• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przepisy na dania z dyni

    22 października 2015

    Kiedyś była po prostu dynią. Charakternie pomarańczową, z bogatym pestkowym wnętrzem. Dziś nawet w osiedlowym warzywniaku można wybrać spośród kilku jej odmian. Fachowcy doliczyli się około 20 rodzajów dyni. Najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna jest dnia zwyczajna, do znalezienia od lat w przydomowych ogródkach. Bez względu na gatunek z dynią warto zawrzeć jesienny sojusz. Sprzedawcy ułatwią nam tę przyjaźń, bo kroją warzywa  na wdzięczne kawałki. Niekiedy mają sporo pracy, bo najdorodniejsze dynie w całości potrafią ważyć i ponad pół tony.  Obfite są też w witaminy, błonnik i kwas foliowy. Najlepiej jeść je w wersji przetworzonej, wtedy są najcenniejsze jakościowo.

    Czy dynię można mrozić?

    Lepiej nie trzymać dyni w lodówce, a w ciemnym i przewiewnym miejscu, bo lubi kaprysić i nie toleruje ani zbytniego ciepła ani chłodu.  Rozebraną można mrozić, a pestki uprażyć. Dynia dopasowuje się do naszych potrzeb i sprawdza zarówno w słodkim, jak i słonym duecie. Sernik dyniowy to moje odkrycie na miarę kolejnej gwiazdy. Popijam też dyniowe koktajle z nadzieją na energetyczne wzmocnienie. Zupa o tej porze jest obowiązkowa i w wersji kremowej ożenionej ze śliwkami zjedzą ją najwięksi maruderzy. Babeczkom też trudno odmówić wdzięku oraz  smaku, więc nie ma co tracić i tak coraz krótszego dnia, tylko trzeba brać się do dyniowego szaleństwa w kuchni. Najlepiej zacząć od  puree, które przyda się przy aromatycznych wypiekach lub koktajlach.Puree z dyni
    Łatwe, a przydatne przez całą zimę. Wystarczy wziąć kilogramowy kawałek dowolnej dynii. Dynię umyć, wydrążyć z pestek. Pokroić dynię na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier lub folię, ułożyć kawałki dyni – ze skórką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę. Dynia powinna być miękka, łatwa do rozdrobnienia. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudzić, obrać ze skórki, a miąższ zmiksować blenderem na puree. Gotowe przełożyć do słoika lub miski. Przykryte puree można do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadmiar warto też zamrozić.Krem z dyni ze śliwkami
    krem z dyni 2

    • około kilogramowy kawałek dyni
    • szklanka mleka kokosowego
    • 6 śliwek węgierek oraz 2 -3 do dekoracji
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 4 łyżki oliwy
    • laska cynamonu
    • sól, pieprz

    Dynię obrać, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę oczyścić i również pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, Wsypać dynię i pozostałe warzywa, dusić około 10 minut. Potem przełożyć wszystkie warzywa do garnka, dodać pokrojone śliwki, laskę cynamonu,  dolać wodę i gotować kwadrans.  Po tym czasie wyjąć cynamon, doprawić solą i pieprzem,  wlać mleko kokosowe i zmiksować zupę na gładki krem. Podawać z kawałkami podpieczonych śliwek oprószonych cynamonem.Placuszki dyniowe
    placki z dyni 1

    • 500 g obranej dyni
    • 2 jajka
    • 2 ziemniaki
    • szklanka mąki
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • mała cebula
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz

    Dynię oraz ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną cebulę i jajka. Do miski przesiać obie mąki i przyprawy, wymieszać z warzywami i przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki do zarumienienia z obu stron. Można podawać z jogurtem, serkiem lub śmietaną.Babeczki z dynią i śliwkową polewą
    babeczki z dynia 2

    •  2 szklanki puree z dyni
    • 250 g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody
    • 120 g masła
    • 2 jajka
    • ¾ szklanki maślanki
    • łyżka mieszanki przypraw – cynamonu, kardamonu, imbiru
    • ¾ szklanki brązowego cukru
    • sok i skórka otarta z jednej pomarańczy

    Sos:

    •  szklanka słodkich śliwek
    • łyżka cukru
    • skórka starta z pomarańczy

    Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do miski, dodać przyprawy i cukier. W drugiej wymieszać jajka z maślanką, roztopionym, przestudzonym masłem. Połączyć składniki obu misek, na końcu dodać i wymieszać puree z dyni oraz z sokiem i skórką z pomarańczy.  Masą wypełnić foremki do babeczek lub muffinek. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie wypestkować śliwki, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy i cukier i gotować do czasu aż śliwki całkowicie się rozpadną. Potem zmiksować na gładki mus. Musem polać upieczone babeczki.Sernik dyniowy

    • 200 g ciastek owsianych
    • 100 g roztopionego masła
    •  pół szklanki orzechów włoskich

    Ciastka rozdrobnić na puch, wymieszać z masłem i posiekanymi drobno orzechami. Spód tortownicy o wymiarach 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nim masę z ciastek i schować na co najmniej godzinę do lodówki, aż spód stwardnieje.

    • 500 g sera białego do sernika trzykrotnie zmielonego (może być gotowy zmielony w wiaderku)
    • 250 g sera mascarpone
    • 400 g puree z dyni
    • 1,5 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • sok z cytryny
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka kardamonu
    • pół szklanki orzechów włoskich

    W dużej misce umieścić oba sery, dodać jajka i żółtka, wyrobić masę do połączenia składników. Połączyć z puree z dyni. Dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny, obie mąki i ponownie wyrobić ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Gotową masę serową wylać na zwarty spód. Większą od tortownicy foremkę wypełnić wrzącą wodą, tortownicę owinąć folią aluminiową. Tortownicę wstawić do formy z wodą i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku, a potem w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch oprószyć orzechami włoskimi i cynamonem.Koktajl dyniowy

    • 3 łyżki puree dyniowego
    • gruszka
    • pomarańcza
    • pół łyżeczki startego imbiru
    • woda
    • łyżka miodu

    Pomarańcze i gruszkę obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Dodać puree, wodę, imbir i miód./ Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić i pić.Co warto wiedzieć o dyni?
    Dynia zwyczajna – okrągła, najlepsza po doprawieniu (bez wsparcia, smakowo jest nieco niemrawa).
    Hokkaido, z twardą skórką i orzechowym miąższem – można piec, gotować i jeść ją ze skórką.
    Calabaza – pokaźna rozmiarowo, zimowa, nieco słodka, z jasnym środkiem.
    Sweet Dumping – znacznie drobniejsza od zwykłych dyń, w bladozielonym odcieniu, idealna do wypełnienia farszem.
    Makaronowa – ma w środku jakby nitki, po upieczeniu można jeść je jak spaghetti.

    Share Button
    babeczkidania z dynidynialimangoMama gotujeprzepisyprzepisy z dynipureeserniksylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT