Apetycznie rozpocząć każdy szkolny dzień. To motto rodzice niech wezmą sobie do serca, a domowe życie z uczniem o poranku stanie się prostsze. Dobre śniadanie bowiem pozytywnie nastraja, dodaje energii i ułatwia mierzenie się z rozmaitymi sprawami. Ten pierwszy posiłek musi być taki, by nawet największego szkolnego śpiocha wywabił z łóżka. Niech więc rozgoszczą się w kuchni ulubione smaki, warto zaprosić nieco słodyczy i koniecznie szczyptę pożądanego o poranku spokoju. Potem korzystać z inspiracji, mieszać, podgrzewać, wdychać zapach ścieranego na drobnej tarce cynamonu. Wanilia też lubi być w centrum śniadaniowej uwagi, dobry jogurt, owoce, którymi sezon bezgrzesznie obdarowuje. Pierwsze śniadanie może być obfite, byle w dobre kalorie. Takie, co przyśpieszą pracę mózgu ucznia, nie zanudzą i nie zmęczą. Gdy deszcz stuka o szybę, lepiej rozgrzać się na zapas ciepłą owsianką, tapioką albo kaszą. Nie ma co kaprysić i smarować nieustannie tych samych kanapek z żółtym serem. Zamiast Dnia Świstaka lepiej zaoferować całą paletę śniadaniowych niespodzianek. Właściwie skomponowany pierwszy posiłek procentuje. Badania wszelakie potwierdzają, że dobrze nakarmiony uczeń lepiej się koncentruje, jest mniej ospały i zwyczajnie więcej mu się chce. Poranna inwestycja szybko się zwraca i wyśmienicie wpływa na humor dziecka. To takie jego paliwo, na którym bez trudu przejedzie kolejne, nawet te najtrudniejsze szkolne godziny. W śniadaniowym pakiecie powinno być białko, nabiał, zboża, węglowodany, dobre tłuszcze, witaminy. Nudną jajecznicę zamieniamy w babeczki, zamiast zwykłego chleba proponujemy bananowy. Korzystajmy z tego, czym karmi sezon, jeśli na bazarze śliwek najwięcej, niech one znajdą się w owsiance czy jaglance. Cytrusy mogą poczekać na zimę, jesienią najlepiej smakują brzoskwinie, maliny, gruszki czy jabłka. Waniliowe risotto z brzoskwiniami
- ¾ szklanki białego sypkiego ryżu
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- 4 małe lub 2 duże brzoskwinie
- łyżeczka cynamonu
- laska wanilii
- woda
W garnku rozpuścić masło, wyspać opłukany ryż, mieszać przez chwilę, uważając, by ryż się nie przypalił. Potem dodać szklankę mleka. Laskę wanilii, cynamon, miód i gotować na małym ogniu często mieszając. Gdy ryż zacznie wchłaniać mleko, wyjąć laskę wanilii, przekroić ją wzdłuż i wydłubać ziarenka, które trzeba dodać do gotowanego risotto. Potem do ryżu dolewać stopniowo mleka z kolejnej szklanki, można również dodać nieco wody. Brzoskwinie obrać, pokroić i włożyć do drugiego garnka. Zalać wodą, tak by woda przykryła owoce i gotować 5 minut. Miękkie brzoskwinie odsączyć, a wodę z gotowania dodać do ryżu. Owoce rozdrobnić widelcem lub blenderem. Gdy ryż będzie miękki i szklisty, wymieszać go z brzoskwiniami. Wierzch można udekorować kawałkami owoców. Podawać ciepłe risotto.Kasza jaglana ze śliwkami
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
- łyżeczka wiórków kokosowych
Kaszę opłukać, a potem przelać 3 razy wrzątkiem, dzięki czemu straci swoją goryczkę. Tak przygotowaną kaszę wsypać do garnka i prażyć minutę. Następnie dodać masło, wymieszać i zalać wodą. Gotować około 10-15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miodem. Gdy kasza będzie miękka, odstawić ją na chwilę, a potem wymieszać ze śliwkami. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, posypać nimi gotową porcję kaszy.Chlebek bananowy
- 4 dojrzałe banany
- 100 g cukru brązowego
- 70 g masła
- 170 g mąki
- Jajko
- szczypta soli
- łyżeczka sody
Banany rozdrobnić widelcem lub blenderem, dodać miękkie masło, cukier i jajko. Wymieszać. Mąkę połączyć z sodą i solą. Wsypać do masy bananowej. Wymieszać. Podłużną formę do pieczenia – 23 cm keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Chlebek jest dobry z domową kwaśną konfiturą lub szklanką mleka. Można na drugi dzień zrobić z niego tosty.Babeczki z jajek
- 3 jajka
- zielona świeża papryka
- pomidor
- natka pietruszki
- 2 plasterki szynki
- łyżka startego sera żółtego
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka masła
- liście ulubionej sałaty
Jajka rozbełtać widelcem, dodać pieprz i sól. Paprykę, pomidora i szynkę drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki, oprócz jajek i sera, wymieszać. Foremkę do muffinek lub babeczek wysmarować masłem. W każdy otwór włożyć łyżkę warzyw i szynki. Zalać masą jajeczną, tak by całkowicie przykryła warzywa. Posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać do czasu ścięcia się jajka – około 10-15 minut. Ostrożnie wyjąć każdą z babeczek. Podawać na liściach sałaty.
Napisz komentarz