• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Rok 2020 na talerzu

    26 stycznia 2020

    Na śniadanie kawa z grzybami, obiad z Persji, a deser słodzony syropem z yaconu. To fragmenty menu, jakie znać trzeba, by w tym roku nie wypaść z kulinarnego obiegu. Lista trendów do zapamiętania jest długa, bo smakoszy czeka sporo podróży. Na talerzu będzie szczypta egzotyki, garść racjonalności i odrobina szaleństwa.

    W magiczną kulę pokazującą na co w tym roku będziemy mieli apetyt,  zajrzeli uznani  kucharze, dziennikarze i marketingowcy. Wynik obserwacji przedstawili w raporcie, który wpłynie na kartę dań restauracji i domowych kuchni. Wyrwie nas z uciskającego gorsetu dotychczasowej tradycji i  szczodrze obdaruje żądnych zmian jedzeniowych trendsetterów.  Bezczelnie domagać się będzie atencji i dziarsko rozprawi się z porzuceniem ubiegłorocznych przyzwyczajeń.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Kawa z grzybami
    • Tylko dobre mięso
    • Orient Express
    • Resztki na stół
    • Do kiszenia
    • Proszek poproszę
    • Słodko bez cukru
    • Kwiaty w szklance
    • Hybrydy
    • Modne przepisy

    Kawa z grzybami

    Już  nie wypada pić zielonego latte barwionego herbatą matcha. Z papierowego kubka na wynos ma drażnić nozdrza grzybowa. Nie do zrobienia w pięć minut, jak radzi reklama tych zupek z torebki, tylko mieszana we właściwych proporcjach. Elegancko i z gracją przez szkolonego na popołudniowym kursie baristę. Grzybowa latte karmić będzie od rana opustoszałe kiszki, stawiać do pionu po nocnym melanżu i wzbudzać poirytowanie gwiżdżącym na trendy pasażerom w miejskim autobusie. To must have do umieszczenia na insta, koniecznie z zachwytem domagającym się kliknięć bez kpiącego uśmiechu.  Na pohybel drwinom, skoro grzybowa latte strzela w nas celnie witaminami, działa antybakteryjnie i z każdym kolejnym łykiem wzmacnia odporność. Badania z jedno z malajskich uniwersytetów donoszą, że grzyby uznano za żywność funkcjonalną  i mogą nawet zapobiegać demencji! Do tego obniżają poziom cukru we krwi.  Kawa ma być parzona ze sproszkowanych ekstraktów i doładowywać mocniej niż kofeina. Udany sezon grzybowy w Polsce, który odzwierciedlają  statystyki jednej z wyszukiwarek, gdzie najczęściej wpisywanym pytaniem było: jak suszyć grzyby, wskazuje na to, że po leśną latte ustawiać się zaczną zaraz kolejki.

     

    Tylko dobre mięso

    Tłoku nie ma być w tym roku u rzeźnika.  Bo mięso ustępuje miejsca warzywom,  ziarnom i owocom. Jeśli jednak żądza pochłonięcia klasycznego schabowego będzie do nie okiełznania, wskazany jest oddech, a potem  uruchomienie bazy kontaktów i skorzystania z usług niezawodnej poczty pantoflowej.  Ona uprzejmie donosie, gdzie kupić soczysty kawałek wieprzowiny. Na pewno nie w osiedlowym markecie, tam napompują go wodą i chemią, a przecież trend wybrzmiewa dosadnie. Jeśli już musisz jeść mięso, niech będzie z dobrego źródła. Zaleca się umiar na rzecz jakości. Mięsa jemy za dużo, pół wieku temu ludzie zjadali 50 milionów ton mięsa rocznie, teraz nawet sześć razy tyle. Mięso znów ma być towarem luksusowym, na obiad wybierane nie z przemysłowej hodowli. Fleksitarianizm wciąż będzie w modzie, co oznacza, że coraz więcej osób karkówkę, steka czy gulasz zostawi sobie na specjalne okazje. W restauracji częściej za to poprosimy o burgera z burakami i ciecierzycą. Weganizm i wegetarianizm będą zyskiwać kolejnych fanów.

     

    Orient Express

    Iran, Izrael i Maroko drzwi do kuchni tych krajów otwarte będą w tym roku szerzej.  W programach kulinarnych pojawią się perskie gwiazdy, które nauczą nas piec chleb barbarii, gotować ryż z berberysem czy robić lody różane. Książki z przepisami na dania aromatyzowane suszonymi figami i granatami do ściągnięcia będą z półek w księgarniach.  Kulinarni blogerzy też zauważą trend i  zaczną rozpisywać się o zupie fasolowej z makaronem czy zielonym gulaszu.

     

    Resztki na stół

    Na stoły wrócą resztki. Idea #nowaste kiełkująca w minionym roku, w tym zdominuje małe i duże kuchnie. W restauracjach jeść będziemy chipsy z obierków, bulion z końcówek warzyw i niedoceniane wcześniej podroby. Sos do sałaty aromatyzowany ma być emulsją ze skorupek krewetek, stary chleb zmielony zostanie na panko.  Marnowanie jedzenia będzie niestosowne, zabieranie niezjedzonego obiadu z restauracji szlagierem granym nie tylko przez hipsterów. W tym roku w Polsce po latach politycznych batalii ma wejść w życie ustawa ograniczająca wyrzucanie żywności. Hipermarkety za każdy kilogram jedzenia lądującego na śmietniku będą płaciły 10 groszy, a to dobre, ale w uszkodzonych pudełkach przekażą obowiązkowo potrzebującym. Jeśli nie – dostaną sporą karę. Co miesiąc przeciętny Polak wyrzuca cztery kilogramy jedzenia, więc mamy, co ograniczać.

     

    Do kiszenia

    Zamiast do śmietnika pomarszczone warzywa i owoce można wrzucić do słoika. Zgodnie z trendem. Świat zachwyca się kiszonkami, ich wpływem na florę bakteryjną i skuteczność lepszą niż  mają niektóre antybiotyki.  Kisić w tym roku będą się arbuzy, kalafiory i cytryny. Najlepsze przepisy dostaniemy ze wschodu, który od dawna zanurza się w fermencie i dzieli się kulturami bakterii.

     

    Proszek poproszę

    Proszki rozmaite rozpuszczać w kubku będziemy nie na ból głowy, a dla pozyskania energii. Pożądane produkty z kategorii superfood wciąż będą w cenie, ale zmienią formę. Jęczmień zmielony z natką selera łatwiej oprószy poranną jaglankę, łyżeczka owocu baobau wzmocni sałatkę, a moringa – roślina, która ma cztery razy więcej witaminy A niż marchew i siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze zaostrzy smak koktajlu. Bomba witaminowa w proszku trafi w gusta sportowców, hedonistów i  tych, co wierzą, że są tym, co zjedzą. Skondensowany pyłek aplikować jednak należy z umiarem, już mała łyżeczka dostarcza oczekiwanych minerałów i mikroelementów.

     

    Słodko bez cukru

    Yacon – słowo należy wpisać do słownika, bo o niego prosić będziemy w tym roku, by posłodzić kawę lub polać naleśniki. Syrop z owoców pochodzących z Ameryki Południowej jest bardzo słodki, ale ma mniej kalorii niż cukier. Europa, która też uruchomiła uprawy  yaconu nazywa go bardziej swojsko – gruszką ziemną. Owoc ma soczyste bulwy i smakuje jak jabłko wymieszane z arbuzem.  Gwarantuje niski poziom cukru, a dużo energii. Podobno całkiem nieźle odchudza. Używa się go mniej niż białego cukru i pachnie świątecznym karmelem.

     

    Kwiaty w szklance

    Lemoniady aromatyzowane kwiatami zamawiać mamy w kawiarniach i na śniadaniowych targach. W bukiecie głównie łąka. Wydobywać więc piękno będziemy z rumianku, chabru i koniczyny. W szklance  pojawią się też płatki lawendy i przytuli białej. Kwiaty urokliwie barwią wodę i dostarczają przyjaznych bakterii. Im dłużej damy im moknąć w lemoniadzie, tym więcej nasieją zdrowego fermentu. Kolorowe lemoniady docenimy za brak środków chemicznych i sztucznych barwników.

     

    Hybrydy

    Takim, co lubią być zadowoleni bardzo i konsumować bez wyrzutów w łaski wkradnie się trend ściskania jednego z drugim i nazywania efektu dziwacznie. Z pozornie wyglądającego chaosu tworzy się całkiem nowa wizja i trafia ku podniebieniu, by pozyskać przyjazne recenzje.  W jadłospisie jedzenia hybrydowego, które zrobi niezłe zamieszanie zabłysną cronuty, czyli niby pączki, ale lepione z francuskiego ciasta, jakie mają paryskie croissanty. Pojawi się też chęć skosztowania zabawy z waffogato – maczania gofrów w kawie. Będzie też ramen burger –mięso przykryte płatami smażonego makaronu i pizza z parówkami, ukrytymi w brzegach ciasta( Hot Dog Stuffed Crust). Te propozycje to dopiero początek eksperymentów.

     

    Modne przepisy

    Fesenjan irański gulasz z orzechami i granatami

    Fesenjan to danie, bez którego nie może się odbyć żadne irańskie wesele. Jest łatwe do zrobienia i bardzo aromatyczne

    • pierś z kurczaka
    • cebula
    • granat
    • 3 łyżki melasy z granatu
    • łyżeczka kurkumy
    • łyżeczka cynamonu
    • 3 łyżki orzechów włoskich
    • 2 łyżki pasty tahini
    • szklanka bulionu warzywnego
    • 4 łyżki oliwy
    • pieprz/sól
    • natka kolendry

    Orzechy podprażyć na suchej patelni i ciepłe rozdrobnić w blenderze. Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przesmażyć. Do zarumienionej cebuli wyrzucić kurczaka i smażyć 2-3minuty, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Mięso zalać bulionem, zagotować, a potem dodać kurkumę, cynamon, orzechy, melasę i pastę tahini. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 minut.

     

    Fesenjan można podawać z ryżem lub pieczywem. Gotowe ciepłe danie należy posypać pestkami granata i posiekaną natką kolendry.

     

    Koktajl z resztek sałaty i proszku jęczmienia

    Gdy zostaje nieco przywiędłej sałaty, można z niej zrobić stylowe smoothie. Sałata dobrze sprawdza się w takich mieszankach, jest ceniona za witaminy i nawet, jeśli już straciła swą jędrność, nie trzeba musi się zmarnować.

     

    • garść ulubionej sałaty
    • pół szklanki soku z jabłek
    • banan
    • sok z jednej cytryny
    • pół łyżeczki jęczmienia w proszku

    Sałatę porwać na mniejsze kawałki, banana pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać jęczmień w proszku, wlać sok z jabłek i cytryny – zmiksować.

     

    Share Button
    fesenjan irański gulaszfleksitarianizmgrzybowa lattekawa z grzybamikoktajl z resztekleśne latteMama gotujeno wasteprzepisytrendy kulinarneyacon
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT