• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Ciasto, puder, a może kiszonki. Sprawdź, jak w sezonie wykorzystać pomidory.

    29 lipca 2019

    Choć dostępne są cały rok, tak wybornie pomidory smakują tylko latem. Najlepiej prosto z pola, dopieszczone słońcem. Wyposażone w naturalną dobroć natury, pachnące intensywnie słodkością. Obowiązkowo należy wgryzać się w nie zachłannie i zadbać o solidne zapasy. Wykorzystajcie pomidorowy urodzaj bez reszty.

    Pomidor to owoc. Jeśli kogoś rozczarowuję tą wiedzą – przykro mi, ale opieram się na botanicznych źródłach, które klasyfikują go właśnie w tej kategorii. Precyzyjniej rzecz ujmując – pomidor to mięsista jagoda.  Chociaż Amerykanie nie potrafili takiego naturalnego przydziału zaakceptować i w ustawie zapisali sobie, że na ich ziemi pomidor będzie jednak warzywem. Stanowczość poparli kulinarną mocą i siłą przyzwyczajeń i prawo w sprawie nazewnictwa za oceanem obowiązuje niemal od 100 lat.

    W Europie pomidor miał burzliwą historię. Przywiózł je do nas w XVI wieku Krzysztof Kolumb. I na początku w ogóle nie trafiały na talerz, bo uznawano je za truciznę. Przez lata pełniły jedynie dekoracyjną rolę. A jak już je doceniono to z rozmachem. W uznano pomidory za afrodyzjak. Kościół mocą papieskiego dekretu je przeklnął, więc zostały zakazanym owocem.  Kochankowie objadali się nimi w ukryciu nazywając pomidory jabłkami miłości. I nawet padały sugestie, że to ten owoc a nie jabłko podała w raju Ewa Adamowi. Z upływem czasu i wzrostem smakowej świadomości pomidorom zaczęło wieść się znacznie lepiej, dziś są jednym z najchętniej jedzonych owoców. W Europie zrywa się 13 milionów ton pomidorów rocznie. Polska wysyła je nawet do Grecji.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Witaminowe zalety pomidorów:
    • Najlepsze pomidory do wyszukania na targu
    • Jak wybrać najlepsze pomidory?  
    • Co zrobić z pomidorów?
    • Suszone pomidory
    • Budyń z kaszy jaglanej z pudrem pomidorowym
    • Tatar z suszonych pomidorów
    • Przyprawa ze skórek pomidorów
    • Chłodnik z pomidorów i malin
    • Pomidory w słoiku – najszybciej i najłatwiej 
    • Słodki murzynek pomidorowy
    • Kiszone pomidory

    Witaminowe zalety pomidorów:

    • Błonnik usprawnia trawienie
    • Wysoka zawartość i likopenu- dzięki nim wolniej się starzejemy
    • Potas reguluje ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę serca
    • Pektyny obniżają poziom cholesterolu
    • Duży pomidor pokrywa połowę naszego zapotrzebowania na witaminę C
    • 94% składu pomidora to woda, dlatego świetnie gaszą pragnienie. Jeden ma 15 kalorii.
    • Witamina A i E nawilżają i wygładzają skórę

     

    Oprócz zdrowotnych walorów pomidory mają swój smakowy urok i łatwość wybrzmiewania w rozmaitych kompozycjach. Choć najczęściej zjadamy je w sałatce, klasycznej zupie zabielanej śmietaną lub utytłanym w ich sosie makaronie, to całkiem przyzwoicie wypadają w słodkiej roli. Ciasto pomidorowe jest wilgotne, długo świeże i zachwycająco pyszne. Robi się je migiem, zjada równie szybko i zawsze zdobywa uznanie u zaskoczonych degustujących. Co jeszcze można zrobić z pomidorów? Konfitury. Takie w sam raz do zimowych kanapek lub mięs. Pomidory nie są humorzaste, zdadzą egzamin zawsze, gdy trzeba, więc można z nimi dowolnie eksperymentować. Polecam suszenie i kiszenie. Obie wersje warto mieć w czasie, gdy w sklepach pomidory przypominają prawdziwe owoce tylko z wyglądu. Zimą nie mają żadnego smaku, za to cenę horrendalną. Dlatego najlepiej w sezonie zrobić przetwory z pomidorów. Za kilka miesięcy będziecie sami sobie wdzięczni.

    Ciasto z pomidorów - pomidory

    Warto wiedzieć:

    • Pomidorów nie trzymamy w lodówce. Gdy trafią się niedojrzałe, trzeba je zostawić na kilka dni na nasłonecznionym parapecie.
    • Im mniejsze pomidory, tym słodsze.
    • Pomidory nie stracą za dużo soku i miąższu, jeśli pokroimy je w poprzek gniazd nasiennych
    • Przetworzone pomidory nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych. Wręcz przeciwnie. W suszonych pomidorach jest więcej błonnika i potasu niż w surowych.

     

    Najlepsze pomidory do wyszukania na targu

    Gruntowe – najpopularniejsze. Są okrągłe, czerwone, nadają się do wszystkich przetworów

    Malinowe – najbardziej słodkie i soczyste. Dobre do zup i soków

    Bycze serca – są duże i twarde. W środku nie znajdziemy zbyt wielu pestek, dlatego dobre są do sałatek i kanapek.

    Gargamele – sporo ważą. Jeden potrafi mieć nawet ponad pół kilograma. Nadają się do faszerowania.

    San Marzano – ta odmiana najwłaściwsza jest do zapakowania w całości w słoiki. Są owalne, długie, dość twarde i nie mają pestek

    Tygrysie mają żółtą lub czerwoną skórkę, mięsiste, przyjemnie wkomponowujące się w słone i słodkie tarty oraz ciasta.

    Koktajlowe drobne w różnych kolorach – mogą być żółte, pomarańczowe, czerwone. Są bardzo trwałe.

    Fioletowe pierwsze wyhodowano w Anglii, kolor zawdzięczają antocyjanom – związkom, które barwią fioletową kapustę czy jagody. Pomidory w tym kolorze są dwa razy dłużej trwalsze niż czerowne

    Zielone choć nie są dojrzałe, można je bez obaw zjadać. Najlepiej smażone lub skropione oliwą i obsypane świeżymi ziołami.

     

    Jak wybrać najlepsze pomidory?  

    • Wąchamy od strony szypułki. Powinny pachnieć mocno, świeżo. Jeśli wyczuwalny jest nawóz – lepiej odłożyć pomidora.
    • Skórka nie powinna być zbyt twarda, bo to może świadczyć o niedojrzałości pomidorów
    • Dobre pomidory nie mają pomarszczonej skorki i są delikatnie miękkie
    • Im mniej lśniące pomidory – tym lepsze

    Co zrobić z pomidorów?

    Do czego wykorzystać suszone pomidory - suszone pomidory na suszarce

    Suszone pomidory

    Suszone pomidory mają więcej błonnika i potasu niż surowe. Najlepiej suszyć je na naturalnym słońcu – można to robić nawet na osłoniętym od wiatru miejscu na balkonie.

    Pomidory trzeba bardzo cienko pokroić w plastry. I ułożyć jeden przy drugim na papierze do pieczenia. W zależności od pogody – pomidory potrzebują 2 -3 dni na porządne ususzenie. 

    Suszenie w piekarniku:  

    Pomidory umyć i osuszyć. A potem pokroić w grubsze plastry, by po ususzeniu nie zostały z nich chipsy. Warzywa rozłożyć na suszarce do suszenia i suszyć przez 12 godzin w temperaturze 70 stopni. Pomidory można ususzyć też w piekarniku. Trzeba rozłożyć je na blaszce do pieczenia, a potem wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i suszyć przez co najmniej 5 godzin.

    Puder z suszonych pomidorów

    • 200 g suszonych pomidorów

    Wysuszone pomidory przetrzeć przez sito, a potem zblendować. Puder przełożyć do słoiczka i trzymać zamknięty szczelnie w chłodnym miejscu.

    Budyń z kaszy jaglanej z pudrem pomidorowym

    • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • pół szklanki mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki pudru z pomidorów
    • garść kolendry
    • sól/pieprz

    Kaszę przełożyć do blendera, dodać posiekaną kolendrę, sól, pieprz, łyżkę pudru, wlać mleko. Zmiksować na gładki krem. Budyń przełożyć do miseczek, oprószyć pozostałym pudrem.

