• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
  • Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep

Święta bez wyrzutów sumienia – przepisy na zdrowe ciasta

12 grudnia 2018

Ciasto bez białej mąki, cukru w tym kolorze i do tego jeszcze bez pieczenia? To jest możliwe.  Trzeba tylko poznać dobre przepisy na desery, które choć nie mają w składzie popularnych, nie zawsze zdrowych dodatków i tak wybornie smakują oraz zaskakują gości. Ciasta są  obfite i wyraziste, więc nikt nie odczuje deficytu. Wy za to stawiając je na świątecznym stole, zrobicie kapitalne wrażenie.

 

W czasie Bożego Narodzenia przeciętnie zjadamy nawet sześć tysięcy kalorii. To ponad trzy razy więcej niż zazwyczaj. Nikt tego nawet specjalnie w swojej głowie nie liczy, bo oprócz głównych posiłków podjadamy i te podrygi przy stole jakoś rzadziej świadomość odnotowuje. Dietetycy jednak są bezlitośni i stawiają nas do pionu swoim podsumowaniem. Kawałek sernika to ponad 300 kalorii, porcja karpia smażonego w panierce, kapusta z grochem  i pierogi z grzybami oscylują koło 1000. A to przecież dopiero początek wyliczeń.

By nie dać sobie pretekstu do wyrzutów sumienia, po świętach nie narzekać na zebraną wodę, podpuchnięte oczy, ciężkie nogi i większy brzuch, trzeba misję odchudzania zacząć przed nimi. I to w kuchni, w dziale z deserami.

Świątecznym klasykom można nadać lżejszego szyku zabierając z ich składu mąkę, tłuszcz  czy cukier. Słodyczą doprawią je suszone owoce i miód. Charakteru dodadzą bakalie i przyprawy korzenne. Będą pachniały, jak trzeba, przystrojone właściwie wkomponują się  momentalnie w bożonarodzeniowy klimat.

Te desery mają jeszcze jedną zaletę. Do ich zrobienia nie potrzeba piekarnika ani zbyt wiele czasu. Przyda się jedynie blender i kilka misek. Te niezobowiązujące akcesoria wystarczą, by rozmemłaną kaszę zmienić w wymowny jagielnik dopieszczony chrupiącymi zalotnie orzechami. Piernikową klasykę odzwierciedla zwiewne ciasto marchewkowe. Surowe, gotowe po porządnym chłodzeniu. Gdy zdecydujecie się odziać je z wierzchu kremem, nikt się nie zorientuje, że nie potratowaliście go ciepłem piekarnika. Słodycz marchewki i energia żurawiny i tak wystarczająco podgrzewają temperaturę.

Tarta z musem czekoladowym ukręconym w mleku z kokosa wybrzmi ekstrawagancko. Ja zwykle sypię ją jadalnym złotem i na tym kończę zabawy w dekoracje. Już sam widok kusi, tarta nie potrzebuje wizerunkowego marketingu. Do wyboru zostawiam Wam także ciasto kokosowe, które ma rozkosznie kremowy skład i orzeźwiający sernik z pomarańczą w roli głównej. Te propozycje nie mogą się nie udać, są za to gwarancją świątecznej frajdy.

 

5 najlepszych świątecznych ciast bez pieczenia

Ciasto kokosowe

Spód

  • szklanka suszonych śliwek
  • szklanka mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka kakao
  • łyżeczka miodu

Krem

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki wody

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub sojowego

Spód

Śliwki wrzucić do blendera i zmiksować, dodać zmielone migdały, kakao, miód i wiórki kokosowe, połączyć i takim ciastem wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć i schłodzić spód przez godzinę w lodówce.  W tym czasie zrobić krem.

Krem

Mleko wlać do garnka, dodać mąkę i gotować przez  minut, do czasu aż krem zgęstnieje. Chwilę go przestudzić i wlać na schłodzony spód. Całość ponownie wstawić do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone porządnie ciasto wyjąć z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z mlekiem. Po raz ostatni wstawić do lodówki, by polewa zastygła.

 

Tarta czekoladowa

Spód

  • 200 g fig
  • 100 g otrębów
  • 2 szklanki wrzącej wody

Mus czekoladowy

  • 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 świeże figi lub pół szklanki pestek granatu

 

Figi zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć, przełożyć do blendera. Dodać otręby i 2 łyżki wody, w której moczyły się figi. Zmiksować. Masą wyłożyć dno formy do tarty i schłodzić spód przez godzinę w lodówce.

Mleko przelać do garnka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać do niego posiekaną czekoladę. Wymieszać, tak, by czekolada rozpuściła się mleku. Krem zostawić do ostygnięcia, a potem ubić. Ubity mus wyłożyć na schłodzony spód i całą tarte schować w lodówce na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami świeżych fig lub pestkami granatu.

Sernik pomarańczowy

  • 500 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 pomarańcze
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 220 ml wrzącej wody
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Galaretkę i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić we 170 ml wrzątku, dobrze wymieszać i przestudzić przez 5 minut. Drugą łyżeczkę żelatyny wymieszać z pozostałym wrzątkiem i też odstawić, a w tym czasie pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyść. Zetrzeć z nich skórkę, a potem obrać i wyjąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować  na mus. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę – tę bez galaretki i przyprawę do piernika. Serek zmiksować z jogurtem i rozpuszczoną galaretką z żelatyną. Masę wylać do 18 cm tortownicy lub innej formy do ciasta. Wstawić do lodówki na 20 minut, by ciasto stężało, a potem wyjąć i polać ciasto musem pomarańczowym. Wstawić całość ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Czekoladowe ciasto jaglane z orzechami

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka – najlepiej roślinnego
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 2 łyżki kakao

Polewa

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • garść posiekanych orzechów

Spód

Daktyle i wiórki namoczyć we wrzątku i zostawić na 2 godziny. Potem zblendować razem z jedną łyżką kakao. Masą wyłożyć spód tortownicy (maksymalnie 20 cm) i wstawić ją do lodówki na pół godziny.

Ciasto

Kaszę przepłukać. Wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, a potem zostawić na kolejny kwadrans do przestygnięcia. Do ciepłej kaszy dodać miód i posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość zblendować na dość gładką masę. Do niej wmieszać posiekane drobno orzechy. Masę przełożyć na schłodzony spód i schłodzić przez co najmniej 5 godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. W połowie chłodzenia wyjąć i polać polewą.

Polewa

W garnku podgrzać mleko, dodać miód i masło orzechowe, gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Gdy to się stanie wmieszać do niego posiekane orzechy i sosem polać schłodzone częściowo ciasto.

Ciasto marchewkowe

  • 2 szklanki startej surowej marchewki
  • szklanka żurawiny
  • 2 łyżki miodu – opcjonalnie
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki otrębów
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 200 g serka naturalnego do smarowania
  • szklanka wrzątku

Płatki i siemię zmielić w blenderze. Żurawinę zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut. Potem również zblendować z 3 łyżkami wody, w której się moczyły. Do miski włożyć startą marchewkę, dodać rodzynki, zmielone płatki i siemię, otręby, przyprawę do piernika, żurawinę i połowę posiekanych migdałów. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i na nią przełożyć marchewkową masę. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin- najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wierzch posmarować serkiem zmiksowanym z miodem. Posypać pozostałymi kawałkami migdałów.

 

 

 

Pysznych i lekkich świąt!

Share Button
ciasta bez pieczeniaprzepisyprzepisy na zdrowe ciastaświąteczne ciastaświąteczne ciasta bez pieczeniaświętasylwia majcherzdrowe desery
Share

Mama gotuje

Sylwia Majcher
Sylwia Majcher
Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

Te wpisy mogą Ci się spodobać

Kuchnia biwakowa, czyli potrawy idealne na wyjazd pod namiot
28 sierpnia 2019
Zdrowe przekąski do szkoły
22 sierpnia 2019
Stek bez mięsa i pizza z kalafiora. Sprawdź kulinarne oszustwa.
2 sierpnia 2019