• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
  • Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep

Zdrowe przekąski do szkoły

22 sierpnia 2019

Szkolna rzeczywistość może być apetyczna. Głodnym wiedzy nie musi burczeć w brzuchu. Tęskne spojrzenia wysyłane w kierunku ociekających lukrem zbyt słodkich drożdżówek też da się powstrzymać. Warunkiem jest dobra konkurencja. Taką będą domowe ulubione smaki spakowane w kolorowe pudełko i zabrane do szkoły. Troska o dziecięcy żołądek przekłada się bezpośrednio na uczniowską percepcję. Dobrze nakarmione pociechy mają nie tylko więcej energii, ale też łatwiej przyswajają wiedzę i bardziej skupiają się na lekcjach.Dzięki śniadaniu zrobionemu w domu rodzic wie, co je jego dziecko, może mu przemycać pożądany pakiet witamin i składników odżywczych. Ważna jest tylko forma, w jakiej to robi. Banalne kanapki przełożone wędliną i wymiętoszonym pomidorem, mogą się nie sprawdzić. Ale chleb z orzechami już tak. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które świetnie stymulują mózg. Wypełnione owocami bułki też zdadzą szkolny egzamin. Sekret w tym, by dzieci zainteresować, dać im coś atrakcyjnego w zamian najłatwiej dostępnych słodyczy ze szkolnych sklepików, do których po chwilowej przerwie powróciły jednak nie zawsze zdrowe produkty. Domowe śniadania to także oszczędność – może nie czasu, ale zdrowia i pieniędzy niewątpliwie. Do ciasta zjadanego na długiej przerwie można dosypać nieco cynamonu, który chroni przed przeziębieniami, łagodzi kaszel, katar i pomaga odetkać zatoki. Miód w pełnoziarnistych tostach wypełnionych białym serem i tymiankiem działa antybakteryjnie. W duecie ze śniadaniem rodzic przygotowuje więc także zestaw profilaktycznie wzmacniający odporność. I to najlepsze wsparcie, jakie dziecko może dostać do szkoły.

Jest spory wybór śniadaniówek – szczególnie jesienią w sklepach pojawiają się w promocji. Ostatnim hitem są pudełka wypełnione z boku wodą. Przed włożeniem do nich jedzenia, trzeba schłodzić śniadaniówkę w lodówce. Potem, dzięki niskiej temperaturze, umieszczona w niej sałata czy owoce nie stracą swojej konsystencji. Najlepsze są śniadaniówki z przegródkami. Do koktajli dobrze sprawdzą się butelki z wkładem chłodzącym. Wody smakowe można przygotowywać w bidonach, które mają wewnątrz osobny pojemnik na kawałki cytryn, pomarańczy czy liście mięty.

Bułki z malinami
bułki malinowe 4

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła
  • ¾ szklanki maślanki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 szklanki owoców – malin, śliwek, drobno pokrojonych jabłek, gruszek
  • plus jajko i 2 łyżki mleka oraz łyżka cukru do posmarowania bułek

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać cukier i sól. Wymieszać. Masło rozpuścić. Ciepłe, ale nie gorące połączyć z maślanką, jajkiem . Potem masę przelać do mąki z dodatkami. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodać mąki. Z ciasta odrywać kawałki i w dłoniach uformować koło. Na środek włożyć kilka owoców. Zlepić, tak, by powstała okrągła bułka bez dziur w cieście. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układać obok siebie bułki. Każdą z nich posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać odrobiną cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Włożyć bułki i piec około 40 minut aż bułki będą rumiane.

Chlebek orzechowo-bananowy
limango szkoła orzechowe

  • 230 g mąki – najlepiej orkiszowej
  • 100 g orzechów włoskich plus garść do włożenia do środka ciasta
  • 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 120 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Orzechy rozdrobnić na puch. Mąkę, orzechy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon przesypać do miski i wymieszać.W drugiej misce roztrzepać jajka roztopione i roztopione, ale przestudzone masło. Banany rozdrobnić widelcem lub blenderem razem z syropem klonowym. Potem trzeba połączyć i wymieszać zawartość obu misek. Dodać rozdrobione banany i posiekaną garść orzechów. Wymieszać. Ciasto przelać do formy, piec 40 minut w 175 stopniach.

Roladki z naleśników z czekoladowym musem z awokado

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2  jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gazowanej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Jajka rozbełtać i zmiksować z mlekiem i wodą. Dosypać stopniowo mąkę i ponownie całość zmiksować. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć i na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć kolejno naleśniki. Na gotowych naleśnikach rozsmarować nadzienie, a potem zwinąć w rulon. Rulon pokroić ostrym nożem na grubsze plastry. Takie kawałki zapakować do pudełka.

nadzienie:

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka miodu
  • 2 banany

Awokado i banana obrać, pokroić na kawałki. Dodać miód i kakao, zmiksować na gładki krem.

Tosty z białym serem i miodem

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • plaster białego sera półtłustego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka posiekanej żurawiny
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Chleb opiec w piekarniku lub tosterze – ale niezbyt mocno. Obie kromki posmarować miodem. Na nim ułożyć plaster sera. Ser posypać posiekaną żurawiną cynamonem  i skórką z pomarańczy. Przykryć drugą kromką. Przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty.

Pudding z kaszy jaglanej

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • mango
  • łyżeczka wiórek kokosowych
  • pół szklanki najlepiej domowego mleka kokosowego
  • łyżka syropu z agawy

Mango obrać, pokroić na kawałki. Kaszę wymieszać z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Dodać połowę pokrojonego mango. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka/małego pudełka. Na wierzchu ułożyć pozostałe mango, posypać wiórkami kokosa.

 

Szukasz sprawdzonych i praktycznych pojemników na drugie śniadanie? Koniecznie sprawdź ofertę marki MEPAL, którą znajdziesz teraz na limango – kliknij TUTAJ.

Share Button
bułki z malinamico podać do szkołydania dla dziecidrugie śniadanieprzekąski do szkołyprzepisy na drugie śniadaniaroladki naleśnikowesylwia majcherzdrowe jedzenie do szkołyzdrowy chleb
Share

Mama gotuje

Sylwia Majcher
Sylwia Majcher
Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

Te wpisy mogą Ci się spodobać

Kuchnia biwakowa, czyli potrawy idealne na wyjazd pod namiot
28 sierpnia 2019
Stek bez mięsa i pizza z kalafiora. Sprawdź kulinarne oszustwa.
2 sierpnia 2019
Ciasto, puder, a może kiszonki. Sprawdź, jak w sezonie wykorzystać pomidory.
29 lipca 2019