• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Tłuste, a zdrowe! Jedz orzechy.

    21 listopada 2018

    Mają sporo kalorii, ale one akurat nie powinny odstraszać. Mimo tłuszczu potrafią odchudzać. Ten paradoks orzechy zawdzięczają nienasyconym kwasom tłuszczowym, które regulują metabolizm i przyspieszają spalanie. Jesienią i zimą porcja orzechów jedzona regularnie poprawia nastrój i stawia nas do pionu. Pora więc przyjrzeć się orzechom bliżej i poznać tkwiący w nich dobroczynny potencjał.

    Kolekcja orzechów jest dość  bogata, choć w grupie najpopularniejszych znajduje się zaledwie kilka z nich. Wszyscy znają włoskie, laskowe i ziemne, coraz słynniejsze są pinole i brazylijskie. A słyszeliście o makadamia albo pekan? Migdały to też orzechy, podobnie zresztą, jak kokos. Mamy w zestawie pistacje, z których powstają obłędne desery i nerkowce wykorzystywane ochoczo w kuchni wegańskiej do produkcji kanapkowego sera, a z niego dalej nawet i sernika.

    Orzechy są niejednoznaczne i takie też mają zastosowanie. Każdy rodzaj dysponuje innym smakiem, właściwościami i przydatnością. Ich moc determinuje nie tylko gatunek, ale i rodzaj uprawy. Włoskie chętnie żenią się z wyrazistymi serami, słodkimi owocami i miodem. Dobrze im w ciastach oraz sałatkach. Laskowe wtapiają się w czekoladę i dają rozdrabniać na puch. Mąka z nich wychodzi pierwszorzędna, do makowców i zdobienia tortów pasuje w sam raz. Z mięsistych, dużych orzechów brazylijskich świetny jest olej, a z kokosowych mleko. Wszystkie łączy zapas witamin i składników odżywczych, którymi dysponują.

    W tym artykule znajdziesz:

    • 10 powodów, dla których warto jeść orzechy codziennie
    • Jakie orzechy są najlepsze?
    • Dobre kalorie
    • Jak przechowywać orzechy?
    • Do czego użyć orzechy? 
    • Przepisy pełne orzechów:

    10 powodów, dla których warto jeść orzechy codziennie

    • obniżają poziom cholesterolu
    • poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych
    • dzięki zawartości witaminy E usprawniają pracę mózgu
    • witamina B i magnez, które posiadają, wzmacniają układ odpornościowy
    • selen w ich składzie chroni przed rakiem prostaty
    • fuzja obecnego w nich tłuszczu i błonnika szybko zaspokaja apetyt i pozwala tracić kilogramy
    • zapewniają dłuższe życie
    • dodają energii
    • podnoszą poziom serotoniny, więc poprawiają humor i hamują łaknienie
    • są świetnym źródłem białka roślinnego

     

    Jakie orzechy są najlepsze?

    Każdy z orzechów ma inny smak, strukturę, a często też różnią się zawartością witamin i kwasów tłuszczowych. Badania udowodniły, że jedzenie orzechów pekan i migdałów najszybciej obniża poziom złego cholesterolu. Kobiety, które w czasie testów spożywały regularnie orzechy włoskie i ziemne zmniejszyły ryzyko zachorowania na cukrzycę o co najmniej 30 procent. Brazylijskie ułatwiają czyszczenie organizmu z wolnych rodników i tym samym ograniczają możliwość rozwinięcia się nowotworu. Wszystkie sycą, więc są dobrą przekąską. Dietetycy zalecają jedzenie 30 gram każdego dnia. Najszybciej apetyt zaspokajają migdały i orzeszki ziemne. Dwa razy mocniej syci masło orzechowe, ale to naturalne, bez niepotrzebnych dodatków w postaci cukru czy słodkiego syropu. Jeśli próbujemy porzucić słodycze, orzechy będą naszym sprzymierzeńcem w tej walce. Zamiast ciastek i cukierków należy sięgać po kilka sztuk makadamii czy migdałów – organizm szybko przyzwyczai się do zamienników. Najważniejsze, by były one w naturalnej postaci, a nie oblane czekoladą, karmelem czy obtoczone w soli.

    Dobre kalorie

    Orzechy lepiej jednak traktować je jako dodatek do dania, a nie zjadać sporą porcję tuż między posiłkami. Są dość kaloryczne. Choć bez wątpienia najzdrowsze z bakalii, to 100 gram tych najskromniejszych – nerkowców liczy ponad 500 kalorii, a najtłustszych makadamii – ponad 700 kalorii. Mają sporo białka i błonnika, niewiele węglowodanów. To idealne źródło magnezu, potasu i miedzi. W starożytności orzechy włoskie były symbolem ludzkiej czaszki i wieść o tym,  że jedzenie ich dodaje nam mądrości przetrwała do dziś. Przydają się diecie osób borykających się z depresją, nadpobudliwym, nerwowym, homeopatom, narzekającym na zmęczenie i niedobory magnezu. Są badania potwierdzające, że częste jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, działają bowiem przeciwzapalnie. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili eksperyment, w którym jedna grupa kobiet jadła kilka razy w tygodniu dwa rodzaje orzechów, a pozostałe robiły to rzadziej niż raz w miesiącu. Okazało się, że u tych pań, które regularnie jadły migdały czy nerkowce ryzyko zachorowania na raka piersi zmalało o prawie 40 procent. To zasługa kwasów omega 3, których w nadmiarze mają orzechy. Poprawiają tez stan naszej skóry włosów i paznokci.

    Jak przechowywać orzechy?

    Łatwo je przechowywać i zabierać na drogę. Potrzebują być w suchym miejscu, wolą zdecydowanie słoik niż foliową torebkę, w której ze względu na tłuszcze łatwo się psują. Powinny być zamknięte, by nie kusiły moli spożywczych.  Lepiej kupować je w łupinach – nie zjełczeją zbyt szybko. Im jaśniejsza skorupka orzechów włoskich, tym lepszy będzie ich miąższ. Jeśli przeszkadza nam smak gorczyki, jaki mają niektóre orzechy, to można je przed użyciem podprażyć na suchej patelni.

    Do czego użyć orzechy? 

    • włoskie, laskowe, pinowe – dobarwią smakowo sałatki, risotto, dania z drobiem, będą też dobrym towarzystwem dla serów.
    • makadamia – pasują do kotletów mielonych, produkcji ciastek i słodkich kremów czy musów. Hodowane na Hawajach i w Australii, gdzie są też najczęściej używane
    • nerkowce – najlepsze do zastępowania nabiału w kuchni wegańskiej. Mogą je jeść nawet diabetycy, o mają niski indeks glikemiczny. Pasują też do kurczaka i lekkich sosów.
    • migdały – powstaje z nich świetna mąką bezglutenowa dobra do puszystych ciast. Z wyciśniętych można zrobić pożywne mleko migdałowe. Wpasowują się też w wytrwane dania. Można nimi panierować pulpety czy jajka.
    • brazylijskie – można z nich zrobić słodkie masło. Lubiane są w deserach, ale bywają też uzupełnieniem pikantnym przypraw, którym nadają szlachetności.
    • laskowe – lubią się z białymi mięsami, sałatami i ciastami

     

    Przepisy pełne orzechów:

    Mleko orzechowe

    szklanka orzechów laskowych lub nerkowców

    3 szklanki wody

    Orzechy zalej 1,5 szklanki ciepłej wody i zostaw na noc. Rano wylej wodę,  przepłucz orzechy i wlej pozostałą wodę. Zmiksuj blenderem przez 10 minut, by wycisnąć z nich, jak najwięcej. Potem odcedź mleko przez gazę. A pulpę wykorzystaj do zrobienia sera lub sernika.

    Ser z nerkowców

    200 g nerkowców lub pulpy po robieniu mleka

    sok z cytryny

    sól

    pieprz

    Jeśli robisz ser z orzechów, namocz je przez kilka godzin. Gdy z pulpy od razu przełoż do blendera, dodaj sok z cytryny, przyprawy i zmiksuj na gładki krem. Twarożek dobrze smakuje ze świeżymi ziołami, szczypiorkiem czy warzywami. Ser przechowuj w lodówce.

    Masło orzechowe z orzechów ziemnych

    200 g orzechów ziemnych

    łyżka oleju

    pół łyżeczki soli

    Orzechy przełóż do blendera, dodaj olej i sól. Całość etapami zmiksuj na gładki krem. Przechowuj w lodówce.

    Mąka migdałowa

    200 g migdałów

    Migdały przełóż do blendera i zmiksuj na gładki puch. Przechowuj mąkę w słoiku. Możesz ją smakowo wzbogacić cynamonem lub prawdziwym cukrem z wanilią.

    Ciastka migdałowe

    200 g mąki migdałowej

    kilkanaście migdałów

    50 g masła

    2 łyżki syropu z agawy lub miodu

    łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta cynamonu lub kardamonu

    Masło rozpuść, a  przestudzone wymieszaj z syropem lub miodem. Potem masę dodaj do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Zagnieć ciasto i schowaj je na pół godziny do lodówki. Potem odrywaj po kawałku i lep z nich niewielkie kulki. Każdą ułóż na blaszce do pieczenia i spłaszcz delikatnie. Do środka każdego ciasta włóż migdała. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw ciastka i piecz przez 12 minut.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT