• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Fiolet na Twoim talerzu

    19 września 2018

    Fiolet to najmodniejszy kolor tego sezonu. Dominuje nie tylko na wybiegach, ale i talerzach. Jedzenie w tym odcieniu soczyście się prezentuje i genialnie wpływa na nasze samopoczucie.  Fioletowe warzywa i owoce mają więcej mocy niż  znacznie popularniejsze zielone odmiany. Jesienią, gdy pojawia się ich najwięcej, warto poznać je od środka.

     

    Widać, że purpurowy trend dotarł na targowiska. Bez problemu można kupić kalafior w tym odcieniu, pojawiają się marchewki i sałata. Wytrawne oko zauważy fioletowe pomidory i ziemniaki. Oprócz nich oczywiście pyszniące się w jesiennym sezonie śliwki, borówki, bakłażany, buraki, jagody czy kapusta. Kto je pomija lekceważąco, ten traci szansę na wzmocnienie. Fioletowe warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed bakteriami i wirusami. Intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki – antocyjany. Nie wyobrażajcie więc sobie, że w ogrodzie siedzi  pan ze strzykawką i sztucznie koloruje swoje produkty wstrzykując im pożądany pigment. To przyroda tak hojnie  je obdarowuje. Robi to w dodatku w najbardziej pożądanym momencie. Najwięcej fioletowego jedzenia pojawia się jesienią, gdy na horyzoncie widnieją katar, ból gardła i inne rozmaite infekcje. Natura  jest mądrzejsza niż nam się wydaje. I dysponuje całkiem niezłym planem.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Moc koloru
    • Fioletowa instrukcja obsługi
    • Krem z pieczonych buraków i śliwek
    • Podpłomyki z czerwoną kapustą, borówkami i kozim serem
    • Pieczony fioletowy kalafior z sosem z buraka i z nerkowców
    • Zupa ze śliwek

    Moc koloru

    Fioletowy owoc - figi

    Dzięki antocyjanom poprawia nam się pamięć i koncentracja. Łagodzą też objawy stresu. Pogryzając fioletową marchewkę możemy liczyć na spadek napięcia! Przekąski z sałaty czy kapusty w tym odcieniu regenerująco wpłyną na pojawiające się na twarzy zmarszczki. Borówki przydadzą się tym, którzy borykają się z problemami ze wzrokiem. Żurawina złagodzi infekcje układu moczowego. Śliwki będą wsparciem dla układu trawiennego. W palecie barw, którą dysponują malarze,  fiolet ma aż 41 odcieni i spokojnie podobną ilość można odnaleźć w diecie. Purpurowe lub czerwone gruszki, oberżynowe bakłażany, wrzosowy jarmuż. Ten ostatni świetnie wpasuje się do koktajli z borówkami czy jagodami. Zielony mógłby popsuć wizualny efekt, odmiana Scarlet, z kędzierzawymi liśćmi, tylko go podbije. Bordowej sałaty należy szukać pod nazwa Radicchi. Ma dość grube liście, dzięki którym dłużej jest w stanie przetrwać. Przypada do gustu tym, co lubują się w wytrwanych smakach, bo jest dość gorzka. Kąpiel w chłodnej wodzie dobrze jej robi, a wymieszana ze słodszymi warzywami lub serami będzie znakomitą przystawką. Fiolet wpadający w czerwień charakteryzuje sałatę dębolistną. Ona ma drobne liście, które wybrzmiewają orzechową nutą. Nie lubi długiego czekania na swoją kolej i już po 2 dniach w lodówce zaczyna w ramach protestu demonstracyjnie więdnąć. Najlepiej zaplanować jej udział w posiłku zaraz po kupieniu. Odwdzięczy się nie tylko barwą, ale soczystością. Fioletowy brokuł z odmiany Miranda pięknie wygląda w dekoracyjnej roli. Ma liście w odcieniu butelkowej zieleni i purpurowe różyczki. Takie mogą też być brukselka i fasolka szparagowa. Pokrojone i przez moment podgrzane w oliwie są genialną bazą do eksperymentów. Można je podać z figami i kozim serem albo wykąpać w czosnkowej marynacie.

    Generalnie fioletowe warzywa i owoce chętnie łączą się w pary i wzajemnie podbijają swoje smaki. Sałata z jagodami i śliwkową salsą,  krem z buraków doprawiany gruszką, kapusta z borówkami. One zresztą mają uniwersalne zastosowanie i dopasowują się idealnie do sugerowanych jej duetów. To owoc wciąż niedoceniany, traktowany niesłusznie, zbyt luksusowo. Określenie amerykańska ją często dyskwalifikuje, a tymczasem to tylko chwyt marketingowy, który w latach 70 miał sprawić, by owoce cieszyły się większym pożądaniem. Dziś mało kto ma świadomość, że Polska jest borówkowym potentatem. Mamy jej największe w Europie plantacje i sukces w postaci wyhodowania rodzimej odmiany o nazwie Bonifacy! Jej drobne pestki zawierają sporo wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Zawarty w owocach barwnik tak bardzo poprawia wzrok, że japońscy informatycy muszą obowiązkowo pić borówkowe soki.

     

    Fioletowa instrukcja obsługi

    Fioletowe warzywa i owoce wizerunkowo robią wrażenie, ale by je zachować,  najlepiej zbyt długo ich nie podgrzewać. Barwniki mają intensywne, ale jednocześnie niezbyt trwałe. Ciepło piekarnika sprawia, że tracą niektóre swoje właściwości. Obróbkę termiczną warto więc ograniczyć do minimum i  do fioletowych odmian stosować w niskiej temperaturze. Spokojnie można jeść kapustę, sałatę czy marchewki w surowej wersji lub delikatnie przypieczone. Antocyjany znikają też pod wpływem tlenu, dlatego warzywom i owocom w tym odcieniu lepiej będzie w lodówce niż na ciepłym parapecie. Im więcej i regularniej będziemy jeść dobrze przechowywane i przygotowywane fioletowe warzywa i owoce, tym na lepsze efekty możemy liczyć. Badania potwierdzają, że dieta bogata w takie produkty, które mają sporo antocyjanów ma znaczący wpływ na zahamowanie poważnych chorób. Także jesienią zamiast do apteki, lepiej wybrać się na targ i koszyk wypełnić naturalnymi fioletowymi lekarstwami! A potem zrobić z nich coś pysznego.

     

    Krem z pieczonych buraków i śliwek

    Fioletowe jedzenie - fioletowa zupa

    Składniki:

    • kilogram buraków
    • cebula szalotka
    • 2 ząbki czosnku
    • seler
    • gruszka
    • 3 śliwki
    • 3 łyżki masła
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • woda – około 3 szklanek
    • sól
    • pieprz

    Buraki dobrze umyć, każdego pokroić, ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić buraki i piec około 30 minut. Gdy będą miękkie, ostudzić, zimne obrać ze skórki. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę seler, gruszkę i śliwki. Dolać pół szklanki wody i dusić warzywa i owoce 5 minut. Po tym czasie dodać buraki, dodać dwie szklanki wody i zagotować na małym ogniu. Gotować zupę przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystkie warzywa i owoce będą miękkie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać sporo świeżego tymianku oraz pokrojone w plasterki śliwki.

     

    Podpłomyki z czerwoną kapustą, borówkami i kozim serem

    Fioletowe jedzenie - placki z czerwoną kapustą

    Nadzienie:

    • pół główki fioletowej kapusty
    • 200 g borówek
    • sok z cytryny
    • łyżka miodu
    • łyżeczka musztardy
    • garść świeżej mięty
    • laska cynamonu
    • laska wanilii
    • szczypta soli
    • 100 g sera koziego w roladzie

    Ciasto:

    • pół kilo mąki
    • 30 g świeżych drożdży
    • łyżka oliwy
    • pół łyżeczki soli
    • pół łyżeczki pieprzu
    • szczypta słodkiej papryki słodka
    • łyżka cukru
    • 0,5 szklanki wody

    Drożdże zmieszać z wodą, dodać  cukier,  wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 20 minutach zaczyn wymieszać z mąką, oliwą, solą, pieprzem i papryką. Dobrze ciasto, które powinno się kleić. Ciasto przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość jeszcze raz je zagnieść, a potem bardzo cienko rozwałkować. Okrągłe lub prostokątne placki rozłożyć wysmarowanej oliwą blaszce. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Wstawić balchę i piec podpłomyki przez około 3 minuty. Wyjąć i na gorących układać nadzienie.

    Nadzienie:

    Kapustę umyć i poszatkować. Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.  W garnku zagotować wodę z solą, wanilią, skórką cytryny i cynamonem. Dodać pokrojoną kapustę i gotować około 10 minut, do czasu aż zmięknie. Odcedzić i wymieszać z posiekaną miętą.  Do blendera przełożyć 100 g borówek, wlać sok z cytryny, miód. Całość zmiksować na gładki sos. Ser kozi pokruszyć. Kapustę z miętą wyłożyć na gorące podpłomyki, polać sosem i posypać kozim serem oraz pozostałymi borówkami.

     

    Pieczony fioletowy kalafior z sosem z buraka i z nerkowców

    Fioletowe pomidory - fioletowy kalafior

    • fioletowy kalafior
    • 2 buraki
    • 150 g nerkowców
    • 3 limonki
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 łyżek oliwy
    • szczypta wędzonej papryki
    • 2 łyżki mleka kokosowego
    • natka świeżej kolendry
    • pestki granatu do dekoracji
    • sól, pieprz

    Kalafior umyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 80 stopni. Wstawić kalafior i piec przez 30 minut. W tym czasie przygotować sosy.

    Sos z buraków

    Buraki obrać, pokroić w kostkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec je przez 30 minut. Po tym czasie gorące buraki przełożyć do blendera, dodać ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy i 100 g jogurtu naturalnego. Doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładki sos.

    Sos z nerkowców

    Nerkowce zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie odcedzić, dodać mleko kokosowe, łyżkę oliwy, szczyptę wędzonej papryki i sok z 2 limonek. Zmiksować na gładki sos.

    Kalafiora przekroić na pół. Na talerzu wyłożyć łyżkę sosu z buraka, a obok z nerkowców. Na nich ułożyć ciepłą połówkę kalafiora. Polać go delikatnie białym sosem, posypać posiekaną kolendrą i pestkami granatu.

    Zupa ze śliwek

    1 kg śliwek

    łyżka cynamonu

    łyżeczka kardamonu

    łyżeczka syropu z agawy

    sok z pomarańczy

    1 litr wody

    łyżeczka mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mleka kokosowego

    Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć je do garnka, dodać syrop z agawy i sok z pomarańczy. Dusić przez 5 minut. Potem wlać wodę, dodać cynamon, kardamon i gotować 10 minut. Gorącą zupę zmiksować z łyżeczką mąki ziemniaczanej i mlekiem kokosowym. Można podawać z okruchami ciastek lub lanymi kluskami.

    Share Button
    jesieńkuchnia sezonowaMama gotujeprzepisyprzepisy sezonoweprzepisy z czerwoną kapustąprzepisy ze śliwkamiśliwkisylwia majcherzdrowe jedzenie
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT