Nie trzeba pakować dużej walizki, wsiadać do samolotu i pokonywać tysiąca kilometrów, by odbyć smaczną podróż. Bez biletu, z premedytacją na gapę. W roli przewodnika zamiast mapy, kulinarny jadłospis. Pod ręką przepisy z najodleglejszych zakątków świata. Można podróżować bez ograniczeń i czerpać z miejsc, w których karmią najlepiej. Decyzję o wyborze kierunku niech ułatwią wspomnienia albo aktualny kaprys. Podróż ma swoje przywileje, trzeba z niej czerpać pełnymi garściami. Musi przecież solidnie naładować akumulatory, kto wie, kiedy będzie czas zaplanować kolejną? Kulinarne wycieczki wzbogacają, inspirują i dodają odwagi. Pozwalają przenieść się, tam gdzie słodko pachnie czerwona papryka na ajvar, gdzie szaleńczo pną się winogrona do włoskiej marmolady, czy frajdę podniebieniu sprawia wybawiająca z największych zdrowotnych opresji azjatycka zupa pho. Jedzenie jest genialną inspiracją, ułatwia odkrywanie innych kultur i zwyczajów. Niebanalny obiad potrafi rozruszać najbardziej mdłe menu. Egzotyczne pomysły ułatwiają wspięcie się na smakowe wyżyny. Kiedy w kuchni pojawia się wiatr nudy, trzeba go wymieść mocnym akcentem. Podróż po kulinarnym świecie sprawi, że ten wyda się piękniejszy i pełen miłości. Nie tylko do jedzenia.Libańska zupa z ciecierzycy i szpinaku
- litr bulionu warzywnego ( seler, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, por – obrać i gotować do miękkości – przez około 20 minut)
- cebula
- czosnek
- marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- szczypta kurkumy, imbiru, pieprzu i soli
- łyżka oliwy
W garnku rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na gorącą oliwę, chwilę przesmażyć, dodać pokrojoną marchewkę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy, zalać wszystko bulionem i gotować piętnaście minut. Po tym czasie dolać szklankę wody i wsypać do zupy ugotowaną ciecierzycę i pokrojone w kostkę pomidory, gotować nadal, a po 10 minutach wsypać umyty szpinak. Gotować 5 minut. Zupę można podawać z grzankami.Mango lassi – hinduski napój orzeźwiający
- 2 szklanki gęstego i kremowego jogurtu naturalnego – najlepiej typu greckiego
- szklanka wody lub mleka
- 2 miękkie mango
- łyżka miodu
- odrobina kurkumy i cynamonu
Jogurt i wodę (mleko) przelać do blendera, dodać obrane i pokrojone mango oraz przyprawy. Zmiksować na gładki krem. Wymieszać z miodem. Można podawać z kostką lodu i miętą albo kolendrą.Popcorn z ciecierzycy
- szklanka ugotowanej ciecierzycy – może być też gotowa z puszki., trzeba ją jednak wcześniej odsączyć
- mieszanka przypraw – kumin rzymski, słodka papryka, sól
- 2 łyżki oliwy
- posiekana pietruszka
Ciecierzycę odsączyć, osuszyć dobrze, dodać przyprawy i oliwę, dobrze w nich obtoczyć całą ciecierzycę. Tak przygotowaną, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Równo ułożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 15 minut aż ziarna ciecierzycy się mocno zarumienią. Ciepłe obsypać po wyjęciu posiekaną zieloną pietruszką.Roladki z bakłażana i orzechów z granatami
- 2 bakłażany
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szklanka ziaren granatu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią. Ułożyć plastry bakłażana, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec 10-12 minut, aż bakłażan zmięknie. Można również przesmażyć z obu stron plastry bakłażana na patelni grillowej. Po upieczeniu bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmiksować z jogurtem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodać sól i pieprz. Wymieszać. Na każdym z plastrów bakłażana rozsmarować krem orzechowy, posypać ziarnami granatu. Zwinąć, ciasno dociskając końcówki. Na wierzchu obsypać granatami.Tortilla hiszpańska
- 6 ziemniaków
- 5 jajek
- świeża czerwona papryka
- mała cebula
- garść świeżej zielonej pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Surowe przesmażyć na oliwie. Potem na tej samej patelni podpiec pozostałe pokrojone drobno warzywa. Gotowe warzywa wymieszać delikatnie z plastrami ziemniaków. Jajka rozbełtać, dodać sól i pieprz. Masą jajeczną zalać warzywa na patelni. Zapiec, najpierw z jednej strony, a gdy jajka się zetną, delikatnie przewrócić na drugą stronę i zapiec z drugiej strony. Tortille ostrożnie przełożyć na talerz, posypać zieloną pietruszką i pokroić na kawałki. Tortilla jest dobra również na zimno, Hiszpanie jej plastry wkładają do chrupkiej bagietki i podają w postaci kanapki.Greckie paszteciki z fetą i szpinakiem
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- pół szklanki naturalnego gęstego jogurtu
- pieprz
- świeża bazylia
- mały ząbek czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
Szpinak umyć.W garnku zagotować wodę, wrzucić szpinak, blanszować przez 2-3 minuty, wyjąć, odsączyć, poczekać aż nieco ostygnie. Zimny szpinak posiekać, przełożyć do miski, dodać posiekany czosnek, bazylię, fetę i pieprz. Wlać jogurt, wymieszać, tak by powstała kremowa masa. Ciasto delikatnie rozwałkować. Pokroić na prostokąty. Na każdym z nich wyłożyć łyżkę masy serowo-szpinakowej. Zwinąć ciasto, dobrze dociskając brzegi. Wierzch każdego z pasztecików posmarować jajkiem. Paszteciki ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Można podawać z jogurtem lub innym ulubionym sosem.
Napisz komentarz