• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Bez jaj. Wegańska Wielkanoc – przepisy i inspiracje.

    8 kwietnia 2019

    Święta Wielkanocne bez jajek? Taka sytuacja zdarza się naprawdę i to coraz częściej. W dużych miastach ponad ¾ mieszkańców deklaruje, że świadomie ogranicza mięso i jego przetwory. Co drugi Polak zapewnia, że chętnie rezygnuje z kotleta schabowego, kiełbasy, a tradycyjnego hamburgera zastępuje tym z buraka lub ciecierzycy. W związku z tym wielkanocny jadłospis też dostosowuje się do tych planów i poddaje roślinnej metamorfozie.

     

    Wegańska Wielkanoc potrafi zaskoczyć. Kolorami i wiosną na talerzu. Na stole prym wiodą barwne warzywa i owoce. Zamiast sernika ze śmietankowego twarogu  jest nie mniej kremowy z tofu. Można też zaserwować wegański mazurek. Ciasto na słodkim daktylowym spodzie, wypełnione kokosowym karmelem jest tak dobre, że bez wyrzutów sięga się po jeszcze jeden kawałek. Choć to święta bez mięsa,  wcale nie muszą być oderwane od smacznej tradycji. Wegańskie śniadanie wielkanocne śmiało może stawać w szranki z tym, które dobrze znamy. Ma tyle mocnych punktów, że jest w stanie wygrać pojedynek i uwieść gości swoim potencjałem.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Rośliny mają moc
    • Wielkanocny stół
    • Czym w wegańskich przepisach zastąpić jajko?
    • Co zamiast nabiału?
    • Jakie tłuszcze?
    • Przepisy na wegańskie wielkanocne śniadanie
    • Sałatka jarzynowa z majonezem kalafiorowym
    • Pasta bezjajeczna z tofu
    • Wielkanocna kwaśna zupa z liści rzodkiewek
    • Ser z nerkowców
    • Malinowy tofu – sernik
    • Wegański mazurek

    Rośliny mają moc

    Wegańska Wielkanoc - świeże zioła

    Wystarczy zjadać niespełna kilogram warzyw dziennie, żeby ograniczyć ryzyko zawału i chorób sercowych. Rośliny też nadają się do świętowania, właściwie doprawione będą wyśmienitym pretekstem do tego, żeby ograniczyć mięso w diecie. Wielkanoc w ich towarzystwie może to udowodnić.

    Jeśli nie chcecie zrywać więzi z tradycyjnym świątecznym menu, każdą  z potraw przygotujcie w wegańskiej odsłonie. Na stole może pojawić się żurek, sałatka z majonezem, pasztet. Równie sycące, co znane dotąd oryginały. Pasztet niech wybrzmi w dwóch odsłonach – z soczewicy i kaszy. Jeden można doprawić wędzoną papryką, drugi pachnieć lubczykiem albo rozmarynem. Zamiast sosu tatarskiego z majonezem polecam lżejsze pesto z liści rzodkiewki. Konkretnie zielone naturalnie wkomponuje się w świąteczne smaki.

    Wielkanocny stół

    Może warto też iść za ciosem i zaskoczyć gości także nietypową zastawą. Kto powiedział, że jedzenie musi być serwowane na półmiskach z porcelany. W ramach wybrzmiewającego w tym roku mocno nurtu zero waste sugeruję zapakować je do słoików. To nie dość, że wizualnie ładna opcja, także i praktycznie rozsądna. Kto chętny może przed wyjściem do domu zabrać słoik na wynos. Albo po świętach pozostałe w nim reszki spakować do pracy. Możliwości jest wiele, słoiki do wyboru różnorakie, nie potrzebują specjalnego zdobienia. Wystarczy obwiązać je wstążką albo sznurkiem, dekoracja jest w środku, w postaci kolorowych kompozycji.

    Dzięki warstwowemu układaniu warzyw w słoiku – sałatka zdecydowanie dłużej nam przetrwa. Sos najlepiej podać osobno i zachęcać gości do wmieszania go do dania tuż przez konsumpcją. Do mniejszych słoików można włożyć wszelkie pasty i pesto, bez których wegańska Wielkanoc nie ma racji bytu. Tu znowu kłania się zmysł praktyczny, bo nie trzeba ich potem z misek przekładać do pudełek, wystarczy słoik zakręcić i niezjedzoną porcję schować w lodówce. O ile mniej zmywania po tym wegańskim śniadaniu wielkanocnym się zapowiada.

    Wegańska Wielkanoc - sałatki w słoikach

    Kolorowe słoiki mają jeszcze jedną zaletę – są niezaprzeczalną dekoracją stołu. Nie musicie już ustawiać sztucznych ozdobników, dość będzie z wazonem tulipanów lub narcyzów. Przezroczyste pojemniki zrobią całą robotę. Możecie do tych wypełnionych chłodną wodą włożyć obrane marchewki, seler naciowy czy rzodkiewki. Nawet, jak postoją w takiej kąpieli przez dwa świąteczne dni, wciąż będą chrupiące. Świetnie nadają się do maczania ich w wegańskim majonezie, zwykłej oliwie czy pesto.

    Jeśli zastanawiacie się, czy można tak ryzykować i naruszać obowiązujące w rodzinie standardy mówiące o tym, że na święta to wyciąga się z kredensu porcelanę sprzed 100 lat, to onieśmielam Was sugerując, że wiosna jest zwiastunem zmian. A one są w życiu potrzebne i dają siłę. Warto je wprowadzić także w świątecznym czasie.

    W sprawie zmiany mam jeszcze dla Was listę, która ułatwi przygotowanie wegańskiego śniadania wielkanocnego. To produkty, które można wykorzystać nie tylko w czasie wegańskiej Wielkanocy.

    Czym w wegańskich przepisach zastąpić jajko?

    • Siemię lniane dobre do ciast, naleśników

    1 jajko = 1 łyżka siemienia zmielonego namoczonego w 3 łyżkach wody

    • Mąka ziemniaczana – do biszkoptów i placków

    1 jajko = 2 łyżki mąki wymieszanej z 3 łyżkami wody

    • Masło orzechowe – ciasta ucierane, czekoladowe, brownie

    1 jajko = 2 łyżki masła orzechowego

    • Banan – najlepszy dojrzały w formie musu do ciast drożdżowych, babek, naleśników

    1 jajko = 1 dojrzały zmiksowany banan

    • Awokado – do ciasteczek, babeczek, placków

    1 jajko = 1 dojrzałe zmiksowane awokado

    Co zamiast nabiału?

    • Napój roślinny

    – czyli mleko z orzechów, płatków, wiórków kokosowych, soczewicy

    • tofu
    • ser z orzechów lub migdałów
    • jogurt kokosowy, sojowy, łubinowy
    • śmietanka kokosowa, słonecznikowa, z nerkowców

    Jakie tłuszcze?

    • Olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kokosowy
    • Roślinne margaryny
    • Masło z nerkowców, migdałów, orzechów włoskich czy ziemnych

     

    Przepisy na wegańskie wielkanocne śniadanie

    Wegańska Wielkanoc - warzywa na stole

    Sałatka jarzynowa z majonezem kalafiorowym

    2 marchewki

    pietruszka

    szklanka zielonego groszku

    szklanka czerwonej fasoli

    3 ogórki kiszone

    mały seler

    mała cebula

    kiełki rzodkiewki

    pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur

    Kaszę ugotować i odsączyć. Marchewki, pietruszkę i seler także ugotować. Po przestudzeniu miękkie warzywa pokroić w małą kostkę. Sałatkę układać warstwowo w słoiku, najpierw warzywa korzeniowe, potem zimna kasza, groszek i fasola, drobno posiekana cebula i natka pietruszki, ogórek i kiełki. Przed podaniem na wierzchu każdej porcji ułożyć kleks zimnego majonezu.

    majonez z kalafiora:

    mały kalafior

    1/3 szklanki oleju

    łyżka ostrej musztardy

    łyżka soku z cytryny

    szczypta soli

    szczypta soli czarnej kala namak

    Kalafior ugotować do miękkości w wodzie z solą kala namak, a potem ostudzić. Warzywo podzielić na  mniejsze różyczki, przełożyć do blendera, wlać olej, doprawić zwykłą solą, musztardą i sokiem z cytryny, a potem  zmiksować na gładki sos. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

    Pasta bezjajeczna z tofu

    200 g tofu (standardowa kostka)

    pół szklanki ugotowanej ciecierzycy  – może być z puszki

    1 łyżka czarnej soli – kala namak – jest konieczna dla nadania smaku

    1 łyżeczka ostrej musztardy

    3 łyżki wegańskiego majonezu

    pół łyżeczki kurkumy w proszku

    łyżka wody po gotowaniu ciecierzycy

    łyżka oleju

    pieprz do smaku

    szczypiorek

    150 g tofu i odsączoną ciecierzycę przełożyć do blendera.  Zmiksować na gładką masę. Do niej dodać musztardę, majonez, olej i wodę z ciecierzycy. Doprawić szczypiorkiem i pieprzem oraz kurkumą. Wymieszać. Pozostałe 50 g tofu drobno posiekać i wmieszać do gotowej pasty. Pastę przełożyć do słoika.

    Wielkanocna kwaśna zupa z liści rzodkiewek

    Wegańska Wielkanoc - kwaśna zupa

    1,5 litra bulionu warzywnego  (można wykorzystać ten po gotowaniu warzyw na sałatkę)

    łyżka sosu sojowego

    2 pęczki rzodkiewek

    sok z cytryny

    garść świeżej mięty

    ząbek czosnku

    mała czerwona cebula

    4 łyżki jogurtu wegańskiego

    2 łyżki oleju z pestek winogron

    sól, pieprz

    Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażyć, dodać rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, podpiec przez moment. Bulion podgrzać. Do gorącego bulionu dodać sos sojowy, umyte liście rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2 minuty i wrzucić pokrojone w ćwiartki rzodkiewki razem z olejem, czosnkiem i cebulą. Gotować kolejne dwie minuty, do zupy wmieszać jogurt i przelać do słoika. Każdą porcję posypać posiekaną miętą.

    Ser z nerkowców

    2 szklanki nerkowców

    sok z małej cytryny

    szczypta soli

    pieprz do smaku

    natka pietruszki lub szczypiorek

    Nerkowce zalać ciepłą wodą i zostawić na całą noc. Rano przełożyć je do blendera, dodać sok z cytryny przyprawy i zmiksować na gładką masę. Ser przełożyć do słoika. Szczypiorek lub pietruszkę posiekać – posypać nim wierzch sera.

    Malinowy tofu – sernik

    Wegańska Wielkanoc - malinowy deser

    spód:

    szklanka daktyli

    pół szklanki płatków owsianych

    Daktyle zalać zimna wodą i zostawić na 2 godziny. Odsączyć, a potem zblendować z płatkami owsianymi. Masą rozłożyć na dnie słoików. Ciasto można także przygotować w tortownicy. Wtedy masą trzeba wyłożyć spód tortownicy 22 cm.

    masa serowa:

    1,5 szklanki nerkowców

    1/3 szklanki oleju kokosowego

    2 łyżki oleju lnianego

    2 łyżki soku z pomarańczy

    3 łyżki syropu z daktyli

    2 szklanki malin

    Nerkowce namoczyć w ciepłej wodzie i zostawić na całą noc. Potem odsączyć zmiksować z olejem kokosowym, lnianym, sokiem z pomarańczy i syropem z daktyli oraz połową malin. Powstały krem wymieszać z pozostałymi malinami i wyłożyć na daktylowy spód. Udekorować malinami i innymi owocami – opcjonalnie. Masę można też wylać na spód w tortownicy. Słoiki lub tortownicę trzeba schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc lub przez 3 godziny w zamrażalniku.

    Wegański mazurek

    2 szklanki mąki pszennej

    Łyżka mąki ziemniaczanej

    Łyżka cukru pudru

    100 g oleju kokosowego

    10 łyżek zimnej wody

    Olej rozpuścić, schłodzić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać olej i nieco wody, zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche dodać więcej wody. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Formę z ciastem schłodzić przez pół godziny w lodówce. A potem nastawićpiekarnik do 185stopni. Wstawić blachę i piec przez około 15 minut – do zarumienienia

    W międzyczasie przygotować nadzienie:

    200 ml śmietanki kokosowej

    250 g gorzkiej czekolady

    łyżka soku z pomarańczy

    2 łyżki skórki pomarańczowej

    garść płatków migdałowych

    Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić czekoladę. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Potem ubić razem z sokiem z pomarańczy. Na koniec do kremu dodać płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na upieczony i zimny spód. Mazurek schować na kolejne 2-3 godziny do lodówki.

     

    Smacznej wegańskiej Wielkanocy!

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Redakcja Supermamy

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT