Choć brzmią egzotycznie, zadomowiają się w naszych kuchniach. Nasiona chia, komosa, tapioka czy jagody goji wypełniają talerze i kubki smakowe. Do kupienia bez specjalnego wysiłku, serwowane w ulubionych kawiarniach. Gdy najlepszy schabowy i ruskie pierogi nudzą się, robi się miejsce na kulinarne eksperymenty. Nasiona chia od wieków wzmacniały potomków Azteków, Europa zaakceptowała je dopiero kilka lat temu. Drobne chia mają sporo cennych kwasów omega-3 i więcej wapnia niż mleko. Wspierają pracę mózgu i naszą pamięć. Dobre są na trawienie, a także problemy z jelitami. Nasiona chia wykorzystać można jako dodatek, chociażby do pieczenia chleba, bo pęcznieją podobnie jak siemie lniane. Idealnie odnajdują się w deserach, potrafią pogodzić się z owocami i musami. Takie dodatki lubi też tapioka. Puddingi z jej udziałem to obowiązkowa propozycja na poranne wzmocnienie.
Tapioka jest skrobią z manioku, nie ma glutenu ani cholesterolu. Gotowana w mleku zyskuje kremowy smak i błyszczy się szkliście. Dzieciom można z niej zrobić kisiel czy budyń. Do komosy ryżowej słabość mają biegacze, bo wierzą, że ona uzbraja ich w magiczną moc, która pozwala pokonywać kolejne kilometry. Zmiksowana z jogurtem wypełnia rozleniwione porankiem żołądki, doprawiona papryką czy rzymskim kuminem zgra się z mięsem w porze obiadu. Czerwone jagody goji w Azji nazywają diamentami Wschodu i wierzą, że to one pomagają utrzymać ciało w dobrej formie i uwaga – odmładzają!
Jagody podobno leczą nadwyrężone serce, wątrobę czy płuca. Mają sporo białka i witamin. Można nimi obsypywać sałatki, dodawać do owsianki, jeść, jak cukierki albo rozdrabniać je w koktajlach. Odpowiada im obecność w ciastach – z sukcesem zastąpią rodzynki w jabłeczniku lub serniku. Wszystkie te niewinnie wyglądają ziarenka dobrze sprawdzą się przy odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. Nie należy do niech podchodzić sceptycznie, a będą rewelacyjnym uzupełnieniem kuchennej monotonii. Puddingami z ich udziałem można zastąpić nudne śniadaniowe kanapki, zmiksowane z owocami zabrać do pracy czy szkoły. Chia z mlekiem kokosowym i musem truskawkowym
Na 2-3 porcje
- ¼ szklanki nasion chia
- szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki wody
- łyżeczka cukru lub miodu
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szklanka truskawek – mogą być mrożone
Nasiona opłukać i przesypać do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać cukier lub miód oraz wanilię. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Potem wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut, aż nasiona napęcznieją. Gotowe odstawić do ostygnięcia. Na koniec zmiksować truskawki i polać musem przełożone do szklanek nasiona. Nasiona choć pyszne nie powinny być spożywane w nadmiarze – najlepiej nie więcej niż 3 łyżki suchego produku dziennie. Chia Fresca – orzeźwiający napój
- 1,5 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki soku z limonki
- pół łyżeczki skórki z limonki
- pół łyżeczki brązowego cukru
- szklanka wody
Wodę wymieszać z sokiem i skórką limonki. Rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać nasiona chia. Poczekać 10 minut aż zaczną pęcznieć. Podawać z kostkami lodu.Pudding z komosy ryżowej
- szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pomarańcza
- sok z jednej pomarańczy
Komosę dobrze opłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować około 15 minut, do czasu aż komosa wciągnie całą wodę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Z gotowanej komosy „wyskoczą” białe spiralne nitki. Zjadamy i ziarno i nitki. Do ciepłej komosy dodać sok z pomarańczy, miód i jogurt. Wymieszać z cynamonem i bakaliami. Na dnie miseczki lub szklanki ułożyć kostki obranej pomarańczy. Dodać komosę, udekorować bakaliami. Potrawka z komosy ryżowej z warzywami i kurczakiem
- szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- papryka czerwona
- pomidor
- cukinia
- cebula
- ząbek czosnku
- zielona pietruszka
- oliwa
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz
Komosę dobrze opłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować około 15 minut, do czasu aż komosa wciągnie całą wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przez minutę na niej posiekaną cebulę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć około 5 minut. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę lub paski, podlać oliwą. Wycisnąć czosnek. Smażyć kolejne 5 minut. Gdy warzywa będą chrupkie, na patelnię wsypać ugotowaną komosę. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką.Budyń z tapioki i wanilii
- 4 łyżki drobnej tapioki
- 2, 5 -3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- płaska łyżka masła
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstrakt waniliowy
- łyżka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
Tapiokę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem i zasypać cukrem. Zostawić na godzinę. Po tym czasie dodać ekstrakt z wanilii, roztrzepane żółtka, wymieszać energicznie i gotować na małym ogniu – około 20 minut do pół godziny aż tapioka będzie przezroczysta. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypalała. Gdy zbyt szybko wchłonie mleko, dolać więcej. Na sam koniec dodać łyżkę masła i migdały. Deser najlepszy jest na ciepło. Można go oprószyć cukrem lub udekorować świeżymi owocami. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.Koktajl z jagodami goji
- szklanka naturalnego jogurtu
- 2 łyżki suszonych jagód goji
- 1 banan
- pół szklanki mrożonych lub świeżych malin
- opcjonalnie łyżka miodu lub cukru
- woda do nasączenia jagód
Jagody opłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Miękkie jagody razem z wodą, w której się moczyły wymieszać z jogurtem, bananem i malinami. Dodać miód i zmiksować.
Napisz komentarz