Można zaprzyjaźnić się z jesienią. Z tym deszczem, który siąpi uporczywie godzinami, bezlitośnie skracającym się dniem, szalikiem otulającym zmarzniętą szyję. Zamiast narzekać na przemoczone buty, lepiej zabrać dzieci na wycieczkę do parku, a potem w domu delektować się ciepłą herbatą i domowym ciastem.  Jesień uprzejmie pozwala zakładać kolorowe kalosze i kręcić piruety parasolem. Rozkoszna jest także w kuchni. Oferuje ekstremalnie pomarańczowe dynie, słodkie śliwki węgierki, opływające soczystością brzoskwinie i morele. Jesień ma najlepsze jabłka i gruszki. Kusi swoimi plonami i zachęca, by nie marnować okazji. Najbliższe dwa miesiące powinny  być obficie wypełnione aromatami cynamonu, kardamonu i wanilii, które do tej kapryśnej pory roku pasują doskonale. Jesienne smaki i przyprawy to naturalne lekarstwo na przeziębienia, na spadek formy czy uporczywą chandrę. Nic tak nie poprawia nastroju, jak kawałek ciasta. Upieczonego w domowym piekarniku, co daje bonus, w postaci fenomenalnego zapachu rozprzestrzeniającego się daleko poza ściany kuchni. Do tego dobra herbata lub gorąca czekolada. Nie tylko dzieci będą zachwycone.Tarta rustykalna ze śliwkami i jabłkami    rustykalna3

  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g mąki razowej
  • 110 g zimnego masła
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżka cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu

Nadzienie:

  • szklanka śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • łyżka płatków migdałowych
  • jajko do posmarowania ciasta

Obie mąki wymieszać, dodać pokrojone w kawałki zimne masło i wyrobić palcami. Następnie do ciasta wbić jajko, dodać wodę, cukier oraz cynamon i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić przez co najmniej pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotować owoce – śliwki wypestkować i pokroić w kostkę, z jabłek usunąć gniazda i też pokroić. Wymieszać z płatkami migdałowymi i przyprawami. Nie dodawać cukru – owoce są słodkie.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, najwygodniej, by zrobić to od razu na papierze do pieczenia – nie trzeba będzie tarty przenosić. Papier z ciastem przełożyć na blachę, na środku ciasta ułożyć owoce, zostawiając kilkucentymetrowe miejsca na brzegach ciasta .Brzegi zwinąć do środka, robiąc coś w rodzaju koszyczka. Wierzchu nie przykrywać. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić tartę i piec przez około 25 minut. Można podawać z bitą śmietaną.Ciasto marchewkowe

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • szklanka bakalii – orzechy, rodzynki, migdały

opcjonalnie krem:

  • 250 g serka mascaropone
  • łyżka cukru pudru
  • 300 ml śmietany 30 lub 36 procent
  • skórka starta z cytryny
  • łyżka soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka ubić z cukrem, gdy masa będzie puszysta, powoli wlać olej. Wymieszać z mąką i marchewką. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i posiekane bakalie. Ciasto przelać do formy do pieczenia ( najlepiej okrągłej 24 cm) Wyrównać, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnia i piec około 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku – co oznacza upieczone. Po upieczeniu wystudzić. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu dodać mascaropone, sok oraz skórkę z cytryny. Kremem posmarować zimne ciasto. Wystarczy też, że ciasto będzie oprószone cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków.Sernik dyniowy

  • 200 g ciastek owsianych najlepiej orzechowych
  • 100 g masła
  • łyżeczka kakao

Ciasta rozdrobnić na puch, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać. Masą wypełnić spód 22 cm tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 10 min. Po wyjęciu ostudzić, w tym czasie zrobić masę.
Masa:

  • 400 g musu z dyni  – dynię wcześniej trzeba obrać, pokroić i piec przez  godzinę do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciepłą zmiksować na gładki mus. ( Mus dyniowy można kupić również gotowy w słoiku)
  • 250 g sera mascarpone
  • 600 g sera białego do sernika – gotowego zmielonego takiego w wiaderku
  • szklanka cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu, imbiru i kardamonu.
  • sok z połowy cytryny
  • do dekoracji orzechy włoskie – 1/3 szklanki

W dużej misce umieścić oba sery, dodać jajka i żółtka, wyrobić masę do połączenia składników. Połączyć z musem z dyni.  Wsypać cukier, przyprawy, sok z cytryny, obie mąki i ponownie wyrobić. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Gotową masę serową wylać na zwarty spód. Większą od tortownicy foremkę wypełnić wrzącą wodą, tortownicę owinąć folią aluminiową. Tortownicę wstawić do formy z wodą i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku, a potem w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi i cynamonem.Tarta z brzoskwiniami – bez pieczeniatarta z brzoskwiniami 2

  • 200 g herbatników maślanych lub ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • łyżka wiórek koksowych  
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2,5  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki malin

Herbatniki rozdrobić na puch, masło podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z herbatnikami i wiórkami. Masę wyłożyć w formie do tarty. Wyrównać i docisnąć. Formę wstawić na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobić krem. Mleko podzielić na pół. W jednej szklance wymieszać je z mąką ziemniaczaną, drugą szklankę przelać do garnka i podgrzać z masłem. Gdy mleko będzie gorące ostrożnie i powoli wlewać do niego to z drugiej szklanki, wymieszane z mąką. Dodać cukier, wymieszać i gotować do czasu, gdy krem zgęstnienie na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec wymieszać z płatkami kokosowymi. Przestudzić, a potem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie i maliny. Posypać wiórkami i udekorować – opcjonalnie miętą. Przed podaniem przechowywać w lodówce, najlepiej gotową tarte schłodzić przez 3 godziny.

A jakie jesienne ciasto Wy lubicie najbardziej?

Share Button

Dziennikarka, blogerka

Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.