• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Lekkie, smaczne świąteczne dania

    16 grudnia 2015

    Robione ze szczyptą miłości. Mieszane według rodzinnej tradycji. Czule ugniatane. Pieczone z troską. Świąteczne potrawy, niecodzienne, wyczekiwane i pochłaniane bez umiaru. Bo przecież Boże Narodzenie przystrojone choinką  to czas smakowej obfitości, słodkich pierników, do których nikt nie żałuje miodu, kutii ubogaconej bakaliami, sernika uginającego się od tłustego sera. Kalorie w tym wyjątkowym czasie nie mają znaczenia, choć dietetycy wyliczyli, że każdego świątecznego dnia przybywa ich nawet 3 razy więcej niż zazwyczaj. Tym, którzy chcieliby uniknąć takiej rewolucji, proponuje odchudzanie, ale nie siebie, a bożonarodzeniowych klasyków. Stół będzie wypełniony delikatnością, a baza potraw szczycić się ma lekkością, gdzie bez straty można zatopić wszystkie zmysły. Nie zabraknie tu grudniowych przypraw najlepiej tłuczonych w moździerzu, bo kto, jak nie one, zatroszczy się o dobre  trawienie? Za sprawą pary ryba uwypukli swe walory, a jogurt  bez żalu zajmie miejsce sera. Święta nic nie stracą ze swojej wyjątkowości i magii, a jednocześnie dzięki zaledwie kilku zupełnie naturalnym zabiegom będą przyjemniejsze dla żołądka i poprawią samopoczucie niemal tak dobrze, jak zimowy spacer.

    • Z jogurtem warto wejść w komitywę i prostym tikiem zastąpić nim majonez w sałatce
    • Zamiast potrawy przyprawiać obficie solą, lepiej użyć posiekanych świeżych ziół
    • Kompotu z suszu nie ma co słodzić, bo owoce mają wystarczająco dużo cukru
    • Cukru nie wymaga też barszcz. By buraki były naturalnie słodsze, część z nich przed gotowaniem, można upiec w piekarniku. Każdy z buraków trzeba owinąć w folię i ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.
    • Kutię czy makiełki lepiej słodzić syropem z agawy niż bardziej kalorycznym miodem –w ten sposób na porcji można zaoszczędzić kilkadziesiąt kalorii
    • Masę na makowiec warto zrobić samemu – te kupne mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, są słodzone sztucznymi dodatkami, co znacznie zwiększa jej kaloryczność
    • Lukrowane obficie pierniczki lepiej zostawić jako ozdoby na choince. Do jedzenia warto wybierać naturalne, bez słodkich dekoracji. Lukier to dodatkowa, niekoniecznie potrzebna, porcja cukru.

    Sernik jogurtowy z powidłami śliwkowym

    limango sernik jogurtowy3

    • 2 jogurty bałkańskie – po 340 g każdy
    • 6 jajek
    • opakowanie budyniu waniliowego
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • pół szklanki oleju
    • szczypta soli
    • 3 łyżki powideł śliwkowych
    • kilka suszonych śliwek do dekoracji

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywny krem. Pod koniec powoli wsypać cukier puder i wymieszać. Żółtka połączyć z jogurtami, olejem, mąką, budyniem i ekstraktem z wanilli. Masę z białek delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 1,20 g. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku, a potem schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Na zimnym wierzchu rozsmarować powidła śliwkowe. Karp pieczony bez tłuszczu

    • kilka porcji karpia
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • pieprz do zmielenia
    • sok i skórka z cytryny
    • kilka plastrów cytryny
    • 2 łyżki oliwy

    Karpia umyć, osuszyć. W misce wymieszać 2 łyżki oberwanych listków tymianku, sok i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz i oliwę. Marynatą natrzeć obficie rybę. Każdy kawałek zawinąć w folię, pod którą należy włożyć jeszcze po plasterku cytryny i gałązce tymianku. Kawałki karpia ukłądac na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut.Łosoś na parze z imbirem
    limango losos3

    • 200 g  świeżego łososia
    • cebula dymka
    • kawałek świeżego imbiru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • Sól
    • Pieprz
    • świeża kolendra do dekoracji

    Rybę umyć, osuszyć, posolić i odstawić do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z łososia trzeba spłukać sól, osuszyć i ponownie posolić i oprószyć pieprzem. Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gęsto przykryć plasterkami świeżego imbiru, tak by cała góra była nimi okryta. Gotować na parze 12 minut. W tym czasie podgrzać mocno olej arachidowy. Po wyjęciu każą porcję ryby ułożyć na talerzyku, na wierzch wyłożyć dymkę posiekaną w piórka, polać łyżeczką  sosu sojowego i bardzo gorącym olejem.Ciasto marchewkowe bez mąki – zamiast piernika

    • 4 szklanki startej marchewki
    • 4 jajka
    • 3 łyżki miodu gryczanego lub syropu z agawy
    • ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich
    • 1,5 szklanki płatków owsianych
    • 2 łyżki przyprawy do piernika – bez mąki, można samodzielnie wymieszać cynamon, imbir, goździki, kardamon.
    • skórkę startą z pomarańczy
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • szczypta soli

    Białka oddzielić o żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać, dodać do nich pianę i delikatnie wymieszać do połączenia. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem na mąkę. Marchewkę wymieszać ze skórką i sokiem pomarańczy. Do masy z jajek powoli dodawać startą marchewkę, za każdym razem dobrze łącząc ją z kremem. Zmielone płatki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Potem dodać zmielone orzechy włoskie, znowu wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta miód i olej. Po wymieszaniu ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny.Sałata idealna do ryb – zamiast sałatki z majonezem

    • mieszanka sałaty lodowej, rukoli i roszponki
    • garść świeżej bazylii
    • 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
    • szklanka pestek z granatu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy
    • łyżeczka musztardy

    Sałatę wymieszać z posiekaną bazylią, pestkami słonecznika, dyni i granatu. Oliwę połączyć z musztardą oraz sokiem z cytryny. Skropić sałatę.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT