• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Ciepło, gorąco, chłodnik!

    25 sierpnia 2015

    Pogodynki zapowiadają, że tegoroczne upały nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa i że powrócą. Cieszmy się więc chwilami chłodniejszego oddechu, a w kuchni zgromadźmy naszą tajną broń – składniki na chłodnik! Niejadki ucieszą szczególnie te w wersji słodkiej. Bo niby są daniem obiadowym, a jednak mają w sobie coś z deseru. Nie wypada się martwić o ubogość chłodników, bo nie brakuje im wartości odżywczych. Te z dodatkiem mleka mają sporo białka, jogurtowe zawierają potrzebny dzieciom fosfor i magnez. W warzywnych można szukać niezbędnych witamin. Szkoda zatem tracić letnią okazję, trzeba chłodniki na wakacyjne obiady serwować. Najlepiej w takiej postaci, która sprawi, że zimna zupa zostanie zapamiętana jako rarytas, a nie dziecięca trauma, niesprawiedliwie ciągnąca się latami. Rozgotowanym kluskom mówimy więc kategoryczne nie. Zamiast nich owocowe zupy lepiej wzbogacić płatkami kokosa, migdałów czy orzechów. Warzywne lubią towarzystwo chrupkich grzanek. Dla mnie owocowa zupa jest najprzyjemniejszych wakacyjnym wspomnieniem dzieciństwa. Rano babcia wręczała koszyk z sugestią, by napełnić go owocami z przydomowego ogródka. Mogłam sama decydować na jaką wersję chłodnika mam tym razem ochotę. Lubiłam i ten truskawkowy z budyniem i cieszący cierpkością porzeczkowy. Rubinowo soczysty z wiśni i keksem śmietany był wysoko na podium. A w upalną niedzielę zamiast rosołu na stole pojawiała się zupa nic. Mleczna kremowo, z unoszącymi się na niej białkowymi piankami. Dlaczego nazywano ją zupą nic, do dziś nikt mi nie wytłumaczył. Skład przecież nazwie przeczył, w waniliowym smaku pływały słodkie rodzynki, a zupa wypełniała żołądek na długie godziny. Ot, taki kulinarny paradoks, który na szczęcie do dziś pozostaje bez wpływu na smak. Wzbogacona o podróżnicze doświadczenia odkryłam rumuńskie i węgierskie konotacje tej mlecznej zupy. Okazuje się, że przyrządzanie chodników to kulinarna podróż bez biletu w najsmaczniejsze zakątki świata. A w dobrze zrobionych chłodniku nie można się nie zakochać. Obiadem w tej postaci chłodzą się gorący Hiszpanie, namiętnie miksując pomidory do gazpacho albo migdały z czosnkiem do andaluzyjskiej zupy z winogronami. Te na bazie jogurtów lubią Marokańczycy i Turcy. We Francji można bezkarnie łączyć pomidory z truskawkami albo arbuza z chilli. Chłodnikowych rozwiązań jest wiele. Najważniejsze, by do zrobienia wykorzystać świeże produkty, dostępne teraz w całej gamie warzywa i owoce. Chłodnik jagodowy z mascaropone i mlekiem kokosowym
    Chłodnik jagodowy

    • 500 g świeżych jagód
    • 1,5 litra zimnej wody
    • 150 g sera mascaropone
    • pół szklanki mleka kokosowego
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji
    • kilka listów świeżej mięty

    Jagody dobrze umyć, przebrać z leśnych listków, przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować z cukrem na niedużym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Do ciepłej, ale nie gorącej zupy dodać listki mięty i ser mascaropone. Zmiksować na gładki krem, schłodzić w lodówce. Podawać każdą porcję posypaną wiórkami kokosowymi. Chłodnik z pieczonych jabłek i gruszek z cynamonem i rodzynkami

    • 6 słodkich jabłek
    • 3 gruszki
    • łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki budyniu waniliowego
    • 2 łyżki miodu
    • pół szklanki słodkiej – 30% śmietany
    • szklanka malin
    • garść świeżego tymianku
    • 1,5 litra wody

    Jabłka i gruszki dobrze umyć, nie obierać. Oczyścić z gniazdek i pokroić w ćwiartki. Owoce wyłożyć na blaszce do pieczenia, skropić sokiem z cytryny i połową cynamonu. Wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu, gdy owoce zaczną się rumienić, puszczać sok i będą miękkie. Po tym czasie wyjąć, zmiksować z wodą na gładki krem. Przelać do garnka. Budyń rozrobić w zimnej śmietanie, dodać mieszankę do zupy, doprawić miodem i cynamonem, wsypać rodzynki. Zupę wymieszać i zagotować. Gotową schłodzić w lodówce. Podawać z łyżką malin i posypaną świeżym tymiankiem. Zupa nic

    • 1,5 litra mleka – najlepiej 3,2%
    • 5 jajek
    • 150 g cukru
    • laska wanilii

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/3 cukru na kogel mogel – puszysty krem. Odstawić w chłodne miejsce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli pozostały cukier. Mleko przelać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i włożyć do mleka. Zagotować, a potem wyjąć wanilię. Na gorące mleko nakładać łyżką piankę z białek – tak by powstały puszyte lekkie pianki przypominające chmurki. Po ugotowaniu pianek każdą wyjąć i ułożyć je na talerzu Gdy wszystkie pianki będą gotowe, 3 łyżki gorącego mleka rozmieszać z masą z żółtek – kogelem mogelem. Następnie krem wlać do gorącego mleka i energicznie w nie wmieszać. Mieszać tak długo aż zupa zacznie gęstnieć. Z wanilii wydłubać nożem ziarenka i dodać do zupy. Wsypać rodzynki. Zupę zdjąć z ognia, ostudzić, a potem razem z piankami z białek dobrze schłodzić.

    Gazpacho – chłodnik pomidorowy 
    gazpacho 2

    • 1,5 kilograma malinowych pomidorów
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 3 zielone ogórki gruntowe
    • papryka czerwona
    • ząbek czosnku
    • cebula szalotka lub biała cukrowa
    • garść świeżej bazylii
    • pół szklanki oliwy
    • bułka pszenna lub 2 kromki chleba
    • sól, pieprz
    • sok z połowy cytryny
    • 2 szklanki wody
    • kilka łyżek startego parmezanu do dekoracji

    Pomidory dobrze umyć. 2 pokroić na ćwiartki, wyłożyć w naczyniu do pieczenia, dodać ząbek czosnku, cebulę, pokrojoną w paski paprykę. Na warzywach pokruszyć bułkę lub chleb. Polać połową oliwy i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez 20 minut. Po tym czasie podpieczone warzywa i chleb wyjąć i zmiksować blenderem ze szklanką wody. Pomidory, ogórki i łodygi selera umyć, pokroić w kawałki, dodać bazylię oraz sól i pieprz, zalać wodą i oliwą a potem również zmiksować na gładki krem. Połączyć ze zmiksowaną masą z pieczonych warzyw, dodać sok z cytryny. Wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Gazpacho podawać posypane startym parmezanem.

    Jogurtowy chłodnik marokański – dobry na upały i słoneczne przegrzanie, pasuje do delikatnych mięs

    • 4 zielone ogórki
    • mały ząbek czosnku
    • łyżeczka świeżej mięty
    • łyżeczka suszonej mięty
    • sok z jednej limonki
    • 2 łyżki oliwy
    • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
    • szklanka wody
    • kilka zielonych oliwek
    • sól, pieprz

    Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz świeżą miętę posiekać, wymieszać z ogórkami. Do garnka wlać jogurt, dodać wodę, oliwę i sok z limonki, wymieszać. Do jogurtowego kremu wsypać stare ogórki i pokrojone na połówki oliwki, doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Całość schłodzić. Przed podaniem oprószyć suszoną miętą.

    Teraz upały mogą wracać 🙂 Jesteśmy na nie dobrze przygotowani.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Redakcja Supermamy

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT