• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Kuchnia w czasach kryzysu – co kupić, gotować i jak sobie radzić?

    19 marca 2020

    Zakupy z zgodnie z planem, dobry jadłospis i brak nadmiaru – to przepis na najlepszą kuchnię w trudnych czasach. Nie trzeba mieć lodówki wypełnionej po brzegi, by czuć się bezpiecznie. Wystarczy dobrze się przygotować i rozsądnie korzystać z zapasów. Tak, by nic się nie marnowało.

    Inwazja koronawirusa całkowicie zmieniła plany wielu osób. Zatrzymała w domu, zablokowała możliwość chodzenia do ulubionych restauracji. Zwiększyła za to ilość naszych zakupów.  W ciągu tygodnia sprzedaż ryżu wzrosła w Polsce o 95%. Zdecydowanie więcej kupiliśmy też makaronu i mąki. To wprawdzie produkty, które mogą przetrwać długo, ale muszą być właściwie przechowywane. Sypkie składniki nie lubią wilgoci, ścisku w plastiku i gorąca.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Ryż, mąka i kasza w słoiku
    • Zrób dobre menu
    • Sezonowo z głową
    • Lista kryzysowych zakupów:
    • Przerwa od gotowania
    • Wyzwanie – niemarnowanie

    Ryż, mąka i kasza w słoiku

    Dlatego najlepiej od razu po powrocie z zakupów mąkę, ryż czy kaszę przesypać do słoików. Koniecznie muszą być umyte i wysuszone. Słoik z zawartością trzeba dobrze zakręcić i schować w chłodnym, suchym miejscu. Z dala od kuchenki czy piekarnika. Taki zabieg ma jeszcze jedną zaletę. Po otwarciu szafki ze słoikami od razu widać, ile danego produktu mamy do wykorzystania. Tym, co potrzebują precyzyjniejszych przypomnień, polecam zrobienie spisu zawartości szafek czy szuflad z jedzeniem. Listę dobrze jest powiesić w widocznym miejscu i wracać do niej przed wyjściem do sklepu czy planowaniem obiadu. Notatki ułatwią skomponowanie jadłospisu.

     

    Zrób dobre menu

    Przed wybraniem się na zakupy, sprawdzamy też, co już mamy do zagospodarowania i na bazie tych składników tworzymy plan posiłków. W obecnej sytuacji, by uniknąć zbyt częstego pojawiania się w markecie najlepiej opracować menu na tydzień. Warto przy tym wziąć pod uwagę preferencje jedzeniowe naszych najbliższych, tak by przygotowane jedzenie naprawdę im smakowało, a nie przyprawiało o mdłości i zniechęcało. Dorośli są bardziej tolerancyjni, ale dzieci potrafią kaprysić. Podrzucam kilka propozycji, które maluchy zawsze doceniają:

    • naleśniki – zarówno słodkie i słone – można w nich przemycać warzywa, ser i mięso
    • gofry – one także mogą występować w wytrawnej i deserowej wersji
    • placki – tutaj można puścić wodze fantazji, placki słodkie z dodatkiem banana, mrożonych owoców, a także genialne ze startej cukinii, kalafiora czy strączków
    • domowe burgery z lekkimi sosami, razową bułką, drobiowym mięsem
    • makaron – pomidorowy to klasyk, który ma zagorzałych fanów, dobrze jednak czasem zaserwować go w formie zapiekanki albo na jego spodzie zrobić warzywną tartę.
    • kluski – nie muszą być dodatkiem do dań, mogą pojawić się w roli głównej. Nie potrzebują wielu dodatków, dobrze im z maślanym, serowym czy lżejszych warzywnym sosem.

     

    Sezonowo z głową

    Co zatem kupić? Przede wszystkim sezonowe produkty, one mają teraz najwięcej wartości odżywczych i witamin. Potrzebujemy wyjątkowo dużo wsparcia i z sukcesem możemy czerpać je z dobrego jedzenia. Unikajmy przetworzonych produktów, pełnych cukru i wzmacniaczy smaku. Na przednówku dominują warzywa korzeniowe, kapusty, strączki. Są jabłka, gruszki, dynie. Wszystkie mają potencjał do wykorzystania i są trwałe. Do tego kasze, jaglana i gryczana, które dobrze odnajdują się w kulinarnych eksperymentach. Jeśli jesteście wśród tych, co zrobili zapas ryżu – też się przyda, byle nie codziennie. Kasze, ryż, strączki, wymieszane z owocami lub warzywami mogą na stole pojawić się w roli głównej.

     

    Kryzysowa kuchnia mobilizuje też do ograniczeń. Z kilku składników jesteście w stanie wykreować wyborne dania. To właściwy moment na uruchomienie kulinarnej wyobraźni. Wykorzystujcie w całości warzywa – liście kalafiora można ukisić, albo drobno posiekać i dorzucić do zupy. Głąb kapusty drobno starty i wymieszany do ciasta naleśnikowego po usmażeniu będzie sycącym plackiem.

     

    Lista kryzysowych zakupów:

    • kapusta czerwona biała – bogate w witaminy, wspierające naszą odporność.
    • brukselka można ją upiec, dodać do sałatki albo kaszy
    • kalafior upieczony i polany sosem z rozdrobnionych orzechów i oliwy będzie smacznym daniem głównym
    • warzywa korzenne – do gotowania, pieczenia, robienia z nich frytek czy past
    • Natka pietruszki, koperek, szczypiorek–nadają się do mrożenia, możemy kupić ich więcej, bo nam się nie zepsują.
    • strączki – można z nich zrobić sycące gulasze, pasztety, pasty do kanapek
    • korzenne przyprawy – cynamon, imbir, goździki – doskonałe do doprawiania kasz, zup, sosów, koktajli
    • kiszonki i sok z nich to naturalne probiotyki
    • tłuszcz w postaci dobrego oleju, oliwy, masła, a także orzechów czy nasion
    • mąka
    • nabiał

    Skoro lista gotowa, zadbajmy też o urozmaicenie posiłków. Monotonia nie sprzyja naszemu samopoczuciu i budowaniu odporności. W diecie teraz musi być równowaga, a więc nie tylko węglowodany, ale i sycące białko, tłuszcz, błonnik. Żonglujcie składnikami, nie serwujcie codziennie tej samej gamy produktów. Bawcie się połączeniami. Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do mięsa, ugotowane i pokrojone w kostkę, wymieszane z suszonymi pomidorami i natką kolendry będą zaskakującą sałatką. Z pietruszki można przygotować chipsy, z selera kotlety. Wykorzystujcie składniki, które dotąd traktowaliście jako uzupełnienie diety. Z gorzej wyglądających, a wciąż dobrych warzyw i owoców róbcie koktajle. Te z dodatkiem ugotowanego ryżu czy kaszy z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie.

     

    Przerwa od gotowania

    Jeśli nie chcecie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni – wystarczy przygotować półprodukty do wykorzystania w dowolnym momencie. Tu sprawdzi się kruche ciasto do wyłożenia nim formy na tartę. Warto od razu zrobić go więcej i kilka porcji zamrozić. Po rozmrożeniu można wypełnić je składnikami, jakich nam dużo zalega w lodówce. Na zapas można też ugotować ulubioną zupę i zamrozić w mniejszych pakietach. Gdy pieczemy drożdżowe bułki czy chałki – większa ilość po przestudzeniu także może trafić do zamrażarki. Potem wystarczy schowane kromki wyjąć i wrzucić do tostera czy piekarnika. Polecam także przygotowanie mieszanek warzyw. Pokrojone, umyte i zostawione w miseczce w lodówce będą łatwiejszym pretekstem do wymieszania ich z kaszą czy makaronem. Na parapecie niech wzbija się w górę szczypiorek zasadzony z końcówki czosnku lub cebuli. Zadbajcie o świeże zioła, bo one przyjemnie urozmaicą kryzysową kuchnię. I unikajcie kolejnych zakupów.

    Wyzwanie – niemarnowanie

    Podejmijcie wyzwanie kuchni kryzysowej. Niech zgromadzone zapasy Was nie przytłaczają, tylko dają pole do popisu. Wykorzystajcie te niespodziewaną okazję i nie zmarnujcie zawartości lodówki i kuchennych szafek. W nagrodę czeka na Was nie tylko satysfakcja, ale i sporo zaoszczędzonych pieniędzy i dobrego smaku.

    Share Button
    Udostępnij

    Wiedzieć więcej

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT