• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Przetwory na zimę

    2 września 2015

    Najbardziej w lecie nie lubię jego końca. Uciekających w mig słonecznych promieni. Coraz krótszych dni i znikających z targowych straganów owoców. Pierwsze żegnają się truskawki. Nie ma ich już w połowie lipca. Rozstanie bywa bolesne, bo jak nagle zacząć dzień bez koktajlu, jak zaplanować deser bez drożdżówki, z czym zjeść ryż na słodko? Tęsknotę wynagradzają soczyste maliny, pakowane w niewielkich pudełkach, zawsze konsekwentnie na dnie zgniecione drogą. Dobre do owocowej tarty i jogurtowego deseru. Potem pocieszam się jeszcze jagodami, pierogi z nimi to absolutny hit każdego lata. Dziecięca refleksja regularnie dodająca sił w dorosłym życiu. W wakacyjnym zestawie obowiązkowym są również morele i śliwki, do wyboru z odmian kilkunastu. Jest kwaśny agrest i porzeczki skąpane w lipcowej lemoniadzie. Lato zawsze obdarowuje sprawiedliwie – bogato i soczyście. Pewnie dlatego mam ochotę zamknąć je na dłużej, zakręcić wieczko i odłożyć na półkę w spiżarni. Czekać cierpliwe na chłodne wieczory, by wracać do tego, co latem było najsmaczniejsze. Nie ma jesienią lepszej herbaty niż ta z malinową konfiturą. Sok z aroni uchroni przed przeziębieniem. Truskawki zmiksowane mogą być polewą do naleśników albo słodkiego ciasta. Maliny wetkniemy w babeczki, oprószymy migdałowymi płatkami i możemy przywoływać te beztroskie wakacyjne wspomnienia. Owocowe lato zamknięte lub zamrożone na kilka miesięcy uwalnia się zimą niczym Aladyn ze swojej lampy i spełnia życzenia. Te najpyszniejsze.Jak mrozić owoce?
    Do mrożenia nadają się w zasadzie każde letnie owoce. Maliny i truskawki można mrozić w całości lub w zmiksowanej postaci. Najwygodniej owoce włożyć do specjalnych foliowych woreczków, zajmują niewiele miejsca w zamrażarce i pozwalają równo oraz wygodnie się ułożyć. Dobrze jest przed mrożeniem owoce podzielić na porcje i każdą z nich zważyć. Wagę trzeba zapisać wodoodpornym flamastrem na woreczku, dzięki czemu zimną łatwiej będzie sięgnąć po potrzebną do ciasta czy deseru porcje. Najczęściej do pieczenia standardowych ciast czy babeczek używa się około 200 g owoców mrożonych – polecam kilka woreczków o tej wadze.
    Do mrożenia w całości wybieramy twardsze truskawki czy maliny. Dzięki temu nie pogniotą się pod wypływem ciężaru i zachowają ładny kształt. Przed mrożeniem owoce koniecznie trzeba umyć. Po rozmrożeniu truskawki i maliny można zmiksować na gładki krem. Po odsączeniu świetnie nadają się jako dodatek do ciast biszkoptowych. Czereśnie, wiśnie, śliwki i morele mrozimy bez pestek. Znacznie wygodniej będzie z nich korzystać w takiej postaci. By mieć pewność, że w czereśniach i wiśniach nie ma robaków, najlepiej wypłukać je w wodzie w octem ( do miski z zimną wodą wlewamy 2 łyżki octu jabłkowego, wsypujemy owoce zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i ponownie płuczemy, już bez octu).OWOCE MROŻONE
    Dobrze zamrozić mieszkankę najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych owoców. Z nich zimą można zrobić polewę do ciasta albo lodów. Świetne będą też zapieczone z koglem moglem. Wszystkie owoce oczyścić, umyć, włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i zamrozić. Gotowe. Mieszanka owocowa

    • 50 g malin
    • 50 g truskawek
    • 50 g jagód
    • 50 g borówki amerykańskiej

    Owoce leśne z koglem moglem
    Zamrożone owoce po wyjęciu z zamrażalnika rozmrozić i odsączyć. Owocami napełnić naczynie żaroodporne. Żółtka ubić z cukrem na puszysty biały krem. Nim zalać owoce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut.

    • porcja owoców leśnych
    • 4 żółtka
    • 3 łyżki cukru

    Pudding z komosy ryżowej z truskawkami

    pudding z komosy 2
    Idealny na śniadanie, zamiast owsianki, bogaty w energetyczne białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Komosę można już kupić w większości hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością.

    • 100 g komosy ryżowej
    • szklanka mleka
    • łyżka miodu lub cukru
    • 200 g mrożonych truskawek
    • Skórka i sok z cytryny

    Komosę wypłukać zimną woda, wsypać do garnka, zalać szklanką wody i szklanką mleka, gotować na małym ogniu około 20 minut. Ugotowaną komosę odstawić na kwadrans. Truskawki rozmrozić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wlać do komosy, dodać truskawki i miód, zmiksować na gładki pudding.Sos do naleśników lub racuchów
    Owoce lekko rozmrozić, nie odsączać. Zmiksować z miętą, cukrem i wanilią. Jeśli dzieci lubią bardziej mleczne sosy, można do owoców dodać pół szklanki śmietany 30% lub jogurtu naturalnego.

    • 200 g truskawek lub malin
    • kilka listków świeżej mięty
    • łyżeczka cukru pudru
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Lody czereśniowe z cynamonem
    Moje ulubione. Z miętą i limonką, wyjadane z miseczki po niedzielnym obiedzie. Kto powiedział, zimną lody nie smakują? Tym domowym nikt się nie oprze.

    • 100 g zamrożonych czereśni
    • zamrożony banan
    • kilka listków mięty
    • sok z limonki
    • pół łyżeczki cynamonu

    Czereśnie i banana wyjąć z zamrażarki, odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć do wysokiego naczynia do miksowania, dodać miętę, sok z limonki i cynamon. Zmiksować. Gdy masa zacznie się robić puszysta przełożyć do miseczek.OWOCE W SŁOIKU

    konfitura malinowa 2
    Konfitura malinowa
    Bije na głowę wszystkie te dostępne na sklepowych półkach. Zawartością owoców. W domowej konfiturze dobrze wiecie, ile ich jest, że jest po prostu obfita. Najważniejsze, że oprócz malin, cukru i wody nie ma w składzie niczego więcej. Sama natura zamknięta pod wieczkiem, do wyjęcia, gdy przyjdzie ochota na racuchy z owocowym musem.

    • 1,5 kg malin
    • 1 kg cukru
    • szklanka wody

    Wodę przelać do garnka z grubym dnem. Wsypać powoli cukier, wymieszać i gotować do czasu aż się rozpuści i powstanie syrop. Maliny umyć. Do syropu włożyć maliny, zmniejszyć ogień i smażyć przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Konfitura będzie gotowa, gdy owoce zaczną robić się szkliste. Gorące maliny przełożyć do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Ułożyć na ściereczce lub desce i poczekać aż całkowicie ostygną.Dżem agrestowy z imbirem i kardamonem

    • 2 kg zielonego agrestu
    • 1 kg cukru
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Agrest oczyścić i umyć. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać szklankę wody i dusić do czasu aż owoce będą miękkie i zaczną się rozpadać – około godziny. Po tym czasie masę wyjąć i przetrzeć przez etapami przez sitko, tak by pozbyć się pestek. Przetarte owoce włożyć ponownie do garnka, wsypać cukier oraz kardamon i imbir i smażyć kolejne pół godziny. Agrest zmieni kolor na czerwono – pomarańczowy i stanie się słodki. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Ułożyć na ściereczce lub desce i poczekać aż całkowicie ostygną.
    kompot z owoców lata
    Kompot z czereśni, truskawek i jagód
    Zdecydowanie mój ulubiony. Podawany do weekendowego obiadu. Nie w szklankach, a przezroczystych salaterkach. Rozlewany z dużych słoików. Zawsze miałam nadzieję, że kolejne wciąż czekają na spiżarnianych półkach. I jakoś tak dziwnie się działo, że kompot nigdy się nie kończył. Był zawsze, gdy miałam na taki deser ochotę.Do kompotu lepiej nie drylować czereśni, zachowają ładny, jędrny kształt. Na 4 litrowe słoiki potrzebne będą:

    • 1 kg czereśni
    • 1 kg truskawek
    • 2 szklanki jagód
    • 4 łyżki cukru
    • sok z jednej cytryny
    • litr wody

    Owoce umyć, czereśnie i truskawki oczyścić z ogonków. Ciasno poukładać w wyparzonych wrzątkiem słoikach. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny. Wlać powoli do każdego ze słoików – jeżeli owoców jest dużo, wody potrzeba niewiele. Zakręcić i pasteryzować – w dużym garnku na dnie wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki z kompotem. Wlać ciepłą wodę do ¾ wysokości słoików, gotować na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie gorące słoiki wyjąć, dokręcić. Odwrócić do góry dnem. Ułożyć na ściereczce lub desce i poczekać aż całkowicie ostygną.

    Miłego wekowania!

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Redakcja Supermamy

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT