Czy można bez profesjonalnych kursów gotowania i bez wykształcenia gastronomicznego tworzyć w kuchni przepyszne i wykwintne dania, które do tej pory jadałyśmy jedynie w najlepszych restauracjach? Pewnie, że tak. Wystarczy, że w naszej kuchni pojawią się niezastąpione akcesoria oraz sprzęty kuchenne, które uczynią z nas mistrzynie gotowania.
W tym artykule znajdziesz:
- Garnki i garnuszki
- Niezastąpiony wolnowar
- Polecamy także: przepisy na wolnowar Sylwii Majcher
- Frytkownica, czyli smażenie na wiele sposobów
- Zobacz także produkty limango w kategorii AGD – frytkownice, blendery i wiele innych
- Elektryczny grill
- Sprawdź także przepisy na dania z grilla dla dzieci
- Czas na zupę krem
Garnki i garnuszki
Większość z nas do gotowania używa garnków, rondelków czy patelni, jednak porządne naczynia do gotowania są drogie i najczęściej czekamy na ciekawą wyprzedaż garnków, by kupić produkt dobrej jakości w atrakcyjnej cenie. Znalezienie odpowiedniego garnka też nie jest wcale takie proste. Najlepiej szukać garnków z wielowarstwowym dnem, które zagwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni naczynia, bo to zminimalizuje ryzyko przypalania się potraw.
Warto również zwrócić uwagę na kształt rączek i uchwytów, które powinny wygodnie dopasowywać się do dłoni, dzięki czemu garnek nie wyślizgnie nam się z ręki. Najlepiej, jeśli rączki są zrobione z materiału, który się nie nagrzewa podczas gotowania. Wtedy bez problemu będziemy mogły zdejmować garnki z gazu bez ryzyka, że się poparzymy.
Dodatkowo garnek musi być dopasowany do naszej kuchenki oraz płyty grzewczej, warto więc przed zakupem sprawdzić symbole na dnie naczynia.
Oczywiście nie zapominajmy także o wielkości garnków – zawsze warto mieć w swojej kuchni kilka rozmiarów garnków oraz pasujące do nich pokrywki, najlepiej kupować je w zestawach, co jest zawsze atrakcyjniejszą cenowo inwestycją.
Do gotowania trzeba się odpowiednio przygotować, jednak nie musisz wcale ograniczać się jedynie do gotowania w garnkach. Jest wiele urządzeń, które pozwolą Ci przygotować niezwykłe potrawy przy niewielkim wysiłku i niekoniecznie wielkich gastronomicznych umiejętnościach.
Niezastąpiony wolnowar
Jeśli nie znasz jeszcze niesamowitej potrawy jaką jest Pulled Pork, czyli rwana, długo gotowana wieprzowina, to najwyższy czas, abyś przygotowała ją samodzielnie w swojej kuchni. Niezbędny do wykonania tej potrawy będzie wolnowar, dzięki któremu wieprzowina staje się tak miękka, że rozpada się pod naciskiem widelca i rozrywa na cienkie włókna.
Wolnowar to urządzenie, które służy do długiego przygotowywania potraw w niższej temperaturze, nie przekraczającej 100 stopni C, dlatego potrawy gotowane w wolnowarze mają intensywniejszy smak, głębszy aromat i lepszą konsystencję. Dzięki niskiej temperaturze gotowania nie musimy obawiać się, że coś nam się przypali, wykipi czy rozgotuje, a korzystanie z tego urządzenia jest bardzo bezpieczne, możemy więc zająć się innymi rzeczami, gdy obiad sam będzie się gotował.
Urządzenie składa się z obudowy i kamionkowego naczynia umieszczonego wewnątrz, a całość przykryta jest szklaną pokrywą. Gotowanie w wolnowarze polega na okresowym podgrzewaniu ceramicznego naczynia w taki sposób, by utrzymywało ustawioną temperaturę grzania. Sam mechanizm ustawiania trybu pracy urządzenia jest bardzo prosty w obsłudze, można więc powiedzieć, że potrawy w wolnowarze gotują się same.
Warto również podkreślić, że dania przygotowane w wolnowarze są zdrowsze niż smażone, pieczone czy gotowane w wodzie. Dłuższy czas gotowania w niskiej temperaturze sprawia, że więcej składników odżywczych zostaje w przygotowywanym daniu.
Polecamy także: przepisy na wolnowar Sylwii Majcher
Frytkownica, czyli smażenie na wiele sposobów
Frytkownica to kolejne bardzo przydatne urządzenie, które warto mieć w swojej kuchni, spodoba się bowiem nie tylko fanom frytek. Wielu osobom frytkownica kojarzy się jedynie z urządzeniem do smażenia popularnych ziemniaczanych słupków, jadnak w rzeczywistości można w niej przygotować o wiele więcej potraw. Idealnie usmażymy w niej rybę, pikantne skrzydełka, pączki na tłusty czwartek czy kalmary w cieście. We frytkownicy przygotujemy również przepyszną węgierską potrawę, jaką są langosze. Langosz to płaski drożdżowy placek, smażony na głębokim oleju, podawany najczęściej z czosnkiem, śmietaną oraz tartym, żółtym serem. Jeśli zaopatrzymy naszą kuchnię w frytkownicę, przygotowanie langoszy będzie bardzo proste.
Dla osób, które nie przepadają za potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu jest również alternatywa dla tradycyjnej frytkownicy – frytkownica beztłuszczowa. Frytkownica beztłuszczowa przygotowuje potrawy za pomocą gorącego powietrza, a jej działanie przypomina nieco piekarnik konwektorowy. Frytki oraz inne dania nie smażą się, a pieką w gorącym powietrzu, dzięki czemu są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Specjalny system umieszczony w urządzeniu gwarantuje, że gorące powietrze będzie szybko i równomiernie rozprzestrzeniane wewnątrz całej frytkownicy. To zdrowsza i mniej kaloryczna wersja podania potraw, które wszyscy lubimy.
Zobacz także produkty limango w kategorii AGD – frytkownice, blendery i wiele innych
Elektryczny grill
Alternatywą dla gotowania i smażenia może być także grillowanie. Ciekawostką jest, że nie potrzebujemy ani otwartej przestrzeni, ani pięknej pogody, by przygotować przepyszne grillowane potrawy. Aby cieszyć się przyjemnością grillowania o każdej porze roku musimy jedynie mieć w swojej kuchni elektryczny grill. To doskonałe urządzenie, które pozwala grillować w domu bez zapachu spalonego brykietu i bez dymu.
Dzięki temu urządzeniu przygotujemy pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny, bo grillować możemy zarówno mięso, kiełbaski, jak i ryby, owoce i warzywa. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. Smak potraw przygotowanych na grillu elektrycznym jest równie fantastyczny, jak na tradycyjnym, ale wymaga to znacznie mniej czasu.
Grill elektryczny sprawdzi się zarówno przy przygotowaniu rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia dla znajomych. Grillowane szaszłyki, warzywa, a nawet owoce, będą doskonałe na każdą okazję. To również doskonały wstęp do przygotowania potraw bardziej wykwintnych i niecodziennych, jak na przykład grillowanych steków, które będą soczyste i doskonale wysmażone. Możemy podać je z grillowanym bakłażanem posypanym kozim serem i w prosty i szybki sposób stworzymy danie, niczym z pięciogwiazdkowej restauracji.
Sprawdź także przepisy na dania z grilla dla dzieci
Czas na zupę krem
Wszystkim fanom zup warzywnych na pewno spodoba się ich nowa, jeszcze smaczniejsza odmiana, a mianowicie zupa krem. Przygotowujemy ją według wcześniejszych przepisów, jednak na końcu zamieniamy ich konsystencję na gładki krem. Zrobi to za nas urządzenie niezbędne w każdym domu, jakim jest blender. Kilka sekund i uzyskamy aksamitną konsystencję zupy, która każdemu przypadnie do gustu.
Zupy krem to doskonała propozycja dla dzieci, które nie przepadają za warzywami, ponieważ w takim daniu nie znajdą kawałka marchewki lub pietruszki, który mogłyby wyłowić. Krem z pora podany z chipsem z grillowanego boczku, krem z zielonego groszku z kleksem z bitej śmietany lub uwielbiany przez dzieci słodki krem z kukurydzy podany z prażonym popcornem… Wcale nie trzeba wiele, by zwykły obiad zamienić w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
Blender będzie niezastąpiony również w przygotowaniu rozmaitych past na kanapki, zarówno tych warzywnych, jak i rybnych oraz mięsnych. Sprawdzi się także w przyrządzaniu deserów, w tym także sorbetów owocowych. Nie musimy już kupować sklepowych lodów nafaszerowanych konserwantami. Wystarczy garść mrożonych truskawek, dwie łyżki serka mascarpone i blender, który zamieni te proste składniki w przepyszne lody truskawkowe, których nawet nie trzeba będzie dosładzać. Pyszne, zdrowe i przygotowane w kilka minut.
Jeśli kochasz makarony, to blender również stanie się numerem jeden w twojej kuchni, ponieważ z jego pomocą przygotujemy pyszne ziołowe pesto oraz doskonałe sosy. Kilka kropel oliwy, czosnek, zioła z kuchennego parapetu i kilka sekund blendowania wystarczy, by zachwycić całą rodzinę pachnącym, aromatycznych i przepysznym ziołowym pesto, które w towarzystwie makaronu i odrobiny startego parmezanu, stworzy prawdziwe włoskie danie. Można więc wyczarować fantastyczny obiad dla całej rodziny w kilka minut, jeśli tylko w naszej kuchni pojawi się blender.
Zarówno fani gotowania, jak i amatorzy stawiający swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, mogą w prosty sposób stworzyć doskonałe dania, które do tej pory jedli jedynie w restauracjach. Kilka praktycznych kuchennych sprzętów, jak właśnie elektryczny grill, frytkownica, blender czy wolnowar sprawi, że gotowanie stanie się prostsze, szybsze i co najważniejsze o wiele przyjemniejsze.
Napisz komentarz