• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przekąski na sylwestra – dla dorosłych i dzieci

    27 grudnia 2018

    Tańce do rana, seans filmowy śledzony ukradkiem z własnego łóżka, niezobowiązujący bankiet u przyjaciół. Bez względu na to, jakie macie plany na ostatni dzień roku, zadbajcie koniecznie o właściwe menu. Mogą dyktować je okoliczności, dobrze jednak, by przekąski na sylwestra były szykowne, bo to w końcu jedyna taka okazja. Nie zmarnujmy jej wyśmienitego potencjału.

     

    Przekąski na sylwestra mają rozmaite oblicze. Serwowane w zimnej i ciepłej odsłonie powinny być nienachalnym towarzystwem imprezy. Wzmacniają, gdy trzeba i dodają werwy. Nie są głównym bohaterem imprezy, więc nie muszą triumfować gabarytami. Skromnie, ale z klasą to ich sprawdzony przepis na sukces.

    Tegoroczne przekąski na sylwestra niech zauważają pojawiające się trendy i będą przygotowane w rytmie zero waste. Warto wykorzystać do nich to na czego nadmiar narzekamy. Warzywa przygotowane na święta, które nie cieszyły się wzięciem, da się zmienić w ciekawą smakowo zapiekankę. Pasują do niej pozostałości świątecznego mięsa, odłożona na potem kasza, której zaraz po nowym roku mija termin ważności. Zapiekanka krojona potem w równe kostki będzie sycącą przekąską sylwestrową na ciepło. Możecie przygotować ją w różnych wariantach. Niech skład dyktują Wasze resztki.

    Sylwester to dobry czas na porządki w lodówce. Efekty sprzątania są wyśmienite. Dobrze wykreowane pomysły sprawią, że nikt się nawet nie zorientuje, że zjada ostatki. A my ze spokojnym sumieniem dołączymy dumnie do grona tych, co postanowili jeszcze przed składaniem noworocznych deklaracji mniej zaśmiecać świat i być bardziej zero waste.

    Pieczywa kupionego przed Wigilią na zapas też nie wyrzucajcie. Pokrójcie je po świętach cienko i ususzcie pierwszorzędnie. Powstaną w ten niewymuszony sposób chrupiące krakersy. Można je przyprawić solą i pieprzem, a potem smarować kremową pastą. Taką dodającą potrzebnej do tańców energii będzie dip z awokado i jajka. Połączone w parę błyskawicznie, wymieszane z jogurtem zachęcą także najmłodszych. Im można przystroić krakersy domowym masłem orzechowym i skropić mieniącym się złotą poświatą miodem. Przekąski dla dzieci na sylwestra muszą być strojne. Ja stawiam na kolory, przygotowuję rozgrzewające koktajle na bazie owoców i czekolady. One zawsze cieszą się wzięciem.

    W sylwestrowych przekąskach odnajdą się zacnie pomarszczone owoce, te dojrzałe, co nikt już nie chciał zjeść po świętach. Zmiksujcie je i dodajcie do ciasta. Taka korzenna szarlotka z jabłek albo ciasto pomarańczowe zdobione posiekanymi orzechami, jakie nie zmieściły się w makowcu znajdzie właściwe miejsce wśród innych przekąsek na sylwestra. Sam makowiec można wskrzesić krusząc go najpierw do miski, a potem doprawiając alkoholem i konfiturą. Z takiego połączenia powstaje coś w stylu bajaderki, jak każdą z nich zatopicie w czekoladzie, powstaną piękne sylwestrowe kule. Przekąską sylwestrową dla dzieci będzie metamorfoza bożonarodzeniowego keksu. Wystarczy pokroić go w kromki, obtoczyć w jajku i mleku i usmażyć do zarumienienia na patelni. Kropla miodu lub dżem z pomarańczy będą kwintesencją dziecięcego luksusu!

    Dajcie się porwać urokowi tej nocy. Niech smakuje, tak, jak macie ochotę. Odpowiednio zaplanowane, ułożone i podane przekąski sylwestrowe ubarwią każdą imprezę.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Pasta z awokado i jajek
    • Domowe krakersy z chleba
    • Duszona sałata z granatami – można nią dekorować krakersy lub kruche tartaletki
    • Kruche tartaletki
    • Rogaliki z konfiturą lub czekoladą
    • Czekoladki nadziewane
    • Praliny figowe
    • Likier krówkowy dla dorosłych

    Pasta z awokado i jajek

    • 2 ugotowane jajka (ugotowane jajka mogą być nawet 4 dni w lodówce)
    • dojrzałe awokado
    • garść natki kolendry lub pietruszki
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • ząbek czosnku
    • łyżeczka soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Jajka i awokado obrać i bardzo drobno pokroić. Posiekać również natkę i czosnek. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać jogurt i sok z cytryny. Doprawić i wymieszać. Przed podaniem pastę schłodzić, by się przegryzła.

    Można podawać ją na grzankach lub krakersach.

    Domowe krakersy z chleba

    • kilka kromek razowego lub żytniego chleba
    • 3 łyżki mleka lub wody
    • 2 łyżki pestek słonecznika, siemienia lnianego i sezamu –wymieszanych
    • sól, pieprz

    Chleb pokroić bardzo cienko. Każdy z plastrów obtoczyć w mleku lub wodzie, posypać pestkami i doprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Na blaszce ułożyć kromki i suszyć przez 40 minut. Zostawić do ostygnięcia.

     

    Duszona sałata z granatami – można nią dekorować krakersy lub kruche tartaletki

    • liście sałaty – nadaje się każda, nawet podwiędła
    • łyżka miodu
    • 2 łyżki masła
    • pestki granatu
    • łyżka płatków migdałowych
    • sok i skórka z pomarańczy
    • sól/pieprz

    Sałatę umyć, porwać na mniejsze części. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i płatki migdałowe. Wrzucić liście sałaty i dusić przez 3-4 minuty. Na końcu doprawić sokiem z pomarańczy, solą, pieprzem i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Posypać ziarnami granatu.

     

    Kruche tartaletki

    Na słodko:

    ze śmietaną i granatami

    Składniki:

    • 300 g mąki
    • 150 g masła
    • jajko
    • łyżka cukru – najlepiej pudru
    • szczypta soli
    • łyżka zimnej wody

    krem

    • 500ml śmietany 30%
    • 100 g mlecznej czekolady
    • 3 łyżki cukru pudru
    • granat

    Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Masło pokroić na kawałki, wrzucić do mąki i rozetrzeć w palcach. Gdy powstaną grudki wbić w nie jajko i wlać wodę, a potem zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe zwinąć w kulkę i schłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie można ubić śmietanę z cukrem na puszysty krem.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Je wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Zimne tartaletki wypełnić kremem z ubitej śmietany. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posypać pestkami granatu i polać przestygniętą rozpuszczoną czekoladą

    Na słono:

    z serem i szpinakiem

    Składniki:

    na ciasto:

    • 250g mąki
    • 120 g masła
    • około pół szklanki wody
    • sól, pieprz

    farsz:

    • 4 garście liści szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • pół szklanki suszonych pomidorów
    • 100 g mozzareli
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oliwy

    Mąkę przesiać, dodać sól i pieprz, a potem  połączyć z masłem. Dodawać powoli wody i szybko zagnieść ciasto pamiętając, że ciasto na tarte, jeśli ma być kruche, nie może być długo wyrabiane. Gotowe zawinąć w kulkę, przykryć i schłodzić godzinę w lodówce.

    W tym czasie przygotować farsz:

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Czosnek i tymianek posiekać. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażyć do lekkiego zezłocenia i dorzucić pomidory. Wymieszać, dodać liście szpinaku i tymianek. Dusić 5 minut. Gdy szpinak zmniejszy objętość, farsz zdjąć z ognia..

    Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki. Ponakłuwać wyłożone do foremek ciasto widelcem, by się nie wybrzuszało. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić foremki i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i każdą z foremek wypełnić farszem, wierzch posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.

    Rogaliki z konfiturą lub czekoladą

    Składniki:

    • 250 g mąki
    • 80 ml oleju
    • 40 g cukru
    • jajko
    • ulubiona konfitura lub krem czekoladowy

    Mąkę wsypać do miski. Dodać olej i cukier. Wymieszać składniki  – można mikserem. Do ciasta wbić jajko. Wyrobić, tak by powstała gładka masa – jeśli jest zbyt sucha, można dolać nieco oleju lub wody, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto zawinąć w kulkę i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie  wyjąć je i rozwałkować w kształt koła. Koło podzielić na kilkanaście trójkątów. ( Można to zrobić w dwóch turach) Na końcu każdego z nich nałożyć łyżeczkę konfitury lub kremu czekoladowego i zwinąć ciasto do środka. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z rogalików przed pieczeniem można oprószyć cukrem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić blachę z rogalikami i piec przez 20 minut – do zarumienienia ciasta.

    Czekoladki nadziewane

    • 200 g czekolady
    • 100 g suszonych śliwek
    • szczypta cynamonu
    • skórka pomarańczy

    Śliwki przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Zostawić na 2 godziny, a potem zmiksować na mus z cynamonem. Wmieszać w nie skórkę pomarańczy.

    150 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą wysmarować foremki silikonowe lub te od lodu. Wstawić do lodówki, by zastygły. Twarde wypełnić musem śliwkowym. Rozpuścić ostatnią porcję czekolady i gorącą zamknąć czekoladkę. Ponownie zostawić do zastygnięcia w lodówce.

     

    Praliny figowe

    • szklanka suszonych fig
    • szklanka pestek dyni lub płatków migdałowych
    • łyżeczka likieru amaretto – w wersji dla dzieci soku pomarańczowego lub jabłkowego

    Przełożyć składniki do blendera i zmiksować na gładką masę. Z niej ulepić kulki. Gotowe schłodzić w lodówce.

    Likier krówkowy dla dorosłych

    • 300 g krówek lub kukułek
    • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
    • 200 ml wódki

    Do garnka wlać śmietankę i dodać cukierki. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, tak by krówki lub kukułki całkowicie się rozpuściły. Gładką dobrze wymieszać i przestudzić. Do chłodnej wlać wódkę i zmiksować. Likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT