• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Strączki na Twoim talerzu

    6 maja 2016

    Strączki w tym roku zdominują światowe talerze. Są najgorętszym trendem. Fasola, cieciorka, soczewica i groch inspirują topowych szefów kuchni. Takie wytyczne dała Organizacja Narodów Zjednoczonych, która ogłosiła rok 2016 rokiem roślin strączkowych. Chiny wprawdzie doceniły  je już dawno temu, bo soja u nich uważana była za święty pokarm. Reszta nadrabia zaległości. I słusznie, bo w strączkach jest siła. Mają mnóstwo dobrze przyswajanego białka, żelaza, witamin i błonnika, dlatego tak często wykorzystywane są w menu wegetarian i vegan. Kotlety z soczewicy, placki z bobu albo fasoli wymieszane z kaszą, serwowane w otoczce sosu z pieczarek genialnie wypełniają pustkę po mięsie. Pożądliwie spoglądać w ich stronę będą nawet najbardziej zagorzali fani schabowego.Jak gotować strączki?
    Mają jednak strączki swoje nieprzyjemne wady – powodują gazy i wzdęcia. Pocieszające jest jednak to, że im częściej je jemy, tym lepiej organizm je przyswaja i dolegliwości automatycznie mamy mniej. Można też już na etapie przygotowywania strączków ograniczyć negatywne skutki diety, w której dominują. Najważniejsze, by wszystkie strączki suche – ciecierzycę, soję, soczewicę, fasolę i groch – przed gotowaniem namoczyć. Najlepiej w przegotowanej wodzie przez kilka godzin. Wygodnie jest zostawić je w garnku na całą noc, rano wodę wylać, strączki przepłukać i zalać świeżą – również przegotowaną wodą. Dzięki temu ziarna nie tylko szybciej się ugotują i będą miękkie, ale w brudnej wodzie zostawią niesprzyjający nam cukier. Koniecznie zbieramy też pianę, jaka pojawia się w czasie gotowania, bo ona może zanieczyszczać układ nerwowy. Z soleniem także lepiej się wstrzymać, doprawić  dopiero, gdy strączki nabiorą pożądanej miękkości. Sól bowiem powoduje, że ziarna są dłużej twarde. Dobrze wpływa na nie soda, szczypta pomaga im nie  szybciej się gotować. Ciecierzyca czy soczewica nadają się do jedzenia w momencie, gdy można je bez problemu rozgnieść palcami. Lepiej przyswajalne są w postaci past, zmielone na puch, ale wszystkie gulasze z ich udziałem też są wskazane. Wystarczy je wzmocnić właściwie majerankiem, tymiankiem, kuminem rzymskim, zyskają nie tylko na smaku, ale i ugładzą wszelkie procesy i niedogodności trawienne.Jak jeść strączki?
    Strączki dzielą się na dwie grupy – suche ciecierzycę, soję, soczewicę, fasolę i groch oraz świeże – bób, fasolka szparagowa, zielony groszek. Świeże nie wymagają moczenia, najlepiej smakują te najwcześniejsze. Bób oczywiście z masłem i solą, ale odejść od klasyki można w stronę parmezanu, którym bób jest posypany albo sałatki z orzechami i kozim serem. Z ciecierzycy da się ukręcić rozmaite pasty, ugotować aromatyczną zupę koniecznie z kuminem i upiec ciasto. To nie błąd, ciasto z ciecierzycy naprawdę jest pyszne. Mocno wilgotne, długo świeże i do tego bez mąki. Samo zdrowie, a jak będzie bez cukru, z syropem z daktyli, to już w ogóle raj nie tylko dla podniebienia.Zupa dahl

    • szklanka czerwonej drobnej soczewicy
    • szklanka mleka kokosowego
    • 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z puszki
    • 2 marchewki
    • pietruszka korzeń
    • 2 cebule szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka kurkumy
    • łyżka przyprawy garam masala
    • kawałek świeżego chilli
    • sok z 2 limonek
    • pęczek świeżej kolendry
    • 3 łyżki oliwy
    • woda

    Oliwę wlać do garnka, soczewicę opłukać. Na oliwie podsmażyć krótko posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Dusić około 2 minut, cały czas mieszając. Wsypać soczewicę, doprawić kurkumą, pieprzem i garam masala. Podsmażać całość około minuty. Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory. Zalać wodą i gotować przez 20 – 30 minut. Zdjąć z ognia, wlać mleko kokosowe, wymieszać, dosypać posiekane chilli. Doprawić sokiem z limonki i solą. Podawać z dużą garścią świeżej kolendry.Ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami

    • szklanka suchej ciecierzycy
    • 200 g świeżego szpinaku
    • 2 pomidory
    • ząbek czosnku
    • cebula
    • łyżeczka kuminu rzymskiego – zmielonego
    • ser feta
    • świeża zielona pietruszka
    • pieprz

    Ciecierzycę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie wodę wylać, a ciecierzycę opłukać. Potem zalać świeżą przegotowaną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Przełożyć do garnka, dodać pół szklanki wody, pokrojone pomidory, posiekaną cebulą i czosnek. Doprawić pieprzem i kuminem. Wsypać szpinak, dobrze wymieszać, by szpinak zmniejszył objętość. Gotować 10 minut. Przełożyć do miseczek, posypać serem feta i zieloną pietruszką.Pasta z fasoli – do kanapek

    • szklanka drobnej fasoli
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka harrisy – arabskiej przyprawy
    • łyżeczka płaska papryki słodkiej
    • łyżka oliwy
    • szczypiorek

    Fasolę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, a fasolę opłukać. Potem zalać świeżą przegotowaną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, harrisę i paprykę. Podsmażyć. Ciepłą mieszkankę przełożyć do fasoli i zblendować. Posypać posiekanym szczypiorkiem.Kotlety z soi i pieczarek

    • 200 g suchej soi
    • 2 jajka
    • 5 -6 pieczarek
    • świeży koperek
    • łyżka bułki tartej
    • łyżeczka parmezanu
    • sól, pieprz
    • szczypta ostrej papryki
    • olej do smażenia

    Soję opłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Potem odlać wodę, ziarna opłukać i ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć. Ciepłą soję zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z jajkiem, bułką, przyprawami i podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodać posiekany koperek. Formować w dłoniach niewielkie kotlety. Smażyć do zarumienienia z dwóch stron.Sałatka z bobu i koziego sera

    • 2 szklanki ugotowanego bobu
    • łyżka sezamu
    • 2 łyżki orzechów laskowych
    • rolada koziego sera
    • świeży tymianek
    • 2 łyżki oliwy

    Sezam i orzechy uprażyć. Ser kozi pokroić w plastry. Bób wymieszać z oliwą, sezamem i orzechami. Posypać plastrami koziego sera i tymiankiem.Ciasto z ciecierzycą
    ciasto z ciecierzycy

    • szklanka ugotowanej ciecierzycy
    • 2 banany
    • łyżka kakao lub karobu
    • jabłko
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • łyżka rodzynek
    • 3 łyżki syropu z daktyli
    • pół szklanki oleju kokosowego lub zwykłego
    • szklanka wiórek kokosowych
    • 2 jajka
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Ciecierzycę z olejem zmiksować na gładką masę, dodać jajko, banany, wiórki kokosowe i znowu zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z bakaliami i pokrojonym obranym jabłkiem. Dosłodzić syropem z daktyli. Formę do pieczenia ( 20-22cm) wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut – do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

    Share Button
    ciasto z ciecierzycyciecierzyca ze szpinakiem i pomidoramikotlet z soiMama gotujepasta z fasoliprzepisysałatka z bobu i koziego serastrączkizupa dahlzupa z ciecierzycy
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT