• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Najlepszy prezent na Dzień Dziecka? Zdrowe słodycze i przyjęcie bez plastiku.

    23 maja 2019

    Stosy plastikowych talerzyków wylewających się z kubłów na śmieci, porzucone jednorazowe kubeczki, z którymi nie ma co zrobić, połamane sztućce, rozwiewane przez wiatr serwetki. To nie wizja apokalipsy, a widok po dziecięcej imprezie. Dlatego w tym roku proponujemy włączenie się w ekologiczny trend i dla dobra natury zmianę wizerunku zabawy najmłodszych. Najlepiej zacząć już w Dniu Dziecka. To też dobry pretekst, by na stole pojawiły się słodycze bez cukru.

     

    Jednorazowe plastikowe naczynia są wygodne. I z tym nie zamierza dyskutować żaden, nawet najbardziej ekologicznie zaangażowany rodzic. Kupuje się za kilkanaście złotych opakowania talerzyków ze świnką Peppa, Psim Patrolem albo Księżniczka Elsą, która aktualnie jest na topie i problem z głowy. Nie ma obowiązku zmywania, czyszczenia, suszenia. Zwija się jednym gestem pozostałości po zabawie do worka i cieszy z dziecięcego szczęścia. Wszystko wydaje się super.

    Tylko, gdy my rozkoszujemy się domową radością, dzieciaki rozpakowują prezenty, wyprodukowane przez nas śmieci wcale nie znikają. Nie następuje ich błyskawiczny rozkład. Owszem śmieciarka zabierze je nam sprzed nosa, trafią nawet do sortowni, a stamtąd większość z nich czeka transport na wysypisko. W ciągu 65 lat wyprodukowano 8 miliardów ton plastiku, z czego tylko 9% miało szasnę na przerobienie. Plastik jest trwały, szczególnie ten kolorowy, że zmiana go w inny produkt często nieopłacalna. Niepozorny talerzyk czy widelec mogą rozkładać się kilkaset lat.

    Znacznie szybciej pną się więc w górę sterty naszych jednorazówek i stają pokarmem dla ryb i ssaków morskich. 98 procent z nich ma w żołądkach mikrocząsteczki materiałów z tworzyw sztucznych. W ciągu zaledwie 15 lat wyprodukowaliśmy ponad połowę plastiku, jaki jest na świecie. Waży 320 milionów ton, czyli więcej niż wszyscy ludzie. Naukowcy z Wiednia sprawdzali, czy cząsteczki mikroplastiku mogą przedostawać się do naszych żołądków. Badania robione w kilku europejskich krajach udowodniły, że wraz z pakowaną w plastik żywnością czy wodą zjadamy jego kawałki. Niezauważalne dla naszego oka, widoczne pod mikroskopem. Na ile szkodliwe dla naszego organizmu, to teraz naukowcy sprawdzają.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Roślinne naczynia pogrążają plastik
    • Mniej więcej – ograniczamy ilość śmieci na imprezie
    • Wykorzystaj, co się da
    • Nie jemy plastiku
    • Pomysły na przyjęcie bez plastiku:
    • Domowa lemoniada
    • Kolorowe wrapy
    • Chłodnik arbuzowy z truskawkami i pesto z szypułek
    • Kasza kokosowa z karmelizowanymi bananami
    • Szybkie lody truskawkowe
    •  Pudding z siemienia lnianego

    Roślinne naczynia pogrążają plastik

    Zanim poznamy wyniki, lepiej samemu zafundować sobie skuteczną terapię. A raczej plastikowy detoks. Zmienić perspektywę i poszukać alternatywy dla jednorazowych naczyń, które zostaną na ziemi znacznie dłużej niż my. Jest szansa, że kubek ze Star Wars zobaczą nasze prawnuki. Chyba, że z premedytacją i troską pozbawimy je tej wątpliwej i niezdrowej przyjemności. Nadchodzący Dzień Dziecka jest dobrym momentem do podjęcia wyzwania. Na początek wprowadzamy zakaz używania plastiku, domowy, nie urzędowy, bo na ten trzeba jeszcze poczekać. To czerwone światło  otwiera furtkę do zmiany. I dostrzeżenie, że tworzywa sztuczne nie są jedynym wyborem. Prognozy dotyczące ekologicznej katastrofy uruchomiły inwencję twórczą. Na rynku są producenci mający rozsądniejsze rozwiązania.

    Talerze roślinne, ze skrobi kukurydzianej, otrębowe, papierowe.  Drewniane sztućce i bambusowe kubki. Sprawdźcie, co macie do wyboru oprócz plastiku.

    Naczynia z otrąb

    Są naturalne, otręby –czyli odpad po produkcji mąki miesza się z wodą i formuje w odpowiedniej temperaturze. Talerze, miski można zjeść. W kompostowniku rozkłada się przez niespełna miesiąc.

    Naczynia z liści palmowych

    Są lekkie, można na nich serwować zarówno zimne, jak i gorące dania. Nadają się nawet do przechowywania jedzenia w zamrażarkach. Na całkowite rozłożenie potrzebują 3 miesięcy.

    Naczynia z trzciny cukrowej

    Idealne do zapiekania, wytrzymują bez uszczerbku w temperaturze nawet do 220 stopni. Są neutralne, materiał nie zmienia smaku potrawy. Po 90 dniach znikają z powierzchni ziemi.

    Naczynia z papieru z recyklingu

    Trzeba szukać takich, które mają oznakowania completely compostable, bo to daje gwarancję, że materiał nie będzie zalegał na wysypisku, tylko rozłoży się w ciągu 3 miesięcy. Z takiego papieru są także kubki, tacki czy opakowania.

    Pułapki – uważajcie na opakowania biodegradowalne czy degradowalne. One wcale nie muszą być przyjazne dla środowiska i rozkładać się naturalnie. Częściej potrzebują specjalnych warunków do tego, lamp, pomieszczeń, a raczej niewiele osób funduje im tak luksusowe warunki. Najbezpieczniej jest wybierać naczynia nadające się do kompostowania.

    Mniej więcej – ograniczamy ilość śmieci na imprezie

    Zastawę mamy już ogarniętą, to teraz czas na dekoracje. Zdaję sobie sprawę z tego, że balony to hit, do tego girlandy i obrusy z bajkowymi motywami. Dzieci będą zachwycone. Planeta zdecydowanie mniej. Zróbcie kiedyś eksperyment i sprawdźcie, ile litrów śmieci zostaje po zwykłej imprezie.  10 litrów to dość optymistyczne kalkulacje. Tymczasem razem ze śmieciami do kosza trafiają Wasze pieniądze. Rynek jednorazówek brutalnie nas wykorzystuje.  Płacimy za coś, co za chwilę przestanie nam być potrzebne. I jeszcze przysporzy nam sporych kosztów środowiskowych. Czas stawiać mu opór.

    Jeśli ma być kolorowo – szukajcie dekoracji, które mogą nie raz się przydać. Materiałowe obrusy też są miewają rozmaite bajkowe motywy, wystarczy tylko poszukać. Można je wyprać i wykorzystywać na rodzinnych piknikach czy podarować młodszej sąsiadce. To jedna z zasad przyświecająca zero waste – dzielenie się i niemarnowanie.  Na stole szykownie będą wyglądały lampiony zrobione z poczciwego słoika. To zresztą dobry wstęp do zabawy, dzieci mogą uczestniczyć w ich przygotowaniu. Wystarczy słoik wypełnić rozpuszczonym woskiem ze starych świec (robimy to tylko w obecności rodziców) i do środka włożyć kawałek sznurka. Zero Waste w pełnej krasie.

    Wykorzystaj, co się da

    Szykując dziecięce przyjęcie zrezygnujcie z papierowych zaproszeń. Wysłane mailem też dotrą do adresata i powiadomią skutecznie o imprezie. Można od razu zaznaczyć, że prezenty niekoniecznie muszą być w stylowych opakowaniach. Kartony i pudełka też dobrze spełnią swoją rolę. Jeśli jednak torebki się pojawią, schowajcie je, na pewno jeszcze się przydadzą. Dzieci i tak nie skupiają na nich wyjątkowej uwagi. Cenniejsza dla nich jest zawartość. I tu też mamy pole do rozsądnego ekologicznie manewru. Zamiast fundować kolejne plastikowe zabawki, lepiej postawić na bilet do kona, teatru, wycieczkę za miasto czy na basen. Niech to będzie kreatywny prezent, dający też pretekst do wspólnego spędzenia czasu. To często jest cenniejsza niespodzianka niż gadżet widziany w reklamie.

    Nie jemy plastiku

    Śmieci ograniczamy też przy stole –to dobry moment, by porzucić plastikowe słomki. Najlepiej w ogóle je pominąć, ostatecznie wybrać takie z wytłoczyn po soku jabłkowym. Zdrowo i ekologicznie przy okazji. Unikamy też wody w butelkach plastikowych i soków w kartonach. Po co generować niepotrzebne opakowania, skoro taniej i pyszniej można zrobić lemoniadę lub postawić na stole wodę w karafce. Serwetki papierowe też nie muszą być obowiązkowe. Bez nich przyjęcie naprawdę się uda.

    Potem zostaje jeszcze kwestia menu. Większość przekąsek na Dzień Dziecka można zrobić bez trudu we własnej kuchni. Niech to będzie święto zdrowych słodyczy. Takich bez nadmiar cukru. One też potrafią być wizerunkowo i smakowo uwodzące. I do tego nie są pakowane w nadmiar plastiku czy papieru.

    Popcorn? To tylko kwestia kupienia ziaren. Najlepiej na wagę. Do tego domowe ciasteczka czekoladowe, rumiane paluszki i owocowe szaszłyki albo truskawki oblane czekoladą. Gdyby komuś było mało, może uszykować lody. To zajmuje nie więcej niż 5 minut. A efekt znakomity.

    Świetnie wśród przekąsek na Dzień Dziecka sprawdzą się kolorowe wrapy. Ich wnętrze można wypełnić ulubionymi smakami. W środku da się przemycić nawet warzywa. Z dodatkiem świeżych sezonowych owoców i sosem z rozpuszczonej dobrej czekolady skutecznie zaspokoją apetyt na zdrowe słodycze. Chłodnik owocowy porządnie dzieci nasyci i sprawi im niespodziankę. Można go udekorować kleksem bitej śmietany albo pokruszonymi owsianymi ciastkami. Przygotowanie zdrowych przekąsek na Dzień Dziecka to jeden z tych najlepszych prezentów, jaki możemy podarować najmłodszym.

    Pomysły na przyjęcie bez plastiku:

    • Zaproszenia mailem zamiast na papierze
    • Jadalne słomki, nie plastikowe
    • Obrus i serwetki z materiałów
    • Własnoręcznie zrobione dekoracje
    • Zamiast zabawek, kreatywne prezenty
    • Woda z kranu, nie w plastikowych butelkach
    • Domowe lemoniady zamiast soków w kartonie
    • Szybkie przekąski z własnej kuchni

     

    Przyjęcie zaplanowane, czas na smaczne przepisy do odtworzenia w kuchni.

    Domowa lemoniada

    • 1,5 litry wody
    • sok i skórka z pomarańczy
    • kilka truskawek
    • kilka listków mięty
    • łyżka miodu
    • lód

    Wodę przelewamy do karafki, sok i skórkę z pomarańczy mieszamy z miodem. Wlewamy do wody i dodajemy pokrojone truskawki oraz miętę. Dorzucamy lód, mieszamy.

    Kolorowe wrapy

    • 2,5 szklanki mąki
    • 200 ml wody
    • 2,5 łyżki oleju
    • szczypta soli

    Wodę zagotowujemy. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wrzącą wodę, olej i sól. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy małą miseczką koła i smażymy je na rozgrzanej patelni.

        Farsz:

    • sałata
    • papryka
    • marchewka
    • brzoskwinia
    • jogurt
    • wędzony łosoś
    • sól/pieprz

    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, brzoskwinie w plastry. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Na ciepłym placku układamy warzywa i owoce, dodajemy kawałek łososia i smarujemy jogurtem. Zwijamy w rulon.

     

    Chłodnik arbuzowy z truskawkami i pesto z szypułek

    • 200 g arbuza
    • 5-6 miękkich truskawek
    • sok i skórka z cytryny
    • świeża mięta
    • 2 szklanki wody
    • pół łyżeczki trzcinowego cukru

    Arbuza czyścimy z pestek i przekładamy do blendera.  Dodajemy  truskawki – szypułki odkładamy. Wlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy cukrem.  Myjemy blender i w czystym naczyniu miksujemy  miętę razem z szypułkami i sokiem oraz skórką cytryny. Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki.  Przed podaniem dekorujemy zielonym pesto.

     

    Kasza kokosowa z karmelizowanymi bananami

    • pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus lub jaglanej
    • pół szklanki mleka kokosowego
    • banan
    • 2 łyżki miodu
    • łyżka orzechów

    Kaszę przekładamy do garnka, dodajemy mleko i podgrzewamy. Odstawiamy, by kasza wchłonęła mleko. Na patelni rozgrzewamy miód. Banana obieramy ze skórki, przekrawamy  na pół wzdłuż. Delikatnie wkładamy  go na rozgrzany miód i podpiekamy  przez 3-4 minuty na małym ogniu. Kaszę przekładamy do miseczki na jej wierzchu układamy gorącego banana. Posypujemy całość posiekanymi  i podprażonymi orzechami.

    Szybkie lody truskawkowe

    • 2 zamrożone banany
    • pół szklanki truskawek
    • łyżeczka miodu

    Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy miód. Lody można nakładać do wafelków i posypywać prażonymi migdałami.

     Pudding z siemienia lnianego

    • szklanka siemienia lnianego
    • szklanka malin lub borówek
    • 2 łyżki miodu
    • szklanka jogurtu naturalnego
    • 2 szklanki wody
    • 2 łyżki płatków migdałowych lub orzechów

    Siemię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut uważając, by się nie przypalało. Przestudzamy. Do chłodnego siemienia dodajemy  połowę malin, jogurt i miód. Mieszamy i przekładamy do miski lub słoika. Na siemię wykładamy świeże maliny. Posypujemy prażonymi orzechami. Dekorujemy miętą.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT