• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
  • Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep

Ciasto, puder, a może kiszonki. Sprawdź, jak w sezonie wykorzystać pomidory.

29 lipca 2019

Choć dostępne są cały rok, tak wybornie pomidory smakują tylko latem. Najlepiej prosto z pola, dopieszczone słońcem. Wyposażone w naturalną dobroć natury, pachnące intensywnie słodkością. Obowiązkowo należy wgryzać się w nie zachłannie i zadbać o solidne zapasy. Wykorzystajcie pomidorowy urodzaj bez reszty.

Pomidor to owoc. Jeśli kogoś rozczarowuję tą wiedzą – przykro mi, ale opieram się na botanicznych źródłach, które klasyfikują go właśnie w tej kategorii. Precyzyjniej rzecz ujmując – pomidor to mięsista jagoda.  Chociaż Amerykanie nie potrafili takiego naturalnego przydziału zaakceptować i w ustawie zapisali sobie, że na ich ziemi pomidor będzie jednak warzywem. Stanowczość poparli kulinarną mocą i siłą przyzwyczajeń i prawo w sprawie nazewnictwa za oceanem obowiązuje niemal od 100 lat.

W Europie pomidor miał burzliwą historię. Przywiózł je do nas w XVI wieku Krzysztof Kolumb. I na początku w ogóle nie trafiały na talerz, bo uznawano je za truciznę. Przez lata pełniły jedynie dekoracyjną rolę. A jak już je doceniono to z rozmachem. W uznano pomidory za afrodyzjak. Kościół mocą papieskiego dekretu je przeklnął, więc zostały zakazanym owocem.  Kochankowie objadali się nimi w ukryciu nazywając pomidory jabłkami miłości. I nawet padały sugestie, że to ten owoc a nie jabłko podała w raju Ewa Adamowi. Z upływem czasu i wzrostem smakowej świadomości pomidorom zaczęło wieść się znacznie lepiej, dziś są jednym z najchętniej jedzonych owoców. W Europie zrywa się 13 milionów ton pomidorów rocznie. Polska wysyła je nawet do Grecji.

 

Witaminowe zalety pomidorów:

  • Błonnik usprawnia trawienie
  • Wysoka zawartość i likopenu- dzięki nim wolniej się starzejemy
  • Potas reguluje ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę serca
  • Pektyny obniżają poziom cholesterolu
  • Duży pomidor pokrywa połowę naszego zapotrzebowania na witaminę C
  • 94% składu pomidora to woda, dlatego świetnie gaszą pragnienie. Jeden ma 15 kalorii.
  • Witamina A i E nawilżają i wygładzają skórę

 

Oprócz zdrowotnych walorów pomidory mają swój smakowy urok i łatwość wybrzmiewania w rozmaitych kompozycjach. Choć najczęściej zjadamy je w sałatce, klasycznej zupie zabielanej śmietaną lub utytłanym w ich sosie makaronie, to całkiem przyzwoicie wypadają w słodkiej roli. Ciasto pomidorowe jest wilgotne, długo świeże i zachwycająco pyszne. Robi się je migiem, zjada równie szybko i zawsze zdobywa uznanie u zaskoczonych degustujących. Co jeszcze można zrobić z pomidorów? Konfitury. Takie w sam raz do zimowych kanapek lub mięs. Pomidory nie są humorzaste, zdadzą egzamin zawsze, gdy trzeba, więc można z nimi dowolnie eksperymentować. Polecam suszenie i kiszenie. Obie wersje warto mieć w czasie, gdy w sklepach pomidory przypominają prawdziwe owoce tylko z wyglądu. Zimą nie mają żadnego smaku, za to cenę horrendalną. Dlatego najlepiej w sezonie zrobić przetwory z pomidorów. Za kilka miesięcy będziecie sami sobie wdzięczni.

Warto wiedzieć:

  • Pomidorów nie trzymamy w lodówce. Gdy trafią się niedojrzałe, trzeba je zostawić na kilka dni na nasłonecznionym parapecie.
  • Im mniejsze pomidory, tym słodsze.
  • Pomidory nie stracą za dużo soku i miąższu, jeśli pokroimy je w poprzek gniazd nasiennych
  • Przetworzone pomidory nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych. Wręcz przeciwnie. W suszonych pomidorach jest więcej błonnika i potasu niż w surowych.

 

Najlepsze pomidory do wyszukania na targu

Gruntowe – najpopularniejsze. Są okrągłe, czerwone, nadają się do wszystkich przetworów

Malinowe – najbardziej słodkie i soczyste. Dobre do zup i soków

Bycze serca – są duże i twarde. W środku nie znajdziemy zbyt wielu pestek, dlatego dobre są do sałatek i kanapek.

Gargamele – sporo ważą. Jeden potrafi mieć nawet ponad pół kilograma. Nadają się do faszerowania.

San Marzano – ta odmiana najwłaściwsza jest do zapakowania w całości w słoiki. Są owalne, długie, dość twarde i nie mają pestek

Tygrysie mają żółtą lub czerwoną skórkę, mięsiste, przyjemnie wkomponowujące się w słone i słodkie tarty oraz ciasta.

Koktajlowe drobne w różnych kolorach – mogą być żółte, pomarańczowe, czerwone. Są bardzo trwałe.

Fioletowe pierwsze wyhodowano w Anglii, kolor zawdzięczają antocyjanom – związkom, które barwią fioletową kapustę czy jagody. Pomidory w tym kolorze są dwa razy dłużej trwalsze niż czerowne

Zielone choć nie są dojrzałe, można je bez obaw zjadać. Najlepiej smażone lub skropione oliwą i obsypane świeżymi ziołami.

 

Jak wybrać najlepsze pomidory?  

  • Wąchamy od strony szypułki. Powinny pachnieć mocno, świeżo. Jeśli wyczuwalny jest nawóz – lepiej odłożyć pomidora.
  • Skórka nie powinna być zbyt twarda, bo to może świadczyć o niedojrzałości pomidorów
  • Dobre pomidory nie mają pomarszczonej skorki i są delikatnie miękkie
  • Im mniej lśniące pomidory – tym lepsze

Co zrobić z pomidorów?

Suszone pomidory

Suszone pomidory mają więcej błonnika i potasu niż surowe. Najlepiej suszyć je na naturalnym słońcu – można to robić nawet na osłoniętym od wiatru miejscu na balkonie.

Pomidory trzeba bardzo cienko pokroić w plastry. I ułożyć jeden przy drugim na papierze do pieczenia. W zależności od pogody – pomidory potrzebują 2 -3 dni na porządne ususzenie. 

Suszenie w piekarniku:  

Pomidory umyć i osuszyć. A potem pokroić w grubsze plastry, by po ususzeniu nie zostały z nich chipsy. Warzywa rozłożyć na suszarce do suszenia i suszyć przez 12 godzin w temperaturze 70 stopni. Pomidory można ususzyć też w piekarniku. Trzeba rozłożyć je na blaszce do pieczenia, a potem wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i suszyć przez co najmniej 5 godzin.

Puder z suszonych pomidorów

  • 200 g suszonych pomidorów

Wysuszone pomidory przetrzeć przez sito, a potem zblendować. Puder przełożyć do słoiczka i trzymać zamknięty szczelnie w chłodnym miejscu.

Budyń z kaszy jaglanej z pudrem pomidorowym

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pudru z pomidorów
  • garść kolendry
  • sól/pieprz

Kaszę przełożyć do blendera, dodać posiekaną kolendrę, sól, pieprz, łyżkę pudru, wlać mleko. Zmiksować na gładki krem. Budyń przełożyć do miseczek, oprószyć pozostałym pudrem.

Tatar z suszonych pomidorów

  • szklanka suszonych pomidorów
  • czerwona mała cebula
  • ząbek czosnku
  • laska selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oliwy – jeśli pomidory nie były w zalewie
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Pomidory, seler naciowy i natkę pietruszki przełożyć do blendera i zmiksować z oliwą, sosem sojowym, musztardą, sokiem z cytryny oraz miodem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do powstałej pomidorowej masy, doprawić solą i pieprzem. Tatar można przełożyć do foremek czy kokilek i w nich schłodzić go w lodówce przez około godzinę. Wyjąć i podawać z chrupiącą grzanką.

Przyprawa ze skórek pomidorów

  • szklanka skórek z pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Pomidory obrać ze skórki. Skórki i liście bazylii rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80 stopni. Wstawić blachę i suszyć przez 2 godziny. Wyjąć i rozdrobnić w blenderze. Przechowywać w zamkniętym słoiku.

Chłodnik z pomidorów i malin

  • kilogram pomidorów malinowych
  • szklanka malin
  • kawałek wypestkowanego arbuza
  • bułka
  • 5 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka miodu
  • sól/pieprz
  • sok z pomarańczy
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki pudru z suszonych pomidorów

 

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną bułkę i posiekany czosnek. Przesmażyć do zarumienienia. Pomidory i seler naciowy pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka, dusić przez 5 minut, dolać wodę, maliny, miód i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kostkami arbuza, porwanymi listkami mięty, pudrem i czarnuszką.

 

Pomidory w słoiku – najszybciej i najłatwiej 

  • pomidory
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • sól

Pomidorom naciąć skórki i sparzyć. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dnie litrowego słoika ułożyć kilka listków bazylii. Każdą porcję pomidorów wymieszać z łyżeczką soli i posiekanym z ząbkiem czosnku. W takiej postaci przełożyć do słoika – wypełniając go niemal do pełna. Słoik zakręcić. Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Wstawić słoiki z pomidorami i pasteryzować przez 20 minut. Gorące wyjąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić tak do ostygnięcia.

 

Słodki murzynek pomidorowy

  • 4 nieduże pomidory
  • dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć z nich skórkę i przełożyć do blendera. Dodać banana i zmiksować na gładką masę. Jajko ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Do suchych składników wlać masę jajeczną, dodać olej i lekko wymieszać. Keksówkę (około 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto przez około godzinę – do suchego patyczka.

Kiszone pomidory

Na litrowy słoik:

  • około 8 małych gruntowych pomidorów
  • łyżka soli
  • 3-5 cm kawałek imbiru
  • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 3 baldachimy kopru włoskiego
  • niepełny litr wrzątku

 

Wrzątek wymieszać z solą. Pomidory umyć i ułożyć w słoiku. Między nie wcisnąć wszystkie przyprawy. Zalać wrzątkiem z solą. Zakręcić i odstawić do na tydzień do fermentacji ciepłe miejsce. Potem można słoiki z ukiszonymi pomidorami przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

Share Button
pomidoryprzepisyprzepisy z pomidorówsylwia majcherzdrowe jedzenie
Share

Mama gotuje

Sylwia Majcher
Sylwia Majcher
Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

Te wpisy mogą Ci się spodobać

Kuchnia biwakowa, czyli potrawy idealne na wyjazd pod namiot
28 sierpnia 2019
Zdrowe przekąski do szkoły
22 sierpnia 2019
Stek bez mięsa i pizza z kalafiora. Sprawdź kulinarne oszustwa.
2 sierpnia 2019