• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jedź warzywa! Bo jeśli nie teraz, to kiedy?

    3 sierpnia 2016

    Teraz jest ich czas. Dopieszczone słońcem dojrzały w końcu i dają się kroić, gotować, dusić czy piec. Można zrobić z nimi wszystko, ulegają nawet najbardziej szalonym koncepcjom. Tak wyjątkowo smakują tylko raz w roku. Właśnie latem. Pogoda im sprzyja, więc rośnie na nie apetyt. Te wszystkie komplementy zbierają warzywa, dorodne, soczyste, wypełnione od skórki po miąższ witaminami. Niektóre z nich oczywiście można kupić przez cały rok, ale tylko latem są tak wyborne. Wysiewane i zbierane zgodnie z kalendarzem, dostępne niemal od ręki, bez przetwarzania i konserwowania. O tej porze roku wreszcie nie muszą być dodatkiem. Obiad skomponowany z samych warzyw bywa tym, za co organizm dziękuję najmocniej. Lepiej więc uważać, by ich nie przegapić, bo najlepsze egzemplarze pojawiają się tylko na chwilę. Warzywa najlepiej smakują z dobrą oliwą świeżymi ziołami, naturalnym jogurtem. Im mniej są przerabiane, tym pyszniejsze.Wakacyjny warzywniak 

    • cukinia – dobra do grillowania, faszerowania, świetna na ciepło w postaci gulaszu czy leczo
    • patison – mniejsza odmiana dyni, dobry do zapiekania, faszerowania i smażenia
    • kukurydza – do zup, gotowania w całości, sałatek
    • ogórki szklarniowe i polne do sałatek i marynat
    • koper włoski – jako dodatek do zup i sałatek
    • pomidory malinowe i polne – do sałatek, zup kremów, soków
    • papryka – do marynowania, grillowania, gulaszu
    • fasolka – dodatek do zup, gulaszu, składnik sałatek

    Fasolka szparagowa z sezamem i czosnkiem

    • 0,5 kg fasolki szparagowej – najlepiej i żółtej i zielonej
    • 2 łyżki masła
    • ząbek czosnku
    • łyżka sezamu
    • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

    Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Masło roztopić, wymieszać z posiekanym czosnkiem i sezamem oraz rozmarynem. Sosem polać fasolkę.Krem z pieczonego kalafiora i orzechów włoskich
    krem z kalafiora

    • młody kalafior
    • główka czosnku
    • 100 g orzechów włoskich
    • seler
    • 3-4 ziemniaki
    • pół szklanki oliwy
    • sól, pieprz
    • liście szałwii
    • pół szklanki mleka – może być kokosowe

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, skropić oliwą. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Seler obrać, pokroić w kostkę, podobnie ziemniaki. Czosnek zostawić w całości. Warzywa ułożyć na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut. Po wyjęciu obrać czosnek i razem z pozostałymi warzywami przełożyć do garnka. Dodać wodę, mleko, pozostałą oliwę, przyprawy oraz połowę orzechów i zagotować. Następnie zupę zmiksować. Podawać z szałwią i kawałkami orzechów.Zupa z pomidorów malinowych z foccacią
    krem z pomidorów2

    • 2 kg malinowych pomidorów
    • 3 czerwone papryki
    • 2 ząbki czosnku
    • cebula szalotka
    • woda
    • sól, pieprz

    Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, wymieszać, wrzucić paprykę, smażyć przez minutę, a następnie dodać pomidory i dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zalać wodą i zmiksować na gładki krem.Focaccia oliwkami

    • 500 g mąki pszennej
    • 1 torebka suszonych drożdży (7g)
    • 350 ml ciepłej wody
    • łyżeczka soli do ciasta plus łyżeczka do posypania
    • 2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy
    • czarne oliwki
    • tymianek

    Mąkę przesiać z solą. Wodę wymieszać z drożdżami i połową oliwy, dodać cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut. Po tym czasie płyn wlać do mąki, zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż będzie lśniące i elastyczne –co najmniej 10 minut. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Foremkę do pieczenia wysmarować oliwą, wyłożyć do niej ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte posmarować oliwą, posypać pozostałą solą, a w równych rzędach powciskać delikatnie pokrojone w plasterki oliwki i liście tymianku. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 25 minut.Sałatka z ogórków małosolnych
    sałatka z ogórków

    • 4 ogórki małosolne – im krócej kiszone, tym lepiej , nawet jednodniowe będą świetne
    • 2 łyżki musztardy z gorczycą
    • łyżeczka majonezu
    • skórka i sok z cytryny
    • 2 łyżeczki świeżego koperku
    • pół ząbka czosnku

    Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, musztardą i majonezem. Dodać posiekany koperek i wymieszać ponownie. Odstawić do lodówki na godzinę. Sałatka jest dobrym dodatkiem do kanapek i ryb.Brukselka z zieloną pietruszką i szalotką

    • 200 g brukselki
    • pęczek zielonej pietruszki
    • szalotka
    • 5 łyżek oliwy
    • sól, pieprz
    • garść pestek dyni

    Brukselkę umyć i obrać listki. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę – zeszklić, dodać liście brukselki. Dusić przez 5 minut. Zarumienione wymieszać z przyprawami i pestkami dyni.Marchewki z masłem i sezamem

    • 6 młodych marchewek
    • 4 łyżki masła
    • łyżeczka sezamu
    • szczypta kurkumy
    • nieco pieprzu i gruboziarnistej soli
    • marchewki pokroić w cienkie talarki. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać pokrojone marchewki, dodać masło i dusić około 15 minut. Na końcu wymieszać z sezamem i kurkumą. Podawać oprószone gruboziarnistą solą i pieprzem.

    Kabaczki z pomidorami

    • 4 nieduże kabaczki
    • 3 pomidory
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • szczypiorek
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz

    Kabaczki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojony w kawałki miąższ kabaczka i pokrojone drobno pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Farszem wypełnić wydrążone kabaczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.Chipsy z patisona

    • 2-3 małe patisony
    • olej do smażenia
    • sól
    • 2 łyżki bułki tartej
    • jajko

    Patisona umyć i pokroić w cienkie plastry. Posolić. Jajko rozbełtać, maczać w nim plastry patisona, a potem obtoczyć każdy z nich w bułce. Olej rozgrzać na patelni i krótko smażyć chipsy z obu stron.

    Share Button
    chipsy z patisonajedzenie bez mięsakabaczkikabaczki z pomidoramikrem z kalafiora i orzechówMama gotujepatisonpomidorprzepisysylwia majcherwarzywawegańskie daniawege obiad
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT