Szkolna rzeczywistość może być apetyczna. Głodnym wiedzy nie musi burczeć w brzuchu. Tęskne spojrzenia wysyłane w kierunku ociekających lukrem zbyt słodkich drożdżówek też da się powstrzymać. Warunkiem jest dobra konkurencja. Taką będą domowe ulubione smaki spakowane w kolorowe pudełko i zabrane do szkoły. Troska o dziecięcy żołądek przekłada się bezpośrednio na uczniowską percepcję. Dobrze nakarmione pociechy mają nie tylko więcej energii, ale też łatwiej przyswajają wiedzę i bardziej skupiają się na lekcjach.
Dzięki śniadaniu zrobionemu w domu rodzic wie, co je jego dziecko, może mu przemycać pożądany pakiet witamin i składników odżywczych. Ważna jest tylko forma, w jakiej to robi. Banalne kanapki przełożone wędliną i wymiętoszonym pomidorem, mogą się nie sprawdzić. Ale chleb z orzechami już tak. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które świetnie stymulują mózg. Wypełnione owocami bułki też zdadzą szkolny egzamin. Sekret w tym, by dzieci zainteresować, dać im coś atrakcyjnego w zamian najłatwiej dostępnych słodyczy ze szkolnych sklepików, do których po chwilowej przerwie powróciły jednak nie zawsze zdrowe produkty. Domowe śniadania to także oszczędność – może nie czasu, ale zdrowia i pieniędzy niewątpliwie. Do ciasta zjadanego na długiej przerwie można dosypać nieco cynamonu, który chroni przed przeziębieniami, łagodzi kaszel, katar i pomaga odetkać zatoki. Miód w pełnoziarnistych tostach wypełnionych białym serem i tymiankiem działa antybakteryjnie. W duecie ze śniadaniem rodzic przygotowuje więc także zestaw profilaktycznie wzmacniający odporność. I to najlepsze wsparcie, jakie dziecko może dostać do szkoły.
Jest spory wybór śniadaniówek – szczególnie jesienią w sklepach pojawiają się w promocji. Ostatnim hitem są pudełka wypełnione z boku wodą. Przed włożeniem do nich jedzenia, trzeba schłodzić śniadaniówkę w lodówce. Potem, dzięki niskiej temperaturze, umieszczona w niej sałata czy owoce nie stracą swojej konsystencji. Najlepsze są śniadaniówki z przegródkami. Do koktajli dobrze sprawdzą się butelki z wkładem chłodzącym. Wody smakowe można przygotowywać w bidonach, które mają wewnątrz osobny pojemnik na kawałki cytryn,
W tym artykule znajdziesz:
- Przekąski do szkoły – Bułki z malinami
- Zdrowe przekąski do szkoły -Chlebek orzechowo-bananowy
- Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły – roladki z naleśników z czekoladowym musem z awokado
- Przekąski do szkoły – tosty z białym serem i miodem
- Zdrowe przekąski do szkoły – pudding z kaszy jaglanej
- Szukasz sprawdzonych i praktycznych pojemników na drugie śniadanie? Koniecznie sprawdź ofertę marki MEPAL, którą znajdziesz teraz na limango – kliknij TUTAJ.
Przekąski do szkoły – Bułki z malinami
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki masła
- ¾ szklanki maślanki
- jajko
- szczypta soli
- 2 szklanki owoców – malin, śliwek, drobno pokrojonych jabłek, gruszek
- plus jajko i 2 łyżki mleka oraz łyżka cukru do posmarowania bułek
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać cukier i sól. Wymieszać. Masło rozpuścić. Ciepłe, ale nie gorące połączyć z maślanką, jajkiem . Potem masę przelać do mąki z dodatkami. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodać mąki. Z ciasta odrywać kawałki i w dłoniach uformować koło. Na środek włożyć kilka owoców. Zlepić, tak, by powstała okrągła bułka bez dziur w cieście. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układać obok siebie bułki. Każdą z nich posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać odrobiną cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć bułki i piec około 40 minut aż bułki będą rumiane.
Zdrowe przekąski do szkoły -Chlebek orzechowo-bananowy
- 230 g mąki – najlepiej orkiszowej
- 100 g orzechów włoskich plus garść do włożenia do środka ciasta
- 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 120 g masła
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
Orzechy rozdrobnić na puch. Mąkę, orzechy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon przesypać do miski i wymieszać.W drugiej misce roztrzepać jajka roztopione i roztopione, ale przestudzone masło. Banany rozdrobnić widelcem lub blenderem razem z syropem klonowym. Potem trzeba połączyć i wymieszać zawartość obu misek. Dodać rozdrobione banany i posiekaną garść orzechów. Wymieszać. Ciasto przelać do formy, piec 40 minut w 175 stopniach.
Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły – roladki z naleśników z czekoladowym musem z awokado
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml gazowanej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Jajka rozbełtać i zmiksować z mlekiem i wodą. Dosypać stopniowo mąkę i ponownie całość zmiksować. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć i na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć kolejno naleśniki. Na gotowych naleśnikach rozsmarować nadzienie, a potem zwinąć w rulon. Rulon pokroić ostrym nożem na grubsze plastry. Takie kawałki zapakować do pudełka.
nadzienie:
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka miodu
- 2 banany
Awokado i banana obrać, pokroić na kawałki. Dodać miód i kakao, zmiksować na gładki krem.
Przekąski do szkoły – tosty z białym serem i miodem
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- plaster białego sera półtłustego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka posiekanej żurawiny
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- szczypta cynamonu
Chleb opiec w piekarniku lub tosterze – ale niezbyt mocno. Obie kromki posmarować miodem. Na nim ułożyć plaster sera. Ser posypać posiekaną żurawiną cynamonem i skórką z pomarańczy. Przykryć drugą kromką. Przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty.
Zdrowe przekąski do szkoły – pudding z kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- mango
- łyżeczka wiórek kokosowych
- pół szklanki najlepiej domowego mleka kokosowego
- łyżka syropu z agawy
Mango obrać, pokroić na kawałki. Kaszę wymieszać z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Dodać połowę pokrojonego mango. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka/małego pudełka. Na wierzchu ułożyć pozostałe mango, posypać wiórkami kokosa.
Napisz komentarz