Kolorowe ze słomką albo bez, z warzyw i owoców. Miksowane, przecierane, rozdrabniane. Koktajle w roli głównej, sycą oko i dziecięce podniebienia. Śmiało mogą zastępować drugie śniadanie, a zamknięte w butelce towarzyszyć maluchom na placu zabaw czy w drodze do przedszkola. W zasadzie przerobić na koktajl można wszystkie dostępne teraz owoce i większość warzyw. Chodzi jedynie o rozsądek i zachowanie równowagi. Im mniej składników, tym pyszniej. Pozwólmy wybrzmieć miksowanym smakom, nie tłumić ich wartości niepotrzebnym nadmiarem. Idealna kompozycja to ta złożona z 3-4 składników. Warto mieszać owoce z warzywami, w ten sposób uda się przemycić do diety nawet kulinarnie wybrednych dzieci te najmniej lubiane. Pietruszka, jarmuż albo szpinak w takiej formie zyskują zupełnie nowy smak. Taki, któremu nawet niejadek się nie oprze. Gotowy koktajl warto serwować w ładnym opakowaniu, butelce przewiązanej wstążeczką, dołożyć słomkę, udekorować kawkami owoców. I pić na zdrowie. Proponowane zestawy to prawdziwe energetyczne bomby witaminowe. Ja koktajli nie słodzę, doceniam naturalny cukier, który mają owoce. Można jednak do każdego z nich dodać łyżeczkę miodu, ksylitolu albo stewii. Im więcej natury w koktajlu, tym lepiej.Koktajl z truskawek i pieczonego rabarbaru z wanilią
składniki na 600 ml (2-4 porcie)
- 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 2 większe łodygi rabarbaru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka listków świeżej mięty
- 0,5 litra wody
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około pół godziny, do czasu aż rabarbar będzie miękki i zacznie puszczać sok. Gotowy, wyjąć, ostudzić. Zimny włożyć do blendera, dodać obrane i umyte truskawki oraz ekstrakt z wanilii i listki mięty. Zalać wodą i zmiksować. W upalne dni można dodać kostki lodu – wtedy należy dodać mniej wody.Zielony koktajl
- garść liści szpinaku
- garść liści jarmużu
- 2 słodkie, dojrzałe gruszki
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 litra wody
Szpinak i jarmuż dobrze umyć. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, dodać natkę pietruszki i sok z cytryny. Dolać wodę i zmiksować. Koktajl z awokado i mlekiem kokosowym
- dojrzałe, miękkie awokado
- banan
- szklanka mleka kokosowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki wody
Awokado i banana obrać, pokroić w kostkę. Składniki włożyć do blendera, wsypać cynamon, dodać mleko kokosowe i wodę. Zmiksować. Mleko kokosowe można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym.A jakie koktajle Wy lubicie najbardziej?
Napisz komentarz