    Tatar z suszonych pomidorów

    • szklanka suszonych pomidorów
    • czerwona mała cebula
    • ząbek czosnku
    • laska selera naciowego
    • garść natki pietruszki
    • łyżeczka sosu sojowego
    • łyżeczka soku z cytryny
    • łyżka oliwy – jeśli pomidory nie były w zalewie
    • pół łyżeczki miodu
    • łyżeczka musztardy
    • sól, pieprz

    Pomidory, seler naciowy i natkę pietruszki przełożyć do blendera i zmiksować z oliwą, sosem sojowym, musztardą, sokiem z cytryny oraz miodem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do powstałej pomidorowej masy, doprawić solą i pieprzem. Tatar można przełożyć do foremek czy kokilek i w nich schłodzić go w lodówce przez około godzinę. Wyjąć i podawać z chrupiącą grzanką.

    Przyprawa ze skórek pomidorów

    • szklanka skórek z pomidorów
    • garść świeżej bazylii
    • sól

    Pomidory obrać ze skórki. Skórki i liście bazylii rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80 stopni. Wstawić blachę i suszyć przez 2 godziny. Wyjąć i rozdrobnić w blenderze. Przechowywać w zamkniętym słoiku.

    Chłodnik z pomidorów i malin

    Do czego wykorzystać suszone pomidory - krem z pomidorów

    • kilogram pomidorów malinowych
    • szklanka malin
    • kawałek wypestkowanego arbuza
    • bułka
    • 5 łyżek oliwy
    • ząbek czosnku
    • 2 łodygi selera naciowego
    • łyżka miodu
    • sól/pieprz
    • sok z pomarańczy
    • garść świeżej mięty
    • 2 łyżki czarnuszki
    • 2 łyżki pudru z suszonych pomidorów

     

    W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną bułkę i posiekany czosnek. Przesmażyć do zarumienienia. Pomidory i seler naciowy pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka, dusić przez 5 minut, dolać wodę, maliny, miód i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kostkami arbuza, porwanymi listkami mięty, pudrem i czarnuszką.

     

    Pomidory w słoiku – najszybciej i najłatwiej 

    Ciasto z pomidorów - przecier pomidorowy w słoikach

    • pomidory
    • czosnek
    • świeża bazylia
    • sól

    Pomidorom naciąć skórki i sparzyć. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dnie litrowego słoika ułożyć kilka listków bazylii. Każdą porcję pomidorów wymieszać z łyżeczką soli i posiekanym z ząbkiem czosnku. W takiej postaci przełożyć do słoika – wypełniając go niemal do pełna. Słoik zakręcić. Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Wstawić słoiki z pomidorami i pasteryzować przez 20 minut. Gorące wyjąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić tak do ostygnięcia.

     

    Słodki murzynek pomidorowy

    • 4 nieduże pomidory
    • dojrzały banan
    • 1 jajko
    • 2 szklanki mąki
    • ¼ szklanki brązowego cukru
    • 2 łyżki kakao
    • płaska łyżeczka sody
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¼ szklanki oleju

    Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć z nich skórkę i przełożyć do blendera. Dodać banana i zmiksować na gładką masę. Jajko ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Do suchych składników wlać masę jajeczną, dodać olej i lekko wymieszać. Keksówkę (około 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto przez około godzinę – do suchego patyczka.

    ciasto z pomidorów - pomidory

    Kiszone pomidory

    Na litrowy słoik:

    • około 8 małych gruntowych pomidorów
    • łyżka soli
    • 3-5 cm kawałek imbiru
    • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
    • 3 ząbki czosnku
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • łyżeczka kolendry w ziarnach
    • 3 baldachimy kopru włoskiego
    • niepełny litr wrzątku

     

    Wrzątek wymieszać z solą. Pomidory umyć i ułożyć w słoiku. Między nie wcisnąć wszystkie przyprawy. Zalać wrzątkiem z solą. Zakręcić i odstawić do na tydzień do fermentacji ciepłe miejsce. Potem można słoiki z ukiszonymi pomidorami przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT