U mnie był szkolny śniadaniowy banał. Kanapka i jabłko. Owinięte w papier, zjadane pośpiesznie na długiej przerwie. Czasami bez żalu oddawane wiecznie głodnym kolegom. Dziś drugie śniadanie bywa dla rodziców wyzwaniem. Musi być interesujące i zróżnicowane. Ponieważ wszyscy – nawet najmłodsi – jemy oczami, przygotowania warto zacząć od kupienia atrakcyjnego opakowania.Można w wybór zaangażować swojego ucznia, niech ucieszy się z pudełka z motywem ulubionej bajki czy gry. My skupmy się na praktycznej stronie, śniadaniówka powinna mieć kilka przegródek, by mogło do niej trafić urozmaicone menu. Dobrze jest zaopatrzyć się przy okazji w kilka rodzajów kolorowych serwetek, przydadzą się i do wypełniania pudełka i wycierania zabrudzonych rąk. Warto mieć też plastikowe widelce i łyżki – niektóre śniadaniówki zawierają je w komplecie. Zestaw powinna uzupełniać lekka butelka, w której dziecko będzie mogło zabrać sok i koktajl. Dietetycy ubolewają, że jedynie co trzeci uczeń je w szkole warzywa oraz owoce. Rodzice, odpowiednio zaczarowując drugie śniadanie, mogą bez problemu zmienić te statystyki. Niech ta jedzeniowa wyprawka obfituje w koktajle, musy, zdrowe chipsy. Oszukujmy pozytywnie masło czy margarynę zamieniając na pasty z awokado i ciecierzycy. Niezbędne wartości energetyczne przemycać można w owsianych ciastkach, nie lubiany szpinak w chrupiących rożkach. Śniadaniówka ma uginać się od kolorów, kształtów i smaków, bo to zwiększa szansę na zainteresowanie. Zdecydowanie lepiej unikać miękkich warzyw, nie przekładamy więc kanapek pomidorem, który po kilku godzinach może przeistoczyć się w mało apetyczny keczup. Lepiej pomidora wykorzystać jako składnik kremowej pasty. Na domowe posiłki zostawiamy czosnek, cebulę, kiełbasę czy inne tętniące intensywnością produkty. Śniadaniowe pudełko ma kusić, być taką magiczną skrzynką, która pod swoim wieczkiem kryje prawdziwe skarby.Domowa granola z jogurtem
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 suszone pokrojone drobno figi
- pół szklanki miodu
- ¾ szklanki oleju
W wersji bez miodu – zamiast miodu dodać jedno ubite białko i wmieszać do pozostałych składników. Płatki wymieszać z bakaliami, dodać olej i płynny miód. Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier. Wysypać równo bakaliową mieszankę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Co jakiś czas trzeba w trakcie pieczenia przemieszać granolę, by się zbyt nie posklejała. Po wyjęciu z piekarnika granolę przełożyć do pudełka lub słoika. Podawać z jogurtem, mlekiem, ubitą śmietaną, można nią także posypywać lody. Do szkoły osobno dziecku zapakować mały jogurt lub przelać go do niewielkiego pudełka, a na wierzch wysypać granolę.Ciastka owsiane
- 2 szklanki płatków owsianych
- 150 g masła
- 1,5 szklanki mąki – najlepiej razowej
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki posiekanych bakalii – rodzynki, orzechy, żurawina, sezam, suszone morele, ewentualnie drobno posiekana czekolada
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
Płatki wymieszać z bakaliami, Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać. Gdy powstanie puszysty krem, wyspać mąkę wymieszaną z solą i cynamonem. Na końcu dodać bakalie z płatkami, zagnieść ciasto, a z niego lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na nim układać spłaszczone dłonią kulki ciasta. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni w papierowym lub metalowym pudełku.Mus malinowo-gruszkowy z miętą bez mleka na wodzie
- szklanka malin – mogą być mrożone
- 2 gruszki
- banan
- sok z połowy limonki
- kilka listków mięty
- 1,5 szklanki wody – jeśli dzieci lubią gesty mus, wtedy wystarczy szklanka
Gruszki obrać, pokroić na kawałki, dodać maliny, sok z limonki, miętę i banana. Wlać wodę, zmiksować. Przelać do szczelnie zakręcanej butelki. Przed piciem, potrząsnąć butelką, by wszystkie składniki znowu się wymieszały.Razowa kanapka z łososiem i awokado
- 2 kromki chleba razowego lub bułki grahamki
- pół awokado
- kilka listków świeżej bazylii
- mały pomidor
- 2 plasterki łososia wędzonego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Awokado pokroić, dodać pokrojonego pomidora, listki bazylii, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenderem lub widelcem rozgnieść na kremową masę. Pastą posmarować soczyście obie kromki chleba. Na niej ułożyć plastry łososia. Udekorować bazylią. Złożyć kanapki, przekroić w trójkąty i owinąć papierem lub folią.Rożki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
- arkusz ciasta francuskiego
- 100 g sera feta
- 2 szklanki świeżego szpinaku – lub 200 g mrożonego
- kilka suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- 150 g naturalnego jogurtu – najlepiej greckiego, jest gęściejszy i kremowy
- pieprz
Ciasto delikatnie rozwałkować, wyciąć z niego 10 – 15 cm kwadraty. Świeży szpinak umyć, wrzucić do gotującej wody i blanszować przez 3 minuty. Po tym czasie odsączyć, dobrze odciskając wodę. Posiekać i wymieszać z pokruszoną fetą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, posiekaną bazylią, pieprzem i jogurtem. Po łyżce masy nakładać na środek każdego z kwadratów. Ciasto zawinąć w kształt rożka, koperty lub trójkąta, uważając, by wszystkie boki były dobrze sklejone. Rożki ułożyć na blaszce do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, do zarumieniania. Przestudzone zapakować do szkolnej śniadaniówki, wyłożonej serwetką.Przekąski
Chipsy bananowe i jabłkowe
- 3 banany
- łyżka soku z cytryny
- oliwa do natłuszczenia blachy
Banany obrać, pokroić w 5 mm plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko natłuścić oliwą. Poukładać plastry bananów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Wysuszyć po upieczeniu.
- 3 jabłka
- Łyżeczka cynamonu
Jabłka wydrążyć pokroić w plasterki. Posypać cynamonem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko natłuścić oliwą. Poukładać plastry jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Wysuszyć po upieczeniu.Warzywne pałeczki
- papryka
- ogórek
- kalarepa
- rzodkiewki
- marchewka
Warzywa kroimy w dość cienkie słupki i układamy w śniadaniowym pudełku. Można do niego włożyć także jogurt naturalny, w którym dziecko będzie mogło maczać swoją przekąskę.Sałatka owocowa z mandarynek i winogron z płatkami migdałowymi
Winogrona umyć, wymieszać z obranymi i podzielonymi na cząstki mandarynkami. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Napisz komentarz