• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Wielkanocny stół lżejszy niż zwykle

    22 marca 2017

    Cztery pieczone faszerowane dziki symbolizujące każdą z pól roku, 12 jeleni podanych w całości razem z pozłacanymi rogami nawiązujące do wszystkich miesięcy, 52 ciasta z bakaliami po jednym na każdy z tygodni oraz 365 drożdżowych bab odpowiadających liczbie dni w kalendarzu. Takie szalone menu miała najsłynniejsza wielkanocna uczta. Jej organizator książę Sapieha do wytwornych imprez posiadał słabość, ta świąteczna przeszła do historii, bo ze smakowitymi detalami relacjonowali ją kronikarze. Baby były pulchne i rumiane, a placki słodkie, jak na Wielkanoc przystało. To przecież święta obfitości, która zapewnia powodzenie w całym roku. Obficie nie znaczy ciężko i tłusto. Wielkanoc tradycyjnie jest nowym otwarciem i nigdy nie oczekuje kurczowego trzymania się listy obowiązkowych potraw, więc niekoniecznie trzeba czerpać z książęcej brawury. Przynajmniej cholesterol będzie nam wdzięczny. Owszem, dobrze jest upiec babkę – symbol doskonałości, może jakiegoś mazurka, ale reszta to już kwestia wiosennej fantazji i preferencji. Wielkanoc jest kolorowa, zwiewna i mam nadzieję co roku, że słoneczna. Taką ją chcę mieć na stole, więc świąteczne ciasta zdobię barwnie. Maluję po nich, jak po pisankach, obsypuję kolorowymi groszkami i sprawiam, że je się je już oczami. To dobry czas do wykorzystania owoców, lżejszych kremów, cytrusów, które teraz właśnie są najlepsze. Mąkę pszenną można zamienić na migdałową, do ciasta dodać szpinak, a sernik upiec z dodatkiem jogurtu. Będzie radośnie i pysznie, jak na święta przystało.Ciasto migdałowo pomarańczowe

    • 250 g zmielonych migdałów/mąki migdałowej
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżka płatków migdałowych do dekoracji
    • 5 jajek
    • 150 g cukru trzcinowego
    • szczypta soli
    • 2 pomarańcze + skórka jeszcze jednej do dekoracji

    Pomarańcze sparzyć, wyszorować, pokroić- ze skórką, wypestkować i przełożyć do garnka. Wlać 3 łyżki wody i dusić pomarańcze na małym ogniu około 20 minut, aż zmiękną. Miękkie owoce rozdrobnić na pulpę blenderem. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Powoli wsypać do nich mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Wymieszać, dodać zimną pulpę z pomarańczy, połączyć. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 20-22cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut – do czasu aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Ciepłe ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstążkami ze skórki pomarańczy. Można je także polać lukrem pomarańczowym, czyli 4 łyżki cukru pudru utrzeć z łyżeczką soku pomarańczowego. Na lukrze dobrze będą wyglądać kolorowe jajka lub słodka posypka.Zielone ciasto szpinakowe

    • 2 szklanki mąki
    • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • ¾ szklanki cukru
    • ¾ szklanki oleju
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • 4 jajka
    • 250 g świeżego szpinaku

    Krem

    • 500 ml śmietany 30%
    • łyżka cukru pudru
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • szklanka owoców- truskawek, malin, pestek z granatu + 2 łyżki do dekoracji wierzchu

    W garnku zagotować wodę, do wrzącej dodać umyty szpinak, gotować 3 minuty, by zmiękł. Odsączyć, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka ubić na puszty krem z cukrem. Dodać olej, zmiksować, a potem dodać zmiksowany szpinak oraz mąkę z sodą i proszkiem. Wymieszać. Formę do pieczenia (22-24 cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Wyjąć, przestudzić. Z zimnego ciasta odkroić przypieczony wierzch, ale z niego wyskrobać zielone ciasto, tak by powstały okruchy. Pozostałe ciasto przekroić na dwie równe części. Śmietanę ubić z cukrem, dodać płatki migdałowe i połowę owoców. Krem wyłożyć na jedną połówkę ciasta, przykryć drugą, na którą wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać zielonymi okruchami ciasta i owocami.Babeczki kokosowe

    • 100 g wiórek kokosowych
    • 3 białka
    • łyżka cukru pudru
    • 250 ml śmietany 30%
    • kolorowe jajka do dekoracji

    Wiórki wymieszać z białkami, tak by powstała lepka masa. Nią wypełniać boki i dno małych form do babeczek, delikatnie dociskając (używam formy do mini- muffinek). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć, ciepłe babeczki wyłożyć z foremki. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem. Do każdej z babeczek kokosowych nałożyć łyżeczkę kremu ze śmietanki. Udekorować słodkimi lub czekoladowymi jajkami.Sernik jogurtowy z musem mango

    Spód

    • 200 g ciastek owsianych
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 120 g masła
    • pół łyżki masła do smarowania formy

    Masło roztopić, ciastka i czekoladę rozdrobnić na puch. Wlać masło, wymieszać do połączenia, czyli tak by masło skleiło ciastka i czekoladę. Formę do tortu (22-24cm) wysmarować masłem, wyłożyć masę dociskając ją równo po całej powierzchni bokach formy. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie zrobić masę.

    Masa

    • 500 ml jogurtu greckiego, gęstego
    • 3 jajka
    • budyń waniliowy
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • łyżka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli
    • dojrzałe mango
    • 2 łyżki soku z pomarańczy

    Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić, dodać ekstrakt z wanilii i budyń, wymieszać i dodać jogurt. Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Gdy piana będzie lśniąca wmieszać ją delikatnie do masy jogurtowej.Ciasto przelać do formy z zimnym spodem z ciastek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić ciasto. Piec około godziny, jeśli po tym czasie masa nie jest zwarta, zostawić jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. Zimne schować na co najmniej 2 godziny do lodówki. Mango zmiksować z sokiem z pomarańczy. Musem polać każdy kawałek ciasta.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT