• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
  • Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep

Przekąski na Halloween

31 października 2018

Wychodzą z ukrycia, z szaf i zakamarków. Duchy, demony, zombie i wampiry. Bezzębne czarownice wirujące na miotłach. Zlatują się na swoje jesienne święto, straszą i śmieją do rozpuku, gdy wywołają odrazę. Napawają się lękiem i grozą. Rozkoszują widokiem piszczących z przerażenia dzieciaków. Mają tę jedną noc w roku, więc  wysysają z niej każdą cenną czarną minutę.

Przekąski na Halloween 2018 dla dzieci i dorosłych

Kochają krew i upiorne scenariusze. W Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Szkocji po zmroku dumnie paradują ulicami. Stukają do drzwi i domagają się słodyczy. Robią furorę na specjalnie dla nich organizowanych balach. Im mroczniej, tym lepiej. Bawią się w zapuszczonych halach i fabrykach. Za oceanem Halloween  pod względem popularności przegrywa jedynie z Bożym Narodzeniem. W Polsce święto jeszcze  nabiera rozpędu, w szkołach pojawiają się uczniowie stylizowani, jak postaci z horroru. Na straganach wzrasta cena dyni, w której potem rzeźbi się twarz i wypełnia światłem. W sklepach do kupienia babeczki z mózgiem i ciasta grobowce. W domowej kuchni też można świętować i bez problemu przygotować kilka klimatycznych przekąsek. Nie tylko pająk potrafi tkać swą pajęczynę, nie tylko wampir tryska krwią. Pieczone paluszki, miotły porzucone przez wiedźmy, robaki wylewające się z kanapek. Halloweenowa przekąskowa uczta niech robi wrażenie i wywołuje szybsze bicie serca u gości.Krwawe paluchy
Limango plauchy

  • kilka parówek
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ketchup lub inny sos pomidorowy
  • kilka orzechów ziemnych lub migdałów

Parówki obrać z foli, umyć i przeciąć na pół. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na paski. Każdym paskiem dobrze obkleić parówkę. Na górze nożem delikatnie zrobić nacięcia imitujące fałdy skórne. Końcówkę każdego z paluszków zaokrąglić, w srodek włożyć kawałek migdała lub orzecha. Tak przygotowane paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 15 minut – do czasu aż paluszki się zarumienią. Po wyjęciu końcówki każdego z palców posmarować ketchupem.Miotły
limango miotły

  • kilka cienkich kabanosów
  • twardy ser żółty
  • szczypiorek

Kabanosy podzielić na mniejsze kawałki, ser pokroić w cienkie paseczki. Za pomocą szczypiorku przypiąć ser do kabanosów, które mają być trzonem miotły. Przed podaniem przechowywać przykryte porcje w lodówce, by ser nie wysechł.Rzeźbione papryki faszerowane makaronem na Halloween

  • 4 czerwone papryki
  • 5 pomidorów
  • garść bazylii lub oregano
  • 200 g makaronu nitki
  • sól, pieprz

Papryki umyć, delikatnie odciąć kapelusze, środek wydrążyć. Papryki od wewnątrz natrzeć oliwą, z jednej strony wyrzeźbić w każdej z nich otowy przypominające oczy, nos i buzię. Tak przygotowane warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Powinny być podgrzane, ale niezbyt popękane. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, dodać zioła i przyprawy, przełożyć do garnka i zagotować. Gdy sos będzie gotowy, zblendować go na gładką masę. Makaron ugotować. Do środka każdej z podpieczonych papryk włożyć ugotowany  makaron, a miejsce oczu i buzi wyciągnąć go nieco na zewnątrz. Polać sosem pomidorowym, który ma imitować krew. Przed podaniem można ponownie gotowe papryki podgrzać przez chwilę w piekarniku.Tacos z sałatką i pająkiem z oliwek

  • kilka płatów małej tortilli
  • sałata lodowa
  • ogórek zielony
  • awokado
  • sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • duże czarne oliwki bez pestek

Tortille podgrzać. Sałatę posiekać i wymieszać z pokrojonymi w kostkę warzywami. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami.  Placki złożyć na pół, a do powstałego wgłębienia włożyć sałatkę z warzywami. Na wierzchu z każdej z porcji ułożyć pająka z oliwek – na środeku umieścić całą największą oliwkę. Drugą, mniejszą pociąć na cienkie paski i z nich wokół „grzbietu” ułożyć kończyny pająka.Mózg z kalafiora na Halloween

  • kalafior
  • 4 buraki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki czarnego sezamu

Nieduży kalafior umyć i ugotować. Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie z cytryną. Jednego buraka zbledować z odrobiną wody, solą i pieprzem na gładki krem. Pozostałe po ostudzeniu pokroić w kostkę. Kalafior wyłożyć na talerzu – najlepiej białym. Wokół rozsypać część czarnego sezamu, który ma przypominać ziemię. Na nim ułożyć kostki buraka. Kalafior delikatnie polać musem z buraków, tak by mus powchodził między różyczki i imitował fałdy mózgu.Pajęczyna z paluszków na Halloween
limango pajęczyna

  • paczka słonych paluszków
  • łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • biała czekolada

Paluszki ułożyć na kształt koła. Czekoladę roztopić i wycisnąć na paluszki, tak, by poszczególne części się skleiły. Na środku konstrukcji zrobić dużą kropkę z czekolady, ona musi połączyć wszystkie elementy. W nią wcisnąć żurawinę lub rodzynki. Poczekać aż masa zastygnie.

Share Button
haloweenprzekąski na haloweenprzepisysylwia majcher
Share

Mama gotuje

Sylwia Majcher
Sylwia Majcher
Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

Te wpisy mogą Ci się spodobać

Kuchnia biwakowa, czyli potrawy idealne na wyjazd pod namiot
28 sierpnia 2019
Zdrowe przekąski do szkoły
22 sierpnia 2019
Stek bez mięsa i pizza z kalafiora. Sprawdź kulinarne oszustwa.
2 sierpnia 2019