• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Nasze kasze

    29 października 2015

    Powróciły znienacka do kuchni  i błyskawicznie uznano je za najgorętszy kulinarny trend. Kasze w pełnej krasie, w nowym wydaniu, są nieco uszlachetnione. Na śniadanie już nie tylko znudzona manna z grudkami, na obiad nie musi być stołówkowa gryczana z gulaszem i ogórkiem. Zapachniało wielkim światem w postaci kaszotta, które rozgrzewa, jak trzeba, syci i zdrowie wzmacnia. Na targowych stoiskach kasz widać pełne worki i z nich najlepiej je wybierać, bo te w umieszczone w plastikowe woreczki i przeznaczone do błyskawicznego gotowania nie zawsze bywają dobrej jakości. W średniowieczu sprzedawców kaszy nazywano krupierami i oczekiwano od nich ciągle jakiś sypkich nowości. Była więc żytnia, pszenna, jęczmienna, gryczana, perłowa. Palone, wytrawne dla smakoszy, drobne i miękkie dla delikatniejszego podniebienia. Kasze trzeba cenić z ich uniwersalność. Razem ze swym drugim życiem  zyskały nowy charakter. Już nie muszą być dodatkiem do mięs, sprawdzają się w ciastach i puddingach. Można z nich robić nawet koktajle, z powodzeniem grają rolę główną przy obiedzie. Kasze warto wkomponować w jesienno-zimowe menu, bo uzupełniają brakujące o tej porze minerały.
    Jaglanka z owocami

    • szklanka kaszy jaglanej
    • 2 szklanki wody
    •  łyżka miodu
    •  banan
    •  szczypta cynamonu
    •  gruszka
    • łyżeczka płatków migdałowych lub orzechów włoskich

    Kaszę przepłukać najpierw zimną wodą, a potem 3 razy wrzątkiem. Odcedzić, przesypać do garnka, prażyć przez 2-3 minuty, a potem zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Po ugotowaniu zostawić kaszę na kilka minut, by doszła do siebie. W tym czasie rozgnieść banana i wymieszać z połową pokrojonej w kostkę gruszki oraz cynamonem. Druga połówkę gruszki pokroić w paski – przełożyć na patelnię, dodać miód i chwilę podpiekać. Ugotowaną kaszę wymieszać z owocami, odrobiną płatków migdałowych lub orzechów. Przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć ciepłe plastry gruszek, posypać migdałami lub orzechami.Potrawka z kaszy bulgur i kurczaka

    •  szklanka kaszy grubej bulgur
    • 4 udka z kurczaka
    • liść laurowy, ziarna kolendry
    • włoszczyzna na bulion – marchewka, por, cebula, czosnek, pietruszka, seler
    • zielona pietruszka
    • sól, pieprz

    Udka oczyścić, umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać obrane, pokrojone warzywa. Gotować kolejne pół godziny. Wyjąć warzywa i udka. Mięso oddzielić od kości, wymieszać z pokrojoną marchewką z wywaru, pietruszką, porem. Doprawić solą i pieprzem. Kaszę opłukać, połączyć z mięsem i warzywami. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, zalać przecedzonym wywarem, w którym gotowały się warzywa i udka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez około 30 minut – aż kasza całkowicie wchłonie bulion. Przed podaniem posypać obficie posiekaną zieloną pietruszką.Kaszotto z białej kaszy gryczanej z burakami i kozim serem

    • 2 szklanki białej kaszy gryczanej – niepalonej
    • 4 łyżki masła
    • 3 buraki
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • ser kozi w plastrach
    • świeża kolendra lub pietruszka

    Kaszę opłukać i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Buraki umyć, owinąć w folię i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez godzinę.  Po wyjęciu ostudzić, obrać i pokroic w drobną kostkę. Potem na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, mieszając zarumienić. Wsypać kaszę, powoli stopniowo, po każdym wchłonięciu dolewać bulion. Pod koniec dodać buraki, wymieszane z pietruszką lub kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i poczekać chwilę aż kasza całkowicie wchłonie bulion. Ser kozi pokroić w plastry, na każdej z porcji kaszotta ułożyć po 2 -3 cienkie plastry sera, posypać pietruszką.Trufle z kaszy jaglanej
    trufle z kaszy 3

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    • szklanka owoców suszonych –śliwek, daktyli, moreli, fig
    • szklanka wiórek kokosowych
    • pół tabliczki białej czekolady lub ciemnej
    • nieco zimnej wody

    Czekoladę rozpuścić, wymieszać z kaszą i posiekanymi suszonymi owocami. Z masy ulepić niewielkie kulki, każdą moczyć w wodzie, a potem obtoczyć w wiórkach kokosowych. Bez dodatku czekolady trufle też są smaczne, wtedy można wymieszać kaszę z łyżką płynnego miodu.Ciasto z kaszy –  czekoladowe brownie

    • blaszka 20×30 cm
    • szklanka kaszy jaglanej
    •  2 szklanki wody
    • 150 ml jogurtu
    • 250 ml mleka może być zwykłe, sojowego lub kokosowe
    • 3 łyżki suszonych daktyli lub fig
    • 3 łyżki kakao
    • tabliczka ciemnej czekolady
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru brązowego lub miodu

    Kaszę przepłukać,  najpierw zimną wodą, a potem 3 razy wrzątkiem. Odcedzić, przesypać do garnka, prażyć przez 2-3 minuty, a potem zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż kasza całkowicie wchłonie wodę około 15-20 minut.. Po ugotowaniu zostawić kaszę na kilka minut, by doszła do siebie. Suszone owoce zalać gorącą wodą i zostawić na pół godziny do namoczenia. Potem zblendować je na gładką masę z połową szklanki wody, miodem lub cukrem. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, dodać jogurt, mleko, mąkę  ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i kakao oraz masę z daktyli lub fig. Czekoladę posiekać drobno i dołączyć do masy z kaszy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać łyżką całą powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut – do czasu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.Ostudzone ciasto można oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać włoskimi orzechami.Warto wiedzieć – jak gotować kaszę?
    Dziś kasz jest tyle, że trudno o znudzenie, a do tego witamin i dobrych właściwości  mają więcej niż ziemniaki, makaron czy ryż. Są idealnym źródłem błonnika, z taką przyjemną cechą, że pęcznieją w żołądku i sycą dłużej niż kanapka z serem. Kasze odnajdują swe miejsce w ekskluzywnym restauracyjnym menu, a spokojnie okiełzna je nawet kuchenny debiutant. Wystarczy poznać kilka sekretów:

    • kasz nie należy wrzucać do jednego worka. Każdą z nich trzeba traktować wyjątkowo, bo wymagają innego sposobu gotowania.
    • kasze grube: jaglana, gryczana przed gotowaniem warto kilka razy opłukać. Jaglaną dodatkowo przelać wrzątkiem, a potem podprażyć w garnku z grubym dnem, żeby straciła swoją charakterystyczną goryczkę. Te kasze najlepsze są na sypko, czyli gotowane bez częstego mieszania, na małym ogniu, a potem zostawiane do cierpliwego wchłonięcia wody.  Najlepiej przed gotowaniem szklankę kaszy zalać dwiema zimnej wody.
    • Drobne kasze nie wymagają płukania, ale trzeba mieć na uwadze, że jak wszystkie inne, zwiększają w czasie gotowania swoją objętość. Stąd lepiej przygotować większy garnek, gdy szykujemy danie z kaszy perłowej, jęczmiennej albo kukurydzianej, bo one pod względem zmiany konsystencji są rekordzistkami.
    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT