Któż z nas nie składał noworocznych deklaracji – ręka w górę! O codziennych treningach albo nauce hiszpańskiego. Ktoś miał jeździć do pracy tramwajem i jeść regularnie. Padały obietnice czytania książek w każdym tygodniu, omijania fast foodów i unikania telewizora. W rozsądnych planach było miejsca na słodycze i kradnące czas gry komputerowe. Na przełomie roku życie miało ulec diametralnej zmianie, stać się lepsze, przyjemniejsze płynące rytmem fit, eko i slow. W mroźnej noworocznej rzeczywistości jednak sztandary z ambitnymi hasłami jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności i niestety niesumienności pokrywają się kurzem zanim styczeń zniknie z kalendarza. Proza życia, na którą nie ma co się obrażać.
Wsparciem dla wyrzutów sumienia niech będą naukowe badania profesorów z amerykańskiego University of Scranton, którzy wyliczyli, że z grupy tych, którzy w ramach noworocznego postanowienia kupią karnet na siłownię, 25% zrezygnuje już po tygodniu, a połowa odpuści przed upływem pierwszego półrocza. Generalnie zaledwie 8 procent osób wyznaczających sobie na nowy rok zadania, potrafi je zrealizować. Można winę zrzucać na kiepską silną wolę, brak czasu i możliwości, które sprawiają, że gdzieś w bliżej nieokreślonej nicości rozpływają się tak gorąco składane obietnice. Można jednak zamiast chcieć, przystąpić do działania. Nie planować, a robić. Chociażby dobrą sałatę. Niech wejdzie w nawyk to zdrowe mieszanie składników. Energetyczna porcja, którą warto sycić zmęczony zimowym marazmem organizm. W moim przypadku to uzależnienie, ale nie zamierzam z nim walczyć!Każdą sałatę można przygotować wcześniej, ale z sosem należy wymieszać ją tuż przed podaniem. Jeśli zamierzamy zabrać sałatę na wynos, warto przełożyć ją do plastikowego pudełka, a sos wziąć osobno w małym słoiczku. Wymieszana wcześniej sałata straci swą kruchość i nie będzie apetyczna. Sałata lubi owoce, w sezonie można mieszać ją z truskawkami i malinami oraz zaostrzać serem. Zimą dobrze dodać pestki granata oraz cytrusy.Sałatka z rukoli i orzechów
- 300 g rukoli
- pół szklanki orzechów włoskich
- kiść zielonych winogron
- garść suszonej żurawiny
- kawałek sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Rukolę przełożyć do miski, orzechy posiekać, winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Ser pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, skropić dobrą oliwą. Sałata lodowa z mandarynkami
- pół główki sałaty lodowej
- 4 soczyste, pozbawione pestek mandarynki
- 1/3 szklanki pestek granata
- 3 łyżki salsy z granata lub owocowego sosu balsamicznego
- garść orzechów nerkowca
Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Mandarynki podzielić na części, orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pestki granata i polać salsą.Sałatka z ananasa i awokado
- świeży dojrzały ananas
- miękkie awokado
- pęczek świeżej kolendry
- pół szklanki pestek słonecznika
- sok z jednej limonki
Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Z awokado usunąć pestkę, obrać i również drobno pokroić. Kolendrę posiekać. Na patelni podprażyć pestki słonecznika. Wszystkie składniki wymieszać, polać obficie sokiem z limonki. Sałatkę podawać schłodzoną.Sałata lodowa z kurczakiem
- wędzona pierś kurczaka
- główka sałaty lodowej
- ciemne winogrona
- pół szklanki płatków migdałowych
- pomarańcza
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sok z wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Sałatę umyć, podzielić na mniejsze części. Jogurt wymieszać z sokiem z pomarańczy i przyprawami. Pomarańczę obrać, usunąć błonki i pestki, pokroić w kostkę. Winogrona pokroić w ćwiartki. Owoce dodać do sałaty i kurczaka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sosem jogurtowym polać sałatę, posypać płatkami migdałowymi.Szpinak z jajkiem
- 250 g świeżego drobnego (baby) szpinaku
- jajko
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- łyżka parmezanu
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka octu
- sól, pieprz
Plastry szynki uprażyć na suchej patelni, gdy będą chrupkie zdjąć z ognia. Szpinak umyć i wyłożyć na talerzu. Na nim ułożyć plastry szynki i posiekane pomidory. W małym garnku zagotować wodę z octem. Jajko delikatnie wyjąć ze skorupki. Gdy woda zacznie wrzeć trzepaczką lub widelcem zrobić wir i wrzucić w niego jajko. Wyjąć po 3 minutach gotowania. Odsączyć z wody, ułożyć na szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Roszponka z burakiem i łososiem
- burak
- kilka plastrów wędzonego łososia
- kawałek sera koziego
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżka musztardy
Buraka umyć, owinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny. Po ostudzeniu pokroić w cienkie plastry. Sok z cytryny wymieszać z musztardą i oliwą, doprawić. Roszponkę przełożyć do miski, ułożyć na niej plastry łososia, je przełożyć plastrami buraka i sera. Całość polać sosem.
Napisz komentarz