• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Egzotyczne podróże kulinarne

    20 listopada 2015

    Nie trzeba pakować dużej walizki, wsiadać do samolotu i pokonywać tysiąca kilometrów, by odbyć smaczną podróż. Bez biletu, z premedytacją na gapę. W roli przewodnika zamiast mapy, kulinarny jadłospis. Pod ręką przepisy z najodleglejszych zakątków świata. Można podróżować bez ograniczeń i czerpać z miejsc, w których karmią najlepiej.  Decyzję o wyborze kierunku niech ułatwią wspomnienia albo aktualny kaprys. Podróż ma swoje przywileje, trzeba z niej czerpać pełnymi garściami. Musi przecież solidnie naładować akumulatory, kto wie, kiedy będzie czas zaplanować kolejną? Kulinarne wycieczki wzbogacają, inspirują i dodają odwagi. Pozwalają przenieść się, tam gdzie słodko pachnie czerwona papryka na ajvar, gdzie szaleńczo pną się winogrona do włoskiej marmolady, czy frajdę podniebieniu sprawia wybawiająca z największych zdrowotnych opresji azjatycka zupa pho. Jedzenie jest genialną inspiracją, ułatwia odkrywanie innych kultur i zwyczajów. Niebanalny obiad potrafi rozruszać najbardziej mdłe menu. Egzotyczne pomysły ułatwiają wspięcie się na smakowe wyżyny. Kiedy w kuchni pojawia się wiatr nudy, trzeba go wymieść mocnym akcentem. Podróż po kulinarnym świecie sprawi, że ten wyda się piękniejszy i pełen miłości. Nie tylko do jedzenia.Libańska zupa z ciecierzycy i szpinaku

    • litr bulionu warzywnego ( seler, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, por – obrać i gotować do miękkości – przez około 20 minut)
    • cebula
    • czosnek
    • marchewka
    • 3 ziemniaki
    • 2 pomidory
    • szklanka ugotowanej ciecierzycy
    • 2 szklanki świeżego szpinaku
    • szczypta kurkumy, imbiru, pieprzu i soli
    • łyżka oliwy

    W garnku rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na gorącą oliwę, chwilę przesmażyć, dodać pokrojoną marchewkę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy, zalać wszystko bulionem i gotować piętnaście minut. Po tym czasie dolać szklankę wody i wsypać do zupy ugotowaną ciecierzycę i pokrojone w kostkę pomidory, gotować nadal, a po 10 minutach wsypać umyty szpinak. Gotować 5 minut. Zupę można podawać z grzankami.Mango lassi – hinduski napój orzeźwiający
    limango lassi4

    • 2 szklanki gęstego i kremowego jogurtu naturalnego – najlepiej typu greckiego
    • szklanka wody lub mleka
    • 2 miękkie mango
    • łyżka miodu
    • odrobina kurkumy i cynamonu

    Jogurt i wodę (mleko)  przelać do blendera, dodać obrane i pokrojone mango oraz przyprawy. Zmiksować na gładki krem. Wymieszać z miodem. Można podawać z kostką lodu i miętą albo kolendrą.Popcorn z ciecierzycy

    • szklanka ugotowanej ciecierzycy – może być też gotowa z puszki., trzeba ją jednak wcześniej odsączyć
    • mieszanka przypraw – kumin rzymski, słodka papryka, sól
    • 2 łyżki oliwy
    • posiekana pietruszka

    Ciecierzycę odsączyć, osuszyć dobrze, dodać przyprawy i oliwę, dobrze w nich obtoczyć całą ciecierzycę. Tak przygotowaną, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Równo ułożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 15 minut aż ziarna ciecierzycy się mocno zarumienią. Ciepłe obsypać po wyjęciu posiekaną zieloną pietruszką.Roladki z bakłażana i orzechów z granatami

    • 2 bakłażany
    • pół szklanki orzechów włoskich
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • szklanka ziaren granatu
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
    • sok z cytryny

    Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią. Ułożyć plastry bakłażana, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec 10-12 minut, aż bakłażan zmięknie. Można również przesmażyć z obu stron plastry bakłażana na patelni grillowej. Po upieczeniu bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmiksować z jogurtem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodać sól i pieprz. Wymieszać. Na każdym z plastrów bakłażana rozsmarować krem orzechowy, posypać ziarnami granatu. Zwinąć, ciasno dociskając końcówki. Na wierzchu obsypać granatami.Tortilla hiszpańska

    • 6 ziemniaków
    • 5 jajek
    • świeża czerwona papryka
    • mała cebula
    • garść świeżej zielonej pietruszki
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Surowe przesmażyć na oliwie. Potem na tej samej patelni podpiec pozostałe pokrojone drobno warzywa. Gotowe warzywa wymieszać delikatnie z plastrami ziemniaków. Jajka rozbełtać, dodać sól i pieprz. Masą jajeczną zalać warzywa na patelni. Zapiec, najpierw z jednej strony, a gdy jajka się zetną, delikatnie przewrócić na drugą stronę i zapiec z drugiej strony. Tortille ostrożnie przełożyć na talerz, posypać zieloną pietruszką i pokroić na kawałki. Tortilla jest dobra również na zimno, Hiszpanie jej plastry wkładają do chrupkiej bagietki i podają w postaci kanapki.Greckie paszteciki z fetą i szpinakiem
    limango paszteciki3

    • 300 g świeżego szpinaku
    • 150 g sera feta
    • pół szklanki naturalnego gęstego jogurtu
    • pieprz
    • świeża bazylia
    • mały ząbek czosnku
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • jajko

    Szpinak umyć.W garnku zagotować wodę, wrzucić szpinak, blanszować przez 2-3 minuty, wyjąć, odsączyć, poczekać aż nieco ostygnie. Zimny szpinak posiekać, przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, bazylię, fetę i pieprz. Wlać jogurt, wymieszać, tak by powstała kremowa masa. Ciasto delikatnie rozwałkować. Pokroić na prostokąty. Na każdym z nich wyłożyć łyżkę masy serowo-szpinakowej. Zwinąć ciasto, dobrze dociskając brzegi. Wierzch każdego z pasztecików posmarować jajkiem. Paszteciki ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Można podawać z jogurtem lub innym ulubionym sosem.

    Share Button
    Wakacje z dziećmi
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Co spakować na wakacje za granicę? Lista najpotrzebniejszych rzeczy 
    30 lipca 2021
    Wypoczynek z dziećmi – to łatwiejsze niż myślisz!
    29 sierpnia 2020
    Jak łagodnie wrócić do pracy po urlopie?
    20 sierpnia 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT