• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jak przygotować piknik?

    1 lipca 2016

    Tych imprez na świeżym powietrzu, na trawie, łące, przy wodzie jest coraz więcej. Odważniej korzystamy z miejskiej zieleni i słusznie, bo żal przecież pogodne dni spędzać w domu. Obiad pod chmurką u mnie zawsze wygra z menu w najlepszej restauracji. O nastrój w tym wszystkim chodzi, towarzystwo i apetyt, który rośnie z każdą kolejną godziną piknikowania. Jedzenia na piknik musi być sporo, nigdy nie wiadomo, jak długo potrwa takie spotkanie. To miejsce otwarte do ostatniego gościa, bo w leniwym biesiadowaniu łatwo się rozkochać, a zebrać manatki trudno niebywale. Najlepszym przepisem na udany piknik jest łatwe do przygotowania jedzenie i dobra pogoda.W czym na piknik?
    Na piknikach hipsterów muszą być kosze w kratkę i zestaw identycznych sztućców. Niekoniecznie jednak trzeba się tak napinać, smakołyki spokojnie pomieszczą się i w kartonowym pudełku wyłożonym serwetkami lub lnianymi ściereczkami, można zabrać torbę wykorzystywaną w czasie dużych zakupów albo pojemnik od dziecięcych zabawek. Ważne, by jedzenie się nie gniotło i było chronione przed słońcem. Do napojów przyda się torba termiczna – dłużej będą zimne. Nie polecam mlecznych koktajli , błyskawicznie się psują ani ciast z czekoladą, która lubi się roztapiać, szybciej niż nam się wydaje. Świetne za to są desery na bazie kasz zachowujących swą puszystość, babeczki i nieśmiertelne kanapki. Jeśli się na nie decydujemy, bezpieczniej składać je już na miejscu. Transport bagietki przełożonej pomidorami i sałatą jest dla takiego pakietu zbyt męczący. Lepiej przygotować warzywa osobno, kawałki pieczonego kurczaka lub dobrej wędliny, plastry ulubionego sera i nieco papryki. Masło można sobie darować, ewentualnie w takich okolicznościach przyrody poleca się oliwa w małej dobrze zakręconej butelce. Przyda się zapas wody. Lepiej wziąć jej więcej niż zazwyczaj pijemy w domu – będzie też do opłukania rąk.
    W małym pojemniku można przygotować liście mięty lub kolendry, plastry ogórka i kawałki cytryny. Na miejscu wystarczy wrzucić dodatki do kubka, zalać wodą i rozkoszować się aromatycznie zdrową lemoniadą. Dobrze pamiętać o serwetkach lub papierowym ręczniku, worku na śmieci i brudne naczynia. Piknikowe menu powinno być bez zadęcia, niezobowiązujące, co wcale nie oznacza, że nudne. Najważniejsze, by jedzenie świetnie przetrwało transport i pysznie wyglądało po wyjęciu z pudełek. Jajko w bułce
    piknik jedzenie - piknik jajko w bulce

    • kawałek bagietki – może być wczorajsza
    • jajka
    • plastry wędzonego łososia
    • kawałek sera pleśniowego
    • sól, pieprz
    • masło

    Bagietkę pokroić w grubsze plastry. Każdy wydrążyć, by powstało wgłębienie. Wydrążone plastry bagietki włożyć do foremek na muffinki. Wnętrze każdej z bagietki posmarować masłem, zetrzeć pół łyżeczki sera pleśniowego i do środka wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez maksymalnie 15 minut – do czasu aż jajko się zetnie. Wyjąć, przestudzić, każdą z kanapek owinąć plastrem wędzonego łososia. Na pikniku bagietki z jajkiem można podawać z sałatą.Kasza jaglana z truskawkami i mlekiem kokosowym
    piknik jedzenie- kasza jaglana z truskawkami

    • szklanka kaszy jaglanej
    • 2 szklanki wody
    • szklanka mleka kokosowego
    • szklanka truskawek
    • pół szklanki wiórek kokosowych
    • garść orzechów
    • miód do smaku

    Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem, uprażyć w garnku, zalać wodą i połową szklanki mleka kokosowego. Gotować około 15 minut – do czasu aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną kaszę przestudzić. Potem kaszę wymieszać z miodem pozostałym mlekiem kokosowym, orzechami, wiórkami i truskawkami. Przełożyć do pojemnika lub słoika. Przed zabraniem na piknik przechowywać w lodówce. Sałata z malinami

    • mini sałata rzymska
    • łyżka startego parmezanu
    • ząbek czosnku
    • sok z cytryny
    • pół łyżeczki miodu
    • szklanka malin
    • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

    Liście sałaty umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika. Maliny opłukać, włożyć do zamykanego pudełka. Parmezan wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą, płynnym miodem i sokiem s cytryny. Sos przelać do małego słoika. Na pikniku na talerzu rozłożyć liście sałaty, polać sosem, posypać malinami i płatkami migdałowymi.Sałatka z kaszy kuskus

    • szklanka kaszy kuskus
    • 100 g sera feta
    • szklanka pomidorków koktajlowych
    • garść świeżej mięty
    • garść pietruszki zielonej
    • kilka ugotowanych zielonych szparagów
    • łyżka pestek słonecznika lub dyni
    • łyżeczka chilli
    • skórka i sok z cytryny
    • sól, pieprz

    Kaszę kuskus opłukać, zalać gorącą przegotowaną wodą i poczekać 10 minut aż napęcznieje. Potem przestudzić. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki w połówki, szparagi na kawałki. Miętę i pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, doprawić skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed zabraniem na piknik schłodzić.Rogaliki z malinami

    • 2 szklanki mąki
    • niepełna szklanka mleka
    • 2 jajka
    • 100 g masła
    • 25 g drożdży świeżych
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików
    • cukier puder do oprószenia

    Masło roztopić, przestudzić. W tym czasie pokruszyć drożdże i zalać mlekiem, dodać 4 łyżeczki cukru i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut. Potem w misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztwór drożdżowy, wbić jajko i masło. Wymieszać , by powstała gładka masa. Przykryć ściereczką i włożyć na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, będzie lekko wyrośnięte i sztywniejsze. Podzielić je na 3 części, każdą obsypać mąką, zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką desce. Potem rozwałkować tak, by powstał okrąg. Z niego wycinać niewielkie trójkąty . Na każdy z trójkątów ułożyć kilka malin, posypać płatkami migdałowymi. Zawinąć w rulonik, docisnąć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem rozmieszanym z jajkiem oraz oprószyć cukrem. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w 190 stopniach około 12-15 minut – do zarumienienia.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT