• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jagody goji, chia, komosa, tapioka – jak ugryźć kulinarne wynalazki?

    5 lutego 2016

    Choć brzmią egzotycznie, zadomowiają się w naszych kuchniach. Nasiona chia, komosa, tapioka czy jagody goji wypełniają talerze i kubki smakowe. Do kupienia bez specjalnego wysiłku, serwowane w ulubionych kawiarniach. Gdy najlepszy schabowy i ruskie pierogi nudzą się, robi się miejsce na kulinarne eksperymenty. Nasiona chia od wieków wzmacniały potomków Azteków, Europa zaakceptowała je dopiero kilka lat temu. Drobne chia mają sporo cennych kwasów omega-3 i więcej wapnia niż mleko. Wspierają pracę mózgu i naszą pamięć. Dobre są na trawienie, a także problemy z jelitami. Nasiona chia wykorzystać można jako dodatek, chociażby do pieczenia chleba, bo pęcznieją podobnie jak siemie lniane. Idealnie odnajdują się w deserach, potrafią pogodzić się z owocami i musami. Takie dodatki lubi też tapioka. Puddingi z jej udziałem to obowiązkowa propozycja na poranne wzmocnienie.
    Tapioka jest skrobią z manioku, nie ma glutenu ani cholesterolu. Gotowana w mleku zyskuje kremowy smak i błyszczy się szkliście. Dzieciom można z niej zrobić kisiel czy budyń. Do komosy ryżowej słabość mają biegacze, bo wierzą, że ona uzbraja ich w magiczną moc, która pozwala pokonywać kolejne kilometry. Zmiksowana z jogurtem wypełnia rozleniwione porankiem żołądki, doprawiona papryką czy rzymskim kuminem zgra się z mięsem w porze obiadu.  Czerwone  jagody goji w Azji nazywają diamentami Wschodu i wierzą, że to one pomagają utrzymać ciało w dobrej formie i uwaga – odmładzają!
    Jagody podobno leczą nadwyrężone serce, wątrobę czy płuca. Mają sporo białka i witamin. Można nimi obsypywać sałatki, dodawać do owsianki,  jeść, jak cukierki albo rozdrabniać je w koktajlach. Odpowiada im obecność w ciastach –  z sukcesem zastąpią rodzynki w jabłeczniku lub serniku. Wszystkie te niewinnie wyglądają ziarenka dobrze sprawdzą się przy odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. Nie należy do niech podchodzić sceptycznie, a będą rewelacyjnym uzupełnieniem kuchennej monotonii. Puddingami z ich udziałem można zastąpić nudne śniadaniowe kanapki, zmiksowane z owocami zabrać do pracy czy szkoły. Chia z mlekiem kokosowym i musem truskawkowym
    nasiona chia
    Na 2-3 porcje

    • ¼ szklanki nasion chia
    • szklanka mleka kokosowego
    • 3 łyżki wody
    • łyżeczka cukru lub miodu
    • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • szklanka truskawek – mogą być mrożone

    Nasiona opłukać i przesypać do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać cukier lub miód oraz wanilię. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Potem wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut, aż nasiona napęcznieją. Gotowe odstawić do ostygnięcia. Na koniec zmiksować truskawki i polać musem przełożone do szklanek nasiona. Nasiona choć pyszne nie powinny być spożywane w nadmiarze – najlepiej nie więcej niż 3 łyżki suchego produku dziennie. Chia Fresca – orzeźwiający napój

    • 1,5 łyżeczki nasion chia
    • 2 łyżeczki soku z limonki
    • pół łyżeczki skórki z limonki
    • pół łyżeczki brązowego cukru
    • szklanka wody

    Wodę wymieszać z sokiem i skórką limonki. Rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać nasiona chia. Poczekać 10 minut aż zaczną pęcznieć. Podawać z kostkami lodu.Pudding z komosy ryżowej
    komosa ryzowa2

    • szklanka komosy ryżowej
    • 2 szklanki wody
    • łyżka miodu
    • łyżeczka cynamonu
    • garść orzechów włoskich
    • garść suszonej żurawiny
    • garść płatków migdałowych
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • pomarańcza
    • sok z jednej pomarańczy

    Komosę dobrze opłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować około 15 minut, do czasu aż komosa wciągnie całą wodę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Z gotowanej komosy „wyskoczą” białe spiralne nitki. Zjadamy i ziarno i nitki. Do ciepłej komosy dodać sok z pomarańczy,  miód i jogurt. Wymieszać z cynamonem i bakaliami. Na dnie miseczki lub szklanki ułożyć kostki obranej pomarańczy. Dodać komosę, udekorować bakaliami. Potrawka z komosy ryżowej z warzywami i kurczakiem

    • szklanka komosy ryżowej
    • 2 szklanki wody
    • papryka czerwona
    • pomidor
    • cukinia
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • zielona pietruszka
    • oliwa
    • pierś z kurczaka
    • sól, pieprz

    Komosę dobrze opłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować około 15 minut, do czasu aż komosa wciągnie całą wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przez minutę na niej posiekaną cebulę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć około 5 minut. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę lub paski, podlać oliwą. Wycisnąć czosnek. Smażyć kolejne 5 minut. Gdy warzywa będą chrupkie, na patelnię wsypać ugotowaną komosę. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką.Budyń z tapioki i wanilii

    • 4 łyżki drobnej tapioki
    • 2, 5 -3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
    • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    • płaska łyżka masła
    • 2 żółtka
    • łyżeczka ekstrakt waniliowy
    • łyżka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych

    Tapiokę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem i zasypać cukrem. Zostawić na godzinę. Po tym czasie dodać ekstrakt z wanilii, roztrzepane żółtka, wymieszać energicznie  i gotować na małym ogniu – około 20 minut do pół godziny aż tapioka będzie przezroczysta. Co jakiś czas mieszać, by  się nie przypalała. Gdy zbyt szybko wchłonie mleko, dolać więcej. Na sam koniec dodać łyżkę masła i migdały. Deser najlepszy jest na ciepło. Można go oprószyć cukrem lub udekorować świeżymi owocami. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.Koktajl z jagodami goji

    • szklanka naturalnego jogurtu
    • 2 łyżki suszonych jagód goji
    • 1 banan
    • pół szklanki mrożonych lub świeżych malin
    • opcjonalnie łyżka miodu lub cukru
    • woda do nasączenia jagód

    Jagody opłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Miękkie jagody razem z wodą, w której się moczyły wymieszać z jogurtem, bananem i malinami. Dodać miód i zmiksować.

    Share Button
    budyń z tapiokichia z mlekiem kokosowymjagodykomosaMama gotujemleko koosowenasiona chiaprzepisytapiokawanilia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT