• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE

    2 grudnia 2021

    Ciasto świąteczne bez białej mąki, cukru i do tego jeszcze bez pieczenia? To jest możliwe.  Trzeba tylko poznać dobre przepisy na desery, które choć nie mają w składzie popularnych, nie zawsze zdrowych dodatków i tak wybornie smakują oraz zaskakują gości. Efektowne ciasta na święta są  obfite i wyraziste, więc nikt nie odczuje deficytu. Wy za to stawiając je na świątecznym stole, zrobicie kapitalne wrażenie.

     

    W czasie Bożego Narodzenia przeciętnie zjadamy nawet sześć tysięcy kalorii. To ponad trzy razy więcej niż zazwyczaj. Dietetycy są bezlitośni i stawiają nas do pionu swoim podsumowaniem. Kawałek klasycznego sernika to ponad 300 kalorii, porcja karpia smażonego w panierce, kapusta z grochem  i pierogi z grzybami oscylują koło 1000. A to przecież dopiero początek wyliczeń.

    By nie dać sobie pretekstu do wyrzutów sumienia, po świętach nie narzekać na dolegliwości związane z przejedzeniem, warto zadbać o lekkostrawne święta. I to w kuchni, w dziale ze świątecznymi wypiekami.

    Świątecznym klasykom można nadać lżejszego szyku zastępując w nich mąkę, tłuszcz  czy cukier. Świąteczne wypieki mogą być  słodkie dzięki owocom z dodatkiem miodu. Charakteru dodadzą bakalie i przyprawy korzenne. Będą pachniały, jak trzeba, przystrojone właściwie wkomponują się  momentalnie w bożonarodzeniowy klimat.

    Wybrane przez nas świąteczne wypieki mają jeszcze jedną zaletę. Do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika ani zbyt wiele czasu. Przyda się jedynie blender i kilka misek. Te niezobowiązujące akcesoria wystarczą, by kaszę zmienić w wymowny jagielnik dopieszczony chrupiącymi zalotnie orzechami. Piernikową klasykę odzwierciedla delikatne ciasto marchewkowe. Surowe, gotowe po porządnym chłodzeniu. Gdy zdecydujecie się odziać je z wierzchu kremem, nikt się nie zorientuje, że nie potratowaliście go ciepłem piekarnika. Słodka marchewka w połączeniu z żurawiną i przyprawami korzennymi zastąpią świątecznego piernika.

    Tarta z musem czekoladowym ukręconym z mleczka kokosowego wybrzmi ekstrawagancko. Ja zwykle posypuję ją jadalnym złotem i na tym kończę zabawy w dekoracje. Już sam widok kusi, tarta nie potrzebuje wizerunkowego marketingu. Do wyboru zostawiam Wam także ciasto kokosowe, które ma rozkosznie kremowy skład i orzeźwiający sernik z pomarańczą w roli głównej. Te propozycje ciast świątecznych nie mogą się nie udać, są za to gwarancją świątecznej frajdy.

    W tym artykule znajdziesz:

    • 5 najlepszych świątecznych ciast bez pieczenia
    • Ciasto kokosowe
    • Tarta czekoladowa
    • Sernik pomarańczowy
    • Czekoladowe ciasto jaglane z orzechami
    • Ciasto marchewkowe
    • Pysznych i lekkich świąt!

    5 najlepszych świątecznych ciast bez pieczenia

    Ciasto kokosowe

    Spód

    • szklanka suszonych śliwek
    • szklanka mielonych migdałów
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • łyżka kakao
    • łyżeczka miodu

    Krem

    • 400 ml mleka kokosowego
    • 4 łyżki mąki kokosowej
    • 3 łyżki wody

    Polewa

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 3 łyżki mleka kokosowego lub sojowego

    Spód

    Śliwki wrzucić do blendera i zmiksować, dodać zmielone migdały, kakao, miód i wiórki kokosowe, połączyć i takim ciastem wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć i schłodzić spód przez godzinę w lodówce.  W tym czasie zrobić krem.

    Krem

    Mleko wlać do garnka, dodać mąkę i gotować przez  minut, do czasu aż krem zgęstnieje. Chwilę go przestudzić i wlać na schłodzony spód. Całość ponownie wstawić do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

    Schłodzone porządnie ciasto wyjąć z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z mlekiem. Po raz ostatni wstawić do lodówki, by polewa zastygła.

     

    Tarta czekoladowa

    Spód

    • 200 g fig
    • 100 g otrębów
    • 2 szklanki wrzącej wody

    Mus czekoladowy

    • 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
    • 250 g gorzkiej czekolady
    • 4 świeże figi lub pół szklanki pestek granatu

     

    Figi zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć, przełożyć do blendera. Dodać otręby i 2 łyżki wody, w której moczyły się figi. Zmiksować. Masą wyłożyć dno formy do tarty i schłodzić spód przez godzinę w lodówce.

    Mleko przelać do garnka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać do niego posiekaną czekoladę. Wymieszać, tak, by czekolada rozpuściła się mleku. Krem zostawić do ostygnięcia, a potem ubić. Ubity mus wyłożyć na schłodzony spód i całą tarte schować w lodówce na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami świeżych fig lub pestkami granatu.

    Sernik pomarańczowy

    • 500 g naturalnego serka homogenizowanego
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 pomarańcze
    • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    • 2 łyżki żelatyny w proszku
    • 220 ml wrzącej wody
    • pół łyżeczki przyprawy do piernika

    Galaretkę i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić we 170 ml wrzątku, dobrze wymieszać i przestudzić przez 5 minut. Drugą łyżeczkę żelatyny wymieszać z pozostałym wrzątkiem i też odstawić, a w tym czasie pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyść. Zetrzeć z nich skórkę, a potem obrać i wyjąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować  na mus. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę – tę bez galaretki i przyprawę do piernika. Serek zmiksować z jogurtem i rozpuszczoną galaretką z żelatyną. Masę wylać do 18 cm tortownicy lub innej formy do ciasta. Wstawić do lodówki na 20 minut, by ciasto stężało, a potem wyjąć i polać ciasto musem pomarańczowym. Wstawić całość ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.

     

    Czekoladowe ciasto jaglane z orzechami

    • szklanka kaszy jaglanej
    • 2 szklanki mleka – najlepiej roślinnego
    • 3 łyżki miodu
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 100 g suszonych daktyli
    • 50 g ulubionych orzechów
    • 2 łyżki kakao

    Polewa

    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 150 ml mleka
    • 2 łyżki miodu
    • garść posiekanych orzechów

    Spód

    Daktyle i wiórki namoczyć we wrzątku i zostawić na 2 godziny. Potem zblendować razem z jedną łyżką kakao. Masą wyłożyć spód tortownicy (maksymalnie 20 cm) i wstawić ją do lodówki na pół godziny.

    Ciasto

    Kaszę przepłukać. Wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, a potem zostawić na kolejny kwadrans do przestygnięcia. Do ciepłej kaszy dodać miód i posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość zblendować na dość gładką masę. Do niej wmieszać posiekane drobno orzechy. Masę przełożyć na schłodzony spód i schłodzić przez co najmniej 5 godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. W połowie chłodzenia wyjąć i polać polewą.

    Polewa

    W garnku podgrzać mleko, dodać miód i masło orzechowe, gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Gdy to się stanie wmieszać do niego posiekane orzechy i sosem polać schłodzone częściowo ciasto.

    Ciasto marchewkowe

    • 2 szklanki startej surowej marchewki
    • szklanka żurawiny
    • 2 łyżki miodu – opcjonalnie
    • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    • 2 łyżki otrębów
    • 4 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
    • łyżka przyprawy do piernika
    • 200 g serka naturalnego do smarowania
    • szklanka wrzątku

    Płatki i siemię zmielić w blenderze. Żurawinę zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut. Potem również zblendować z 3 łyżkami wody, w której się moczyły. Do miski włożyć startą marchewkę, dodać rodzynki, zmielone płatki i siemię, otręby, przyprawę do piernika, żurawinę i połowę posiekanych migdałów. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i na nią przełożyć marchewkową masę. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin- najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wierzch posmarować serkiem zmiksowanym z miodem. Posypać pozostałymi kawałkami migdałów.

     

     

     

    Pysznych i lekkich świąt!

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020
    Jak radzić sobie ze stresem – porady na relaksujące, jesienne wieczory
    14 października 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT