• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Pożegnanie z mięsem. Czy zamiast niego będziemy jeść owady?

    1 lutego 2019

    Mięso znika z talerzy. Tak przewidują tegoroczne  kulinarne prognozy. Mamy jeść go mniej i rzadziej. Nadchodzi czas warzyw, kasz, strączków i …owadów. Będziemy rezygnować z kotletów i sznycli nie tylko ze względów zdrowotnych, ale przede wszystkim ekologicznych.

     

    W ciągu niemal pół wieku zaczęliśmy jeść trzy razy więcej mięsa. Wszystko dlatego, że uruchomione zostały przemysłowe produkcje, które są w stanie przerabiać znacznie więcej niż kiedyś niewielkie gospodarstwa. Ten nadmiar ma też swoje negatywne skutki. Masowa uboje niszą środowisko. Produkcja kilograma wołowiny wtłacza do atmosfery prawie tyle samo zanieczyszczającego ją dwutlenku węgla, ile samochód pokonujący trzydzieści kilometrów. Na świecie hoduje się co najmniej 22 miliardy sztuk zwierząt przeznaczonych do zjedzenia przez człowieka. By je wykarmić zużytych zostanie 30 procent wytwarzanych zbóż. Niektóre z nich są tak silnie nawożone chemicznymi wzmacniaczami, że szkodliwie substancje przenikają do wody i ziemi.

    Najwięcej spustoszenia powoduje hodowla wołowiny. Do produkcji zaledwie kilograma mięsa z krowy potrzeba 28 razy więcej powierzchni i 11 razy więcej wody niż do takiej samej ilości kurczaka czy świni. Naukowcy twierdzą, że bydło jest najbardziej odpowiedzialne, wśród innych zwierząt, za emisję gazów cieplarnianych. Metan i amoniak powstają w czasie procesów trawiennych krów i jest ich co najmniej 6 razy więcej niż u drobiu czy wieprzowiny. Amerykański departament rolnictwa oszacował, że eliminując mięso wołowe z jadłospisu i zastępując je innymi odzwierzęcymi produktami można uzyskać podobny efekt środowiskowy, jak przy stosowaniu diety roślinnej, która jest najmniej obciążająca dla klimatu.

    Unia Europejska od kilku lat pracuje nad programem mającym oferować alternatywne źródła białka. Jednym z pomysłów jest dopuszczenie do obrotu żywnością z …owadów. Choć robaki na talerzu mogą nas szokować spora część świata zajada się nimi ze smakiem. Szacuje się, że każdego dnia 2 miliardy ludzi zjadają larwy, mrówki, pasikoniki albo szarańcze. Dla wielu z nich to jedyne źródło witamin, cukru i białka. Bo owady są bardzo bogate odżywczo. Motyle, chrząszcze czy mrówki składają się w 70 procentach z białka i mają go więcej niż kurczak. Stąd pomysł unijnych urzędników, by przekonać do takiego menu także i Europejczyków.

    W Azji je się niemal wszystkie owady, pluskwiaki pływają w zupie, sprzedawane są szaszłyki z larwami. W  Kolumbii praży się mrówki, w Meksyku konikami polnymi obsypuje sałatki. Organizacja Narodów Zjednoczonych policzyła, że 1/3 ludności na świecie regularnie żywi się robakami. Czy Europejczykom uda się dołączyć do tego grona? Mam pewne wątpliwości, bo jednak psychiczna bariera może być nie do przebrnięcia dla wielu. Kilka lat temu w Warszawie przez moment działała restauracja serwująca pieczone i gotowane larwy, ale po kliku miesiącach zniknęła z mapy miasta. Odwiedzali ją głównie amatorzy mocnych wrażeń.  W wiosennym menu jeden z uznanych konceptów gastronomicznych koło Nałęczowa oferuje lody szczawiowe z mrówkami. Jest to zaskakująco przyjemne doznanie, mrówki zbierane w ogrodzie są mrożone i smakują cytrusowo.

    Tych, co chcą zmierzyć się z wyzwaniem jedzenia pluskwiaków odsyłam do internetowych sklepów, które od ubiegłego roku zgodnie z unijnymi przepisami mogą handlować nimi w celach konsumpcyjnych. Wcześniej była zgoda na hodowlę i karmienie nimi jedynie zwierząt. Być może za kilka lat pudełka z larwami pojawią się w zwykłym hipermarkecie? Obok sałaty i pomidorów.

    Na razie warto, zgodnie ze sprzyjającymi trendami po prostu ograniczyć mięso. Polski Instytut Żywności i Żywienia sugeruje, by ze względów na zdrowie częściej jeść  ciecierzycę, fasolę i inne strączki. Dorosły człowiek nie powinien zjadać więcej niż 200 gram mięsa w tygodniu. To zaledwie dwa niewielkie kotlety. Tymczasem w ciągu całego swojego życia przeciętny człowiek zjada 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków i pół tony ryb. Przygotowanie porcji warzyw  pochłania 100 litrów wody, a wołowiny 23 tysiące litrów. Naukowcy ze Sztokholmu szacują, że jeśli większość ludzi nie zacznie ograniczać mięsa, to czeka nas poważny żywieniowy i wodny kryzys. Specjaliści pracują nad stworzeniem sztucznego hamburgera i steka. Na razie produkcja jest zbyt droga, ale perspektywa zastąpienia kabanosa kiełbasą z próbówki może okazać się niezbyt odległa.

    Zanim to nastąpi można znaleźć bardziej dostępne rozwiązanie i zgodnie z trendem tego  roku jeść mięso maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ta rezygnacja opłaci się i zdrowiu i naturze.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Co zamiast mięsa?  
    • Falafele z ciecierzycy
    • Pulpety szpinakowe
    • Koktajl z buraków i bananów
    • Orzechowe kotlety z boczniaków
    • Pieczony seler

    Co zamiast mięsa?  

    Seler – lubi różne wariacje – świetny jest smażony lub duszony w plastrach

    Tofu – nadaje się do sałatek, można je  piec, smażyć i marynować

    Bakłażan –sprawdzi się w zapiekankach, gulaszach, zupach

    Grzyby – warto postawić szczególnie na boczniaki, które panierowane przypominają  świetnie imitują kotlety

    Kalafior – w daniach chińskich odgrywa rolę kurczaka, można z niego robić kotlety, piec chleb i pizzę

    Strączki – są uniwersalne, pasują daniom słodkim i wytrwanym.

    Buraki – z nich powstaje najlepsze warzywne carpaccio, steki i hamburgery

    Orzechy –można wycisnąć z nic mleko, a potem zrobić ser

     

    Falafele z ciecierzycy

    200 g suchej ciecierzycy

    łyżeczka kuminu

    łyżeczka kardamonu

    łyżeczka cynamonu

    Szczypta soli

    szczypta chilli

    łyżeczka soku z cytryny

    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    ząbek czosnku

    mała cebula

    pół łyżeczki sody

     

    Ciecierzycę namoczyć i zostawić na całą noc. Rano odlać wodę, dodać sodę, wszystkie przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze. Z masy formować małe kulki i smażyć do zarumienienia na gorącym oleju.

     

    Pulpety szpinakowe

    100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

    100 g świeżego szpinaku

    ząbek czosnku

    garść świeżej mięty

    jajko

    2 łyżki oliwy

    sól, pieprz

    Szpinak i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i dusić przez 5 minut, aż szpinak straci swoją objętość. Potem przełożyć ciepłą mieszankę do blendera, dodać kaszę, miętę, przyprawy i zmiksować. Na koniec wymieszać z jajkiem i z masy formować niewielkie pulpety. W garnku zagotować wodę i do wrzącej wrzucać kulki. Gotować maksymalnie 5 minut.

     

    Koktajl z buraków i bananów

    2 dojrzałe banany

    pieczony burak

    łyżka kakao

    szklanka mleka roślinnego

    Banany obrać i przełożyć do blendera, dodać pokrojonego buraka oraz kakao. Zalać mlekiem i zmiksować. Koktajl świetnie zastępuje drugie śniadanie.

     

    Orzechowe kotlety z boczniaków

    250 g surowych boczniaków

    2 jajka

    szklanka zmielonych orzechów włoskich

    pół szklanki startego parmezanu

    łyżeczka kurkumy

    sól/pieprz

    olej do smażenia

     

    Boczniaki umyć i osuszyć. W misce rozbić jajka, doprawić solą pieprzem i kurkumą, a na talerzu wysypać orzechy, na drugim ser. Każdego grzybka namoczyć w masie jajecznej, a potem obtoczyć w serze i orzechach. Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym smażyć boczniaki. Dobrze smakują z sosem jogurtowym.

     

    Pieczony seler

    duży seler

    2 łyżki sosu sojowego

    natka pietruszki

    3 łyżki oliwy

    łyżka masła

    ząbek czosnku

    cebula

    4 ziarna ziela angielskiego

    4 liście laurowe

    łyżka chrzanu

    sól/pieprz

     

    Seler obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Czosnek i cebulę pokroić w plastry. Podgotowany seler ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Na plastry selera wysypać czosnek i cebulę. Na nie zetrzeć masło. Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 25 minut. Wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT