Sałatka doprawiona koniczyną, wzmacniający koktajl z lebiody albo słodkie kwiaty mniszka usmażone w cynamonowym cieście. Takie menu rozpisuje łąka, domowy ogród, a niekiedy i trawa tuż za rogiem betonowego osiedla. To, co zwykle pomijamy i ignorujemy nadaje się do zjedzenia. Chwasty wprawdzie potrafią uprzykrzyć rolnikom życie, ale fundują też moc witaminowych atrakcji. Warto je lepiej poznać i potem nazbierać soczystych pęczków do koszyka.
Maj należy do spacerów. Tych umorusanych kurzem leśnej drogi, poparzonych niechcący pokrzywą, towarzystwem trawy, której jeszcze nikt nie zdążył przyciąć. Potrafi zaskoczyć deszczem, wymaga przezornie kaloszy i kurtki z kapturem. Ten zwyczajny spacer niech będzie polem do eksperymentów. Rozejrzycie się wokół i spójrzcie na chwasty przez kulinarny pryzmat. Dajcie im szansę do zaistnienia na talerzu. Mogą być objawieniem sezonu. Chwasty – te nadające się do zjedzenia mają niewiele kalorii, są bogate w błonnik, który wspiera przemianę materii i dobrze wpływa na pracę jelit. Dzikie rośliny obniżają poziom cukru i dodają energii. Dobrze jest szukać ich miejscach, które nie są pryskane nawozami. Na łąkach czy trawach rosnących w naturalnym tempie, bez wsparcia chemii. To daje pewność, że rośliny są bezpieczne i spokojnie dadzą się wkomponować w nasz posiłek.
Chwasty mogą być bazą do sałatek, koktajli, a także doprawiać zamiast znudzonej natki czy bazylii mięso lub zupę. Te barwne sprawdzą się w roli dekoracji, która zwykle przyciąga uwagę. Choć są pod ręką niemal, jakoś trudno je dostrzec i wyobrazić sobie na talerzu. Mam więc garść podpowiedzi, które z tych dzikich roślin dobrze jest przynieść ze spaceru.
W tym artykule znajdziesz:
Mlecz lekarski
Mlecz zwany też mniszkiem jest żółty i nie do przeoczenia. Pojawia się dosłownie wszędzie, nie kaprysi na warunki potrzebne do rozkwitania. Jest w nim moc odtruwania, łagodzenia, kaszlu, wzmacniania odporności. Można utrzeć go na pastę, która pasuje kanapkom, zrobić słodką konfiturę lub posypać nim pieczone ziemniaki. Nie narzuca się swoim smakiem, dobrze łączy z innym towarzystwem. Lubi nabiał i szpinak.
Stokrotka
Z wiązanki do bukietu warzyw, dla których będzie niezłym dodatkiem. Polubi ją też ryż – szczególnie ten na słodko i biszkoptowe ciasta. Stokrotka ma sporo witaminy C, można z nią zrobić smakowe masło lub twaróg.
Pokrzywa
Pokrzywa rewelacyjnie oczyszcza i sparzona przestaje parzyć. Młode liście mają więcej żelaza niż szpinak. Jest w nich też fosfor czy azotu, pasują do sałat, a także doprawią jajecznicę i omlety. Pokrzywa wzmacnia cały organizm, a napar z jej liści stawia skutecznie na nogi. Lody z pokrzywy to tegoroczny hit w kultowych cukierniach.
Babka lancetowata
Babkę ukochały sobie nasze babcie i jej liście przykładały na skaleczenia. Obecnie wyciąg z niej jest w składzie rozmaitych syropów na kaszel. Wywar z niej łagodzi też zgagę i łupież. Babka rośnie dosłownie wszędzie, po zerwaniu można ją ususzyć i potem rozetrzeć w moździerzu. Taki puder sprawdzi się w koktajlach czy sałatkach. Można nim też posypać kanapki.
Koniczyna
Koniczyna ma ponad 200 odmian, w Polsce co najmniej 20 gatunków. Najlepsza ze względu na smak i właściwości jest koniczyna czerwona, przynosi ulgę po ukąszeniu komarów lub owadów. Kompresy z niej łagodzą bóle stawów. Naparami z niej można przemywać też opuchnięte oczy. Można z niej zrobić sok, nalewkę i syrop. Dobrze też wygląda i smakuje w sałatkach.
Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk ma nie tylko uroczą nazwę, ale i siłę tak ogromną, że odpędza demony. Wierzono w te moc dawniej, dziś naukowo nawet przez Unię potwierdzone jest jego wsparcie przy chorobach reumatycznych i pracy serca. Kiedyś używano go zamiast pietruszki i dziś warto wykorzystywać go podobnie. Kurdybanek wzmocni rosół, sos z mięsem i dania z nabiałem. Znośnie smakują zalane wrzątkiem, a ze względu na fioletowe kwiaty ubarwią kontrastowo liście szpinaku czy ciasta.
Podagrycznik pospolity
Podagrycznik ma w sobie mnóstwo witaminy C, wapń, magnez, żelazo, potas i od wieków leczono nim choroby reumatyczne. Przyspiesza trawienie, odtruwa i oczyszcza. Warto przynieść go do domu i zrobić z niego sok, zupę lub sałatkę.
Lebioda
Lebioda syci na długo, bo jest dość pożywna, dlatego często karmiono nią zwierzęta.Lebioada ma drobne liście, a między nimi drobne kulki. W kuchni zakoleguje się z ziemniakami i korzeniowymi warzywami. Odnajdzie się z powodzeniem w jajecznicy, a najzwyklejszej postaci wystąpi podsmażona po prostu na maśle.
Jasnota biała
Jasnota może być mylona z zieloną pokrzywą, jej liście też są tak poszarpane. Wywar z niej łagodzi ból gardła, może pomagać przy leczeniu trądziku i przede wszystkim rozsmakować się w daniach. Dobrze czuje się zmiksowana z mlekiem lub jogurtem, takie koktajle można pić bez obaw o przedawkowanie.
Przypadkowy spacer może być odżywczy, dobrze jest więc patrzeć pod nogi. Większość chwastów można ususzyć i robić z nich herbaty czy napary. Na pewno przydadzą sięosłabionemu zimą organizmowi. Suszone rośliny mają specyficzny smak, niektóre mogą zniechęcać swoją intensywnością. By ich nie odrzucać, lepiej doprawić je miodem, sokiem z cytryny czy słodkich owoców. Wszystkie zebrane chwasty przed użyciem muszą być dobrze umyte. Eksperymenty z nimi najlepiej zacząć delikatnie, od dorzucania liści do sałatek. Jak posmakują, na pewno będą inspirować. Chwasty do zjedzenia pojawiają się w maju i natrafiać można na nie do końca lata.
Koktajl z pokrzywy
szklanka świeżych liści pokrzywy
pół dojrzałego awokado
dojrzała gruszka lub brzoskwinia
sok z połowy cytryny
3 szklanki wody
Pokrzywę umyć, awokado obrać ze skórki, gruszkę lub brzoskwinię pokroić w kostkę, bez obierania. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać sok z cytryny oraz wodę i zmiksować.
Kasza z kurdybankiem i mleczem
pół szklanki kurdybanku
2 łyżki mlecza
szklanka kaszy jęczmiennej
łyżka nasion dyni
3 łyżki oliwy
mały ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
łyżka soku z pomarańczy
sól, pieprz
Kaszę zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować przez 15minut. Kurdybanek i mlecz posiekać. Dynię podprażyć przez 2 minuty na suchej patelni. Oliwę wymieszać z musztardą, sokiem z pomarańczy, przyprawami i startym drobno czosnkiem. Zioła wymieszać z kaszą oraz nasionami dyni. Polać sosem.
Pasta z podagrycznikiem
pół szklanki podagrycznika
jajko
2 -3 łyżki sera feta
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
ząbek czosnku
Jajko ugotować na twardo, a potem bardzo drobno pokroić. Podagrycznik posiekać razem z czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę, jogurt, jajko, doprawić pieprzem i rozgnieść widelcem lub zblendować. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Napisz komentarz