Strączki w tym roku zdominują światowe talerze. Są najgorętszym trendem. Fasola, cieciorka, soczewica i groch inspirują topowych szefów kuchni. Takie wytyczne dała Organizacja Narodów Zjednoczonych, która ogłosiła rok 2016 rokiem roślin strączkowych. Chiny wprawdzie doceniły je już dawno temu, bo soja u nich uważana była za święty pokarm. Reszta nadrabia zaległości. I słusznie, bo w strączkach jest siła. Mają mnóstwo dobrze przyswajanego białka, żelaza, witamin i błonnika, dlatego tak często wykorzystywane są w menu wegetarian i vegan. Kotlety z soczewicy, placki z bobu albo fasoli wymieszane z kaszą, serwowane w otoczce sosu z pieczarek genialnie wypełniają pustkę po mięsie. Pożądliwie spoglądać w ich stronę będą nawet najbardziej zagorzali fani schabowego.Jak gotować strączki?
Mają jednak strączki swoje nieprzyjemne wady – powodują gazy i wzdęcia. Pocieszające jest jednak to, że im częściej je jemy, tym lepiej organizm je przyswaja i dolegliwości automatycznie mamy mniej. Można też już na etapie przygotowywania strączków ograniczyć negatywne skutki diety, w której dominują. Najważniejsze, by wszystkie strączki suche – ciecierzycę, soję, soczewicę, fasolę i groch – przed gotowaniem namoczyć. Najlepiej w przegotowanej wodzie przez kilka godzin. Wygodnie jest zostawić je w garnku na całą noc, rano wodę wylać, strączki przepłukać i zalać świeżą – również przegotowaną wodą. Dzięki temu ziarna nie tylko szybciej się ugotują i będą miękkie, ale w brudnej wodzie zostawią niesprzyjający nam cukier. Koniecznie zbieramy też pianę, jaka pojawia się w czasie gotowania, bo ona może zanieczyszczać układ nerwowy. Z soleniem także lepiej się wstrzymać, doprawić dopiero, gdy strączki nabiorą pożądanej miękkości. Sól bowiem powoduje, że ziarna są dłużej twarde. Dobrze wpływa na nie soda, szczypta pomaga im nie szybciej się gotować. Ciecierzyca czy soczewica nadają się do jedzenia w momencie, gdy można je bez problemu rozgnieść palcami. Lepiej przyswajalne są w postaci past, zmielone na puch, ale wszystkie gulasze z ich udziałem też są wskazane. Wystarczy je wzmocnić właściwie majerankiem, tymiankiem, kuminem rzymskim, zyskają nie tylko na smaku, ale i ugładzą wszelkie procesy i niedogodności trawienne.Jak jeść strączki?
Strączki dzielą się na dwie grupy – suche ciecierzycę, soję, soczewicę, fasolę i groch oraz świeże – bób, fasolka szparagowa, zielony groszek. Świeże nie wymagają moczenia, najlepiej smakują te najwcześniejsze. Bób oczywiście z masłem i solą, ale odejść od klasyki można w stronę parmezanu, którym bób jest posypany albo sałatki z orzechami i kozim serem. Z ciecierzycy da się ukręcić rozmaite pasty, ugotować aromatyczną zupę koniecznie z kuminem i upiec ciasto. To nie błąd, ciasto z ciecierzycy naprawdę jest pyszne. Mocno wilgotne, długo świeże i do tego bez mąki. Samo zdrowie, a jak będzie bez cukru, z syropem z daktyli, to już w ogóle raj nie tylko dla podniebienia.Zupa dahl
- szklanka czerwonej drobnej soczewicy
- szklanka mleka kokosowego
- 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z puszki
- 2 marchewki
- pietruszka korzeń
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kurkumy
- łyżka przyprawy garam masala
- kawałek świeżego chilli
- sok z 2 limonek
- pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy
- woda
Oliwę wlać do garnka, soczewicę opłukać. Na oliwie podsmażyć krótko posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Dusić około 2 minut, cały czas mieszając. Wsypać soczewicę, doprawić kurkumą, pieprzem i garam masala. Podsmażać całość około minuty. Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory. Zalać wodą i gotować przez 20 – 30 minut. Zdjąć z ognia, wlać mleko kokosowe, wymieszać, dosypać posiekane chilli. Doprawić sokiem z limonki i solą. Podawać z dużą garścią świeżej kolendry.Ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami
- szklanka suchej ciecierzycy
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżeczka kuminu rzymskiego – zmielonego
- ser feta
- świeża zielona pietruszka
- pieprz
Ciecierzycę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie wodę wylać, a ciecierzycę opłukać. Potem zalać świeżą przegotowaną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Przełożyć do garnka, dodać pół szklanki wody, pokrojone pomidory, posiekaną cebulą i czosnek. Doprawić pieprzem i kuminem. Wsypać szpinak, dobrze wymieszać, by szpinak zmniejszył objętość. Gotować 10 minut. Przełożyć do miseczek, posypać serem feta i zieloną pietruszką.Pasta z fasoli – do kanapek
- szklanka drobnej fasoli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka harrisy – arabskiej przyprawy
- łyżeczka płaska papryki słodkiej
- łyżka oliwy
- szczypiorek
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, a fasolę opłukać. Potem zalać świeżą przegotowaną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, harrisę i paprykę. Podsmażyć. Ciepłą mieszkankę przełożyć do fasoli i zblendować. Posypać posiekanym szczypiorkiem.Kotlety z soi i pieczarek
- 200 g suchej soi
- 2 jajka
- 5 -6 pieczarek
- świeży koperek
- łyżka bułki tartej
- łyżeczka parmezanu
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- olej do smażenia
Soję opłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Potem odlać wodę, ziarna opłukać i ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć. Ciepłą soję zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z jajkiem, bułką, przyprawami i podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodać posiekany koperek. Formować w dłoniach niewielkie kotlety. Smażyć do zarumienienia z dwóch stron.Sałatka z bobu i koziego sera
- 2 szklanki ugotowanego bobu
- łyżka sezamu
- 2 łyżki orzechów laskowych
- rolada koziego sera
- świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy
Sezam i orzechy uprażyć. Ser kozi pokroić w plastry. Bób wymieszać z oliwą, sezamem i orzechami. Posypać plastrami koziego sera i tymiankiem.Ciasto z ciecierzycą
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 banany
- łyżka kakao lub karobu
- jabłko
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka rodzynek
- 3 łyżki syropu z daktyli
- pół szklanki oleju kokosowego lub zwykłego
- szklanka wiórek kokosowych
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciecierzycę z olejem zmiksować na gładką masę, dodać jajko, banany, wiórki kokosowe i znowu zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z bakaliami i pokrojonym obranym jabłkiem. Dosłodzić syropem z daktyli. Formę do pieczenia ( 20-22cm) wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut – do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz