• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Stek bez mięsa i pizza z kalafiora. Sprawdź kulinarne oszustwa.

    2 sierpnia 2019

    Kłamstwo z premedytacją. To się w kuchni czasem zdarza i wybornie smakuje. Pozwala uciec od rutyny i poszerzyć kulinarne horyzonty. Dobrze jest się przekonać, że frytki mogą być nie tylko z ziemniaków, makaron nie musi mieć w składzie mąki, a ryż być zbożem. Choć dania o zmienionej zawartości wciąż nazywają się tak samo, od oryginału sporo się różnią. I to jest ich ogromna zaleta.

     

    Taka wizerunkowa kreatywność jest najlepszym ratunkiem na kulinarną nudę. Dzięki niej można odciąć się na moment od wciąż powtarzanych smaków i sprawdzić, czy zdrada przypadkiem nie smakuje lepiej. To romans, przed którym nie trzeba się bronić, skok w bok jest uzasadniony i wybaczalny. Zawieranie nowych znajomości nas rozwija i pozwala wyjść poza utarte schematy. Wakacje sprzyjają wyśmienitym eksperymentom i wyluzowaniu. To dobry czas do rozmaitych degustacji i ochoczego serwowania niespodzianek. Można organizować niezobowiązujące przyjęcia w ogrodzie czy na balkonie, stawiać wypełnione znajomymi połączeniami talerze i ukradkiem zerkać znad swojego, czy nasza tajemnica wychodzi na jaw.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Podkręcony smak
    • Klasyki inaczej
    • Lekkostrawna pasta
    • Jak podkręcić oszukany smak?
    • Smalec z białej fasoli
    • Pasztet z marchewki
    • Makaron z cukinii
    • Filety z bakłażana marynowane w cytrynach
    • Stek z kalafiora
    • Beza z wody po ciecierzycy

    Podkręcony smak

    Zaplanowane oszustwo jest zawsze do wybronienia, nie ma nic złego w podejmowaniu wyzwania, które pomoże odczarować nielubiane dotąd produkty albo pozwolić zaprezentować je w zupełnie innym wydaniu. Warto spróbować majonezu z wody po ciecierzycy, pasztetu z młodej marchewki i jej natki czy tatara z suszonych pomidorów. Nitki makaronu mogą powstać z cukinii, a sypki ryż z kalafiora. Z tego warzywa da się nawet upiec pizzę, zrobić jajecznicę i steki. Takie roszady w oklepanym menu bywają motywujące. Dajcie znudzonym warzywom i owocom szansę na ujawnienie zaskakującego oblicza.

    Klasyki inaczej

    • frytki: z batatów, marchewki, selera, pietruszki, dyni
    • ryż: z kalafiora, brokułów
    • woda po ciecierzycy – beza, majonez, mus czekoladowy
    • makaron: cukinia, marchewka, buraki
    • stek: seler, kalafior
    • sos bolognese z soczewicy
    • chili sin carne z fasolą
    • smalec z białej fasoli

     

    Lekkostrawna pasta

    Ta przemiana jest zdrowsza, lżejsza i akuratna na letnie upały. Dania potrzebują znacznie krótszej obróbki termicznej, nie są też czasochłonne. Podkręcać je natomiast trzeba przyprawami, bo nie mają tak intensywnego aromatu, jak ich pierwowzory. Sporo kulinarnych oszustw bazuje na zastąpieniu mięsnych potraw jarskimi o łudząco podobnej konsystencji i barwie. Jedzeniowi ortodoksi i językowi puryści oburzają się, że sos bolognese przypisany jest do konkretnego połączenia składników – przepis na ten mariaż nawet zapisano w specjalnym piśmie włoskiego urzędu, ale zalecam większą wyrozumiałość. Nic się nie stanie, gdy wykorzystamy sprawdzone skojarzenia. By nie nadwyrężyć ich dobrego wizerunku, najlepiej oszukiwać skutecznie.

    Jak podkręcić oszukany smak?

    • świeże zioła – do pomidorowych sosów i warzywnych makaronów
    • kurkuma, imbir do warzywnego risotto i steków
    • papryka wędzona – do gulaszy, bolognese, chili sin carne
    • sos rybny, sos sojowy – warzywne kotlety, pulpety
    • czosnek, por, szczypiorek, cebula – do uzyskania wyrazistości dań ze szpinakiem, sałatą
    • płatki drożdżowe nadają serowy smak potrawom –warzywnym pastom, smalcom
    • wodorosty – do zup, sosów, gulaszy
    • kapary, oliwki – rozdrobnione są mocnym akcentem w potrawie
    • ocet balsamiczny – idealny do sałatek, lekkich sosów i deserów
    • czarna sól – ma delikatny smak jajka i ciekawie się komponuje w dipach i zupach
    • pestki i orzechy – szczególnie podprażone konkretnie doprawiają potrawy

     

    Smalec z białej fasoli

    • szklanka ugotowanej białej fasoli
    • jabłko
    • ząbek czosnku
    • mała cebula
    • łyżka pestek słonecznika
    • sól/pieprz
    • łyżeczka majeranku
    • 4 łyżki oliwy

     

    Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż. Do blendera włóż ugotowaną i odsączoną fasolę. Dodaj ciepłą cebulę i czosnek. Na tej samej patelni podpraż słonecznik i gorący też dodaj do blendera. Wlej oliwę i zmiksuj całość na kremową masę. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

    Pasztet z marchewki

    • kilogram marchewki
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • łyżeczka kurkumy
    • 2 cm kawałek imbiru
    • łyżeczka czarnuszki
    • łyżeczka kuminu rzymskiego
    • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
    • 4 jajka
    • 4 łyżki oleju i jedna do wysmarowania foremki
    • garść świeżej kolendry

     

    Marchewkę ugotuj do miękkości. Czosnek i cebulę posiekaj, na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż do zarumienienia czosnek i cebulę. Potem przełóż je do blendera, dodaj ugotowaną i odcedzoną marchewkę, wszystkie przyprawy, olej i zblenduj na gładką masę. Na końcu wmieszaj do niej kaszę kukurydzianą i jajka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mniejsze foremki lub jedną większą wysmaruj olejem. Włóż do środka masę. Foremkę z pasztetem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 50 minut.

     

    Makaron z cukinii

    • cukinia
    • czerwona cebula
    • 2 pomidory
    • czerwona papryka
    • ząbek czosnku
    • garść świeżego oregano
    • 2 łyżki orzechów ziemnych
    • sól, pieprz

     

    Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokrój. W garnku rozgrzej olwię, dodaj warzywa i duś przez 5 minut. W tym czasie na patelni upraż orzechy. Gorące dodaj do sosu. Dolej pół szklanki wody, zagotuj sos, dopraw solą, pieprzem i oregano.  Cukinię umyj, obierz obieraczką tak by uzyskać cienkie wstążki. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć cukinię na 2 minuty, wyjmij, przepłucz w lodowatej wodzie, przełóż porcję na talerz i polej gorącym sosem.

    Filety z bakłażana marynowane w cytrynach

    • bakłażan
    • biała cebula
    • 2 cytryny
    • szklanka oliwy lub dobrego oleju
    • Sól/pieprz
    • garść tymianku
    • łyżka sosu sojowego

     

    Bakłażana umyj, pokrój paski, skrop oliwą i podpiecz na patelni z obu stron. Przełóż do słoika. Wymieszaj z pokrojoną w piórka cebulą. Z jednej cytryny wyciśnij sok, drugą wyparz i pokrój w kostkę. Sok wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i sosem sojowym oraz tymiankiem. Sosem zalej bakłażany i wymieszaj z kawałkami cytryn. Zakręć słoik i zostaw na 24 godziny do zamarynowania.

     

    Stek z kalafiora

    • kalafior
    • 4 łyżki masła
    • ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
    • garść świeżej mięty
    • łyżka soku z pomarańczy
    • gruboziarnista sól
    • 2 łyżki oliwy

    Kalafiora przekrój na pół. Z każdej części wytnij plastry.

    Masło rozpuść w garnku. Dodaj wędzoną paprykę, sok z pomarańczy i posiekaną miętę. Plastry kalafiora podpiecz na patelni z obu stron na rozgrzanej oliwie. Na koniec polej maślanym sosem.

    Beza z wody po ciecierzycy

    • szklanka wody po ciecierzycy
    • pół szklanki cukru pudru
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

     

    Wodę przelej do większej miski, dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wmieszaj w nią mąkę ziemniaczaną.

    Z masy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem uformuj okrąg o średnicy około 24 cm. Piekarnik nagrzej do 110 stopni. Wstaw bezę i susz przez 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 95 stopni i susz dwie godziny. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia.

    Krem:

    • Śmietanka kokosowa
    • Owoce – maliny, borówki, jagody

     

    Na zimną bezę wyłóż śmietankę kokosową i umyte owoce.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT