Pani znowu tutaj? To zdziwienie farmaceutki, do której zajrzałam 3 raz w ciągu tygodnia zapaliło w mojej głowie czerwoną lampkę. Rzeczywiście, ileż można kupować gotowych syropów łagodzących kaszel, kropli hamujących katar i płynów czyszczących nos, skoro efektów działania nie widać. Lekarz bezradnie rozkłada ręce i cytuje klasyka, że taki mamy klimat. Ja wypowiadam ciągnącemu się rodzinnemu przeziębieniu walkę. Bitwa rozgrywa się w kuchni.Moją bronią są sokowirówka i blender. Amunicją owoce, warzywa, zioła i przyprawy. Odpowiednia kombinacja i regularność to właściwa i jedyna taktyka. Liczę na wygraną, bo stawka wysoka – zdrowie moich dzieci. Odkąd je mam, jesień mnie zawsze niepokoi. Bo oprócz zlatujących liści, przynosi też spadek odporności. Sięgam po wzmocnienie w postaci rad babci, która do apteki nigdy nie miała po drodze, a jednak jej dzieci nie chorowały. Do walki z infekcją była przygotowana, bo latem robiła zapasy. Na półce w spiżarce stał syrop z malin, obok sok z aronii, pod koniec września dołączała do nich konfitura z pigwy. Warkocze z czosnku zawsze wisiały nad kuchenką, a gryczany miód dostarczał sąsiad ze swojego ula. Natura jest najlepszym lekarstwem, trzeba tylko wiedzieć, kiedy prosić ją o wsparcie. Koktajle i soki na bazie świeżych warzyw i owoców najlepiej wypijać zaraz po zrobieniu, wtedy ma najwięcej wartości odżywczych. Można go przechowywać w lodówce, ale trzeba pamiętać, że im dłużej, ty więcej witamin traci, bo właściwości zdrowotne się ulatniają. Zdecydowanie lepiej pić koktajle zaraz po przebudzeniu, przed jedzeniem, dzięki czemu unikniemy rewolucji żołądkowych, ale damy szansę witaminom i minerałom na lepsze wchłanianie. W ciągu dnia warzywno-owocowe koktajle lepiej pić 2 godziny przed lub po posiłku. W czasie infekcji lepiej unikać słodkich owoców lub ograniczyć ich ilość. Zawierają cukier, który nie sprzyja walce z bakteriami. Jeśli brakuje czasu, warto zastosować wariant minimum –łyżeczka prawdziwego soku z malin do herbaty na zmianę z konfiturą z pigwy i aronii. Do tego przyprawy korzenne, bo nie ma co składać broni i poddawać się jesienno-zimowym infekcjom.Przyprawy korzenne
- goździki – pomaga na ból głowy i zatok, ma właściwości znieczulające
- cynamon – ma właściwości antybakteryjne, pomaga zwalczać pasożyty i grzyby, rozgrzewa. Dzięki zawartości chromu, zmniejsza apetyt na słodycze – a one nie są wskazane przy infekcjach, bo naturalnie karmią pasożyty.
- kurkuma – ułatwia oddychanie, usprawnia więc leczenie infekcji oddechowych, ma właściwości rozgrzewające
- imbir – naturalny antybiotyk, warto się nim wspierać przy zapaleniu oskrzeli, bólu gardła, kaszlu. Najlepszy jest świeży.
Owoce i warzywa
- cytryna, limonka, to naturalna witamina c, wzmacnia odporność, a sam zapach łagodzi ból głowy. Picie soku z cytryny łagodzi ból gardła. Można nim także płukać zainfekowane gardło.
- pomarańcze – wypłukują z organizmu toksyny, działają odprężająco, co dobrze wpływa na odczuwalność bólu, zawarta w nich witamina c wspiera odporność
- grejpfruty – beta karoten i witamina C są idealnym orężem do walki z przeziębieniem, regularnie picie soku z grejpfruta wzmacnia odporność.
- kiwi – prawdziwa bomba witaminowa, dzięki sporej ilości witaminy C skraca czas infekcji. Dobrze dodawać kiwi do wzmacniających odporność koktajli.
- zielona pietruszka – ma więcej witaminy C niż cytrusy, a dzięki żelazu doskonale wzmacnia organizm. Garść świeżej natki pietruszki warto mieszać w zielonych koktajlach.
- burak – dawniej był najpopularniejszym lekarstwem na kaszel. Sok z buraka usuwa też zmęczenie.
Koktajl wzmacniający odporność
- 2 marchewki
- jabłko
- sok z połowy grejpfruta
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta cynamonuZ jabłka i marchewek wycisnąć sok. Dodać kurkumę, imbir i cynamon. Wymieszać z sokiem z grejpfruta. Wypić zaraz po zrobieniu.
Koktajl pobudzający
- burak
- szklanka soku z jabłek
- pół szklanki selera naciowego
- skórka z pomarańczy
- kiwi
- łyżeczka zielonej pietruszki
- szklanka ciepłej wody
Buraka i seler pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę posiekać, kiwi obrać, pokroić. Wszystko przełożyć do blendera, dodać sok z jabłek, wodę i skórkę z pomarańczy. Zblendować.Przeciwkaszlowy syrop z buraka
- 2 buraki
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
- sok z cytryny
Buraki obrać. Zetrzeć na drobnej tarce. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać miód oraz cynamon. Zagotować. Przestudzić i przełożyć do słoika. W czasie kaszlu podawać 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Odpornościowo – łyżeczka dziennie.Napar rozgrzewający
- łyżeczka czystka
- pół łyżeczki startego imbiru
- kilka listków świeżej mięty
- sok z połówki pomarańczy
Napar imbirowy na ból gardła i kaszel
- 3 cm kawałek imbiru
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
- gorąca, przegotowana woda
Imbir obrać, pokroić na plasterki. Dodać sok z cytryny. Zalać wodą. Przykryć. Zostawić na 10 minut. Wypić, a potem na bazie namoczonych już plastrów imbiru można przygotować kolejną porcję.Herbata na przeziębienia
- szklanka świeżo zaparzonej herbaty – może być czarna, biała lub zielona, dla dzieci można zaparzyć owocową
- plaster pomarańczy ze skórką
- plaster cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2-3 goździki
- łyżeczka miodu lub łyżka soku z malin
W większym dzbanku zaparzyć herbatę. Owoce wyparzyć, pokroić w plastry. Dodać do dzbanka. Wymieszać z imbirem, cynamonem i goździkami. Dosłodzić miodem. Pić ciepłą herbatę kilka razy dziennie w czasie przeziębienia.Masala tea
- 2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
- szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka – najlepiej roślinnego: migdałowego lub orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki goździków
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki anyżu
- 2 plasterki świeżego imbiru
W niewielkim garnuszku z grubym dnem zagotować szklankę wody z przyprawami – cynamonem, kardamonem, goździkami, pieprzem, anyżem i gałką muszkatołową. Dodać starte plastry imbiru. Gdy mieszanka zacznie wrzeć gotować 2 minuty, a potem dodać 2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Wlać mleko. Gotowy napój przecedzić do przygotowanych szklanek lub filiżanek. Gdy trochę przestygnie, dodać miód.
Napisz komentarz