• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Domowy fast food

    1 lipca 2015

    Fast food i zdrowie niby leżą na dwóch przeciwległych kulinarnych biegunach, ale istnieje sposób, by je połączyć. I przekonać dzieciaki, że domowa kuchnia może być całkiem przyzwoitą konkurencją dla popularnych sieciówek, serwujących obciążające żołądki niepotrzebnymi tłuszczami jedzenie. Trzeba zastosować wobec fast fodów dyskretną dietę. W odchudzonej wersji hamburger wcale nie smakuje gorzej, bo przecież niczego mu nie brakuje. Pod chrupiącą bułką kryje solidną porcję drobiowego, zaostrzonego cebulą mięsa, ma sos i świeże warzywa. Niespodzianka tkwi w kaloriach, hamburger pieczony bez tłuszczu zawiera ich prawie o połowę mniej niż tradycyjny. Pizzy też można bez wyrzutów ich nieco odebrać, na rzecz lekkości. Bazą jest samodzielnie zagnieciony spód z mąki orkiszowej i salsa, w której najważniejsze są pomidory i bazylia. Nie ma co obciążać tej delikatności ciężkością sera, więc wystarczy zastosować mały trik i zamiast mozzarellę kroić w plastry, zetrzeć na tarce i nie sypać nią sosu zbyt hojnie. Frytki zachęcają do kulinarnych eksperymentów, wcale nie muszą być z ziemniaków, smażonych w głębokim oleju. Te zapiekane w piekarniku z korzeniowych warzyw maczane niedbale w jogurtowym dipie mogą podbić najbardziej wybredne dziecięce podniebienia, bo są zdecydowanie słodsze. Zachęcam do odwagi i wypróbowywania lżejszych rozwiązań, bo lato, to idealny czas na wprowadzenie subtelnych zmian w domowej kuchni.

    Mini tarty ze szparagami (składniki na 4 małe foremki 8 -10 cm)

    • 2 szklanki mąki razowej żytniej
    • 100 g zimnego masła
    • jajko
    • 2-3 łyżki zimnej wody
    • 3 jajka
    • 200 g świeżego szpinaku
    • 10 zielonych szparagów
    • kilka suszonych pomidorów
    • garść świeżych ziół ( tymianku,bazylii lub rzeżuchy)
    • cebula szalotka
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól
    • pieprz

    Masło posiekać. Mąkę szybko i energicznie wymieszać z masłem, tak by go nie ocieplić. Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą z ciasta uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasto rozwałkować lub po prostu podzielić na kawałki i nimi wylepić foremki. Ciasto pozakłuwać widelcem, tak by w czasie pieczenia nie wybrzuszało się. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić przygotowane spody. Piec przez 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
    W garnku zagotować wodę, wrzucić liście szpinaku, zamieszać, wyjąć po 2 minutach, dobrze odsączyć. Szparagi umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić do gotującej się wody, po 3 minutach wyciągnąć. Szpinak posiekać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami i cebulą. Do masy szpinakowej wbić jajka. Dobrze połączyć wszystkie składniki, a potem wyłożyć je na podpieczone spody. Na wierzchu każdej z tart ułożyć po kilka kawałków szparagów. Foremki wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec przez 20 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami i kleksem jogurtu.

     Pizza na orkiszowym spodzie

    • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
    • 25 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki oliwy
    • szklanka ciepłej wody
    • łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • 5 dużych, najlepiej malinowych pomidorów
    • garść świeżej bazylii
    • ząbek czosnku
    • 100 g sera mozzarella – w całości, by można go było zetrzeć
    • 100 g świeżej rukoli

    Do miski wlać pół szklanki ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i zasypać je cukrem. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Gdy powstanie zaczyn, w drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę. Zacząć wyrabiać ciasto, zagniatając wszystkie składniki i dolewając wody. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe uformować w kulę, zostawić w misce, a miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny. W tym czasie ciasto urośnie i podwoi objętość. Gdy tak się stanie, ciasto ponownie trzeba wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek średnicy około 20-25 centymetrów. Ciasta kolejno wykładać na blaszki do pieczenia wysmarowane oliwą. Odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić, wymieszać z czosnkiem i bazylią,  a następnie rozdrobnić blenderem, tak by powstał sos. Każdy z wyrośniętych placków wysmarować obficie sosem pomidorowym. Na sos zetrzeć mozzarellę. Pizzę wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez 12-15 minut. Po wyjęciu wyłożyć na pizzę rukolę. Można też dodać do pizzy inne, ulubione dodatki.

    Hamburger (dwie porcje)

    • 2 bułki najlepiej  z mąki razowej
    • 200 g mięsa mielonego z indyka
    • świeże oregano
    • mała cebula
    • kilka liści sałaty lodowej
    • pomidor
    • ogórek kiszony
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • łyżka musztardy
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia – jeśli nie mamy patelni teflonowej i nie możemy smażyć bez tłuszczu

    Cebulę i oregano drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, oregano i przyprawy, wymieszać i uformować dwa okrągłe kotlety. Patelnię rozgrzać. Wyłożyć kotlety i smażyć z obu stron po kilka minut. Jogurt wymieszać z musztardą. Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Bułki przekroić, skropić wodą i wstawić na 3 – 4 minuty do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, tak by były chrupiące i ciepłe. Potem każdą z połówek wysmarować sosem jogurtowym. Na jedną wyłożyć usmażone mięso. Je również posmarować sosem jogurtowym, a potem dodać plaster pomidora, ogórka i sałatę. Przykryć drugą częścią bułki. Serwować.

    Frytki z selera i pietruszki

    • duży seler
    • 2-3 pietruszki korzeń
    • świeży tymianek
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • skórka starta z cytryny
    • natka pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Selera i pietruszki umyć, obrać i pokroić w grubsze słupki. Przełożyć do miski, dodać oliwę, sól, pieprz i liście tymianku. Blaszkę lub formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na nią doprawione warzywa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić blachę z frytkami i piec przez 30-35 minut, co jakiś czas mieszając warzywa, tak by się nie przyklejały. Gotowe maczać w jogurcie wymieszanym ze skórką cytryny i posiekaną natką pietruszki.

    A jakie danie z fast foodu najbardziej lubi Wasze dziecko?


    belka_majcher_kursywa_964

    Share Button
    domowy fast foodkulinariasylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przekąski na Halloween
    6 września 2021
    Halloween na słodko – przepisy
    31 października 2020
    Letnie klasyki z dziecięcej pamięci
    23 lipca 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT