Wychodzą z ukrycia, z szaf i zakamarków. Duchy, demony, zombie i wampiry. Bezzębne czarownice wirujące na miotłach. Zlatują się na swoje jesienne święto, straszą i śmieją do rozpuku, gdy wywołają odrazę. Napawają się lękiem i grozą. Rozkoszują widokiem piszczących z przerażenia dzieciaków. Mają tę jedną noc w roku, więc wysysają z niej każdą cenną czarną minutę.
Przekąski na Halloween 2018 dla dzieci i dorosłych
Kochają krew i upiorne scenariusze. W Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Szkocji po zmroku dumnie paradują ulicami. Stukają do drzwi i domagają się słodyczy. Robią furorę na specjalnie dla nich organizowanych balach. Im mroczniej, tym lepiej. Bawią się w zapuszczonych halach i fabrykach. Za oceanem Halloween pod względem popularności przegrywa jedynie z Bożym Narodzeniem. W Polsce święto jeszcze nabiera rozpędu, w szkołach pojawiają się uczniowie stylizowani, jak postaci z horroru. Na straganach wzrasta cena dyni, w której potem rzeźbi się twarz i wypełnia światłem. W sklepach do kupienia babeczki z mózgiem i ciasta grobowce. W domowej kuchni też można świętować i bez problemu przygotować kilka klimatycznych przekąsek. Nie tylko pająk potrafi tkać swą pajęczynę, nie tylko wampir tryska krwią. Pieczone paluszki, miotły porzucone przez wiedźmy, robaki wylewające się z kanapek. Halloweenowa przekąskowa uczta niech robi wrażenie i wywołuje szybsze bicie serca u gości.Krwawe paluchy
- kilka parówek
- opakowanie ciasta francuskiego
- ketchup lub inny sos pomidorowy
- kilka orzechów ziemnych lub migdałów
Parówki obrać z foli, umyć i przeciąć na pół. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na paski. Każdym paskiem dobrze obkleić parówkę. Na górze nożem delikatnie zrobić nacięcia imitujące fałdy skórne. Końcówkę każdego z paluszków zaokrąglić, w srodek włożyć kawałek migdała lub orzecha. Tak przygotowane paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 15 minut – do czasu aż paluszki się zarumienią. Po wyjęciu końcówki każdego z palców posmarować ketchupem.Miotły
- kilka cienkich kabanosów
- twardy ser żółty
- szczypiorek
Kabanosy podzielić na mniejsze kawałki, ser pokroić w cienkie paseczki. Za pomocą szczypiorku przypiąć ser do kabanosów, które mają być trzonem miotły. Przed podaniem przechowywać przykryte porcje w lodówce, by ser nie wysechł.Rzeźbione papryki faszerowane makaronem na Halloween
- 4 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- garść bazylii lub oregano
- 200 g makaronu nitki
- sól, pieprz
Papryki umyć, delikatnie odciąć kapelusze, środek wydrążyć. Papryki od wewnątrz natrzeć oliwą, z jednej strony wyrzeźbić w każdej z nich otowy przypominające oczy, nos i buzię. Tak przygotowane warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Powinny być podgrzane, ale niezbyt popękane. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, dodać zioła i przyprawy, przełożyć do garnka i zagotować. Gdy sos będzie gotowy, zblendować go na gładką masę. Makaron ugotować. Do środka każdej z podpieczonych papryk włożyć ugotowany makaron, a miejsce oczu i buzi wyciągnąć go nieco na zewnątrz. Polać sosem pomidorowym, który ma imitować krew. Przed podaniem można ponownie gotowe papryki podgrzać przez chwilę w piekarniku.Tacos z sałatką i pająkiem z oliwek
- kilka płatów małej tortilli
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- awokado
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duże czarne oliwki bez pestek
Tortille podgrzać. Sałatę posiekać i wymieszać z pokrojonymi w kostkę warzywami. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Placki złożyć na pół, a do powstałego wgłębienia włożyć sałatkę z warzywami. Na wierzchu z każdej z porcji ułożyć pająka z oliwek – na środeku umieścić całą największą oliwkę. Drugą, mniejszą pociąć na cienkie paski i z nich wokół „grzbietu” ułożyć kończyny pająka.Mózg z kalafiora na Halloween
- kalafior
- 4 buraki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki czarnego sezamu
Nieduży kalafior umyć i ugotować. Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie z cytryną. Jednego buraka zbledować z odrobiną wody, solą i pieprzem na gładki krem. Pozostałe po ostudzeniu pokroić w kostkę. Kalafior wyłożyć na talerzu – najlepiej białym. Wokół rozsypać część czarnego sezamu, który ma przypominać ziemię. Na nim ułożyć kostki buraka. Kalafior delikatnie polać musem z buraków, tak by mus powchodził między różyczki i imitował fałdy mózgu.Pajęczyna z paluszków na Halloween
- paczka słonych paluszków
- łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
- biała czekolada
Paluszki ułożyć na kształt koła. Czekoladę roztopić i wycisnąć na paluszki, tak, by poszczególne części się skleiły. Na środku konstrukcji zrobić dużą kropkę z czekolady, ona musi połączyć wszystkie elementy. W nią wcisnąć żurawinę lub rodzynki. Poczekać aż masa zastygnie.