• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Domowe jesienne ciasta

    6 października 2015

    Można zaprzyjaźnić się z jesienią. Z tym deszczem, który siąpi uporczywie godzinami, bezlitośnie skracającym się dniem, szalikiem otulającym zmarzniętą szyję. Zamiast narzekać na przemoczone buty, lepiej zabrać dzieci na wycieczkę do parku, a potem w domu delektować się ciepłą herbatą i domowym ciastem.  Jesień uprzejmie pozwala zakładać kolorowe kalosze i kręcić piruety parasolem. Rozkoszna jest także w kuchni. Oferuje ekstremalnie pomarańczowe dynie, słodkie śliwki węgierki, opływające soczystością brzoskwinie i morele. Jesień ma najlepsze jabłka i gruszki. Kusi swoimi plonami i zachęca, by nie marnować okazji. Najbliższe dwa miesiące powinny  być obficie wypełnione aromatami cynamonu, kardamonu i wanilii, które do tej kapryśnej pory roku pasują doskonale. Jesienne smaki i przyprawy to naturalne lekarstwo na przeziębienia, na spadek formy czy uporczywą chandrę. Nic tak nie poprawia nastroju, jak kawałek ciasta. Upieczonego w domowym piekarniku, co daje bonus, w postaci fenomenalnego zapachu rozprzestrzeniającego się daleko poza ściany kuchni. Do tego dobra herbata lub gorąca czekolada. Nie tylko dzieci będą zachwycone.Tarta rustykalna ze śliwkami i jabłkami    rustykalna3

    • 100 g mąki pszennej
    • 120 g mąki razowej
    • 110 g zimnego masła
    • jajko
    • 2 łyżki zimnej wody
    • łyżka cukru lub ksylitolu
    • łyżeczka cynamonu

    Nadzienie:

    • szklanka śliwek węgierek
    • 2 jabłka
    • łyżeczka cynamonu
    • szczypta kardamonu
    • łyżka płatków migdałowych
    • jajko do posmarowania ciasta

    Obie mąki wymieszać, dodać pokrojone w kawałki zimne masło i wyrobić palcami. Następnie do ciasta wbić jajko, dodać wodę, cukier oraz cynamon i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić przez co najmniej pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotować owoce – śliwki wypestkować i pokroić w kostkę, z jabłek usunąć gniazda i też pokroić. Wymieszać z płatkami migdałowymi i przyprawami. Nie dodawać cukru – owoce są słodkie.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, najwygodniej, by zrobić to od razu na papierze do pieczenia – nie trzeba będzie tarty przenosić. Papier z ciastem przełożyć na blachę, na środku ciasta ułożyć owoce, zostawiając kilkucentymetrowe miejsca na brzegach ciasta .Brzegi zwinąć do środka, robiąc coś w rodzaju koszyczka. Wierzchu nie przykrywać. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić tartę i piec przez około 25 minut. Można podawać z bitą śmietaną.Ciasto marchewkowe

    • 2,5 szklanki mąki
    • 4 jajka
    • pół szklanki brązowego cukru
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 ml oleju
    • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki
    • skórka starta z jednej pomarańczy
    • szklanka bakalii – orzechy, rodzynki, migdały

    opcjonalnie krem:

    • 250 g serka mascaropone
    • łyżka cukru pudru
    • 300 ml śmietany 30 lub 36 procent
    • skórka starta z cytryny
    • łyżka soku z cytryny

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka ubić z cukrem, gdy masa będzie puszysta, powoli wlać olej. Wymieszać z mąką i marchewką. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i posiekane bakalie. Ciasto przelać do formy do pieczenia ( najlepiej okrągłej 24 cm) Wyrównać, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnia i piec około 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku – co oznacza upieczone. Po upieczeniu wystudzić. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu dodać mascaropone, sok oraz skórkę z cytryny. Kremem posmarować zimne ciasto. Wystarczy też, że ciasto będzie oprószone cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków.Sernik dyniowy

    • 200 g ciastek owsianych najlepiej orzechowych
    • 100 g masła
    • łyżeczka kakao

    Ciasta rozdrobnić na puch, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać. Masą wypełnić spód 22 cm tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 10 min. Po wyjęciu ostudzić, w tym czasie zrobić masę.
    Masa:

    • 400 g musu z dyni  – dynię wcześniej trzeba obrać, pokroić i piec przez  godzinę do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciepłą zmiksować na gładki mus. ( Mus dyniowy można kupić również gotowy w słoiku)
    • 250 g sera mascarpone
    • 600 g sera białego do sernika – gotowego zmielonego takiego w wiaderku
    • szklanka cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka cynamonu, imbiru i kardamonu.
    • sok z połowy cytryny
    • do dekoracji orzechy włoskie – 1/3 szklanki

    W dużej misce umieścić oba sery, dodać jajka i żółtka, wyrobić masę do połączenia składników. Połączyć z musem z dyni.  Wsypać cukier, przyprawy, sok z cytryny, obie mąki i ponownie wyrobić. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Gotową masę serową wylać na zwarty spód. Większą od tortownicy foremkę wypełnić wrzącą wodą, tortownicę owinąć folią aluminiową. Tortownicę wstawić do formy z wodą i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku, a potem w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi i cynamonem.Tarta z brzoskwiniami – bez pieczeniatarta z brzoskwiniami 2

    • 200 g herbatników maślanych lub ciastek owsianych
    • 100 g masła
    • łyżka wiórek koksowych  
    • 2 szklanki mleka kokosowego
    • 2,5  łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych
    • 4 dojrzałe brzoskwinie
    • 2 łyżki malin

    Herbatniki rozdrobić na puch, masło podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z herbatnikami i wiórkami. Masę wyłożyć w formie do tarty. Wyrównać i docisnąć. Formę wstawić na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobić krem. Mleko podzielić na pół. W jednej szklance wymieszać je z mąką ziemniaczaną, drugą szklankę przelać do garnka i podgrzać z masłem. Gdy mleko będzie gorące ostrożnie i powoli wlewać do niego to z drugiej szklanki, wymieszane z mąką. Dodać cukier, wymieszać i gotować do czasu, gdy krem zgęstnienie na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec wymieszać z płatkami kokosowymi. Przestudzić, a potem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie i maliny. Posypać wiórkami i udekorować – opcjonalnie miętą. Przed podaniem przechowywać w lodówce, najlepiej gotową tarte schłodzić przez 3 godziny.

    A jakie jesienne ciasto Wy lubicie najbardziej?

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT