Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z jedzeniem dla maluchów. Potem stały się określeniem przyjezdnych mieszkańców stolicy. Dziś ten szklany pojemnik rozpycha się na salonach, mości sobie wygodne miejsce w torbach i torebkach i kryje w sobie różne smakowitości. Słoikowe kompozycje mogą uratować niejedno spragnione podniebienie. Zamiast w pracy czy szkole zjadać nasyconą spulchniaczami drożdżówkę, lepiej wsadzić łyżeczkę do pełnego smaku słoika. Oczywiście najpierw trzeba go tym smakiem wypełnić. Smaki mogą być słodkie albo słone. Wedle gustu i ochoty. Słoikowe menu nie tylko uwodzi składem, ale i kusi swoją prezencją. Przez przezroczyste ścianki szkła przebija się apetyczny widok ułożonego precyzyjnie zestawu. Słoikowy melanż to zabawa kolorami. Poszczególne elementy można układać niemal, jak klocki z dziecięcego zestawu. Wsypywać, ugniatać, dokładać i obserwować, jak powstaje sprawdzony sposób na śniadanie, któremu trudno się oprzeć. W tym przypadku nie trzeba szczególnie trzymać się przepisów. Owoce można spokojnie zamienić na te, które akurat są pod ręką. Najprzyjemniejsza jest świadomość, że dzięki mieszance zamkniętej w słoiku, znika pokusa sięgania po śmieciowe przekąski. Słoiki można zabrać też na plac zabaw. I dać dziecku do przegryzienia coś pysznego i pełnego witamin zamiast w pośpiechu kupować chrupki albo inne orzeszki.Jogurt z puree morelowym i tymiankiem
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3-4 morele
- 4 zwykłe herbatniki
- garść świeżego tymianku
- nieco wody
Morele umyć, przełożyć do niewielkiego garnka, dodać wodę i gotować aż owoce będą miękkie. Ciepłe zmiksować na gładką masę. Wymieszać z listkami świeżego tymianku i przestudzić. Herbatniki rozdrobnić na puch – można to zrobić blenderem albo przełożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem. Herbatnikowy piasek usypać na dnie słoika, na to wyłożyć jogurt, a na wierzch puree morelowe.Krem czekoladowy z bananami i orzechami
- 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- banan
- 2łyżki orzechów arachidowych
- 70 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać, ale nie zagotowywać. Do gorącej wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przestudzić, a potem wstawić na 2 godziny do lodówki aż masa zgęstnieje. Po wyjęciu ubić, tak by powstał puszysty krem. Na dnie słoika wyłożyć pokrojonego w plastry banana, na niego czekoladowy krem i orzechy.Pudding z kaszy jaglanej z borówkami
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka – może być zwykłe albo sojowe
- szklanka wody do gotowania kaszy
- banan
- pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- pół szklanki borówek lub jagód
- szczypta cynamonu
Kaszę opłukać, przelać 3 razy wrzątkiem, co sprawi, że zniknie goryczka charakterystyczna dla jaglanki. Odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wodą oraz mlekiem. Gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyny( 10-15 minut). Po ugotowaniu odstawić, poczekać aż ostygnie. Zimną kaszę zmiksować z bananem, skórką pomarańczy i cynamonem. Na dnie słoika ułożyć borówki, na nie wyłożyć pudding, wierzch udekorować owocami. A może Wy macie swoje ulubione słoiki? Podzielcie się w komentarzach przepisami.
Napisz komentarz