Czas na detoks. Bez wymówek i zbędnych wstępów. Po świątecznym folgowaniu, którego nie ma co żałować oczywiście i wypominać sobie niepotrzebnie, warto jednak przejść do kolejnego etapu. Nie od pierwszego dnia nowego roku, a właśnie teraz, już, zaraz. Wsparciem niech będą wzmacniające koktajle i syropy. Naturalna energia, która pomoże w walce z chłodem, unormuje zmęczony ostatnim szaleństwem żołądek i sprawi, że łatwiej będzie rozpoczynać każdy, nawet pochmurny dzień. Niechlubnym winowajcą odpowiedzialnym za kiepskie poświąteczne samopoczucie, jest cukier. Pamiętacie makowiec, wszystkie kawałki sernika z czekoladową polewą? Pierniki, do których nikt nie żałował lukru. Była też kutia z bakaliami i ciasto migdałowe. Efektem jest woda zatrzymana w organizmie i wzdęcia. Do walki z nimi wystarczy szklanka wody, koniecznie ciepła, z łyżką soku z cytryny. Wypijana zaraz po przebudzeniu, pobudzi organizm do pracy. Warto też zaprzyjaźnić się z burakami. Nie w postaci barszczu, który jakimś cudem ostał się po Wigilii, a w postaci soku lub koktajlu. Buraki doskonale oczyszczają wątrobę i stawiają do pionu. Na zmęczenie, zamiast kawy, do wypróbowania koniecznie. Sok z nich łagodzi kaszel. Detoks mocno wspiera też natka pietruszki, dodawajcie ją, gdzie tylko możecie. Dobre są otręby, łyżka sprawdzi się w warzywnym koktajlu. Ważna jest też woda. Im więcej, tym lepszy efekt. Kasza jaglana leczy zatkane zatoki, zimą powinna więc być w zestawie obowiązkowym. Natura ma więc moc, którą trzeba wykorzystać.Wzmacniający koktajl buraczany
- sok z 2 buraków
- banan
- jabłko
- garść świeżej kolendry
- woda
- szczypta cynamonu
- łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować, przed podaniem można delikatnie schłodzić.Naturalny syrop na odporność
- pół pomarańczy
- łyżka soku z pomarańczy
- pół cytryny
- łyżka soku z cytryny
- laska cynamonu
- kilka gałązek tymianku – ewentualnie pół łyżeczki suszonego
- kilka goździków
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki miodu
- woda
Owoce dobrze umyć, sparzyć i pokroić w plastry. Na dnie słoika układać plastry cytryny i pomarańczy. Przekładać je tymiankiem oraz przyprawami. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sok z cytryny i pomarańczy. Płynem zalać owoce. Pić łyżkę syropu każdego dnia lub 3 razy dziennie po łyżce w przypadku przeziębienia.Antybakteryjny syrop z czosnku i cytryny
- 4 ząbki czosnku
- sok i skórka z połowy cytryny
- łyżka miodu
- woda
Czosnek obrać, włożyć do słoika, miód wymieszać z wodą, sokiem i skórką z cytryny. Płynem zalać czosnek, zakręcić słoik lub przykryć, schować do lodówki – najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przecedzić. Pić po łyżce codziennie.Oczyszczający koktajl z soku pomarańczowego i kaszy jaglanej
- szklanka soku pomarańczowego – naturalnego
- 2 łyżki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- banan
Wszystkie składniki zmiksować, szczególnie dobrze rozdrobnić kaszę, tak by nie była wyczuwalna. Wymieszać, przelać do szklanki i pić najlepiej na śniadanie.Koktajl z soku jabłkowego, banana kiwi natki pietruszki i otrębów
- szklanka soku jabłkowego
- 2 kiwi
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżka otrębów
- pół szklanki mleka migdałowego lub jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki zmiksować. Po przelaniu do szklanek wierzch koktajlu można udekorować podprażonymi otrębami.
Napisz komentarz