• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Grill – przepisy na dania z grilla dla dzieci

    24 czerwca 2015

    Wystarczy odrobina słońca, porcja wolnego czasu i już wyciągamy z piwnicy swoje podręczne grille. Szukamy przepisów na marynaty, przeczesujemy sklepowe alejki w poszukiwaniu dobrych składników, które w sezonie, jak na zawołanie, bywają w promocji. Nie ma co się oszukiwać, Polacy pokochali grilla i niemal uznają go za sport narodowy. Nie jesteśmy w tej rywalizacji osamotnieni, sporą konkurencję stanowią Amerykanie.

     

    Za oceanem tradycja grillowania ma ponad 200 lat i ociera się o najwyższe szczeble polityki. Każdego roku na trawniku Białego Domu wspólnie grillują wszyscy Kongresmani. Zaproszenia wysyła prezydent, a na ruszt trafiają głównie żeberka i steki. Polacy najchętniej grillują karkówkę oraz kiełbasę. Gdy jednak w tej zaciętej rywalizacji naszymi jurorami będą dzieci, lepiej przygotować nieco delikatniejsze i zdrowsze przekąski.  

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Grill dla dzieci – na czym grillować?
    • Dania na grilla dla dzieci – przepisy kulinarne
    •  Co na grilla dla dzieci? Dania główne
    • Grill dla dzieci – desery prosto z rusztu

    Grill dla dzieci – na czym grillować?

    Grilli do wyboru jest sporo. Jeśli zamierzamy zrobić gorące party na własnym balkonie, trzeba wykorzystać grill elektryczny. Unoszący się dym z drzewnego czy węglowego jest zakazany w bloku i grozi kilkuset złotowym mandatem. Rozsądniej te pieniądze wydać na dobre składniki do grillowania. Na własnej działce, czy udostępnionym do tego publicznym miejscu można już piec bez ograniczeń. W wielu sklepach są gotowe jednorazowe zestawy do grillowania. Kosztują około 10 złotych – testowałam – dają radę. Te najpopularniejsze grille, dostępne w marketach budowlanych i spożywczych są przenośne, nie wymagają przy obsłudze jakiś szczególnych umiejętności. Można je spokojnie ustawić w wygodnym miejscu w czasie ogrodowego przyjęcia.

    Na pewno warto pamiętać o tym, by na dziecięcej imprezie grill stał z dala od centrum zabaw. Gorący węgiel, który ogrzewa nasze potrawy to jednak spore niebezpieczeństwo. Zawsze trzeba użyć tacek aluminiowych przeznaczonych do grilla, bo dym bezpośrednio trafiający do potraw może być szkodliwy. Jako podpałkę najlepiej wykorzystać węgiel drzewny – jest najzdrowszy.

     

    Gotowe potrawy serwujemy na papierowych tackach, oprócz praktycznych względów, mają też ten zdrowotny – wchłoną nadmiar tłuszczu. Koniecznie pamiętajcie o zabraniu na piknik czy ogrodowe party kolorowych serwetek. Ciepłe dania lubią ociekać swoim własnym, pysznym sosem. Jeśli decydujemy się na szaszłyki, najlepiej umieszczać je na drewnianych patyczkach, które wcześniej namoczymy w wodzie. Dzięki temu nie będą się przypiekały, a mięso czy owoce mocniej się na nich utrzymają.

    Dania na grilla dla dzieci – przepisy kulinarne

    Zdrowy grill - dania dla dzieci

    Grillowanie warto zacząć od przystawek, a wśród nich świetnie sprawdzą się chrupiące warzywa. Złociście przypieczone, serwowane z zimnym sosem rozbudzą apetyt. W dipach można śmiało przemycać świeże zioła, które mają w sobie sporo witamin, świetnie wpływają na trawienie i poprawiają samopoczucie. Przystawki, jeśli zostaną, będą też dobrym uzupełnieniem do mięs.

    • Młode buraki z kozim serem (na zdjęciu)
      4 buraki z botwinki
      rolada sera koziego
      Buraki umyć, owinąć w folię i wyłożyć na aluminiowej tatce do grillowania. Piec je w całości co najmniej godzinę, co jakiś czas odwracając. (By nie tracić czasu, obok można grillować inne warzywa, sok z buraków na pewno nie wycieknie) Gorące buraki pokroić na cienkie plastry, na każdym z nich ułożyć kawałek koziego sera. Przykryć kolejnym plastrem buraka. Podawać z sosem miodowo – musztardowym.

     

    • Cukinia z parmezanem
      3-4 podłużne cukinie
      pół szklanki startego parmezanu
      oliwa truflowa do posmarowania
      Cukinie dobrze umyć (nie będziemy ich obierać), a potem pokroić na grubsze plastry. Każdy z plastrów ułożyć na aluminiowej tatce do grilla, posmarować z wierzchu oliwą i grillować do miękkości, (cukinie zaczną puszczać sok) co jakiś czas odwracając plasterki na drugą stronę. Gorące, gotowe warzywa posypać parmezanem. Podawać z sosem jogurtowym. 

     

    • Bakłażan z pomidorami i mozzarellą
      2 bakłażany
      kula sera mozzarelli
      2 pomidory
      odrobina soli
      oliwa do posmarowania
      Bakłażany umyć, pokroić w plastry. Pomidory także umyć, oczyścić ze szczypułek, pokroić w grubsze plastry. Warzywa posolić gruboziarnistą solą. Plastry warzyw ułożyć na tatce do grillowania. Posmarować oliwą z wierzchu każdego z nich. Oprószyć solą. Grillowac z obu stron do zarumienienia. Potem zdjąć szybko z rusztu, układać na talerzu warstwami – najpierw na spodzie plaster bakłażana, na niego plasterek mozzarelli ( ser się rozpuści pod wpływem ciepła warzyw), potem plaster gorącego pomidora i na końcu przykryć bakłażanem. Podawać z sosem miętowym. 

     

    • Jogurtowo – miętowy
      małe opakowanie jogurtu naturalnego
      sok i skórka z połowy cytryny
      kilka listków świeżej mięty
      pieprz – najlepiej różowy
      Miętę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą i zalać jogurtem. Całość wymieszać. 

     

    • Jogurtowo- ziołowy
      małe opakowanie jogurtu naturalnego
      pół ząbka czosnku
      łyżeczka oliwy
      łyżka zielonej pietruszki
      łyżka świeżej bazylii
      Zioła posiekać, czosnek zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać oliwę i jogurt. Wymieszać. 

     

    • Miodowo-musztardowy
      łyżka musztardy z ziarenkami
      łyżka miodu
      2 łyżki oliwy
      pół szklanki jogurtu naturalnego ( można pominąć i zrobić na bazie oliwy, której wtedy trzeba będzie dodać więcej)
      łyżka świeżego tymianku
      Tymianek posiekać drobno, wymieszać z miodem i oliwą. Dodać jogurt.

     Co na grilla dla dzieci? Dania główne

    Zdrowy grill - dania dla dzeci

    Z daniami głównymi na grilla możemy sobie ułatwić zadanie i wszystkie przygotować wcześniej. Zresztą one to lubią. Mięso i drobiowe i wieprzowe oraz ryby mają słabość do marynat. Skąpane w nich soczyście nabierają znakomitego wyrazu. Grillowane potrawy są wdzięczne, bo nie wymagają wiele troski. Pokroimy, wymieszamy w sosie, pozwolimy im odpocząć, zamykamy w przenośnym pudełku, a w parku czy ogrodzie wyjmujemy  i wrzucamy na ruszt. Po upieczeniu trzeba dobrze sprawdzić, czy mięso doszło. Nie ma nic gorszego dla dziecka niż surowa porcja. Podane czasy pieczenia są orientacyjne, więc przed serwowaniem obiadu, pierwszy kawałek niech będzie testowy.

     

    • Plastry z kurczaka w ziołach
      pierś z kurczaka
      rozmaryn i oregano
      cebula szalotka
      łyżka łagodnej musztardy
      4 łyżki oliwy
      Zioła posiekać, szalotkę pokroić w piórka, musztardę wymieszać z oliwą i ziołami. Pierś umyć i pokroić w grubsze paski. Kawałki mięsa przełożyć do miski, dobrze natrzeć marynatą i wymieszać z szalotką. Zostawić w lodówce na 2-3 godziny, można także na całą noc. Nasiąknięte przyprawami kawałki kurczaka ułożyć na tatce do grilla, i piec do miękkości.

     

    • Greckie szaszłyki ( Kofta)
      500 g mięsa mielonego – polecam użycie 250 g z indyka i 250 g wieprzowego – szaszłyki będą lżejsze i lepsze w smaku
      mała czerwona cebula
      jajko
      ząbek czosnku
      2 łyżki bułki tartej
      2 łyżki zielonej pietruszki
      szczypta soli i pieprzu
      patyki do szaszłyków
      Cebulę, czosnek, natkę pietruszki siekamy drobno. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekane warzywa, bułkę tartą i jajko, doprawiamy i mieszamy, tak by składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy podłużne, ale cieńkie kotlety, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Mięso dociskamy, tak by nie odpadało, a było dobrze przyklejone. Szaszłyki wkładamy na tackę do grilla i pieczemy z obu stron – około 20-30 minut. Można je podać z sosem tatziki.

     

    • Sos tzatziki
      mały jogurt naturalny
      ogórek zielony
      sól, pieprz
      Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.

     

    • Łosoś w cytrynowej marynacie (na zdjęciu)
      300 g surowego łososia
      cytryna – sok i skórka
      2 łyżki oliwy
      pieprz, sól
      tymianek
      Łososia umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek posiekać, wymieszać z przyprawami, oliwą i sokiem oraz skórką z cytryny. Kawałki łososia przełożyć do miski, wlać marynatę i dobrze wymieszać. Zostawić co najmniej na godzinę. Potem rybę owinąć folią aluminiową, włożyć na grilla i piec około 15 minut z obu stron.

    Grill dla dzieci – desery prosto z rusztu

    W grillowaniu można osiągnąć prawdziwe mistrzostwo, ale jeśli chcecie zdobyć prawdziwy medal i docenienie – koniecznie zróbcie deser. Owoce też lubią ogień, a pod wpływem gorącej temperatury uwalniają zupełnie inne aromaty. Są słodsze, puszczają sok, więc spokojnie zastąpią tuczące ciastka czy lody.

     

    • Ananas z czekoladą
      ananas
      tabliczka gorzkiej czekolady
      Ananasa obrać i pokroić na plastry. Każdy z nich ułożyć na tatce do grillowania i piec około 10 minut z obu stron. Na gorące plastry, gdy już będą miękkie, zetrzeć czekoladę. Pod wpływem temperatury wiórki się roztopią i obleją owoce.

     

    • Jabłka z cynamonem i malinami
      4 jabłka
      pół szklanki malin
      łyżeczka cynamonu
      Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda. Owoce ułożyć na tacce do grillowania, podpiekać, co jakiś czas przewracając około 20 minut, do czasu aż skórka zacznie odchodzić. Do gorących jabłek włożyć po łyżce malin, oprószyć cynamonem. Opcjonalnie można wierzch udekorować bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

     

    • Brzoskwinie z miodem i orzechami
      3 brzoskwinie
      2 łyżki miodu
      pół szklanki orzechów włoskich
      Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Każdą z połówek wysmarować w miejscu pestki miodem. Ułożyć na tatce do grilla. Grillować do miękkości, z obu stron, a pod koniec, gdy owoce zaczną puszczać sok, do wgłębienia po pestce wsypać orzechy.
    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Comment


    Zdrowe grillowanie z dziećmi | Sztuka wychowania
    29 June 2015 at 07:56
    Reply

    […] Tym, którzy nie mają jeszcze pomysłu, jak zorganizować taką ucztę dla najmłodszych, polecam artykuł: Grill dla dzieci […]



    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT