• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zimowa dieta – co jeść, by wzmocnić organizm?

    21 stycznia 2019

    Zimą organizm domaga się rekompensaty. Gdy mróz błyskawicznie zużywa zapasy energii, potrzebujemy wsparcia. Całkiem naturalnie pojawia się większy apetyt i tęsknota za słodkimi przyjemnościami. Co więc jeść zimą, by stawić jej czoła i dzielnie wyjść z przeziębieniowych opresji? Poznajcie przepisy  na dania, które o tej porze roku wzmocnią organizm.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • W rytmie sezonu
    • Dawka witamin
    • Na początek ciepłe śniadanie
    • Moc warzyw
    • Kiszonki jako super foods
    • Garść strączków
    • Ziołowe lekarstwo
    • Pomarańczowy pudding z kaszy jaglanej
    • Buraczany koktajl z kaszy jaglanej 
    • Zimowa zupa z selera
    • Zimowa zupa z ciecierzycy i szpinaku
    • Pieczone pomidory z cynamonem
    • Napar
    • Dużo zdrowia! Nie dajcie się zimie!

    W rytmie sezonu

    Sezonowe gotowanie ma odżywczy sens. Jedzenie dobrane właściwie do pory roku spełnia rolę troskliwego opiekuna. Dba o naszą odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Latem potrzebujemy lekkości, zimą pozwalamy sobie na więcej. Dodatkowe 2-3 kilogramy i bezpieczna warstwa tłuszczu są całkiem naturalne w czasie, gdy temperatura spada i znikną zanim przyjdzie pora na włożenie kostiumu kąpielowego. Najważniejsze jednak, by nie w tym mroźnym czasie nie folgować sobie zanadto i nie przerzucać się łapczywie z pełnych witamin sałatek na ociekające masłem i zdominowane przez ciężkie sosy dania. Najlepiej zaufać intuicji, nie katować się szczególnie dietami, które mogą wychłodzić organizm, ale też nie pomijać rozsądnych nawyków. Dobrze jest wsłuchać się w potrzeby ciała, gdy zaczyna zawodzić i borykamy się coraz częściej z uciążliwymi infekcjami, skorzystajmy z planu ratunkowego. Warto odpowiedzieć sobie szczerze na pytanie, czy to co jemy zimą na pewno nam służy. Jeśli jesteśmy ospali i najchętniej wzorem misia brunatnego nie ruszalibyśmy się z ciepłego łóżka, rezygnujemy z jakiekolwiek aktywności i zamiast ćwiczyć jogę, ćwiczy wzrok nadrabiając namiętnie zaległości serialowe na popularnym portalu filmowym to  znaczy, że ciało woła o pomoc. Zima ma swoje prawa, o których wspominałam, ale nie można wszystkiego zrzucać na to, że taki mamy klimat. Sami musimy zadbać o właściwe skomponowanie menu, które zdecydowanie wzmocni organizm.

    Dawka witamin

    Tak to już jest, że ciało bywa mądrzejsze od naszych uległości i lepiej wie, czego mu nie powinno zabraknąć. Zimą skóra jest narażona na przesuszenia, okryte warstwami ubrań ciało nie ma kontaktu z odżywczymi promieniami słońca, dla poprawy formy powinniśmy suplementować witaminę D, której niedobory niekorzystanie mogą odbić się na zdrowiu. Zalecana przez lekarzy dawkę naturalnej witaminy D można zyskać w czasie słonecznego półgodzinnego spaceru. Zimą trudno o taką regularność, bo pogoda płata figle i aura więc dobrze jest zadbać o siebie w inny sposób. Bez witaminy D zwiększa się ryzyko nowotworu, chorób kości czy serca. Zimą na talerzu nie powinno zabraknąć jajek, mleka, ryb morskich. Także jedzmy makrelę, dorsza, łososia i śledzie. Jajko niech pojawia się w daniach regularnie, nie dość, że wzmocni, to jeszcze odpowiednio nasyci, bo białko w nim zawarte ma taką moc.

    Na początek ciepłe śniadanie

    Dobrze jest też polubić się z ciepłymi śniadaniami. Zimą organizm potrzebuje rozgrzania i warto  mu zaoferować je już na starcie. Z zimowym porankiem dobrze się zgrają kasze. By nie szukać wytłumaczeń, można je ugotować wieczorem, w większej ilości i jeść przez dwa kolejne dni. Doskonała będzie kasza jaglana, która genialnie oczyszcza, usuwa nadmiar śluzu, pozwala szybciej poradzić sobie z katarem i kaszlem. Jest lekkostrawna i skutecznie ociepla ciało. Lubi się łączyć ze słodkimi dodatkami, owocami i mięsem. Można robić z niej farsz, pulpety czy koktajle. Na śniadanie polecam pomarańczowy pudding z jaglanki albo buraczany koktajl. Obie propozycje są warte przetestowania, bo gdy zasmakują, dadzą Wam wyśmienitą odpowiedź na pytanie, jak zimą wzmocnić organizm. Skuście się też na kaszę gryczaną i to wcale nie w postaci niemrawego towarzystwa do gulaszu i kiszonego ogórka. Gryczanka z bakaliami będzie dobrą koncepcją, bo to kasza, która podobnie, jak jaglana ma sporą dawkę witamin, które podnoszą odporność.

    Moc warzyw

    W porze obiadu zachęcam do wykorzystania z aromatycznej kolekcji przypraw i ziół. To też dobry moment na eksperymentowanie z warzywami i obsadzanie ich w roli głównej. Zamiast łykać kolejną dawkę suplementów, poszukajcie witamin w produktach, które znajdziecie w swoim warzywniaku. Witamina A jest w marchewce, pomidorach, brokułach, dyni. Witamina C pyszni się natce pietruszki, koperku, burakach czy selerze. Próbowaliście kiedyś zimowej zupy z selera albo kotletów? Dotrwajcie do końca i zanotujcie podany na finiszu przepis. Nie rozczaruje Was bogaty smak tego niemrawego wydawałoby się warzywa. Pomidory piekę z papryką wędzoną i dorzucam im też nieco kolendry. To  takie niewymagające danie, które można przygotować w kilka minut i czuć efekt wzmocnienia zdecydowanie dłużej. Marchewki proponuję wrzucić na chwilę na patelnię i doprawić je mieszanką korzennych przypraw oraz świeżą miętą. Wybrzmią Wam w kuchni niesamowicie kuszące aromaty.

    Kiszonki jako super foods

    Nie oszczędzajcie się zimą w sprawie kiszonek. To nasz naturalny, rodzimy super food. Kapusta, ogórki są probiotykami  i skutecznie regulują problemy jelit oraz  usprawniają ich funkcjonowanie. Mają dobre bakterie i walczą z tymi niepotrzebnymi. Odkwaszają organizm i eliminują toksyny z niego. Garść kapusty powinna być stałym elementem zimowego menu. Ogórki można wcinać saute albo ścierać je do sałatki. Pokrojone w plastry i wrzucone na zwykłą kanapkę też będą słuszną opcją. Najważniejsze, by pojawiały się w nadmiarze, bo dzięki nim można naprawdę uniknąć przeziębienia. Zachłanni i kulinarnie rozwinięci niech nastawią zakwas z buraków i częstują się porcją zaraz po przebudzeniu. Już po dwóch tygodniach widać efekty. Ciało ma więcej energii, a głowa lepsze  samopoczucie.

    Garść strączków

    Ciecierzyca, fasola, groch soczewica to kompani, którzy pomogą przetrwać zimę. Jeśli macie wobec nich uprzedzenia, dajcie im lepiej jeszcze jedną szansę. Owszem, strączki sprawiają, że brzuch nam się wzdyma, ale mają też sporo cennego białka, dobrego tłuszczu i dających uczucie sytości węglowodanów. Są źródłem potasu, żelaza i wapnia. Z powodzeniem można z nich zrobić pasty do kanapek, pasztet, zupę zimową, gulasz czy kotlety. Leniwi i narzekający na brak czasu i kulinarnej kreatywności niech wykorzystają ugotowane strączki z puszki i połączą ją ze świeżą sałatą albo szpinakiem. Opcja minimum, ale zimą bardzo pożądana.

    Ziołowe lekarstwo

    Tym, którym nie udaje się przetrwać zimy bez uszczerbku, kichają nadmiernie i pociągają uporczywie nosem polecam kurację z naparu imbirowego, rokitnika czy dzikiej róży, która ma więcej witaminy C niż jabłka. Cenne w tym wypadku są też przyprawy, takie, jak goździki, które działają przeciwwirusowo, kardamon, bo łagodzi kaszel, czy cynamon kojący bóle mięśni. Imbir natomiast toczy walkę ze stanami zapalnymi organizmu, a kurkuma potrafi zniszczyć wirusy i bakterie. Zaopatrzcie się też w chili, które skutecznie oczyszcza drogi oddechowe. Przyprawy można dodawać do napojów, doprawiać nimi zupy zimowe i sałatki. Stosowane obficie będą skuteczną bronią do uniknięcia zdrowotnych perypetii.

    W kuchni, jak widać jest spory zapas skutecznych środków, jakie pomogą nam przetrwać zimowe osłabienia i spadek odporności. To tanie produkty, które wzmocnią zmęczony organizm. Warto więc sięgnąć po nie, zgodnie ze starą zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć. To co jemy zimą ma znaczący wpływ na to, jak nasze ciało radzi sobie z chłodem i zmianami pogody. Także zamiast do apteki, zapraszam do stołu.

    Pomarańczowy pudding z kaszy jaglanej

    szklanka kaszy jaglanej

    szklanka soku z pomarańczy

    skórka pomarańczy

    łyżeczka cynamonu

    łyżeczka płatków migdałowych

    łyżeczka miodu

    2 szklanki wody

    Kaszę przepłukać wrzątkiem, a potem uprażyć na suchej patelni, dzięki temu kasza nie będzie gorzka. Gorącą przełożyć do garnka, wlać wodę i pół szklanki soku z pomarańczy. Dodać cynamon i skórkę pomarańczową. Gotować kaszę przez15 minut na małym ogniu. Potem zostawić na 5 minut, by wchłonęła cały płyn i nieco przestygła. Doprawić miodem i płatkami migdałów.

     

    Buraczany koktajl z kaszy jaglanej 

    pół szklanki kaszy jaglanej

    pół szklanki soku jabłkowego

    jabłko

    pół szklanki mleka kokosowego

    szklanka soku z buraków

    garść świeżej kolendry lub mięty

    sok z połówki cytryny

    Kaszę zalać mlekiem kokosowym i sokiem z buraków. Ugotować, przestudzić. Można to zrobić dzień wcześniej. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać sok jabłkowy i zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny oraz posiekaną kolendrą. Koktajl przelać do szklanki, a na wierzch wyłożyć mus jabłkowy.

     

    Zimowa zupa z selera

    duży seler

    por

    cebula

    ząbek czosnku

    gruszka

    3 łyżki masła

    szklanka śmietany 30%

    łyżeczka gałki muszkatołowej

    łyżeczka kardamonu

    sól/pieprz

    ewentualnie ser pleśniowy do posypania gotowej zupy

     

    Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać cebulę, zeszklić przez minutę. Dodać czosnek i pokrojoną drobno białą część pora. Podpiekać 3 minuty, co chwilę mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Seler obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do pieczonych warzyw. Doprawić gałką, kardamonem, solą i pieprzem. Wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut. Potem warzywa zalać wodą i gotować 20 minut. Gdy będą miękkie wlać śmietanę i zmiksować na gładki krem. Zieloną część pora drobno posiekać i posypać nim gotową zupę. Można również oprószyć ją startym ulubionym serem  – pleśniowym lub żółtym.

     

    Zimowa zupa z ciecierzycy i szpinaku

    2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

    2 szklanki świeżego szpinaku

    cebula

    2 ząbki czosnku

    płaska łyżeczka papryki wędzonej – słodkiej

    łyżeczka kuminu rzymskiego

    słoik/puszka pomidorów krojonych

    3 łyżki oliwy

    sól

    3 szklanki wody

    W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i szpinak. Dusić całość przez 5 minut, aż szpinak zmniejszy o połowę swoją objętość. Dodać odsączoną ciecierzycę i wlać wodę. Gotować przez 10 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyć kumin, gorący wrzucić do zupy razem z wędzoną papryką. Doprawić solą do smaku.

     

    Pieczone pomidory z cynamonem

    250 g pomidorów koktajlowych

    2 ząbki czosnku

    garść natki pietruszki

    4 łyżki oliwy

    płaska łyżeczka cynamonu

    sól

    pieprz

    Pomidory pokroić w grubsze plastry. Czosnek na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, a je posypać czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez kwadrans. Po wyjęciu gorące posypać posiekaną natką pietruszki.

     

    Napar

    łyżka suszonych kwiatów dzikiej róży

    łyżeczka posiekanego imbiru

    łyżeczka syropu z pędów sosny lub z czarnego bzu

    łyżeczka suszonej pokrzywy

    pół łyżeczki goździków w proszku

    2 szklanki wody

    Wodę przelać do garnka, dodać kwiaty, pokrzywę, goździki oraz imbir. Gotować przez 10 minut, a potem przykryć garnek i zostawić napar do naciągnięcia na kolejny kwadrans. Ciepły doprawić sokiem z pędów sosny lub czarnego bzu i wypić. Napar najlepiej pić profilaktycznie codziennie.

     

    Dużo zdrowia! Nie dajcie się zimie!

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT