Kiedyś była po prostu dynią. Charakternie pomarańczową, z bogatym pestkowym wnętrzem. Dziś nawet w osiedlowym warzywniaku można wybrać spośród kilku jej odmian. Fachowcy doliczyli się około 20 rodzajów dyni. Najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna jest dnia zwyczajna, do znalezienia od lat w przydomowych ogródkach. Bez względu na gatunek z dynią warto zawrzeć jesienny sojusz. Sprzedawcy ułatwią nam tę przyjaźń, bo kroją warzywa na wdzięczne kawałki. Niekiedy mają sporo pracy, bo najdorodniejsze dynie w całości potrafią ważyć i ponad pół tony. Obfite są też w witaminy, błonnik i kwas foliowy. Najlepiej jeść je w wersji przetworzonej, wtedy są najcenniejsze jakościowo.
Czy dynię można mrozić?
Lepiej nie trzymać dyni w lodówce, a w ciemnym i przewiewnym miejscu, bo lubi kaprysić i nie toleruje ani zbytniego ciepła ani chłodu. Rozebraną można mrozić, a pestki uprażyć. Dynia dopasowuje się do naszych potrzeb i sprawdza zarówno w słodkim, jak i słonym duecie. Sernik dyniowy to moje odkrycie na miarę kolejnej gwiazdy. Popijam też dyniowe koktajle z nadzieją na energetyczne wzmocnienie. Zupa o tej porze jest obowiązkowa i w wersji kremowej ożenionej ze śliwkami zjedzą ją najwięksi maruderzy. Babeczkom też trudno odmówić wdzięku oraz smaku, więc nie ma co tracić i tak coraz krótszego dnia, tylko trzeba brać się do dyniowego szaleństwa w kuchni. Najlepiej zacząć od puree, które przyda się przy aromatycznych wypiekach lub koktajlach.Puree z dyni
Łatwe, a przydatne przez całą zimę. Wystarczy wziąć kilogramowy kawałek dowolnej dynii. Dynię umyć, wydrążyć z pestek. Pokroić dynię na mniejsze plastry. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier lub folię, ułożyć kawałki dyni – ze skórką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę. Dynia powinna być miękka, łatwa do rozdrobnienia. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudzić, obrać ze skórki, a miąższ zmiksować blenderem na puree. Gotowe przełożyć do słoika lub miski. Przykryte puree można do 5 dni przechowywać w lodówce. Nadmiar warto też zamrozić.Krem z dyni ze śliwkami
- około kilogramowy kawałek dyni
- szklanka mleka kokosowego
- 6 śliwek węgierek oraz 2 -3 do dekoracji
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- laska cynamonu
- sól, pieprz
Dynię obrać, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę oczyścić i również pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, Wsypać dynię i pozostałe warzywa, dusić około 10 minut. Potem przełożyć wszystkie warzywa do garnka, dodać pokrojone śliwki, laskę cynamonu, dolać wodę i gotować kwadrans. Po tym czasie wyjąć cynamon, doprawić solą i pieprzem, wlać mleko kokosowe i zmiksować zupę na gładki krem. Podawać z kawałkami podpieczonych śliwek oprószonych cynamonem.Placuszki dyniowe
- 500 g obranej dyni
- 2 jajka
- 2 ziemniaki
- szklanka mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- mała cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dynię oraz ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną cebulę i jajka. Do miski przesiać obie mąki i przyprawy, wymieszać z warzywami i przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki do zarumienienia z obu stron. Można podawać z jogurtem, serkiem lub śmietaną.Babeczki z dynią i śliwkową polewą
- 2 szklanki puree z dyni
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 120 g masła
- 2 jajka
- ¾ szklanki maślanki
- łyżka mieszanki przypraw – cynamonu, kardamonu, imbiru
- ¾ szklanki brązowego cukru
- sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
Sos:
- szklanka słodkich śliwek
- łyżka cukru
- skórka starta z pomarańczy
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do miski, dodać przyprawy i cukier. W drugiej wymieszać jajka z maślanką, roztopionym, przestudzonym masłem. Połączyć składniki obu misek, na końcu dodać i wymieszać puree z dyni oraz z sokiem i skórką z pomarańczy. Masą wypełnić foremki do babeczek lub muffinek. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie wypestkować śliwki, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy i cukier i gotować do czasu aż śliwki całkowicie się rozpadną. Potem zmiksować na gładki mus. Musem polać upieczone babeczki.Sernik dyniowy
- 200 g ciastek owsianych
- 100 g roztopionego masła
- pół szklanki orzechów włoskich
Ciastka rozdrobnić na puch, wymieszać z masłem i posiekanymi drobno orzechami. Spód tortownicy o wymiarach 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nim masę z ciastek i schować na co najmniej godzinę do lodówki, aż spód stwardnieje.
- 500 g sera białego do sernika trzykrotnie zmielonego (może być gotowy zmielony w wiaderku)
- 250 g sera mascarpone
- 400 g puree z dyni
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- pół szklanki orzechów włoskich
W dużej misce umieścić oba sery, dodać jajka i żółtka, wyrobić masę do połączenia składników. Połączyć z puree z dyni. Dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny, obie mąki i ponownie wyrobić ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Gotową masę serową wylać na zwarty spód. Większą od tortownicy foremkę wypełnić wrzącą wodą, tortownicę owinąć folią aluminiową. Tortownicę wstawić do formy z wodą i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku, a potem w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch oprószyć orzechami włoskimi i cynamonem.Koktajl dyniowy
- 3 łyżki puree dyniowego
- gruszka
- pomarańcza
- pół łyżeczki startego imbiru
- woda
- łyżka miodu
Pomarańcze i gruszkę obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Dodać puree, wodę, imbir i miód./ Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić i pić.Co warto wiedzieć o dyni?
Dynia zwyczajna – okrągła, najlepsza po doprawieniu (bez wsparcia, smakowo jest nieco niemrawa).
Hokkaido, z twardą skórką i orzechowym miąższem – można piec, gotować i jeść ją ze skórką.
Calabaza – pokaźna rozmiarowo, zimowa, nieco słodka, z jasnym środkiem.
Sweet Dumping – znacznie drobniejsza od zwykłych dyń, w bladozielonym odcieniu, idealna do wypełnienia farszem.
Makaronowa – ma w środku jakby nitki, po upieczeniu można jeść je jak spaghetti.
Napisz komentarz