• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Pączki lekkie i idealne – dzięki tym trikom na pewno się udadzą

    15 lutego 2019

    Pączki ze słoniną i mięsem zapijane wódką. Tak wyglądały początki nadziewanych smażonych w głębokim tłuszczu rumianych kulek. Zjadano je nie tylko w Tłusty Czwartek, choć wtedy smakowały najbardziej, bo nie sprawiały wyrzutów sumienia. W końcu zgodnie z ludowym przesądem, kto nie zje pączka przed rozpoczęciem postu temu się w życiu nie powiedzie. Nie róbcie więc sobie problemów na własne życzenie, tylko sięgnijcie z apetytem po lukrowaną delicję.

    Pączki nie są dietetyczne. Nie ma się co oszukiwać. Przeciętny, średniej wielkości egzemplarz z tradycyjnym dżemem ma 300 kalorii. By spalić jednego trzeba biegać przez co najmniej 40 minut. Można też stracić go jeżdżąc przez pół godziny na łyżwach. Albo połączyć przyjene z pożytecznym i po deserze zabrać się za odkurzanie domu. Po 50 minutach nie będzie po pączku śladu. 2 godziny namiętnego całowania też go skutecznie spalą. Jeśli nie chcecie iść na rekord, ruszcie na spacer. 75 minut maszerowania sprawi, że pączek stanie się historią. Po powrocie ustawcie się na 3 godziny przy zlewie do mycia naczyń i szorujcie garnki. To zajęcie też skutecznie wyeliminuje nabyte z winy pączka kalorie.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Pączki bez tłuszczu
    • Spór o nadzienie
    • Pączek na diecie
    • Jak zrobić domowe pączki – łatwiej niż myślisz!
    • Chrust czy faworki?
    • Tłusty Czwartek bez resztek
    • Przepisy na lżejsze pączki
    • Lżejsze faworki
    • Smacznego!

    Pączki bez tłuszczu

    Jeśli jednak nie macie ochoty ponosić aż takich kosztów  rozpusty w Tłusty Czwartek  po prostu lepiej się do niego przygotujcie. Zamiast rzucać się bezwiednie na pączki zamówione przez hojnego w tym dniu szefa dla całego biura, poszukajcie alternatywy. Kilka zamienników i lżejszych przepisów podrzucę Wam tutaj. Na pewno ogranicza wyrzuty sumienia i dostosują się do diety, tych, co wolą ją, bez względu na okoliczności, przestrzegać. Jednak lojalnie jednocześnie uprzedzam, że cały urok Tłustego Czwartku polega właśnie na dopieszczeniu nadmiarem. Do tego przynajmniej zobowiązuje pączkowa historia.

    Pokusa objadania się słodyczami przed rozpoczęciem postu dawniej miała swoje całkiem rozsądne uzasadnienie. Przed laty Tłusty Czwartek naprawdę kończył czas rozpusty i oznaczał start w dietę pełną wyrzeczeń. Z talerzy znikało mięso i kaloryczne obiady. Na stole królowały resztki zapasów korzennych warzyw i kiszonki. Czasami pojawiała się ryba. Przez 40 dni postu Polacy jedli skromnie i ubogo. Przestrzeganie postu silnie związane było z wiarą katolicką, która mobilizowała do ograniczeń. Okres przed Wielkanocą miał być czasem refleksji i zadumy. Skupienia na duchowości, nie ciele.  Wiele osób całkowicie rezygnowało ze słodyczy i wracało do nich dopiero w świąteczną niedzielę. Stąd tradycja pieczenia niesamowicie słodkich ciast na Wielkanoc. Mazurek, pascha, sernik – mają w sobie sporo słodyczy, która wypełnia lukę po niemal 2 miesiącach bez cukru.

     

    Spór o nadzienie

    Pączki są więc symbolem pożegnania z rozpustą ze względu na zawartość. Pierwsze bardziej przypominały bułki, wyrabiano je z ciasta chlebowego i pieczono w smalcu. Miały sycić na długo i porządnie rozgrzewać. Gdy dorzucono do ich drożdży nabrały rumieńców i miękkości. Cukiernicy postanowili je uszlachetnić nadziewając domowymi konfiturami. I w takim wydaniu przetrwały do dziś. Można się spierać, czy klasyczne pączki powinny być z różą czy powidłami ze śliwek. Wszystko zależy od naszej wyrozumiałości. Na pewno oba nadzienia należą do tych najbardziej oryginalnych. Bo pączki obecnie mają rozmaite oblicza dalekie od pierwowzoru. Zamiast narzekać, trzeba cieszyć się z możliwości, jaki rynek  oferuje. Na fali rozmaitych eksperymentów pączki dostają teraz i karmelowe, czekoladowe, jabłkowe, a nawet marchewkowe nadzienie. We Włoszech pączki można zjeść z lodami. Taka rozpusta.

     

    Pączek na diecie

    Jednak pączkowa moda łasa jest również na wpisywanie się w żywieniowe trendy. Wymagające diety i strach przed niechcianymi kaloriami potrafiły więc nieco pączki odchudzić. Tłusty Czwartek można świętować pączkiem wegańskim, pieczonym w piekarniku, realizującym idee zero waste i wykorzystującym resztki sera. Smalec już nie jest jedynym wyznacznikiem ich jakości, choć konserwatywni cukiernicy uparcie twierdzą, że tylko dzięki smażeniu na nim da się przyozdobić pączka charakterystyczną obwódką. Ona także sugeruje, że tłuszcz był świeży. Taka na dwa palce będzie idealna, więc kto się nie przejmuje wagą, niech takich szuka. Obwódka świadczy też o tym, że ciasto było dobrze wyrobione, z odpowiedniej ilości prawdziwych jajek. Pączki kosztujące kilkadziesiąt groszy najczęściej w składzie mają żółtka w proszku i dużo niepotrzebnych ulepszaczy. Te domowe powinny być wypiekane z zaledwie kilku produktów: jajek, mąki, drożdży, cukru  mleka i konfitury.  By uczknąć nieco kalorii pączkom, nie trzeba ich oblewać lukrem. Nawet cukier puder można pominąć. I kandyzowaną skórkę pomarańczową. W dietetycznym nadzieniu też  nie powinno być bez cukru. Polecam zdecydowanie konfitury słodzone naturalnym sokiem, a nie te, które w składzie mają nadmiar sztucznej słodyczy.

     

    Jak zrobić domowe pączki – łatwiej niż myślisz!

    Jeśli chcecie mieć pewność w sprawie jakości pączków, zróbcie je sami. To żadna filozofia, choć produkcja do ekspresowych nie należy. Pączki muszą dostać czas na wyrośnięcie i to pochłania najwięcej czasu. Samo smażenie to już drobiazg, a jeśli zdecydujecie się na Tłusty Czwartek w lżejszym wariancie, to Wasze pączki upieką się w piekarniku bez Waszej pomocy. Tym, którzy zastanawiają się, jak zrobić domowe pączki i czy w ogóle są w stanie podołać temu zadaniu, chcę onieśmielić. Dacie radę, jeśli postawicie na najlepsze składniki:

     

    • Jajka kupcie świeże, najlepiej ze sprawdzonego źródła, na pewno nie te z trójką na etykiecie.
    • Drożdże, miękkie, niezbyt suche i nie w proszku
    • Cukier – ograniczcie go w cieście do minimum – dzięki temu pączki nie będą się przypalać
    • Wyrastanie – czas działa na korzyść pączka. Gdy podwoją swoją objętość będą bardziej puszyste. Najpierw musi wyrosnąć ciasto, potem pączki
    • Wyrabianie ciasto musi być wyrobione dwa razy. Przed rośnięciem i potem, gdy podwoi objętość również.
    • Smażenie – w tłuszczu, który się nie przypala – smalec lub olej rzepakowy
    • Temperatura smażenie nie powinna przekraczać 175 stopni – przyda się termometr cukierniczy

     

    Chrust czy faworki?

    Bohaterami Tłustego Czwartku są też faworki. Nazywane też chrustem albo nawet kreplami. Symbol słusznej kalorycznej obfitości, który w Polsce wykorzystujemy głównie na finiszu karnawału. Tymczasem nasi sąsiedzi z Niemiec faworkami raczą się na co dzień. W cukierniach można chrust kupić niemal zawsze. Jeśli chcecie brać z Niemców przykład, zapiszcie sobie poniższy przepis. Domowa produkcja faworków  jest jeszcze łatwiejsza niż pączków. Potrzebują mniej składników i te w lżejszej wersji też mogą trafić do piekarnika, a nie zaliczać obowiązkową kąpiel w tłuszczu. Da się z nich także wyeliminować tradycyjną śmietanę na rzecz jogurtu. Natomiast zostaje biała mąką, ewentualnie można ją wymieszać z pół na pół z orkiszową lub żytnią, bo jednak faworki potrzebują puszystości, którą mąka biała oferuje.

     

    Tłusty Czwartek bez resztek

    Zarówno po produkcji faworków, jak i pączków zostają białka. Mam nadzieję, że realizujecie ideę zero waste w kuchni i niczego przydatnego nie marnujecie. Białek też się nie pozbywajcie. Możecie je zamrozić – od razu po oddzieleniu od żółtek. Świetnie się przechowują w zamrażarce przez 3 miesiące. Na Wielkanoc można nich ukręcić zjawiskowe bezy albo wykorzystać do sernika. Białka tęż można ubić na puszystą pianę i upiec na patelni w formie omletu. Potem wystarczy nieco szczypiorku i macie gotowe śniadanie. Zero Waste stwarza całkiem nowe możliwości dla porzucanych składników, także dajcie im szansę.

     

    Przepisy na lżejsze pączki

    Składniki:

    Przygotowanie – zaczyn

    • 6 dag drożdży
    • łyżeczka trzcinowego cukru
    • 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej

    ciasto:

    • 2 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
    • szklanka mąki migdałowej
    • 2/3 szklanki ciepłego mleka
    • 8 dag stopionego masła
    • 5 żółtek
    • jajko
    • łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • łyżka spirytusu
    • konfitura do nadzienia – bez cukru

    Najpierw przygotuj zaczyn: drożdże musisz rozetrzeć  z cukrem, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa musi podwoić objętość.

    Gdy zaczyn będzie gotowy, możesz zrobić ciasto. Do garnka wlej żółtka i jajko oraz wsyp cukier, sól i wymieszać. Następnie podgrzewaj  na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, tak by masa zrobiła się dość pulchna. W takiej postaci trzeba zdjąć z ognia, przelać do miski, przestudzić i ponownie energicznie wymieszać. Do chłodnej masy wsyp mąkę, wlej mleko i wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszaj dokładnie, a potem wyrób ciasto – dość długo i intensywnie – co najmniej przez 10 minut – możesz to zrobić w robocie kuchennym.

    Masło rozpuść, przestudź. Dodaj je do ciasta i znowu wyrób aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski. Na końcu wlej spirytus i wmieszaj go do ciasta. Gotowe elastyczne ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny.

    Z wyrośniętego ciasta  odrywaj niewielkie kawałki, z każdego uformuj w dłoniach  placuszek, do środka włóż łyżeczkę konfitury. Zlep od spodu i zlepieniem układaj  na oprószonym mąką talerzu Gotowe pączki przykryć i odstaw na 30 minut.

    Wyrośnięte pączki układamy na blaszce do pieczenia lub w foremkach do muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy pączki przez 15- 18 minut.

     

    Lżejsze faworki

    • szklanka mąki tortowej
    • 2 żółtka
    • pół szklanki jogurtu naturalnego
    • szczypta soli
    • łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego
    • łyżeczka ekstraktu z wanilli

     

    Żółtka przelej do miski. Dodaj jogurt, cukier i ekstrat waniliowy. Zmiksuj na gładki krem. Mąkę wymieszaj z solą, a potem wsyp do masy z żółtek. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je mocno przez kilka minut. Potem odstaw w misce, żeby odpoczęło przez kwadrans. Po tym czasie rozwałkuj je na cienkie paski. W każdym na górze zrób niewielkie nacięcie i przez nie przełóż pozostały pasek ciasta. Faworki ułóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do gorącego wstaw faworki i piecz przez 12 minut.

     

    Smacznego!

     

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT