• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Odchudzamy kuchnię babci

    29 listopada 2017

    Babcia gotuje najlepiej na świecie. Karmi miłością bezgraniczną. Ciepłem serca i rozczulającym głaskaniem po głowie.  Na smutki kręci kogel mogel , w którym biały cukier bezkarnie zgrzyta pod zębami. Rano równo cięte pajdy pszennego wypełnionego glutenem chleba grubo smaruje masłem i domowymi konfiturami.  Jedyną zupą, jakiej nie słodzi jest rosół, bo tak, ją nauczyła kucharka, która przed wojną gotowała  u  takich, co się na jedzeniu bardzo znali. Kuchnia  u babci jest rozpasana niemiłosiernie, rozhulały się w niej kalorie i nikomu nie dają taryfy ulgowej.

    Nadmiar nawet smacznych wrażeń bywa  czasem  nieznośnie ciężki i wtedy ciało, rozsądek, a nawet nieposkromiony dotąd apetyt jednocześnie wysyłają apel o ratunek. Takie S.O.S dla brzucha, który od babcinej kuchni potrzebuje detoksu. Rosołek i owszem, ale może z przewagą warzyw, a nie mięsa od krowy, kurczaka z podwórka i ręcznie ciętego makaronu na żółtkach. Kanapką można się najeść razową ze smalcem, w którym przewagę ma słonecznik, a nie skwarkami wytapiająca się tłuściutka słonina.  Na śniadaniu zamiast racuchów wyrastających na białej mące i drożdżach  piętrzy się stos rześkich placków z jaglanki słodzonych bananem.  Zmiany wymaga tryb życia, okrojony bilans dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i zwiększony na warzywa. Umizgi do kuchennej lekkości  czas zacząć, nie ignorując przy tym rodzinnej tradycji, która latami nachalnie rozpieszczała kubki smakowe. Przepis na pozbawiony traumy  detoks nie wymaga wprawy. Bez zbędnej celebracji trzeba  zacisnąć pasa. Przeprowadzić metamorfozę ,której esencją jest świadome odchudzenie babcinej kuchni. O tę nową relację trzeba walczyć mocno, bo przeciwnik w postaci wspomnień pola łatwo nie odda. Można z tej bitwy wrócić z tarczą u boku i piersią dumnie wypiętą po medal z ziemniaka. Bo ziemniaki w nowym rozdaniu biorą udział, choć nie w postaci tłuczonego zaciekle puree z kostką masła i śmietaną. Nie chudą bynajmniej. One pokrojone w plastry i przełożone liściem laurowym i zielem angielskim trafiają do charakternej brytfanki . Po półgodzinnym pieczeniu można je stawiać na stół.

    Babcine poczciwe gotowanie zmienia się więc w finezyjną kuchnię fusion. Ma wyczucie smaku, jest niebanalna i łączy tolerancyjnie różne tradycje w jednym daniu. Odmładza klasyczne jedzenie, pozbawia go niepotrzebnych dodatków i dostosowuje się do aktualnego zapotrzebowania kalorycznego każdego z nas. Je można sobie szybko obliczyć w dostępnych w Internecie kalkulatorze, bo inaczej to po prostu całkowita przemiana materii i ilość energii, jaką trzeba dostarczyć organizmowi każdego dnia. Do miarodajnego wyniku potrzeba też czasu poświęcanego aktywności fizycznej i trybu pracy. Jeśli jest on biurowo-siedzący,  a ze sportu tylko podbiegi do autobusu, to by nie zaburzać proporcji i nie tyć w nadmiarze zdecydowanie lepiej fasolkę z bułką tartą lepiej zamienić na tę z wody  z czosnkiem i sezamem.  Kalafior można wsadzić do piekarnika i zapiec go z oliwą wymieszaną z orientalnymi przyprawami. Będzie lżej niż z maślaną omastą, a  równie smacznie, jak w kuchni u babci, której wspomnienie przyprawia żołądek o nostalgiczne drżenie. Badanie prowadzone przez 13 lat w Hiszpanii udowodniło, że jedzenie każdego dnia 40 mililitrów oliwy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób krążeniowych prawie o połowę! Składniki zawarte w oliwie odmładzają układ nerwowy. Najwięcej wartości ma oliwa jedzona  na zimno, po podgrzaniu traci niektóre zdrowotne właściwości, więc do smażenia dobrze jest mieć  pod ręką olej rzepakowy. Popularny domowy obiad – schabowy z ziemniakami i mizerią kalorycznie przyprawia niemal o zwał serca, bo zawiera 1200 kalorii. Bez problemu można mu zabrać prawie połowę z nich dokonując stosownie racjonalnej wymiany. Podobnie sprawa wygląda z bigosem, który kocham miłością absolutną. Da się go odchudzić nawet o 1000 kalorii nie ujmując mu smaku.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Jak odchudzić kuchnię babci?
    • Fasola w pomidorach z wędzoną papryką
    • Kotlety schabowe z cytryną
    • Placuszki jaglane
    • Odchudzony bigos
    • Orientalny rosół

    Jak odchudzić kuchnię babci?

    • masło wymień na zdrowszą oliwę, a do smażenia używaj oleju
    • śmietanę (100 kalorii) zastąp jogurtem naturalnym (20 -50 kalorii), zupę możesz zagęścić mlekiem kokosowym
    • indyk lub chuda cielęcina są lżejsze niż kaczka czy wieprzowina
    • wybieraj pieczenie mięs w piekarniku zamiast smażenia ich na patelni
    • strączki mogą być częściej daniem głównym niż mięso
    • ryż brązowy ma tyle samo kalorii co makaron, ale za to więcej witaminy B i błonnika
    • kasza to dobra alternatywa dla ziemniaków, można ją też dodawać do zupy
    • porzuć mąkę pszenną, a daj szansę razowej czy orkiszowej
    • pożegnaj się z białym cukrem na rzecz ksylitolu, cukru kokosowego czy miodu

     

    Fasola w pomidorach z wędzoną papryką

    Składniki:

    • 60 dag fasoli
    • kilogram pomidorów malinowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 cebule szalotki
    • łyżka oleju rzepakowego
    • pęczek świeżego tymianku
    • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • pieprz

    Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opłukać, odcedzić, nalać świeżej wody i gotować  przez godzinę  – do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić, przesypać do innego garnka, znowu dodać wody, tym razem gorącej i przegotowanej. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i wędzoną paprykę. Wszystko podsmażyć. Gotową mieszankę przełożyć do fasoli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wyspać do garnka z fasolą i przyprawami. Dodać świeże listki tymianku, pieprz, wymieszać i ponownie zagotować.

    Kotlety schabowe z cytryną

    Składniki:

    • 4 plastry schabu
    • 2 cytryny
    • 4 łyżki oleju rzepakowego
    • 3 ząbki czosnku
    • garść natki pietruszki
    • pieprz, sól

    Kotlety lekko rozbić, posypać pieprzem i solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek posiekać i natrzeć nim schab. Z cytryn wycisnąć sok, zetrzeć skórkę. Całość wymieszać z olejem i marynatą zalać mięso.  Posypać świeżą natką. Przestudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin ( ja przygotowuję dzień wcześniej). Po zamarynowaniu wyjąć, piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić naczynie z mięsem i zapiekać przez pół godziny.

    Placuszki jaglane

    Składniki:

    • banan
    • jajko
    • łyżka wiórków kokosowych
    • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    • łyżeczka cynamonu
    • pestki granata
    • olej do smażenia

    Banana pokroić, dodać jajko oraz kaszę jaglaną i zblendować. Wsypać wiórki oraz cynamon  i wmieszać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

    Odchudzony bigos

    • kilogram kiszonej kapusty
    • pierś z indyka
    • 250 g pieczarek
    • łyżeczka pudru z grzybów
    • 2 marchewki
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 przecieru pomidorowego
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 4 listki laurowe
    • sól/pieprz
    • szczypta słodkiej papryki
    • 5 śliwek suszonych
    • łyżeczka kminku
    • łyżka oleju
    • woda do gotowania

    Kapustę opłukać, odcisnąć i przełożyć do garnka. Dodać ziele i liście laurowe, zalać wodą tak by przykryła kapustę i gotować przez 40 minut, do czasu aż zmięknie. W tym czasie mięso opłukać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a śliwki w paski. Do drugiego garnka wlać olej, rozgrzać. Na gorący wrzucić mięso, dusić przez chwilę, a potem dodać cebulę, czosnek i marchewkę oraz pieczarki, zalać szklanką wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać kminek, sól, pieprz, paprykę, puder z grzybów i przecier pomidorowy. Wymieszać i przelać do kapusty. Dobrze połączyć wszystkie składniki i gotować przez co najmniej 2 godziny.

    Orientalny rosół

    • 1,5 litra bulionu z warzyw
    • 3 łodygi trawy cytrynowej
    • 4 listki cytrynowe Kaffir
    • 4 plasterki imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • pół łyżeczki płatków chili
    • 500 g pieczarek
    • połowa małej kapusty pekińskiej
    • kiełki fasoli mung
    • natka świeżej kolendry
    • szczypiorek
    • łyżeczka sosu sojowego
    • łyżka miodu
    • sok z limonki

    Do bulionu dodać trawę cytrynową, listki, obrane plasterki imbiru, pokrojony drobno czosnek, chili oraz sos sojowy i całość zagotować. Wyjąć trawę oraz listki. Kapustę pekińską i szczypiorek posiekać, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zupy dodać miód, sok z limonki oraz pokrojone warzywa i kiełki fasoli mung. Gotować przez 5 minut. Na końcu zupę posypać obficie kolendrą.

     

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT