• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy także w podróży

    19 czerwca 2015

    Dzieci i podróż – ten pakiet niektórych rodziców przyprawia o ból głowy. Koszmar pojawia się już na etapie planowania. Bo pewnie większość zna te uciążliwe pytania dobiegające z tylnego siedzenia, które jakoś dziwnym trafem pojawiają się zaraz po zamknięciu drzwi samochodu; czy jeszcze daleko, kiedy dojedziemy, jestem głodny, chcę hamburgera, colę i frytki. Najlepiej podwójne.  

     

     Prognozowany pesymistycznie podróżny dramat można jednak zamienić w przyjemną, nie obciążającą nerwów, portfela i żołądków drogową ucztę. Taką, która nie będzie wyzwaniem, a relaksującym rozpoczęciem wakacji. Przepis na ten sukces jest prosty – dobrze skomponowane menu. Ono sprawi, że zaimponujemy maluchom i stworzymy konkurencję dla wszystkich pojawiających się na trasie pokus. Wielkość naszej podróżnej torby powinna być dostosowana do długości trasy.

     

    Warto mieć zarówno słodkie, jak i słone przekąski oraz oczywiście napoje. W przypadku monotonnej dla dzieci podróży zwykła woda może nie wystarczyć, a alternatywą dla gazowanych i słodzonych napojów niech będą domowe lemoniady. Wystarczy wdrożyć kilka zasad, by kulinarna strona, nawet najdłuższej podróży, była odpowiednio i smacznie zaopatrzona. Dzięki zrobieniu jedzenia w domu omijamy  nie tylko pokusy, ale i cukier, tłuszcze trans, nadmiar soli, czyli niechciane dodatki.

    Zdrowo jemy także w podróży - lodówka

    W tym artykule znajdziesz:

    • Jedzenie na drogę – jakie wybrać?
    • Jedzenie na podróż – przepisy
    • Przekąski na wyjazd – lekkie przysmaki
    • Napoje

    Jedzenie na drogę – jakie wybrać?

     

    • Napoje można  zabrać w plastikowych butelkach. Nie trzeba od razu biec do sklepu po specjalne puszki czy słoiki. Lemoniady najlepiej przygotować wcześniej i noc przed wyjazdem porządnie zmrozić. Dzięki temu przez spory etap podróży napoje będą chłodne i dla dzieci na pewno atrakcyjniejsze. Lepiej unikać smarowania kanapek masłem i ciężkimi sosami – one nie lubią zmian temperatury, rozpływają się za to w najmniej oczekiwanym momencie.
    • Nawet jeśli dziecko ją kocha, nie zabieramy czekolady ani nic co ją zawiera. Żadnych ciastek z jej dodatkiem czy wafelków. Temperatura może płatać figle, a czekolada pod jej wpływem płynąć bez opamiętania na dziecięce bluzki i foteliki.
    • Unikamy miękkich owoców, zabieranych w całości – takich, jak truskawki, arbuz, maliny. Choć w sezonie są najłatwiej dostępne i kuszą, z trudami podróży mogą sobie nie poradzić. Kapryśnie się rozgniotą albo demonstracyjnie puszczą sok.
    • Przekąski i ciastka wygodnie jest zapakować w plastikowe pudełka – można wykorzystać szkolne śniadaniówki. Mamy gwarancję, że jedzenie nie tylko nie pokruszy się, ale i dłużej będzie świeże. Łatwiej też będzie dzieciom wybierać potrzebne porcje.
    • Dobrze mieć przenośną lodówkę – przyda się także na plaży, albo torbę termiczną (na zdjęciu). Egzamin zda nawet taka z supermarketu, do przenoszenia mrożonek. Wygodniejsza jest jednak w formie kuferka, bo łatwiej można w niej poukładać popakowane wcześniej w pudełka przekąski.
    • Do torby trzeba włożyć nawilżane chusteczki higieniczne lub kawałki ręcznika papierowego. Przydadzą się zarówno przed, jak i po podróżnych posiłku. Jeśli planujemy postój na jedzenie, można zabrać plastikowe talerzyki i kubki. Do napojów przydadzą się słomki. Na parkingach przy autostradach i drogach szybkiego ruchu są ławki ze stolikami, przy których można spokojnie i w przyjemnych okolicznościach przyrody zjeść posiłek.

     

    Jedzenie na podróż – przepisy

    Lekkostrawne, zdrowe i nie obciążające żołądków przekąski.

    Zawijasy z tortilii

    Stawiamy na popularne kanapki, ale w odpowiedniej oprawie. Na drogę rezygnujemy z bułek, na rzecz zawijasów tortilli. Są naprawdę łatwe i przygotuje je nawet nie goszczący w kuchni za często rodzic.

    • gotowe placki tortilli
    • miseczka mieszanki sałat – lodowa, rukola, roszponka
    • kilka plastrów wędzonego łososia
    • awokado
    • sok z cytryny

    Placki podgrzewamy przez chwilę z obu stron na patelni. Z awokado wyjmujemy pestkę i kroimy na bardzo cienkie plastry. Na środku każdego z naleśników układamy odrobinę sałaty, na nią plaster łososia i awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy sałatą. Naleśnika zwijamy, dość ciasno. Gotowy kroimy na pół. Układamy w plastikowym pudełku, zamykamy. Jeśli nasi domownicy nie lubią ryby lub awokado możemy przygotować inną wersję.

    • gotowe placki tortilli
    • szynka parmeńska
    • mango
    • miseczka świeżego szpinaku
    • 2 łyżki naturalnego jogurtu
    • 2 łyżki listków świeżej kolendry

    Placki podgrzewamy przez chwilę z obu stron na patelni. Każdy z nich smarujemy delikatnie jogurtem naturalnym – od środka. Potem układamy kolejno plaster szynki, plastre mango, posypujemy kolendrą i zwijamy ciasno. Gotowe przekrawamy na pół. Układamy w plastikowym pudełku, zamykamy.

    Muffiny

    Najzwyklejsze waniliowe z migdałami, niezbyt się kruszą, a dobrze zaspokajają apetyt. Zrobione na maślance zdecydowanie dłużej zachowują świeżość.  Żeby przygotować 12 sztuk potrzeba:

    • 2 szklanki mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki posiekanych migdałów
    • 2 jajka
    • szklanka maślanki owocowej
    • 0,5 szklanki oleju
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Mąkę wymieszać z proszkiem, migdałami i cukrem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka, dodać maślankę, olej i wanilię, wymieszać na jednolitą masę. Do miski wsypać mąkę z proszkiem i cukrem. Połączyć, tak by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Formę do muffinek napełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

    Chipsy z tortilli

    Zamiast słonych paluszków albo tłustych chipsów – lekkie krakersy z tortilli. Płaty tortilli, które zostaną po przygotowaniu roladek, tniemy w eleganckie, dość równe, a niewielkie trójkąty. Następnie wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy, a zimne wkładamy do pudełka lub puszki wyłożonej papierową serwetką.

    Przekąski na wyjazd – lekkie przysmaki

    Zdrowo jemy także w podróży - owoce

    Najwygodniej poukładać je w pudełku z przegródkami – do kupienia za kilka złotych w hipermarketach lub sklepach gospodarstwa domowego.

    • marchewka – pokrojona w słupki dobrze nadaje się do słodkiego chrupania.
    • rzodkiewka – małe, na dwa kęsy, dobrze zaostrzają apetyt
    • borówki – nie puszczają łatwo soku i dobrze znoszą podróż
    • winogrona – są dosyć twarde, poręczne i słodkie – z powodzeniem zastąpią landrynki i ochotę na coś słodkiego
    • czereśnie – najlepiej wybrać te twardsze, nie będą ociekać sokiem
    • jabłka – ale pokrojone w kawałki – co ułatwi jedzenie, można je skropić cytryną – nie będą nieatrakcyjnie brązowiały

    Napoje

    Oprócz wody, zabierzcie w podróż lemoniady. To lepsze rozwiązanie niż np. tzw. wody smakowe, które tak naprawdę często zawierają cukier albo słodzone koncentraty.

    Lemoniada cytrynowa

    • sok i skórka z cytryny
    • łyżka miodu
    • kilka listków mięty
    • litr wody niegazowanej
    • szczypta cynamonu w proszku

    Sok i skórkę z cytryny przełożyć do butelki, dodać miód, cynamon oraz miętę, dodać wody. Mocno potrząsnąć butelką, tak by składniki się wymieszały. Przed podróżą schłodzić. Jeśli lemoniada będzie chłodzona w zamrażarce – koniecznie musi być w plastikowej butelce, szklana może pęknąć. 

    Lemoniada arbuzowa

    • połówka niedużego arbuza
    • sok wyciśnięty z pomarańczy
    • łyżka miodu
    • litr wody gazowanej

    Arbuza pokroić na kawałki, oczyścić z pestek. Dodać sok z pomarańczy i miód, dolać wody. Zmiksować. Przelać do butelki.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    2 komentarze


    Iza
    26 August 2016 at 19:57
    Reply

    Ja w podróż ze sobą zawsze zabieram jakieś konfitury z Eterno 🙂 jest smacznie, zdrowo i przede wszystkim można to szybko schrupać z jakimiś waflami ryżowymi 🙂



    Gośka
    22 November 2016 at 14:17
    Reply

    Dobrym pomysłem, jeśli dzieci lubią batoniki będzie także jakiś zdrowy baton, np. baton warszawski, został szczegółowo opisany na kcalmar blog. Dziecko zadowolone bo zje batonika, a rodzice spokojni bo skład batonika znają i akceptują 🙂



    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT