• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Energetyczne drugie śniadanie do szkoły

    29 września 2015

    U mnie był szkolny śniadaniowy banał. Kanapka i jabłko. Owinięte w papier, zjadane pośpiesznie na długiej przerwie. Czasami bez żalu oddawane wiecznie głodnym kolegom. Dziś drugie śniadanie bywa dla rodziców wyzwaniem. Musi być interesujące i zróżnicowane. Ponieważ wszyscy – nawet najmłodsi – jemy oczami, przygotowania warto zacząć od kupienia atrakcyjnego opakowania.Można w wybór zaangażować swojego ucznia, niech ucieszy się z pudełka z motywem ulubionej bajki czy gry. My skupmy się na praktycznej stronie, śniadaniówka powinna mieć kilka przegródek, by mogło do niej trafić urozmaicone menu. Dobrze jest zaopatrzyć się przy okazji w kilka rodzajów kolorowych serwetek, przydadzą się i do wypełniania pudełka i wycierania zabrudzonych rąk. Warto mieć też plastikowe widelce i łyżki – niektóre śniadaniówki zawierają je w komplecie. Zestaw powinna uzupełniać lekka butelka, w której dziecko będzie mogło zabrać sok i koktajl. Dietetycy ubolewają, że jedynie co trzeci uczeń je w szkole warzywa oraz owoce. Rodzice, odpowiednio zaczarowując drugie śniadanie, mogą bez problemu zmienić te statystyki. Niech ta jedzeniowa wyprawka obfituje w koktajle, musy, zdrowe chipsy. Oszukujmy pozytywnie masło czy margarynę zamieniając na pasty z awokado i ciecierzycy. Niezbędne wartości energetyczne przemycać można w owsianych ciastkach, nie lubiany szpinak w chrupiących rożkach. Śniadaniówka ma uginać się od kolorów, kształtów i smaków, bo to zwiększa szansę na zainteresowanie. Zdecydowanie lepiej unikać miękkich warzyw, nie przekładamy więc kanapek pomidorem, który po kilku godzinach może przeistoczyć się w mało apetyczny keczup. Lepiej pomidora wykorzystać jako składnik kremowej pasty. Na domowe posiłki zostawiamy czosnek, cebulę, kiełbasę czy inne tętniące intensywnością produkty. Śniadaniowe pudełko ma kusić, być taką magiczną skrzynką, która pod swoim wieczkiem kryje prawdziwe skarby.Domowa granola z jogurtem

    granola szkoła

    • szklanka płatków owsianych
    • 2 łyżki suszonej żurawiny
    • łyżka pestek słonecznika
    • łyżka siemienia lnianego
    • łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • 2-3 suszone pokrojone drobno  figi
    • pół szklanki miodu
    • ¾ szklanki oleju

    W wersji bez miodu – zamiast miodu dodać jedno ubite białko i wmieszać do pozostałych składników. Płatki wymieszać z bakaliami, dodać olej i płynny miód. Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier. Wysypać równo bakaliową mieszankę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Co jakiś czas trzeba w trakcie pieczenia przemieszać granolę, by się zbyt nie posklejała. Po wyjęciu z piekarnika granolę przełożyć do pudełka lub słoika. Podawać z jogurtem, mlekiem, ubitą śmietaną, można nią także posypywać lody. Do szkoły osobno dziecku zapakować mały jogurt lub przelać go do niewielkiego pudełka, a na wierzch wysypać granolę.Ciastka owsiane

    szkoła ciastka

    • 2 szklanki płatków owsianych
    • 150 g masła
    • 1,5 szklanki mąki – najlepiej razowej
    • pół szklanki brązowego cukru
    • 2 szklanki posiekanych bakalii – rodzynki, orzechy, żurawina, sezam, suszone morele, ewentualnie drobno posiekana czekolada
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • łyżeczka cynamonu
    • 2 jajka

    Płatki wymieszać z bakaliami, Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać. Gdy powstanie puszysty krem, wyspać mąkę wymieszaną z solą i cynamonem. Na końcu dodać bakalie z płatkami, zagnieść ciasto, a z niego lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na nim układać spłaszczone dłonią kulki ciasta. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni w papierowym lub metalowym pudełku.Mus malinowo-gruszkowy z miętą bez mleka na wodzie

    • szklanka malin – mogą być mrożone
    • 2 gruszki
    • banan
    • sok z połowy limonki
    • kilka listków mięty
    • 1,5 szklanki wody – jeśli dzieci lubią gesty mus, wtedy wystarczy szklanka

    Gruszki obrać, pokroić na kawałki, dodać maliny, sok z limonki, miętę i banana. Wlać wodę, zmiksować. Przelać do szczelnie zakręcanej butelki. Przed piciem, potrząsnąć butelką, by wszystkie składniki znowu się wymieszały.Razowa kanapka z łososiem i awokado

    • 2 kromki chleba razowego lub  bułki grahamki
    • pół awokado
    • kilka listków świeżej bazylii
    • mały pomidor
    • 2 plasterki łososia wędzonego
    • łyżeczka soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Awokado pokroić, dodać pokrojonego pomidora, listki bazylii, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenderem lub widelcem rozgnieść na kremową masę. Pastą posmarować soczyście obie kromki chleba. Na niej ułożyć plastry łososia. Udekorować bazylią. Złożyć kanapki, przekroić w trójkąty i owinąć papierem lub folią.Rożki z ciasta francuskiego z fetą  i szpinakiem

    • arkusz ciasta francuskiego
    • 100 g sera feta
    • 2 szklanki świeżego szpinaku – lub 200 g mrożonego
    • kilka suszonych pomidorów
    • świeża bazylia
    • 150 g naturalnego jogurtu – najlepiej greckiego, jest gęściejszy i kremowy
    • pieprz

    Ciasto delikatnie rozwałkować, wyciąć z niego 10 – 15 cm kwadraty. Świeży szpinak umyć, wrzucić do gotującej wody i blanszować przez 3 minuty. Po tym czasie odsączyć, dobrze odciskając wodę. Posiekać i wymieszać z pokruszoną fetą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, posiekaną bazylią, pieprzem i jogurtem. Po łyżce masy nakładać na środek każdego z kwadratów. Ciasto zawinąć w kształt rożka, koperty lub trójkąta, uważając, by wszystkie boki były dobrze sklejone. Rożki ułożyć na blaszce do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, do zarumieniania. Przestudzone zapakować do szkolnej śniadaniówki, wyłożonej serwetką.Przekąski

    Chipsy bananowe i  jabłkowe

    szkoła jabłka 3

    • 3 banany
    • łyżka soku z cytryny
    • oliwa do natłuszczenia blachy

    Banany obrać, pokroić w 5 mm plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko natłuścić oliwą. Poukładać plastry bananów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Wysuszyć po upieczeniu.

    • 3 jabłka
    • Łyżeczka cynamonu

    Jabłka wydrążyć pokroić w plasterki. Posypać cynamonem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko natłuścić oliwą. Poukładać plastry jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Wysuszyć po upieczeniu.Warzywne pałeczki

    • papryka
    • ogórek
    • kalarepa
    • rzodkiewki
    • marchewka

    Warzywa kroimy w dość cienkie słupki i układamy w śniadaniowym pudełku. Można do niego włożyć także jogurt naturalny, w którym dziecko będzie mogło maczać swoją przekąskę.Sałatka owocowa z mandarynek i winogron z płatkami migdałowymi
    Winogrona umyć, wymieszać z obranymi i podzielonymi na cząstki mandarynkami. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT