• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jedzenie po świętach

    2 stycznia 2017

    Jeden z ekscentrycznych warszawskich szefów kuchni zaprosił gości na kolację. Panie przybyły w odświętnych toaletach, panowie wyczyścili buty i włożyli białe koszule. Zanim podano przystawki, fotoreporterzy zdążyli zaspokoić swój apetyt soczystymi zdjęciami, które przez kilka następnych dni wypełniały plotkarskie magazyny.Na imprezie pojawiła się śmietanka towarzyska stolicy, było więc komu fotografie robić. Talerze też wypełnione zostały obicie, co goście doceniali, wymieniając między sobą pełne zachwytu recenzje. Do każdego z dań serwowano wino dobrane przez uznanego sommeliera, w tle wybrzmiewała nostalgiczna muzyka, wieczór przebiegał według precyzyjnie ułożonego scenariusza. Impreza, jakich kilka jest w każdym tygodniu w mieście. Niezobowiązujące rozmowy, miłe spotkania. I nagle petarda. Bo to co trafiło na talerze, zazwyczaj ląduje w śmietniku. Czy to szef kuchni zakpił sobie z publiczności serwując smażone i suszone obierki oraz kiszone gniazda jabłka razem z pestkami? Po co jeść prawie zepsute cytryny i liście buraka? Przewrotność widać też w tytułach dań, jest niejadalne, zepsute, przeterminowane,odpadowe. Oraz informacja, że co trzeci Polak przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Wyrzuca, bo kupuje za dużo i potem nie wie, co zrobić z resztkami zostającymi w lodówce. Ekskluzywna kolacja momentalnie nabrała edukacyjnego waloru, uderzyła do sumień, by budzić wyrzuty. Gdy publiczność ochłonęła i przetrawiła resztki, szef kuchni został nagrodzony brawami i wyrazami szacunku. Pokazał inne spojrzenie na jedzeniowe odpady, darował im drugie, nie mniej smaczniejsze życie. Ta lekcja przyda się zaraz po świętach, gdy lodówka, mimo trzech dni spędzonych przy stole, wciąż będzie pełna.Nikogo nie zmuszam do aż tak ortodoksyjnego podejścia i robienia ciasta z ogryzków. Można jednak na resztki tym razem spojrzeć inaczej, poświęcić im więcej uwagi i zamiast od razu skazywać na śmietnikowe potępienie – ocalić, a potem serwować w nowej odsłonie. Zanim pomarańcze zgniją – przeróbmy je na konfiturę, z ryby można upiec niezłe ciasto, a kawałkami wysychającego już mięsa czy wędlin wypełnić quiche. Niech i po świętach będzie pysznie!Konfitura z pomarańczy ze skórkami

    limango po swietach

    • 5 pomarańczy
    • 200 g cukru
    • 2 szklanki wody
    • sok z cytryny
    • łyżeczka ekstraktu z wanilli

    Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Obieraczką do warzyw zetrzeć delikatnie skórę i pokroić ją w cienkie paski. . Z pomarańczy i cytryny wycisnąć do garnka sok. Łyżką wydłubać miąższ i również wsypać do garnka. Dodać skórkę wcześniej startą z pomarańczy oraz ekstrakt. Wlać wodę i gotować przez godzinę. Po tym czasie dodać cukier i ponownie gotować przez kolejną godzinę, do czasu aż konfitura zgęstnieje, a nadmiar płynu odparuje. Gorącą gęstą konfiturę przełożyć do słoika i zostawić do ostygnięcia.Tiramisu z gruszkami

    limango po świetach2

    • 200 g biszkoptów – albo pierniczków czy kawałek piernika, który został
    • 2 filiżanki mocnej kawy
    • 250 ml śmietany 30%
    • mascarpone
    • 2-3 gruszki
    • 3 łyżki miodu
    • pół szklanki orzechów włoskich
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • kilka kostek czekolady

    Śmietankę ubić, gdy będzie puszysta, dodać mascarpone i chwilę ubijać jeszcze. Krem wymieszać z ekstraktem z wanilii, wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie gruszki pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać miód, dodać plastry gruszek i orzechy. Podgrzewać chwilę, tak by miód obtoczył wszystkie gruszki i orzechy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Biszkopty lub inne ciastka maczać w gorącej kawi i układać na dnie pucharków/szklanek lub innego naczynia. Na warstwę biszkoptów wyłożyć gruszki z miodem i orzechami, potem krem ze śmietany i mascaropone, ponownie gruszki i nieco startej czekolady, przykryć kolejnymi biszkoptami maczanymi w kawie. Na wierzchu wyłożyć krem i oprószyć wiórkami z czekolady. Przed podaniem schłodzić.Ciasto z rybą i puree ziemniaczanym

    • 400 g puree z ziemniaków
    • 400 g ryby pozostałej ze świąt, ale bez ości
    • 2 czerwone papryki
    • brokuł
    • cebula
    • 150 g mąki
    • 150 ml mleka
    • 50 ml śmietany 18 %
    • 100 g masła

    Ciasto:
    Z ryby, ziemniaków, 100 g mąki, 50 ml mleka, 20 ml śmietany i 50 g masła zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia, dobrze wylepiając boki i dno. Na dnie układamy pokrojonego w kawałki brokuła i papryki. Posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Posypujemy zieloną pietruszką. Z pozostałej mąki mleka oraz masła robimy sos. Mąkę chwilę podsmażamy, dodajemy masło, mieszamy, a potem powoli wlewamy śmietanę i mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a nim polewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 – 30 minut. Wierzch można posypać serem.Quiche z pozostałego świątecznego mięsa i warzyw

    • 250 g mąki pszennej
    • 110 g masła
    • szczypta soli
    • żółtko
    • 1-2 łyżki wody

    farsz

    • 500 g resztek świątecznego mięsa
    • 200 g warzyw – marchew, pietruszka, brokuły, papryka, cebula
    • 3 jajka
    • 250 ml śmietany 18%
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki sera – może być żółty, pleśniowy lub mozzarella
    • sól, pieprz

    Z mąki, żółtka, wody i masła zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować formę do tarty lub inne naczynie do zapiekania. Gdy ciasto będzie schłodzone rozwałkować je. Dno formy wyłożyć ciastem. Porobić małe dziurki widelcem i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto. W tym czasie mięso i warzywa pokroić na kawałki. Na podpieczonym spodzie wyłożyć mięso i warzywa. jajka rozbełtać, wymieszać z przyprawami i śmietaną. Na farsz wylać masę śmietanowo-jajeczną. Posypać startym serem i zapiekać 25 minut. Można posypać świeżą zieloną pietruszką

    Share Button
    co robić z resztkami ze świątjedzenie po świętachMama gotujenie wyrzucaj jedzeniaoszczędne daniapomysły na dania z resztekprzepisy
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT