• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Kuchnia biwakowa, czyli potrawy idealne na wyjazd pod namiot

    28 sierpnia 2019

    Zamiast czerstwych kanapek z podróży – pyszne tosty z ogniska. Zamiast zalewanej wrzątkiem zupki chińskiej – pożywny gulasz węgierski ze słoika. Organizując jedzenie pod namiot, nie zapomnij o warzywach i owocach. Wbrew pozorom biwakowy jadłospis wcale nie musi być nudny, trzeba tylko go dobrze zaplanować.

    Wreszcie przyszedł! Czas na wyczekany wyjazd pod namiot. Las, jezioro, cisza, spokój i najlepsze towarzystwo – to niezawodna recepta na udany wypoczynek.  Dobrze jest zabrać ze sobą zapas jedzenia, ale i korzystać z oferty lokalnego targu i na polu namiotowym szykować wykwintne dania. U mnie nad włoskim morzem rządziły pieczone na patelni langusty i mule podlewane białym winem. Wszystko przygotowane z produktów, które w tym rejonie były tanie, świeże i pyszne. Oczywiście zawsze w porze obiadu czy kolacji można urządzać sobie piesze wędrówki do oddalonej o 10 km restauracji, jednak jest to rozwiązanie kosztowne. Ponadto nijak nie wpisuje się w biwakowy klimat!

     

    Tymczasem przepis na biwakowe krewetki jest bajecznie łatwy do odtworzenia:

    3-4 duże langusty

    2 ząbki czosnku

    4 łyżki oliwy

    gruboziarnista sól

    sok z cytryny

    papryczka chili

    Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekane ząbki czosnku i chili. Wrzuć umyte langusty i podpiekaj przez 3-4 minuty z każdej ze stron. Na koniec podlej oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj gorące z chrupiącym pieczywem.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Jedzenie pod namiot – gastronomiczny niezbędnik
    • Dania do słoików na wyjazd
    • Dania z ogniska
    • Błędy, których lepiej nie popełniać
    • Udanego biwakowania!

    Jedzenie pod namiot – gastronomiczny niezbędnik

    Mam nadzieję, że narobiłam smaku i teraz pada pytanie, czego potrzeba, by wykorzystywać potencjał lokalnych składników . Jednym z najważniejszych elementów biwakowego wyposażenia jest kuchenka turystyczna. Planując menu na wyjeździe pamiętaj, że będziesz mieć do dyspozycji tylko jeden palnik. Wybieraj więc dania jednogarnkowe. Postaw na potrawy, które są pożywne, a ich składniki nie ważą zbyt dużo. Ryż, kasze i makarony obowiązkowo powinny znaleźć się w biwakowej kuchni. Sprawdzają się zdecydowanie lepiej niż np. ziemniaki, które są ciężkie i nie zachowują tak długo swojej świeżości.

    Zobacz, ja sprawnie przygotujesz sycącą miskę wypełniona aromatyczną kaszą. Możesz dowolnie żonglować składnikami. Jeśli nie masz pomidorów, dodaj rzodkiewki. Też się sprawdzą. Zamiast selera użyj ogórków. Bądź kreatywny.

    Ryż z sezonowymi warzywami

    50 g ugotowanego ryżu

    świeży, surowy pomidor

    2-3 suszone pomidory

    marchewka

    2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

    2 -3 kawałki sera pleśniowego

    łyżka sezamu

    2 łyżki jogurtu naturalnego

    garść mięty

    sól, pieprz

    Ugotowany ryż przełożyć do miski. Marchewkę pokroić w słupki, pomidora w ćwiartki i kawałki obu warzywa ułożyć w misce. Obok dodać fasolę, suszone pomidory oraz cienkie plastry sera pleśniowego. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Sosem polać warzywa i ryż. Posypać sezamem.

    Kasza z selerem naciowym

    3-4  laski selera naciowego

    100 g kaszy pęczak lub jęczmiennej

    4 łyżki masła

    szczypta papryki wędzonej

    sok z cytryny

    Sól, pieprz

    Kaszę ugotować. Seler naciowy pokroić   w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni, rozgrzać połowę masła. Podsmażyć na niej najpierw cebulę, a potem dodać seler naciowy. Doprawić warzywa solą, pieprzem, papryką wędzoną. Ciepłe wymieszać z kaszą. Na wierzch zetrzeć łyżkę masła, a je skropić sokiem z cytryny. Jeśli lubisz słodkie smaki – możesz dodać do miski garść rodzynek.

    Jeśli jednak biwak ma zafundować relaks absolutny i nie chcesz  tracić zbyt wiele czasu na gotowanie, czerpać z pokładów swojej kreatywności, pomyśl o wcześniejszym przygotowaniu posiłków. Dania do słoików na wyjazd to świetny pomysł! Z powodzeniem przetrwają kilka dni w turystycznej lodówce. Zamiast tracić czas na podróże do miejscowych sklepów i poszukiwanie dobrych produktów, po prostu odgrzejesz gotowe już danie ze słoika.

     

    Dania do słoików na wyjazd

    Przyrządzając potrawy wcześniej w domu, możesz nieco poszaleć – przygotować swoje ulubione dania w odpowiednich proporcjach. Pamiętaj, iż danie w słoiku na wyjazd to nie tylko pulpety i kotlety mielone – to też smażone warzywa, sałatki, grochówka, chłodniki i oczywiście wszelkiego rodzaju zupy. Jedzenie pod namiot może być bardzo różnorodne!

    Oprócz obiadów, w słoiku mogą znaleźć się też śniadania i kolacje. Świetną alternatywą dla kupnych wędlin jest np. tradycyjne mięsiwo. Przepis na mięsiwo jest bardzo prosty – jeśli użyjemy soli peklowej, danie w słoiku może stać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy! Z powodzeniem więc przetrwa kilka dni w turystycznej lodówce.

    Świetnym przykładem pysznego dania do słoika na wyjazd jest gulasz węgierski. Dzięki możliwości pasteryzacji jest w stanie wytrzymać nawet kilka dni. Najważniejszymi składnikami tego dania są papryka w dużych ilościach, pieczarki, cebula, marchew i oczywiście mięso wołowe lub wieprzowe. Gulasz jest łatwy do odgrzania i świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub makaronem.

     

    Dania z ogniska

    Ognisko to doskonała alternatywa dla kuchenki turystycznej! Nic nie dorówna ciepłu naturalnego ognia, skrzącym się polanom drewna i niepowtarzalnemu zapachowi. Oczywiście można ograniczyć się do kiełbasek pieczonych na patyku, jednak warto nieco się wysilić i wyczarować przepyszne dania z ogniska! Razem z kiełbaską nadziej na patyk boczek, paprykę, pieczywo, kolbę kukurydzy, a gdy masz chęć na pokrzepienie się – pyszne słodkie pianki lub jabłka. Ognisko pozwoli nam też dobrze wykorzystać czerstwe pieczywo – wystarczy polać je odrobiną oleju lub po upieczeniu posmarować masłem czosnkowym. W ognisku stworzymy też pyszny tost – wystarczy pomiędzy nadziane na patyk dwie kromki chleba włożyć ser lub ulubione warzywa.

    Każdy z nas pamięta smak wyciągniętych z dogasającego ogniska ziemniaków ze zwęgloną skórką! Kiedyś po prostu wrzucało się je w żar. Dziś wiemy, że lepiej smakują, jeśli wcześniej owiniemy je folią aluminiową. Jednak dlaczego ograniczać się tylko do ziemniaków? Świetne dania z ogniska uzyskasz, wzbogacając folię o paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę czy banany. Nawet sam ziemniak zyska niepowtarzalny smak, jeśli przed zawinięciem w folię rozetniesz go i wbijesz do środka jajko. Pamiętaj, by warzywa piec około 30 minut. Ziemniaki potrzebują nieco więcej czasu.

     

    Błędy, których lepiej nie popełniać

    To zrozumiałe, że wybierając jedzenie pod namiot ograniczamy się do minimum. Trudno zapewnić sobie zbilansowaną dietę na biwaku – łososia gotowanego na parze z różnorodnymi warzywami i pięcioma rodzajami kasz. Nie można jednak przesadzić w drugą stronę. Jeśli na biwaku planujesz jeść tylko zupki chińskie, makaron, a zapasy energii uzupełniać słodyczami, szybko poczujesz się źle! Nie zapominaj więc o różnorodności i pomyśl o wszystkich elementach zróżnicowanej diety.

    Jedzenie pod namiot to nie tylko mięsa i kasze, ale obowiązkowo także warzywa i owoce. Oczywiście jeśli nie podróżujesz samochodem, raczej nie będziesz mieć ochoty na dźwiganie w plecaku bananów i jabłek. Świetnym sposobem na uzupełnienie warzyw i owoców w biwakowej diecie są wizyty na lokalnych targach, czy nawet w wiejskich gospodarstwach. Kluczem do dobrego skomponowania jedzenia pod namiot jest dobre planowanie. Dzięki niemu twój biwakowy jadłospis będzie nie tylko tani, ale też różnorodny!

     

    Udanego biwakowania!

     

    Share Button
    Wakacje z dziećmi
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Co spakować na wakacje za granicę? Lista najpotrzebniejszych rzeczy 
    30 lipca 2021
    Wypoczynek z dziećmi – to łatwiejsze niż myślisz!
    29 sierpnia 2020
    Jak łagodnie wrócić do pracy po urlopie?
    20 sierpnia 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT