ma imitować krew. Przed podaniem można ponownie gotowe papryki podgrzać przez chwilę w piekarniku.
Sprawdź akcesoria do pieczenia dostępne na sklepie Limango i wyczaruj więcej niezwykłych przekąsek na Halloween. Abra-kadabra!
Tacos z sałatką i pająkiem z oliwek
- kilka płatów małej tortilli
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- awokado
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duże czarne oliwki bez pestek
Tortille podgrzać. Sałatę posiekać i wymieszać z pokrojonymi w kostkę warzywami. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Placki złożyć na pół, a do powstałego wgłębienia włożyć sałatkę z warzywami. Na wierzchu z każdej z porcji ułożyć pająka z oliwek – na środeku umieścić całą największą oliwkę. Drugą, mniejszą pociąć na cienkie paski i z nich wokół „grzbietu” ułożyć kończyny pająka. Przekąska na Halloween w sam raz dla tych, którzy panikują na widok pająków!
Mózg z kalafiora na Halloween
- kalafior
- 4 buraki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki czarnego sezamu
Nieduży kalafior umyć i ugotować. Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie z cytryną. Jednego buraka zbledować z odrobiną wody, solą i pieprzem na gładki krem. Pozostałe po ostudzeniu pokroić w kostkę. Kalafior wyłożyć na talerzu – najlepiej białym. Wokół rozsypać część czarnego sezamu, który ma przypominać ziemię. Na nim ułożyć kostki buraka. Kalafior delikatnie polać musem z buraków, tak by mus powchodził między różyczki i imitował fałdy mózgu.
Babeczki duszki 👻
Muffinki przygotowujemy według przepisu z opakowania – suche składniki łączymy z mokrymi i pieczemy. Kiedy już ostygną, bierzemy się za dekorację. Bierzemy cukier plastyczny i dzielimy na kuli średnicy ok. 5 cm lub mniejsze. Rozwałkuj kulki, tak aby powstały z nich kółka. Do każdej babeczki na środku wsadź wykałaczkę, tak aby większość wystawała, następnie delikatnie nałóż cukier na wykałaczkę, żeby swobodnie opadł. Dzięki temu powstanie duszek,. Poczekać aż masa zastygnie i delektować się najlepszymi przekąskami na Halloween!
Koktajl potwora
Prezentujemy również przepisy na halloween na napoje. Taki szybki przepis to idealny pomysł na przystawki dla znajomych.
- garść świeżego szpinaku
- szczypta czerwonego barwnika
- banan
- garść zielonej pietruszki
- sok z cytryny
Wszystkie składniki oprócz barwnika, cukru i łyżeczki soku z cytryny zmiksować. Cukier przesypać do woreczka, dodać barwnik, energicznie potrząsnąć, by cukier się zabarwił. Koktajl przelać do szklanki, a z zewnątrz posmarować ją delikatnie sokiem z cytryny. Sok oprószyć kolorowym cukrem.
Napisz komentarz